Hokibotrány: Tánczos fejét követeli a PNL, az RMDSZ szerint senki nem vonható felelősségre

Hokibotrány: Tánczos fejét követeli a PNL, az RMDSZ szerint senki nem vonható felelősségre

Tánczos Barna miniszter, a román jégkorong-szövetség volt elnöke szurkolóként vett részt a magyar–román vb-meccsen

Fotó: Haáz Vince

Amint az várható volt, koalíciós vitát váltott ki Bukarestben, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Rostás Szabolcs

2022. május 10., 14:432022. május 10., 14:43

2022. május 10., 15:252022. május 10., 15:25

Adrian Cozma, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. Az RMDSZ-es tárcavezető ugyanis a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. A politikus – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – közösségi oldalán tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Cozma közölte, „megrökönyödéssel” szerzett tudomást a szlovéniai tornán történtekről, amelyen szerinte „Romániát megalázták a Székelyföld himnuszát éneklő játékosok, valamint a magyar szurkolók között helyet foglaló Tánczos Barna”.

A liberális politikus szerint az RMDSZ-es miniszter „a nevét adta ehhez a méltatlan magaviselethez”, ezért szerinte a miniszterelnöknek menesztenie kell a kormányából. „Aki nem tiszteli az ország jelképeit, nem lehet tagja Románia kormányának” – állapította meg a PNL Szilágy megyei szervezetét irányító Adrian Cozma.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet. „Ezek olyan túlzások, amelyeknek nincsen helyük Románia területén 30 év demokrácia után. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Románia és Európa egy másik szakaszba lépett. A háború összefüggésében tűrhetetlennek tűnik ilyen provokációt elkövetni”– idézte az MTI a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Ciolacut. Hozzátette: ő és társai mindig megadták a tiszteletet az RMDSZ-nek és a kisebbségeknek, az efféle megnyilvánulások azonban nem a megfelelő irányba viszik a dolgokat.

Megszólalt az ügyben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, büszkeségének adva hangot, amiért a román jégkorong-válogatott kijutott a világbajnokságra, és a csapat kilencven százalékát székelyföldi játékosok alkotják.

„Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül” – írta közösségi oldalán a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus. „Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak. A büntetést kezdeményező szállításügyi minisztert vajon felelősségre lehet vonni azért, hogy a vonaton a kalauz és az utas mit dalolászik?” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Miközben több román politikus a székely jégkorongozóknak a román hokiválogatottból való kizárását szorgalmazzák, felszólalt a parlamentben a témában Csoma Botond RMDSZ-es képviselő, leszögezve: a székely himnusz spontán eléneklése miatt sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre a sportolókat. A szövetség képviselőházi frakcióvezetője felfoghatatlannak nevezte, hogy ma, amikor Románia keleti szomszédjában háború dúl, gazdasági válság sújtja a térséget, az ország elöljáróinak az a legnagyobb problémájuk, hogy a hokiválogatott néhány tagja spontánul elénekelte a székely himnuszt a jégkorong-világbajnokságon. Ez az ügy szerinte legtalálóbban a „vihar a biliben” régi szólással jellemezhető. „A játékosokat a spontán éneklésért sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre. És nem a sportminiszternek kell magyarázatot adnia ezért, mint ahogyan a szállításügyi minisztert sem terheli felelősség azért, hogy a vonaton a jegyellenőr és az utasok mit dalolnak” – mutatott rá Csoma Botond a parlamentben.

A kolozsvári politikus kifejtette, a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Különösen fontos, hogy megértsük, főleg ezen a napon, amikor Románia függetlenségét ünnepeljük, május 10-én: az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként, az együttgondolkodás az ország valamennyi állampolgára érdekében történik. A közös problémákra, az új kihívásokra együtt kell megoldásokat találnunk és nem olyan álproblémákon vitáznunk, amelyek önös politikai érdekeket szolgálnak” – hangsúlyozta Csoma Botond, aki későbbi sajtónyilatkozatában intoleránsnak nevezte Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes kirohanását.

korábban írtuk

Büntetést helyezett kilátásba a hokiszövetség elnöke a székely himnuszt éneklő játékosoknak
Büntetést helyezett kilátásba a hokiszövetség elnöke a székely himnuszt éneklő játékosoknak

Nagy port kavart a fővárosi sportsajtóban hétfőn az a jelenet, amikor a túlnyomórészt magyar ajkú játékosok alkotta romániai jégkorong-válogatott a székely himnuszt énekelte a Magyarország elleni világbajnoki mérkőzés után.

Mint arról beszámoltunk, az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt szociáldemokrata miniszterelnök is, aki „gyalázatosnak” nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték az „úgynevezett székely himnuszt” a román nemzeti mezben. Felszólalt a témában kedden a bukaresti parlamentben George Simion, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, elítélve a székely jégkorongozók gesztusát. A politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy miközben a magyar–román mérkőzés végén lejátszották a magyar himnuszt, majd a szurkolók a játékosokkal elénekelték a székely himnuszt, a román indulót nem játszották le. Simion azonban nem tudja, vagy elhallgatja, hogy a jégkorong-mérkőzéseken (is) a győztes nemzet himnusza csendül fel.

Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette, vizsgálatot indítanak a romániai hokiválogatott ama tagjai ellen, akik a szlovéniai világbajnokságon, a Magyarország elleni mérkőzésen elénekelték a székely himnuszt.

korábban írtuk

Robban a koalíció? Grindeanu minősíthetetlen hangnemben követeli a székely hokisok megbüntetését
Robban a koalíció? Grindeanu minősíthetetlen hangnemben követeli a székely hokisok megbüntetését

Tőle szokatlan módon rendkívül heves magyarellenes támadást intézett Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes Románia jégkorong-válogatottjának magyar nemzetiségű tagjai ellen amiatt, hogy a szlovéniai világbajnokságon elénekelték a székely himnuszt.

 

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája