Bocék rekordösszegű közpénztámogatással akarják helyzetbe hozni a sokak által nem kedvelt Kolozsvári U-t

Bocék rekordösszegű közpénztámogatással akarják helyzetbe hozni a sokak által nem kedvelt Kolozsvári U-t

Emil Boc köztudottan U-szurkoló (archív felvétel)

Fotó: Facebook/Emil Boc

A tavalyi önkormányzati pénzösszeg két és félszeresét kaphatja idén a város költségvetéséből a Kolozsvári U labdarúgócsapata: a sporttámogatásokat előterjesztő szakbizottság – Emil Boc polgármester korábbi bejelentésének megfelelően – rekordösszegű, tízmillió lejes finanszírozást javasolt az élvonalban újonc együttesnek.

Páva Adorján

2023. március 27., 19:062023. március 27., 19:06

2023. március 27., 19:212023. március 27., 19:21

Az U focicsapatának szánt közpénz a teljes, sportra szánt önkormányzati büdzsé több mint felét jelenti, hiszen a város összesen 17 500 000 lejt szán többtucat helyi sportklub támogatására a szakbizottság javaslata szerint, amelyet még a helyi tanácsnak is el kell fogadnia.

De nagy meglepetés nem várható majd az április 12-ei önkormányzati szavazáson, hiszen Boc nemrég már beharangozta, hogy rekordösszegű támogatásra számíthat az élvonal alsóházi rájátszásában érdekelt focicsapat. „Kellemes meglepetést jelent majd a Kolozsvári Universitatea által a helyi költségvetésből kapott támogatás.

Idézet
Rekordot jelent majd, amely igazolja az U zászlóvivő szerepét a városban, bizonyítja azt a támogatást, amelyet Románia és Erdély e zászlóvivő klubjának adunk.

A csapat továbbra is stabil anyagi helyzetet tudhat maga mögött. Ez az egyik legfontosabb a klub életében, ezt mi intézzük” – nyilatkozta nemrég a helyi sajtónak a köztudottan U-szurkoló elöljáró. Hozzátette, a klubvezetéssel együtt vigyáznak arra, hogy megfelelő anyagi támogatásban részesüljön a csapat, hogy folytathassa élvonalbeli szereplését, amellyel „örömet szereznek a szurkolóknak és Kolozsvárnak”, és amely révén az Universitatea rendkívüli jelképével büszkélkedhetünk”.

A legalábbis Bocot biztosan elöntő öröm és büszkeség valóban rendkívüli bőkezűséget eredményez, hiszen tavaly – amikor az egyetemistacsapat feljutott az élvonalba – még csak 4 millió lejt szántak az U focicsapatának támogatására. Most viszont ennek két és félszeresét – és kizárólag a labdarúgóklubról beszélünk. Az egyéb sportágak szintén U név alatt futó egyesületei „más tál tészta”, de így is ott találjuk őket az önkormányzati sporttámogatás soron következő legnagyobb nyertesei között. Hiszen a CS Universitatea 2 800 000, az ACS U-BT 1 750 000, a CSM 410 000, az AFC Universitatea Olimpia pedig 300 000 lejt kap a tervezet szerint.

Érdekesség, hogy a többtucatnyi egyesület nevét tartalmazó támogatási listán a CS CFR sportklub is szerepel, mégpedig 85 ezer lejjel.

Mint ismeretes, a vasutasklub legnépszerűbb és legsikeresebb szakága, az önálló lábakon álló Kolozsvári CFR labdarúgóklub – az U nagy városi riválisa – rendszerint nem kerül be vagy kis összeggel szerepel az önkormányzat által támogatott alakulatok lajstromában. Boc korábban ezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt évek focibajnoka magánkézben van, és fenn tudja tartani magát, nincs szüksége közpénzre.

Az U focicsapata viszont az önkormányzat tulajdona, azaz a kolozsváriaké. Csakhogy sajnos nem mindenkié – legalábbis a kincses város lakóinak jelentős része biztosan nem érzi, nem érezheti magáénak, ha a „tulajdonostársak” folyamatosan kitennék őket még az országból is: „természetesen” a magyarokat.

Hiszen köztudott, hogy az egyetemistacsapat a román nacionalizmus egyik jelképe, szurkolói keménymagja ma is magyarellenességéről híres. Éppen ezért finoman szólva visszásként hat, hogy a kolozsvári magyar adófizetők pénzét is erre a „büszkeségre” költik.

Ugyanis az említett jelzők nem csupán „múltat hánytorgató” leírása az U-sok viselkedésének. Hiszen tavaly alighogy visszatért az élvonalba – hét év szünet után – az egyetemistacsapat, ultrái azonnal, első kolozsvári mérkőzésükön kiviselték magukat a Magyarországot, Székelyföldet és a magyarokat gyalázó rigmusaikkal, molinóikkal. Sebastian Colțescu játékvezető a Sepsi OSK elleni összecsapás 25. percében félbe is szakította a találkozót, mintegy tízpercnyi kényszerpihenő után folytatódhatott csak a küzdelem a Szuperliga hatodik fordulójában. A magyargyalázás miatt 25 000 lejre büntették a Szamos-partiakat, ugyanakkor két hazai mérkőzésüket más stadionban kellett lejátszaniuk.

Egyébként a tavaly augusztusi incidensek Emil Boc polgármester szeme láttára történtek, hiszen ő is a lelátón foglalt helyet a mérkőzésen. A találkozó után – amelyet a háromszékiek nyertek meg – nem volt hajlandó szóba állni az újságírókkal. A fegyelmi bizottság döntése után viszont azt nyilatkozta, „van magyarázat” az idegengyűlölet miatt kiszabott büntetésre.

Idézet
Én sem támogathatok xenofób bekiabálásokat, sohasem támogattam. De egy jó, lelkes szurkolótáboruk van. Meggyőződésem, hogy a klubbal folytatott megbeszélések után javítható a helyzet, hogy ezek a xenofób elemek eltűnjenek.

A szurkolótábort sohasem lehet megállapítani abban, hogy a himnuszt énekeljék vagy azt skandálják, hogy Hajrá, Románia! Bízom bennük, ugyanis az ország egyik legerősebb és legszebb szurkolótáboráról van szó” – nyilatkozta tavaly szeptemberben Emil Boc.

A Kolozsvári U győzelemmel kezdte az alsóházi rájátszást, ahol 20 ponttal a harmadik helyen áll, négy pontra az osztályozót, és hatra az egyenes kiesést jelentő helyektől. Legközelebb az Aradi UTA vendégeként lép pályára szombaton. Az egyetemistacsapat még a Román Kupában is talpon van: a negyeddöntőben a Nagyszebeni Hermannstadt vendége lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában

Ezúttal másodosztályos labdarúgócsapat képviseli Erdélyt a Román Kupa szerdai döntőjében egy talán a szokásosnál is ellentmondásosabb romániai fociidény hajrájában. Ugyanis a licencproblémák nevetségessé tettek bizonyos küzdelmeket.

Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában
2024. május 14., kedd

Rossz hír a szurkolóknak: elhalasztják Szoboszlai Dominik közönségtalálkozóját

Elhalasztják Szoboszlai Dominiknak, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának a május 30-ra tervezett közönségtalálkozóját.

Rossz hír a szurkolóknak: elhalasztják Szoboszlai Dominik közönségtalálkozóját
2024. május 14., kedd

Eltiltották, elúszott a magyar párbajtőröző olimpiai szereplése

Doppingvétség miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián.

Eltiltották, elúszott a magyar párbajtőröző olimpiai szereplése
2024. május 14., kedd

Kihirdette Rossi a magyar válogatott bő keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

Kihirdette Rossi a magyar válogatott bő keretét
2024. május 13., hétfő

Erdélyi magyar bíró fújja a sípot az Európa-liga dublini döntőjében

Kovács István vezeti majd a labdarúgó-Európa-liga idei kiírásának május 22-én Dublinban rendezendő döntőjét – jelentette be hétfőn a Román Labdarúgó-szövetség (FRF).

Erdélyi magyar bíró fújja a sípot az Európa-liga dublini döntőjében
2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert