Lekerült a lélegeztetőgépről az immár műjégpályának örvendő sepsiszentgyörgyi jégkorong

Bíró Blanka 2018. február 11., 16:17 utolsó módosítás: 2018. február 11., 16:19

Hivatalosan megnyitották vasárnap a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna mellett megépült sátorborítású műjégpályát, amelyet a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány a magyar kormány támogatásával, egymillió eurós befektetéssel valósított meg.

Fotó: Bíró Blanka

A megnyitón Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy a kilencvenes években még volt hokipálya és felnőtt csapat a városban, aztán 2003-ban, a magánosítást követően bezárt a pálya, megszűnt a csapat.

A jégkorongot a Királypingvinek Jégkorong Klub körül tevékenykedő lelkes hokikedvelők tartották „lélegeztetőgépen”, most azonban lekerült onnan, hiszen az új pálya átadásával minden feltétel adott a sportág művelésére.

A polgármester rámutatott, a hétfőn rajtoló Bevezetés a sportba program keretén belül önkormányzati támogatással hetente mintegy kétezer nagycsoportos, első és második osztályos gyermek tanul a pályán korcsolyázni, illetve hokizni. Antal Árpád abban bízik, hogy a következő években Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közösen megalakítja a felnőtt hokicsapatot, és részt vesznek a hazai és a magyarországi bajnokságban, a Sepsi Arénában és a sátorborítású pályán pedig ifjúsági jégkorong-világbajnokságot szeretnének szervezni.

Fotó: Bíró Blanka

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke korcsolyát húztak a megnyitóra, és szintén korcsolyán siklott be a pályára a Székely Mikó Kollégium diákkórusa.

Tánczos elmondta, Orbán Viktornak és Kelemen Hunornak köszönhetően a magyar kormány hathatósan támogatta a székelyföldi pályák megépítését és a jégkorongmozgalmat.

Kelemen felidézte, hogy gyerekkorában ő is hokizott, a sport közösségformáló erejéről beszélt. Kifejtette, a hoki a székely emberekhez tartozik, Kézdivásárhelytől Marosvásárhelyig jelenleg mintegy tízezer gyermek tanul korcsolyázni vagy hokizik.

Fotó: Bíró Blanka

A megnyitó sportprogrammal folytatódott: a Sepsi Kupa U8–U10-es korosztálya 16 csapata játszott, majd a Királypingvinek ifjúsági csapata mérkőzött meg a Felcsík SK U14-es csapatával.

A következőkben Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen is átadnak hasonló pályát – a Székelyföldi Jégkorong-akadémia a magyar kormány támogatásával összesen hét fedett műjégpályát épít Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Felcsíkon, Marosvásárhelyen, Alcsíkon és Székelyudvarhelyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat