Megterhelő felkészülés „börtönhangulatban”

Megterhelő felkészülés „börtönhangulatban”

Visszatérés. Niczuly Roland alaposan fel szeretne készülni a bajnokság folytatására

Fotó: Barabás Ákos

A tesztelésről és az edzőtáborok spártai szigoráról kérdeztünk sportolókat, miután lehetőségük adódott, hogy két hónap otthoni elzártság után ismét sportközpontokban edzzenek. A labdarúgó-Liga 1 képviselői mellett az olimpiai keretek tagjai kezdték el a munkát, de az egészségügyi előírások miatt több szakágnak még várnia kell a specifikus edzésekre.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. május 19., 20:492020. május 19., 20:49

Edzőtáborokba költözött a romániai sportélet, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot pénteki feloldása óta sorra vonulnak elzárt sportbázisaikra a sportolók. Ez viszont nem a megszokott időpontban és az eddig ismert körülmények között történik, hanem spártai szigor és tucatnyi egészségügyi óvintézkedés mellett zajlik.

Idézet
Elég furcsa edzőtábor, nem voltunk ehhez hozzászokva. Ilyenkor teljes szezonban szoktunk lenni, de reméljük, hamar túl leszünk rajta, és minél hamarabb elkezdődhet a bajnokság”

– mondta lapunknak Niczuly Roland. A Sepsi OSK futballcsapatának kapusa szerint a futballcsapatok számára ez a futballtörténelem legnehezebb periódusa.

„A futball egy csapatjáték, a legnehezebb periódus, hogy a csapat edzhessen együtt, csak kis csoportokban. Erősnek kell lennünk fejben, és ezen is minél hamarabb túl kell lépnünk, hogy  százszázalékosak legyünk a bajnokságra” – mutatott rá, hiszen hiába készülnek elzártan, egyelőre még csak 3-4 fős kis csoportokban dolgozhatnak.

Az edzőtábor előtt a koronavírusteszt elvégzése is kötelező volt,

Niczuly pedig reméli, hogy többet nem kell azon átesnie, mert számára az eddigi legfájdalmasabb vizsgálat volt. „Az eredményre várva nem izgultam, mert tudtam magamban, hogy minden előírást betartottam. Nem jártam ki a házból, nem volt kapcsolatom olyan emberekkel, akiknek a vírus a szervezetében lehetett” – magyarázta.

Hozzátette, csapattársaival ugyan beszélgettek, de mostanáig mindenki tudatosan otthon ült, és várta a visszatérést. „Mindenki tudta, hogy a saját egészségére kell figyelnie, hogy a többi csapatot se tegyük ki veszélynek, amikor majd találkozni fogunk. Ez volt a leghosszabb vakációm, amióta sportolok, ezért eléggé furcsa volt pályára lépni. Két hónap alatt az ember eléggé elszokik, de nagyon örvendek, hogy újra edzhetünk és szerintem mindenki nagyon hamar visszaszokik” – ecsetelte a kapus.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházában szereplő klubok, mint ismeretes, arra kérték a Hivatásos Labdarúgóligát (LPF), hogy fagyassza be a playout-ot, ám ezt a lehetőséget elvetette a testület.

A főtitkár, Justin Ștefan egyebek mellett azzal is érvelt a folytatás mellett, hogy egy féléves kihagyás „öngyilkosság” lenne egy játékos pályafutásában.

„Így van. Szerintem egy profi futballistával olyan nem történhet meg, hogy fél évet kihagyjon, ha egészséges. Sajnos vannak olyan időszakok a futballban, amikor lesérülsz, és azt a hat hónapot muszáj kihagynod, mert nem tudsz pályára lépni, de amikor egészséges vagy, akkor butaság lenni hagyni, hogy ne játszd le a bajnokságot. Ezért edzünk naponta, hogy játszunk, és szerintem nagyon jó döntés a ligától, hogy nem fagyasztották be a szezont, mert már mindenki nagyon várja, hogy újra elkezdődjön a bajnokság” – mondta Niczuly.

Hiányos program

Az élvonalbeli labdarúgócsapatok közül voltak, akik a Sepsi OSK-hoz hasonlóan már szombattól elvonultak sportbázisaikra, de például a listavezető Kolozsvári CFR hétfőn délután kezdte az edzőtáborát.

Hétfőtől fogadták az olimpiai keretek tagjait az izvorani-i és a snagovi sportbázisokon is.

Utóbbi mintegy száz evezősnek lesz majd otthona az elkövetkezendő időszakban, míg előbbi helyszínre 149 cselgáncsozót, birkózót, tornászt, úszót és kajak-kenust várnak.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes birkózót, Incze Krisztát is már Bukarestben értük utol telefonon. A koronavírus-teszten is átesett már, és a ma délutánra ígért eredményre várt. Bevallása szerint rossz érzés volt a teszt, és izgul is egy kicsit. Ő egyébként elhamarkodottnak tartja az edzőtábort, aggódik amiatt, hogy a korlátozások enyhítése csak felerősíti majd a járványt.

„Ezt a két hetet június elsejéig még ki lehetett volna bírni, hogy lássuk, hogyan alakul a járvány. Azzal, hogy minket oda bezárnak, pedig egyáltalán nem értek egyet. Nagyon nem teszik. Két hónap zártság után, most beraknak oda. Majdhogynem olyan lesz, mint a börtönben, mert a kerítésen kívül nem szabad mennünk, és a szobát is csak akkor hagyhatjuk el, amikor az edzésre megyünk. Az ennivalót felhozzák az ajtó elé, és ott lerakják. Nem tudom, hogy pszichikailag meddig fogjuk ezt bírni. Nem tartom helyesnek, de ha így döntöttek, meg kell csinálnunk. Sajnos” – mondta lapunknak a birkózó.

Incze szerint ezek a lelkileg megterhelő intézkedések a felkészülésre is hatással lehetnek, és megjegyezte azt is:

bár lesz lehetőségük olyan edzéseket is végezni, amilyenre az elmúlt két hónapban az otthonukban egyedül nem volt, birkózóedzéseket továbbra sem tarthatnak.

„Az, hogy most ide be leszünk zárkózva, és tudunk pár fizikai edzést végezni, olyan nagyon nem fog segíteni, mert nincs lehetőség olyan gyakorlatokat végezni, amit mi igazán használunk a birkózásban” – mutatott rá. A járvány kitörése előtt Incze, mint ismeretes, olimpiai kvótaszerzésre törekedett, a tokiói nyári játékok elhalasztását pedig felemásan élte meg. „Látom a rosszat és a jót is benne. Annyira nem vagyok elkeseredve, mert az év elei kezdésem nem volt a legjobb, most kicsit összeszedhetem maga. Amikor bejelentették, hogy elhalasztották, kicsit fellégeztem, hogy van még időm. Persze reménykedem, hogy jövőre megtartják” – mondta. Úgy tudja, hogy a kvalifikációs rendszer nem változik, az összes jelentős viadalt pótolni fogják jövőre, ugyanakkor idén már nem számít sok versenyre.

Ötkarikás beléptetés

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke az Agerpresnek hangsúlyozta, hogy a múlt héten terepszemlét tartott az izvoran-i sportbázison, ahol minden készen állt a sportolók fogadására. Elmondása szerint úgy próbálják megoldani a versenyzők fogadását, mint ahogyan az az olimpiai falvakban is történni szokott, remélve, hogy ezáltal barátságosabb lesz az érintettek számára. Hangsúlyozta azt is, hogy van egy elkülönítő arra az esetre, ha a táborban valaki megfertőződne. „De reméljük, hogy erre nem kerül sor. A sportolók fegyelmezettek, betartják az előírásokat. Egészségesek és erősek, és én úgy hiszem, hogy jól átvészeljük ezt az időszakot. Ez gyakorlatilag egy teszt is a számunkra, hogy hogyan tudjuk kezelni a helyzetet. (…) Én úgy gondolom, hogy a sportolók jó példát mutatnak majd a társadalomnak, és nem az fog történni, ami hétvégén, amikor sokan nem tartották be az előírásokat” – jegyezte meg Covaliu.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya