Esélylatolgatás az Erste Ligában – Kiélezett bajnokság következik

Esélylatolgatás az Erste Ligában – Kiélezett bajnokság következik

A GYHK a Dunaújvárost fogadja pénteken, az Erste Liga első játéknapján / Korábbi felvétel: Anda Fábián

Fotó: Anda Fabián, Dunaújváros

A Csíkszeredai Sportklub és az FTC-Telekom jelentette ki egyértelműen a jégkorong Erste Liga szezonnyitó sajtótájékoztatóján, hogy célja a sorozat megnyerése. A legjobb négy közé jutásra a Gyergyói HK, a Brassói Corona, az Újpest, a Debreceni EAC és a MAC törekszik még, de Miskolc is ide sorolható. Meglepetés lenne, ha nem ez a nyolc csapat szerepelne a rájátszásban.

Gergely Imre

Orbán Zsolt

2021. szeptember 17., 12:412021. szeptember 17., 12:41

2021. szeptember 17., 15:372021. szeptember 17., 15:37

Negyvenmeccses alapszakaszt játszik a tizenegy részvevő, azaz mindenki kétszer hazai jégen és kétszer idegenben találkozik mindenkivel. Ezt követően az első hat helyezett egyből a rájátszásba jut (nem lesz középszakasz), míg a 7–10. helyezettek három győzelemig tartó párharcot vívnak a maradék két negyeddöntős helyért. Itt a korábban megszokott rend szerint az első három helyezett ellenfelet választ az 5., 6., 7., 8. helyezett közül.

Fontos változás, hogy amennyiben egy külföldi játékost fegyelmi vétség miatt eltiltanak, az eltiltásának időtartama alatt helyére másik külföldi játékos nem nevezhető, azaz már ezért sem érdemes nagyobb létszámú légiós különítményt szerződtetni.

A pénteken kezdődő Erste Liga-szezon minden eddiginél kiegyenlítettebbnek ígérkezik. Az ismertetett játékoskereteket nézve, illetve az előszezonban mutatott teljesítmények alapján úgy tűnik,

a Sportklub és az FTC-Telekom célkitűzései nem túlzók, minden esélyük megvan a bajnoki cím megvédésére, illetve visszaszerzésére, de több csapat is van, amely kemény kihívónak ígérkezik.

Gyergyó alaposan átalakult, és jó benyomást keltett a játéka a felkészülési meccseken. Brassóban is voltak játékosmozgások, itt lényegében ugyanaz maradt a csapat erőssége, mint a múlt szezonban, de hogy mit tudnak csapatként, az titok még: egy felkészülési meccset sem játszottak. Két „újonca” van az idei sorozatnak, a Győri ETO és a DVTK. A miskolciak a szlovákiai elitligából térnek vissza, sok meghatározó játékosuk távozott, de az ott szerzett rutin sokat jelenthet számukra az Erste Ligában. A győriek igazából a tavalyi Vasast jelentik, ugyanaz a csapat, csak zöld-fehérben és új helyszínen szerepel.

Bivalyerős keretből kell csapatot formálnia az új edzőnek

Sofron István, Rokaly Szilárd, Reisz Áron, Részegh Tamás, Adorján Attila – ha csak ezt az öt nevet említjük, már biztosak lehetünk abban, hogy a Csíkszeredai Sportklub hazai játékosállománya olyan támadókkal és kapussal erősödött, amelyet bárki megirigyelhetne a mezőnyben. Továbbra is kék-fehérben hokizik Becze Tihamér, a tavalyi szezon gólkirálya is, ahogy Kuljas is, aki román állampolgárként szerepelhet.

A légiósaikat lecserélték, de külföldiek igazolásánál nem szoktak mellényúlni a csíkiak.

Nagy név az ex NHL-es Kosztyicin, de kérdés az, hogy milyen formában érkezik Csíkszeredába, miután egy szezont teljesen kihagyott és a 2020–21-es idénye sem volt kiemelkedő. Az igazi kérdés az, hogy miként tud a számos kiváló egyéniségből csapatot kovácsolni a nyáron érkezett új edző. A svéd Magnus Sundquist eddig három mérkőzésen irányította Sofronékat, de azokból nem lehet semmilyen következtetést levonni. A Steauával, a Háromszéki Ágyúsokkal és a Sapientia U23 csapatával játszottak, amelyek nem Erste Liga-szintű csapatok.

Galéria

Kezdődik a versenyfutás a korongért. A Sportklub és a GYHK is dobogón végezne / Korábbi felvétel: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Szilassy Zoltán: a négy között már bármi megtörténhet

A legjobb négy közé jutást tűzte ki célul a Gyergyói Hoki Klub, és annak alapján, amit négy felkészülési meccsen mutatott a csapat, ez egy teljesen reális célnak látszik. Szilassy Zoltán vezetőedző szerint pedig a négy között bármi megtörténhet.

A GYHK-nál tizenhét játékos távozott a tavalyi keretből, és tizenhárom jégkorongozó öltözött újonnan piros-fehérbe. Igazából teljesen új csapat épült, masszív négy sorral. Sokat elárul, hogy a szlovákiai extraligás Érsekújvárral és az ICHL-ben szereplő Székesfehérvárral is egyenlő félként tudott játszani a piros-fehér együttes, a Dunaújvárost és a Győrt pedig könnyedén verték Brance Orbánék.

A játékoskeret megerősödése mellett

óriási jelentősége lehet a gyergyóiaknál (akárcsak Csíkszeredában) annak, hogy a közönség visszatérhet a lelátóra.

A múlt szezon alapszakaszában 12 (!) meccsük torkollott hosszabbításba, és ebből tízet elvesztettek, ami 20 pont mínuszt jelentett. A szurkolókkal a hátuk mögött ez minden bizonnyal másként alakul.

Brassó most is erős lesz

Sokáig az is kérdés volt, hogy egyáltalán ott lesz-e az Erste Ligában a Brassói Corona, de némi cirkusz, zsarolás és fenyegetőzés után a jó döntés született, a kék-sárgák folytathatják a ligában. A vezetőedző személye nem változott, továbbra is Dave MacQueen irányítja a „farkasokat”. Tapasztalt légiósok helyére tapasztalt légiósokat hoztak, ezen a téren tehát nem várható lényegi változás. A hazai magból kivált a Gyergyóba költöző Daniel Trancă és a Sportklubhoz szerződő Péter Balázs, a két meghatározó játékos helyére a német harmadik vonalból hozták vissza Kovács Mátyást, Galacról pedig a román állampolgársággal is rendelkező Patrik Machala érkezett. Összességében ugyanaz várható a Coronától, ami a múlt szezonban volt.

Galéria

Kiélezett harc várható a negyedöntőbe jutásért / Korábbi felvétel: Mudra László

Fotó: Mudra László

A Fradi újra a legmagasabbra tör

Az FTC-Telekom épp a hétvégén szerezte meg története első Szuperkupáját, miután magyar bajnokként a Magyar Kupa-győztes Debrecent verte 6–2-re. A Fradi számára jó előjel ez a következő szezonra nézve, de az eredmény csalóka, hiszen a DEAC ketrece elől hiányzott a sérüléséből lábadozó Hetényi Zoltán, aki a csapat első számú erőssége.

A zöld-fehérek elvitték Brassóból McFaddent és Fowlie-t, vettek még egy finn csatárt és egy szlovák bekket, azaz erősödtek ők is, de ami igazán az előnyükre válhat, az az összeszokottság, hiszen a csapat jelentős része évek óta együtt játszik.

A kihívók: UTE, MAC, DEAC, DVTK

Négy olyan csapat van a magyar mezőnyben, amely bármikor megnehezítheti a bajnoki címre esélyes ellenfele életét. Az Újpestnél is a stabilitásra szavaztak, egyben maradt a keret nagy része. Az újonnan érkező légiósok közül elsősorban a cseh Richard Nejezchleb az, akire érdemes lesz figyelni, de a Gyergyószentmiklósról első ízben eligazoló Csergő Hunor is itt kaphat új lendületet.

Debrecenben mindenki abban bízik, hogy az olimpiai selejtezőn megsérült kapus, Hetényi Zoltán minél hamarabb visszatérhet a jégre,

hiszen az ő teljesítménye mindenki másénál fontosabb a DEAC-nál. Az előszezonban szoros meccseket játszottak a DVTK-val, a MAC Újbudával és a Titánokkal is, ellenben kikaptak két szlovákiai együttestől, Lévától és Nagytapolcsánytól. Utána egy sérülés- és betegséghullám miatt további tervezett edzőmeccseik el is maradtak. Tény: ha egészségesek lesznek a játékosai, idén is jó csapat lesz a Debrecen.

A MAC Újbudánál kétségkívül a legnagyobb érvágásnak az számít, hogy Székelyföldre igazolt Sofron István és Brance Orbán, Nagy Krisztián pedig Finnországba, azaz három legjobb támadójukat veszítették el. Őket Kangyal Balázs edző a DEAC-tól elhozott Jakub Izackyval, valamint tengerentúli légiósokkal igyekszik pótolni. Felkészülési mérkőzéseik többségét szlovéniai, szlovákiai és osztrák csapatok ellen játszották, akik ellen nyerniük nem sikerült, de például a Nové Zámky elleni 2–4 vagy a Linz elleni 2–5 sem rossz eredmény.

A DVTK Jegesmedvék három évet töltött a szlovákiai élvonalban, annak tapasztalatát hozza vissza az Erste Ligába.

Egy magasabb szinthez, gyorsabb hokihoz igyekeztek ott alkalmazkodni több-kevesebb sikerrel, az így szerzett tudás pedig biztosan kamatozni fog a következőkben. Az előszezonban nyújtott teljesítményük eléggé hullámzó. Ki tudtak kapni a Győrtől, és egy góllal maradtak alul a Hydro Fehérvár AV 19-cel szemben. Utolsó edzőmeccsükön a Fraditól 6–1-re kaptak ki.

Galéria

A szurkolók visszatérése a csarnokokba nagy löketet adhatnak a csapatoknak / Korábbi felvétel: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Titánok, Győr, Dunaújváros

Két fiatal, feltörekvő és egy régi önmagát kereső csapat szerepel a jelenleg megállapítható ranglista végén. A Titánok, mint minden évben, alaposan átalakultak, tavalyi erősségeiket leszerződtették más csapatok, helyükre jöttek új fiatalok. Ami nem változik soha: hatvan percen át ugyanazzal a lendülettel hajtanak, gyorsak, és nem ijednek meg senkitől, éppen ezért néha beleszaladnak a késbe a rutinos csapatokkal szemben, máskor pedig képesek alaposan megizzasztani az aktuális, akár jóval esélyesebbnek hitt ellenfelet.

Szintén egy rengeteget dolgozó, nagy sebességgel korcsolyázó, gyors, fiatal csapat a Győr, amely tavaly is rájátszásba jutott – igaz, még Vasas néven –, és óriási nehézségeket okozott az alapszakaszgyőztes Brassónak. Nagy harcban lesznek a rájátszásba jutásért, mindenkinek alaposan oda kell majd tennie magát ellenük.

A DAB-nál sok minden megváltozott azóta, amióta legutóbb bajnoki címet nyertek a ligában. Jelenleg nem lehet túl nagy elvárásuk, céljukként a rájátszásba jutást tűzték ki. Nem túl derűlátók a dunaújvárosi szurkolók sem. Két felkészülési meccsüket simán elvesztették a GYHK-val és a Titánokkal szemben, a harmadikon született meg az első sikerük, szintén a Titánokkal szemben.

Játékosmozgások az Erste Liga erdélyi csapatainál 

Csíkszeredai Sportklub

Érkezett: Adorján Attila (kapus, 24 éves, legutóbbi klubja: DVTK Jegesmedvék), Péter Balázs (támadó, 25, Brassói Corona), Rokaly Szilárd (támadó, 23, DVTK Jegesmedvék), Péter Andor (támadó, 22, Fehérvári Titánok), Részegh Tamás (támadó, 24, DVTK Jegesmedvék), Sofron István (támadó, 33, MAC HKB Újbuda), Jevgenyij Szkacskov (orosz támadó, 37, Galaci CSM), Vojtech Polak (cseh támadó, 36, AIK – svéd II.), Karel Kubát (cseh védő, 33, Podhale Nowy Targ – Lengyelország), David Stach (cseh támadó, 29, HC Vitkovice – cseh I.), Reisz Áron (támadó, 26, Heilbronner Falken – német II.), Szergej Kosztyicin (fehérorosz támadó, 34, Bratislava Capitals – ICEHL).

Maradt: Makszim Szamankov – Papp Szabolcs, Farkas Tamás, Gyenisz Kuljas, Salló Alpár, Láday Tamás, Gecse Hugó – Becze Tihamér, Fodor Csanád, Biró Tamás, Rokaly Norbert, Eduard Cășăneanu, Részegh Zsolt.

