Megegyeztek a szövetségi kapitánnyal az elválásról, többesélyes Daum pótlása

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 14., 21:15 utolsó módosítás: 2017. szeptember 14., 21:17

Több edzővel is tárgyal a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége, hogy megtalálja Christoph Daum szövetségi kapitány utódját. Bölöni László szerint más szakembernek sem sikerül csodát tennie a román nemzeti tizeneggyel.

Daum bevallása szerint meglepődött, hogy megválnak tőle, noha nemrég megdicsérték

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) csütörtökön jelentette be, hogy Răzvan Burleanu elnök és Christoph Daum közös megegyezéssel megállapodott a válogatottat 2016 júliusa óta irányító szövetségi kapitány szerződésének felbontásáról. A német szakember még a román válogatottnak a Kazahsztán és Dánia elleni világbajnoki csoportmérkőzése előtt feláll a kispadról.

Christoph Daum szövetségi kapitány ez év december végén lejáró szerződésének idő előtti felbontása a FRF ügyvezető tanácsának szeptember 22-ei ülésén válhat hivatalossá. Ennek érdekében – sajtóinformációk szerint – a német szakembernek kárpótlásul még kifizetik a hátralévő három hónapért járó, összesen mintegy 135 ezer euróra rúgó fizetését.

A szerda este Romániába érkezett edző bevallása szerint meglepődött, amiért a technikai bizottság a leváltását javasolta azok után, hogy legutóbb még megdicsérték és a közös együttműködés folytatását helyezték kilátásba. Daum szerda este még azt hangsúlyozta: egyelőre még ő a kapitány, leváltásáról csak a döntéshozói jogkörrel felruházott FRF-vezetőség határozhat.

A szövetséget irányító Răzvan Burleanu viszont leszögezte, hogy eleget tesz a szaktestület ajánlásának és már megkezdte a tárgyalásokat a potenciális utódokkal. A lista élén Dan Petrescu neve szerepelt, de miután a Kolozsvári CFR-rel érvényben lévő szerződése nem teszi lehetővé, hogy szabadon távozzon a válogatotthoz, csütörtökön már a Belgiumban edző Mircea Rednicre összpontosult az FRF figyelme. A Mouscron 55 éves román szakvezetőjével azonos bajokságban dolgozó Bölöni László őt is és Petrescut is nagyon jó szakembernek tartja, ugyanakkor a meglévő játékosokkal szerinte ők sem tudnának jobb eredményeket elérni.

A Royal Antwerpet edző marosvásárhelyi szakember a Libertatea című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Daum azért bukta el a világbajnokság csoportselejtezőit, mert nem volt miből válogatnia a keret összeállításakor. „Anghel Iordănescunak sem volt, azért nevettettük ki magunkat tavaly az Európa-bajnokságon. Mivel segítettünk Daumnak, hogy kiterjessze a szelekciót? Én azt kérdezném, hogy mi a szövetség stratégiája arra, hogy ezen változtasson.

Tíz éve semmit nem csinálnak. Mindegy, hogy Cosmin Contra vagy Mircea Rednic, Dan Petrescu vagy Ioan Andone a kapitány, a játékosok ugyanazok, és az eredmények sem változnak.

Esetleg az egyik szerencsésebb lesz és jó csoportba kerül, vagy talán megváltoztatják a szabályokat és hetven csapat kvalifikál a világbajnokságra" – vélekedett keserűen az ugyancsak kapitánynak javasolt Bölöni.

A vb európai csoportselejtezőinek októberi lezárására készülő román válogatott egyébként a csütörtökön kiadott, és immár a németek által vezetett FIFA-világranglistán egy helyet javítva a 41. helyen áll, miközben Magyarország három helyet rontva az 59. pozíciót foglalja el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat