Helytállás a célja Belényesi Dávidnak a Nagyváradi VSK-val a vízilabda Bajnokok Ligájában

Vízilabda

Topvízilabda. Belényesi Dávid hat évet játszott Magyarországon, majd tavaly hazatért, és leigazolta a Nagyváradi VSK

Fotó: Nagyváradi VSK/Facebook

Klubcsapatában és a román válogatottban egyaránt kulcsjátékossá válna Belényesi Dávid, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Nagyváradi VSK 11 év elteltével visszaverekedte magát a vízilabda Bajnokok Ligájába. A hat évig Magyarországon pallérozódott 21 éves váradi vízilabdázó hibái kielemzéséről, saját és csapata céljairól beszélt a Krónikának, elárulva azt is, miként motiválja, hogy nem lehetett ott a párizsi ötkarikás játékokon.

Rostás Szabolcs

2024. szeptember 19., 14:252024. szeptember 19., 14:25

2024. szeptember 25., 01:392024. szeptember 25., 01:39

– Nem a Nagyváradi VSK volt az első számú esélyese a hazai medencében rendezett Bajnokok Ligája-selejtezőnek, mégis sikerült megnyernie a tornát, többek között a klubvízilabdában magasan jegyzett, évek óta a BL-ben szereplő Brescia legyőzésével. A csoportrangadó előtt tudni lehetett, hogy Önöknek megfelel a döntetlen is, ez megfordult a fejükben az összecsapás során?

– Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz az a mérkőzés, élet-halál kérdés volt számunkra. Úgy voltunk vele, hogy vagy megnyerjük, vagy meghalunk a vízben. Egyáltalán nem kalkuláltunk azzal, hogy nekünk a döntetlen is jó. Őszintén, kicsit meg is haltunk a meccs végére, de szerencsére megnyertük.

– Látszott, hogy sokszor tudatosan a fiatal, rutintalanabb játékosokat hagyták lőni az olaszok közül, nem a válogatott Dolcét vagy Alesianit. Ugyanakkkor az Önök dolgát az is megnehezítette, hogy többen is kipontozódtak a végére. Mi volt a kulcs, amivel ha büntetőkkel is, de sikerült legyőzni az olasz kupagyőztest?

– A kulcs mindenképpen a csapatjáték volt, védekezésben és támadásban egyaránt. Védekezésben a kapusunktól kezdve addig a játékosig, aki nem is játszott, a kispad mögül biztatott minket. Szóval mindenki beletette a magáét. Nagyon nagy köszönet jár a szurkolóknak, mert szinte telt ház lett a BL-selejtező döntő mérkőzésére, nagyon lelkesen biztattak bennünket, ez sokat jelentett a vízben.

Vízilabda Galéria

A 21 éves pólós kapás- és rosszkéz oldalon egyaránt bevethető

Fotó: Nagyváradi VSK/Facebook

– Sokat volt a vízben a selejtezőtornán is, gólokat lőtt, a Brescia elleni meccsen három büntetőpontot begyűjtve kipontozódott, pedig feltételezhetően sorra került volna a büntetőlövéseknél. Saját teljesítményével miként volt megelégedve?

– Öröm lett volna ötméterest lőni. De hát kipontozódtam, és vissza kell néznem a meccset, hogy kielemezzem, hol hibáztam. Nem kommentálok, hiszen a bírók azért állítottak ki, mert szabálytalannak ítélték meg a védekezőmunkámat. Hogy szerintem, az edző vagy a szurkolók szerint mi volt, az tökmindegy. Viszont nem estem le ettől, ugyanúgy játszottam tovább, a harmadik hiba után pedig ugyanúgy biztattam a csapattársaimat a partról, mint máskor.

– Vissza szokta nézni a mérkőzéseket, és ez alapján elemzi a saját játékát, megpróbálva kiküszöbölni a hibáit?

– Persze. Lehet szurkolóként is nézni egy mérkőzést, de úgy is, hogy nem csak nézed, hanem elemzed, és tanulsz belőle. Megfigyeled, mikor, hol és mit hibáztál, és miként tudod ezeket kijavítani. Sőt a jó dolgokon is lehet javítani, hogy tökéletes legyen.

Vízilabda Galéria

A Bukaresti Steaua, a Novi Belgrád és a Waspo Hannover vár a nagyváradi csapatra a BL-ben

Fotó: Nagyváradi VSK/Facebook

– Mit jelent a Nagyváradi VSK számára, hogy tizenegy év elteltével bejutott a legjobb 16 vízilabdaklub közé, és Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéseket játszhat? És Önnek fiatal pólósként mekkora lépés, hogy a világ legjobbjaival vízilabdázhat a legrangosabb európai klubsorozatban?

– Nagyon nagy szó, ez volt az egyik célunk a csapattal. Úgy érzem, már a szezon elejétől jó úton járunk, de a BL-főtáblára jutás csak egy szép megálló, nem ez a fő cél. Nyilván lesznek majd hullámvölgyek, amikor jön egy nagy vihar, és ledönt minket, de abból is fel fogunk állni, és ugyanúgy harcolni fogunk. Számomra is nagy szó, hogy a Bajnokok Ligájában játszhatok, annak különösen örülök, hogy nagy szerepem volt a selejtezőkör megnyerésében. Viszont ugyanígy kell harcolnunk, edzenünk tovább, nem mondhatjuk megelégedve, hogy itt vagyunk, köszönjük az eddigieket, hanem ott is helyt kell állnunk. Az a cél, hogy továbbjussunk a csoportunkból.

– Magyarországról hat év elteltével, tavaly igazolt haza a Nagyváradi VSK-hoz, amellyel az előző szezonban bronzérmet szereztek a román bajnokságban. Miként ment a beilleszkedés, milyennek tartja a csapatot, élen az idén nyáron érkezett új edzővel, a montenegrói Petar Kovaceviccsel?

– A nyáron részt vettem a párizsi olimpiára készülő román válogatott összetartásán, ezért kaptam plusz egy hét szünetet, így a többiekhez képest később csatlakoztam a csapathoz. Feltöltődtem, és újult erővel vágtam neki edzeni. Nem volt nehéz a beilleszkedés, hiszen Nagyvárad az otthonom, itt éltem tizenöt évet, majd Magyarországon hatot. Az új edzővel nagyon kijövünk, sokat tanulok tőle, szinte minden egyes szava olyan információt hordoz, amit le kell írnom füzetbe. Nagyon örülök, hogy ilyen edzőnk, valamint ilyen harcos csapatunk van, és annak is, hogy mindenki tudja, hol a helye a csapaton belül.

Vízilabda Galéria

Belényesi Dávid szerint a BL-főtáblára jutás csak egy szép megálló, cél, hogy továbbjussanak a csoportjukból

Fotó: Nagyváradi VSK/Facebook

– A román korosztályos válogatott tagjaként tavaly szerepelt az U-20-as otopeni világbajnokságon, majd beverekedte magát a felnőtt válogatottba, amellyel az idei zágrábi Eb-n 8., a dohai világbajnokságon 10. helyen végeztek, a párizsi olimpián szerepelt keretbe azonban nem válogatták be. Feltételezem, klubjában és a válogatottban is a minél stabilabb hely megszerzése a célja.

– Igen, meghatározó játékos szeretnék lenni, folyamatosan javulni. A válogatottal szerepeltem a vébén, Eb-n, viszont az olimpiára nem vittek ki, ami nyilván rossz volt, de már elengedtem. Nem hatott ki a mostani teljesítményemre, sőt nagyobb löketet adott arra, hogy még jobban eddzek, hiszen valószínűleg azért nem válogattak be az olimpiai keretbe, mert nem érdemlem meg, mert valamit nem csinálok jól. Átgondoltam a dolgokat, teljesen másképp eddzek, készülök, játszom, és nyilvánvalóan az a fő célom, hogy először a klubcsapatban, majd a válogatottban kulcsember legyek.

Vízilabda Galéria

Petar Kovacevic vezetőedző értékeli a BL-szereplés kiharcolását váradi legénységével

Fotó: Rostás Szabolcs

– Ehhez megteremtették az alapot a neves magyarországi klubokban, a Szolnokban és az UVSE-nél eltöltött évek. Mit jelentett a világ legjobb pólóbajnokságában tanulni, játszani, mit sikerült magával hoznia?

– Először is szeretném megköszönni a szüleimnek, hogy 14 évesen elengedtek, nagyon nehéz döntés volt számukra is, hiszen egyedül mentem el nemhogy egy másik városba, hanem másik országba. De amint látszik, jól döntöttek. A Magyarországon eltöltött hat év alatt megerősödtem emberként is, felkészített az életre. Huszonegy évesen úgy érzem, hogy sokkal érettebb vagyok, mint az átlag huszonévesek. Nagyon sokat tanultam Szolnokon az edzőimtől, majd elkerültem Budapestre, ami még nagyobb előrelépés volt, még többet fejlődtem az UVSE-ben, a magyar junior válogatott bő keretében is szerepeltem. Mindegyik edzőmtől nagyon sokat tanultam. Az utánpótlás időszak végeztével profi szerződést kaptam a Szolnoktól és visszatértem a Tisza-parti klubhoz, ahol már seniorként játszottam. Ekkor csöppentem bele az igazi sportolói életbe, profi ligába, rengeteget tanultam ott is. Mindenhol más volt a szerepem, ezáltal megtanultam alkalmazkodni. Márpedig szerintem ha valaki tud alkalmazkodni az életben, akkor nem lesz problémája.

Belényesi Dávid 2003. április 21-én született Debrecenben, de a családjával Nagyváradon él. Gyermekként cselgáncsozott, kulcscsonttörése nyomán azonban orvosi javaslatra úszni kezdett, majd a helyi Crișulnál belevágott a vízilabdába. Tizenöt évig Nagyváradon pólózott, a korosztályos bajnokságban megkapta a legtechnikásabb játékos díját. Tizennégy évesen Szolnokra, onnan 2020-ban a budapesti USVE-hez került, majd a Tisza-parti együtteshez visszakerülve már az OB1-ben játszott. 2023-ban szerződött haza a Nagyváradi VSK-hoz, amellyel bronzérmet szerzett a román Szuperliga 2023/2024-es idényében.

korábban írtuk

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában
Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Bresciát, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 18., szerda

Kutakodás a fociban oktató kolozsvári egyetemisták zsebében

Középszerű költségvetéssel, fizetésekkel brillírozik a román focibajnokságban az idény eddigi meglepetéscsapata, a Szuperligát veretlenül vezető Kolozsvári U.

Kutakodás a fociban oktató kolozsvári egyetemisták zsebében
2024. szeptember 18., szerda

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből

Góllal járult hozzá Szoboszlai Dominik kedden este a Liverpool győzelméhez az angol csapat első Bajnokok Ligája-mérkőzésén az új idényben, ráadásul az ősi BL-rivális Milan otthonában.

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből
2024. szeptember 17., kedd

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa

Egy héttel ezelőtt jelentette be az UTA labdarúgócsapata, hogy leszerződtette Zsóri Dánielt, a Puskás-díj 2019-es győztesét. A 23 éves csatár tulajdonképpen hazatért Aradra, hiszen a Körös-közben fekvő Simonyifalván él a családja.

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa
2024. szeptember 16., hétfő

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában

Egyáltalán nem elhanyagolható pénzösszegek mozogtak a román labdarúgó-bajnokság klubcsapatainak háza táján a Szuperliga minap lezárult átigazolási időszakában, mely során az erdélyi együttesek is „kitettek magukért”.

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Bresciát, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára.

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán
2024. szeptember 14., szombat

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt

Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását.

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt
2024. szeptember 13., péntek

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi

A világ minden tájáról érkező élvonalbeli játékosok küzdenek a címért az INTARO Trophy nemzetközi férfi tenisztorna első kiadásán.

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi
2024. szeptember 10., kedd

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában kedden, a Nemzetek Ligája A divíziójának második fordulós mérkőzésén.

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen
2024. szeptember 09., hétfő

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA

Az Aradi UTA labdarúgócsapata leigazolta Zsóri Dánielt, aki 2019-ben elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Puskás-díját.

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA