„Szárazon” a nagyváradi vízilabdázók

„Szárazon” a nagyváradi vízilabdázók

Kényszerszünet. Dorin Costrăș edzőnek még várnia kell, amíg ismét a medence széléről dolgozhat

Fotó: Facebook/Csm Oradea Polo-Oficial

Szakmailag csalódott Dorin Costrăș, a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, amiért épp akkor szakadt félbe a szezon, amikor már látszott a korábban megkezdett munkája eredménye. Lapunknak viszont hangsúlyozta azt is: az eddigi eredmények azt mutatják, hogy jó úton járnak, és kialakult egy olyan helyi fiatalokból álló mag, amelyre építeni lehet a folytatásban.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. május 02., 09:252020. május 02., 09:25

Szárazedzésekre kényszerültek a vízilabdázók, mert bár a víz a „lételemük”, de most minden más sportolóhoz hasonlóan ők is csak erőnléti edzéseket végezhetnek. A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet ezen túlmenően derékba törte a Nagyváradi VSK férfi pólócsapatának idei sikeres idényét, hiszen a hazai pólósport korábbi „uralkodói” még februárban letaszították „trónjáról” a Steauát a Román Kupa döntőjében, az Eurokupában pedig az elődöntőig meneteltek.

Az idény felfüggesztését így szakmai szempontból csalódásként élte meg Dorin Costrăș, az együttes vezetőedzője, mert mint azt lapunk érdeklődésére jelezte:

már kezdett látszani az elmúlt évek munkájának eredménye.

Emlékeztetett arra, hogy radikális csapatépítésbe kezdett mintegy három évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy egy stabil együttest neveljen ki helyi fiatalokból. Rámutatott, hogy sokan bírálták is emiatt, szkeptikusan fogadták terveit, ugyanakkor szerinte jó úton járnak, hiszen az idei szezon már megmutatta, hogy van jövő ezekben a játékosokban.

Tájékoztatása alapján technikailag és taktikailag még fejlődniük kell, ugyanakkor

fizikailag és állóképesség szempontjából nagyon sokat erősödtek az elmúlt időszakban.

Kiemelte Czenk Ferencet, aki a Nagyváradi Állami Egyetemet is azért választotta más, nagyobb presztízsű tanintézmény helyett, mert a csapatnál végzett munkája fejlődéshez vezetett. Emiatt is számít arra, hogy ezek a helyi fiatalok a jövőre nézve stabil alapot jelenthetnek a sportág számára, az eddigi eredmények pedig megerősítették abban, hogy jó úton indultak el.

A folytatás viszont még bizonytalan, Costrăș pedig hangsúlyozta: nem is tehetnek semmit, hiszen amellett, hogy őket az a polgármesteri hivatal támogatja, amelynek a járvány miatt a vízilabdánál égetőbb kiadásai és problémái vannak, azt is figyelembe kell venniük, hogy az egészség a legfontosabb.

Kontaktsport révén nem számít arra, hogy egyhamar visszatérhetnek majd a medencébe, a bajnokság lezárását viszont kivitelezhetőnek tartja.

„Nálunk kevés csapat van. Minden tiszteletem a Dinamóé és a Sportul Studențescé, de a bajnoki címért a Steaua és mi versengünk, a szövetség pedig nem hirdethet bajnokot olyan körülmények között, hogy nem azonos számú összecsapást játszottunk a Steauával. Ha négy elmaradt mérkőzésünket megnyernénk, akkor például mi állnánk az összetett élére” – magyarázta. Hozzátette: ha decemberben fejeznék be a 2019–2020-as szezont, akkor is lenne idejük a 2020–2021-es idény megszervezésére, ezért a pontvadászat sorsával kapcsolatban nem érzi sürgetőnek a döntéshozást.

Gondot a játékosok szerződése jelent majd, hiszen nekik is van például két idegenlégiósuk – Gojko Pijetlovic és Yusuke Inaba –, akiknek nem ajánlhatnak fel szerződéshosszabbítást, amíg nincs költségvetésük a következő idényre.

„Lehet, hogy ezt az évet fel kell áldozni majd” – mondta, megjegyezve, hogy van viszont egy olyan váradi fiatalokból álló mag a csapatnál, akikre reményei szerint a jövőben is számíthat, és tekintettel arra, hogy a vízilabdázás nagy hagyománnyal bír Nagyváradon, szerinte az önkormányzat nem fogja „veszni hagyni”.

A Nagyváradi VSK az idei szezonban tizenöt mérkőzést játszott le a hazai élvonalbeli bajnokságban. Tizenkét győzelem mellett háromszor kapott ki.

Ismét a medencében Magyarország vízilabda-válogatottjai

Magyarország férfi és női vízilabda-válogatottja szigorú egészségügyi protokoll betartása mellett, de újrakezdhette a vizes edzéseket a budapesti Császár–Komjádi uszodában. Ezt a héten jelentette be Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, aki arra is lát esélyt, hogy a medencében fejezzék be az országos bajnokságok 2019–2020-as idényét. A pontvadászat sorsáról május 11-én dönthetnek majd, ugyanakkor a sportági szervezet vezetője szerint az érintettek azt szeretnék, ha nem kellene befagyasztaniuk a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett versenyeiket. Arra is számítani lehet, hogy a versenykiíráson módosítanak majd, de minderről Vári tájékoztatása alapján közösen döntenek majd a klubokkal.
A válogatottak felkészülése kapcsán – a munkát csütörtökön elkezdő – férfiegyüttes szövetségi kapitánya, Märcz Tamás a sportági szövetség hivatalos honlapján emlékeztetett arra, hogy már négy-öt hete nem tudtak vizes edzéseket tartani, a játékosok viszont most saját döntésük alapján vállalták a felkészülést. „Klubedzőkkel és klubvezetőkkel is egyeztettem az elmúlt napokban, hogyan folynak majd a válogatott kerettagok számára az edzések. Addig folytatjuk, amíg a kerettagok számára a klubjuk nem tudja azt biztosítani, vagy ameddig azt szakmailag jónak látom” – mondta a szakember. A felkészülést már egy nappal korábban elkezdő női együttest irányító Bíró Attila örömmel fogadta, hogy hat és fél hét után visszatérhettek a medencébe. „Stílusosan beköltöztünk az apácazárdába, a karanténba, hiszen a Császár Hotel korábban ilyen funkcióban működött. Itt alszunk, étkezünk, ezt a három hetet együtt töltjük. A körülmények kicsit spártaiak, de ez nemhogy árt, egyenesen jót tesz a csapatnak, igazi összekovácsoló ereje van. Ki kell emelni, hogy a játékosok és a stábtagok is két negatív teszttel jöhettek csak. A szárazföldi edzéseink az uszoda három területén kiscsoportokban zajlanak, a vízi edzésekbe értelemszerűen óvatosan vágtunk bele. Az állóképesség, a lábtempó visszahozása a cél, avagy a mínuszból legalább a pozitív tartományba visszahozni a játékosok vízbenlevés-érzetét. A jövő héten kicsit taktikázunk, majd utána játszunk is egymás között” – ecsetelte.
Amúgy nemcsak Magyarországon, Horvátországban is ismét edzhetnek a vízilabdázók, így a Mladost gárdáját erősítő Cosmin Radu is visszatérhetett a medencébe, hogy kis csoportokban dolgozva „visszaszokjon” a versenykörülményekhez. A H2opolo.ro-nak elmondta, hogy legalább egy hónapra bizonyosan szüksége lesz ahhoz, hogy formába lendüljön, ugyanakkor arra már nem is számít, hogy a nemzetközi klubtornák folytatódni fognak, mert miközben Horvátországban lehetőség lesz ismét mérkőzést rendezni, addig például a járvány által jobban érintett spanyolok és a franciák már befagyasztották a pontvadászataikat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót