Erdély után nosztalgiázik Silviu Lung, aki még mindig szépen ejti ki a magyar szavakat

Dobos László 2020. január 21., 15:24 utolsó módosítás: 2020. január 22., 14:09

Székelyföldön járt Silviu Lung, meglátogatta az FK Csíkszeredánál kapusedző nagyobbik fiát. Minden idők egyik legjobb romániai labdarúgókapusával pályafutásáról, sikereiről beszélgettünk.

Sliviu Lung 64 évesen, látogatóban az FK Csíkszeredáná Fotó: Pinti Attila

– Bár több mint negyven éve román környezetben él, kitűnő hangsúllyal ejti ki a magyar szavakat. Erdély vagy Olténia áll közelebb a szívéhez?

– Erdélyben születtem, nevelkedtem, és nosztalgiázom Nagykároly, illetve Erdély után. A Nagykárolyhoz közeli Krasznaszentmiklóson születtem, amely most Kismajtény község része, a család azonban már egyéves koromban Nagykárolyba költözött, ott nőttem fel, ott jártam iskolába.

Fiatalkori barátaim egytől egyig magyarok voltak, a nagykárolyi csapatban én voltam az egyedüli román. Magyarul beszéltünk, apám Szepesi közvetítéseit hallgatta a magyar rádióban, majd a magyar tévében nézte a focit.

A feleségem olténiai, egy kiváló nő, két fiunk van, és mivel én sokat voltam távol a családtól, az ő érdeme, hogy a gyerekek jó nevelést kaptak, Craiova leghíresebb gimnáziumaiban 9-es feletti átlaggal érettségiztek. Nosztalgiázom Erdély iránt, de a család megszokta Craiovát.

A román–dán meccs után, 1989-ben Fotó: U Craiova

– Hogyan kezdődött labdarúgó-pályafutása, hogyan került Craiovára?

– Gyerek- és fiatalkoromban több sportágat űztem, fociztam, kosárlabdáztam, kézilabdáztam, asztaliteniszeztem, de a futballnál ragadtam. Az 1970-es évek elején, akárcsak most, a C ligában kötelező volt ifjúsági játékost használni. Tizenhat és fél évesen mutatkoztam be Nagykároly csapatában, ahol hangsúlyozták, hogy csak kapusként tudnak foglalkoztatni. Biztos láttak bennem tehetséget.

Nagykárollyal feljutottunk a másodosztályba. Érdekesség, hogy a 8. osztály után apám inasiskolába és esti középiskolába íratott, azt mondta, hogy ha a futball nem fog menni, legyen egy mesterségem, így autószerelőnek tanultam. Közben országszerte válogatókat szerveztek a fiatal labdarúgóknak, a borsabányain pedig Bogdán-Braun Kálmán, a legendás Csibi bácsi beajánlott a szövetségnek. Az ifiválogatottnál Constantin Ardeleanu volt az edzőm, és Țețe Moraruval harcoltunk a kapusposztért.

Az egyik mesterem az inasiskolában nagy Craiova-drukker volt, ismerte Cornel Stroét, az olténiai csapat vezetőjét, így keresett meg 18 évesen a Craiovai U.

Szívesen emlékezik vissza pályafutásának legszebb pillanataira Fotó: Pinti Attila

Tetszett az ajánlat, a szülők örvendtek, hogy egyetemre is járhatok majd, de mivel még nem voltam nagykorú, apám írta alá a szerződést. Megtudták ezt a temesváriak, és pár nap múlva ők is megkerestek, de apám egy életre szóló leckét adott nekem. Azt mondta a Poli vezetőinek, hogy már aláírtunk a Craiovához, és az adott szó, a gerincesség minden pénznél többet ért, így bár tízszer többet ígérnek, mint a Craiova, és bár jól jönne a pénz, mert nem vagyunk gazdagok, de mi betartjuk a szavunkat.

A harmadik, illetve a második ligában szerzett tapasztalattal kerültem 1974-ben, 18 évesen a Craiovához. Az U éppen bajnokságot nyert, és a mennyországban éreztem magamat, hiszen olyan hírességek mellé kerültem, mint Oblemenco, Țarălungă, Deselnicu, Boc, Niculescu, Strâmbeanu, de játszott már Balaci is.

A válogatott csapatkapitányaként Fotó: U Craiova

– Következett egy nagyon szép időszak a Craiovával, tizennégy év, sikerek a román bajnokságban, az európai kupaporondon, első számú kapus lett a válogatottnál.

– Gyönyörű évek voltak azok, de mint minden szépnek, megvolt ennek is az ára.

Nekem erdélyiként nem volt könnyű a beilleszkedésem az olténiai világba.

Rengeteget dolgoztam, edzettem. Akkor nem voltak a csapatoknál külön kapusedzők, mi pedig az edzések után maradtunk, sokszor a salakpályán folytattuk az erőnléti gyakorlatokat, próbáltuk a vetődéseket. Sajnos amikor a legjobb formában voltam, lebetegedtem, sárgaságos lettem, és szóba jött, hogy kölcsönadnak Aradra. Én azonban nem adtam fel, rengeteg akaraterővel harcoltam a posztomért, harmadik számú kapusból újra első lettem, sőt Kovács István, a világhírű edző, aki BEK-et nyert az Ajax-szal és átvette a román válogatottat, behívott a keretbe.

Fotó: Pinti Attila

Mindig hangsúlyozom tanítványaimnak, hogy tegyenek meg mindent a labdarúgásért, dolgozzanak, készüljenek komolyan, és a labdarúgás ezt előbb-utóbb vissza fogja fizetni az életben.

A Craiovával, a Craiova Maximaként emlegetett együttessel nyertünk bajnokságot, Román Kupát, a BEK-ben bejutottunk a legjobb nyolc közé, az UEFA Kupában elődöntőt játszottunk. 1984-ben pedig kijutottunk az Európa-bajnokságra, ott voltunk Európa legjobb nyolc együttese között. Akkor már Mircea Lucescu volt az edzőm a válogatottnál.

Fotó: U Craiova

– Az ön esetében ezeknek a remek eredményeknek az eléréséhez hány százalékban járult hozzá a tehetség és mennyiben a munka?

– Tehetség nélkül nem lehet messze jutni a sportban, de ha a tehetség nem párosul komolysággal és rengeteg munkával, senkiből sem lesz jó élsportoló. Az én esetemben szerintem 30 százalékban számított a tehetség, 60 százalékban a munka és 10 százalékban más tényező, egyebek közt a szerencse, hogy az ember megfelelő edzők keze alá, illetve jó csapattársak közé kerüljön.

Fotó: Pinti Attila

– Számos edzővel dolgozott. Kiktől tanult legtöbbet?

– Kivétel nélkül minden edzőmtől tanultam, és mindenkinek hálás vagyok. Hogy ne legyen sértődés, most csak a három kiemelkedő válogatottbeli edzőmet említem: Kovács Istvánt, Mircea Lucescut és Jenei Imrét. Három nagy tudású úriember, három szaktekintély.

Akkor nem volt internet, de például Lucescu annyira felkészített taktikailag, hogy szinte mindent tudtunk az ellenfélről, ki hogyan lő, merre cselez stb..

Mindhárman nagy hangsúlyt fektettek a mentális felkészítésre. Mi akkor a külföldi sztárokat isteneknek néztük, de edzőink elhitették velünk, hogy mi is ugyanolyan jó focisták vagyunk.

Fotó: U Craiova

– Végül csak beilleszkedett a craiovai életbe. Hogyan emlékszik vissza azokra az évekre?

– Megnősültem, egyetemet végeztem, gyerekünk született, és mivel nincs testvérem, szüleimet is Craiovára költöztettem. Felelősséget éreztem irántuk. Anyám könnyebben beilleszkedett az olténiai életbe, apám nehezebben.

Az oltyán kollégák befogadták a két magyarul beszélő erdélyit, Crișan Zolit és engem. Zoli – Isten nyugtassa – volt az egyedüli Craiován, akivel szót válthattam magyarul, de róla kevesen tudják, hogy egy nagy műveltséggel rendelkező nagybányai fiú volt.

Egyszerre érkeztünk a Craiovához, az érettségi után már folyékonyan beszélt négy nyelvet, a magyart, a románt, az olaszt és az angolt. Nem volt szerencséje az életben, egy olyan nőt vett feleségül, aki elherdálta a pénzét… A Craiova aranycsapatából sajnos többen már nem élnek. Elment Ștefănescu, Tilhoi, Crisan és Balaci, de akik még Craiován élünk, az U hazai mérkőzésein találkozunk, ki van alakítva nekünk egy páholy a stadionnál. Țicleanuval pedig gyakran beszélek telefonon.

Fotó: Pinti Attila

– Az 1980-as évek végén átigazolt a BEK-győztes Steauához. Meséljen erről!

– Voltak álmaim, hogy híres külföldi csapatokban játszhassak, voltak is ajánlataim, de abban a rendszerben nem lehetett Romániából hivatalosan külföldre igazolni. Közel 15 évet játszottam már a Craiovánál, ahol generációváltás történt, én pedig 32 éves voltam. Constantin Dănilescu, a Steaua akkori elnöke keresett meg 1988-ban. Meg is egyeztünk, az én kikötésem annyi volt, hogy a szerződésem után engedjenek ki külföldre valamelyik csapathoz.

A válasz az volt, hogy már megígérték a külföldi szerződést Bölöninek, Pițurcának és Stoicának, de a következő én leszek, akit elengednek.

Kiváló játékosok, kiváló emberek közé kerültem 1988-ban a Steauánál, ahol két év alatt – nem titkolom – anyagilag is nagyon jól jártam, annyit kerestem, mint az előző 14 évben a Craiovánál. A Steauával BEK-döntőt játszottunk, a legendás AC Milántól kaptunk ki, ahol az emlékezetes trió, Gullit, Rijkaard és Van Basten játszott, szintén 1989-ben a válogatottal kijutottunk a vébére.

Évek kellett elteljenek, hogy letisztuljon bennem, mennyire nagy dolog volt a BEK-döntőbe jutás. Sajnos szerintem a következő évtizedekben romániai klubcsapat nem tud elérni hasonló teljesítményt.

Silviu Lung a Steaua mezében Fotó: U Craiova

– Az 1990-es vébén 1–1-et játszottak a Maradonával fémjelzett Argentínával.

– Érdekesség, hogy azon a meccsen Maradona volt Argentína csapatkapitánya, a románoknál pedig én viseltem a kapitányi karszalagot. Imi bácsi (Jenei Imre – szerk. megj) a meccs előtt konzultált velem, azt kérdezte, ki fogja Maradonát. Mondom, hogy Rotariu, a szobatársam. Neheztelt is rám Rotariu, amiért ilyen nehéz feladatot kapott, de végül tökéletesen oldotta meg.

Szerintem Maradona egy szuper játékos volt, de emberként kevésbé nézek fel rá. Példa erre, hogy mérkőzés után nem cserélt mezt.

Fotó: U Craiova

– A vb után végre külföldi szerződést kapott, Spanyolországba, a Logrones kapusa lett.

– Spanyolországban az első nyolc fordulóban kezdőember voltam, sajnos utána egy súlyos lábsérülést szenvedtem. Szép volt az az időszak, Bálint a Burgosnál játszott, Hagi a Real Madridnál, többször találkoztunk. Hosszú időbe telt a felépülésem, és mivel Spanyolországban akkor csak három idegenlégiós játszhatott egy csapatban, úgy döntöttem, hazajövök. Craiova másik csapatánál, az első osztályba frissen feljutott Electroputerénél fejeztem be pályafutásomat, ezzel a csapattal is kijutottunk az európai kupaporondra.

Fotó: U Craiova

– Edzőként milyen csapatoknál fordult meg?

– Lentről, alacsony szintről kezdtem az edzősködést, a Motru volt az első csapat, amelyet a harmadosztályból felvittem a másodosztálya, de voltak egészségügyi gondjaim, nagy volt a stressz, és elhatároztam, hogy a továbbiakban csak kapusedzőként fogok dolgozni. Edzősködtem a Craiovai U-nál, a Panduriinál, de négy évet Japánban is.

A szigetországban, Nagojában két évet az utánpótlással, kettőt pedig felnőtt csapattal dolgoztam. Éltre szóló élmény marad a Japánban eltöltött periódus, ott minden tökéletesen működik.

– Mindkét fiából kapus lett. Ön szorgalmazta ezt?

– Dehogy! Nem szerettem volna, hogy a fiaimból kapusok legyenek, de valószínűleg jó példa voltam. Egyáltalán nem szorgalmaztam, mert tudtam, hogy a Lung névvel nem lesz könnyű a karrierjük, mindenki elvárja, hogy túlszárnyalják apjuk eredményeit. Végül beleegyeztem, de kértem, hogy a sporttal párhuzamosan ne hanyagolják el a tanulást.

Craiova Maxima Fotó: U Craiova

– Karrierje során számos világsztár ellen játszott. Közülük kiket tart a legnagyobbaknak?

– Nehéz, mert sok kiváló futballista ellen játszottam.

Van Bastent tartom a legnagyobbnak, utána jöhet Gullit, Rijkaard, Romario, Maradona, Baresi, Maldini, és a sor folytatódhatna.

– Szerepelt magyar–román meccsen?

– Nem. De eszembe jut két sztori arról, hogy én magyarul beszélek. Utazunk a Malév légitársasággal, az első sorban egyik oldalon Bölöni és én, a másik oldalon pedig Szatmári és Vígh Jóska (a román sajtó Sătmăreanu II. és Viguként írta – szerk. megj.),

a légikisasszonyok pedig egyszerűen nem értették, mi történik, hogy mind a négy „román” magyarul beszél.

Egy másik történet az 1983-ban játszott, 1–1-gyel zárult Csehszlovákia–Románia mérkőzésről, amelyen a magyar Palotai Károly volt a játékvezető. Tíz perc maradt hátra a meccsből, egy kirúgásnál húztam az időt.

Jön a játékvezető, angolul megfenyeget, de én visszaszólok neki magyarul. A következő kirúgáshoz Bölönit küldtem, aki szintén magyarul szólt a vissza a bírónak. Sokat nevettünk később ezen.

Tiberiu Lung, az FK Csíkszereda kapusedzője Fotó: Halmágyi Zsolt

– Először járt Csíkszeredában. Mi a véleménye a városról?

– Nagyon jó! A városközponti park Nagykárolyra emlékeztet.

Volt alkalmam gyalog végigmenni több utcán, csendes emberekkel találkoztam, és meglepett, hogy nincs eldobott szemét. Ez sokat elmond az itteni emberekről, a civilizációról. Amit az FK Csíkszeredánál, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiánál láttam, arról csak felsőfokon tudok beszélni.

Követtem az FK Csíkszereda meccseit a tévében, kár, hogy ősszel nem volt egy jó befejező csatár a csapatban, mert akkor nem a 15. helyen állnának.

Silviu Lung 1956. szeptember 9-én született a Szatmár megyei Krasznaszentmiklóson.
Klubcsapatai: Nagykárolyi Victoria (1971–1974/42 mérkőzés), Craiovai U (1974–1988/308 mérkőzés), Bukaresti Steaua (1988–1990/49 mérkőzés), CD Logroñés (1990–1991/9 mérkőzés), Electroputere Craiova(1991–1993/35 mérkőzés) és Craiovai U (1993–1994/26 mérkőzés). A román válogatottban 1979 és 1993 között 77-szer lépett pályára. Lapzártakor értesültünk, hogy Silviu Lung a Ceahlăul Piatra Neamț kapusedzője lett, kisebbik fia, ifj. Silviu Lung pedig a török Besiktas kapusa.
Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot január 21-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.