Távozott: Györfy Tihamér (GYHK), Adorján Örs (Bukaresti Steaua – kölcsönben), Mathieu Tousignant (Nottingham Panters – EIHL), Judd Blackwater (Heilbronner Falken), Andrej Taratuhin (EV Füssen – német III.), Justin Maylan (Rostocker EC – német III.), Ty Wishart (Unia Oswiecim – Lengyelország), Colton Yellow Horn (Glasgow Clan – EIHL), Alekszandr Loginov, Demeter Arnold (GYHK), Szabó Zsolt-Ákos, Gecse Olivér, Ilyés Tamás, Sándor Zoltán, Róth Zoltán, László Arnold – mindannyian Háromszéki Ágyúsok, Flinta Botond (visszavonult), Jason Morgan (vezetőedző, Heilbronner Falken).

Új tréner: Magnus Sundquist (svéd, 55 éves, MODO Hockey – svéd II.).

Gyergyói Hoki Klub

Érkezett: Demeter Arnold (kapus, 19 éves, Csíkszeredai Sportklub), Császár Hunor (támadó, 22, Fehérvári Titánok), Sárpátki Tamás (támadó, 26, Fehérvár AV19 – ICEHL), Orbán Brance (magyar–kanadai támadó, 32, MAC HKB Újbuda), Daniel Trancă (támadó, 27, Brassói Corona), Bodó Christopher (magyar–kanadai támadó, 30, Újpesti TE), Sebastien Sylvestre (támadó, 27, Angers – francia I.), Matias Haaranen (finn védő, 25, KOOVEE – finn II.), Rasmus Rinne (finn kapus, 31, Grüner – norvég I.), Santeri Saari (finn hátvéd, 26, Sparta Sarpsborg – norvég I.), Vincze Péter (támadó, 26, Újpesti TE), Vincze Gergő (támadó, 22, Fehérvári Titánok), Tódor Csaba (támadó, 21, visszatért a Sapientia U23-tól), Györfy Tihamér (védő, 24, Csíkszeredai Sportklub), Sándor-Székely Ottó (támadó, 20, Győri ETO HC U21).

Maradt: Ruczuj Gellért – Fejes Nándor, Patrik Imre, Kozma Zsolt, Ferencz-Csibi Róbert – Benedek Roland, Biró Gergő, Lázár Kain, Péter Zsolt, Silló Arnold, Szabó Krisztián, Szigeti Ákos.

Távozott: Barabás Sándor László, Elekes-Darabont Hunor Csaba, Nagy Csaba, Sára Tibor, Szakács Szabolcs, Tero Koskiranta, Timur Raszulov (Brassói Corona), Jordon Cooke (visszavonult), Joe Basaraba (HK Poprad – szlovák extraliga), Shawn St-Amant (Laval Rocket – AHL). Matic Podlipnik (Cergy-Pontoise – francia I.), Csergő Hunor (Újpesti TE), Eric Pance (HDD Jesenice – AlpsHL), Ivácson Roland (Galaci CSM), Igor Bobcek (Dunaújvárosi Acébikák).

Vezetőedző: Szilassy Zoltán.

Brassói Corona

Érkezett: Timur Raszulov (román–orosz védő, 32 éves, legutóbbi klubja: Gyergyói HK), Patrik Machala (cseh támadó, 29, Galaci CSM), Garet Hunt (kanadai támadó, 33, Wheeling Nailers – ECHL), Gyenisz Oszipov (orosz védő, 34, Kunlun Red Star – KHL), Kovács Mátyás (támadó, 24, Herdorfer EV – német III.), Nick Huard (kanadai támadó, 30, Dresden Eislöwen – német II.), Brock Trotter (kanadai támadó, 34, Rouen – francia I.), Patrick Mullen (amerikai védő, 35, Belfast Giants – EIHL).

Maradt: Patrik Polc, Tőke Zoltán – Bors Huba, Gajdó Tamás, Pavlo Boriszenko, Andrei Haraga, Ráduly Norbert – Albert Zagidullin, Radim Valchar, Molnár Zoltán, Molnár Zsombor, Roberto Gliga, Andrei Vasile, Rareș Vasile, Gajdó Balázs, Szőcs Zalán, Iulian Corneanu.

Távozott: Tomas Klempa (HC Nové Zámky – szlovák extraliga), Cody Fowlie (Ferencvárosi TC), Joshua McFadden (Ferencvárosi TC), Mihály Ede (visszavonult), Daniel Trancă (Gyergyói HK), Péter Balázs (Csíkszeredai Sportklub), Olivier Dame-Malka (Rödovre Mighty Bulls – dán I.), Ben Wilson (Manchester Storm – EIHL), Carlo Finucci (Cortina, AlpsHL).

Vezetőedző: Dave MacQueen.

(Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében jelent meg szeptember 14-én.)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba