„Édes teher” a magyar válogatotton: Budapesten, Portugália ellen debütál ma a piros-fehér-zöld együttes a futball-Eb-n

„Édes teher” a magyar válogatotton: Budapesten, Portugália ellen debütál ma a piros-fehér-zöld együttes a futball-Eb-n

A budapesti Puskás Aréna az egyedüli az idei Eb-helyszínek közül, ahol a koronavírus-járvány ellenére nem lesz korlátozva a nézők száma

Fotó: MLSZ

A címvédő Portugália ellen debütál ma Magyarország labdarúgó-válogatottja az Európa-bajnokság csoportkörében. A találkozót a telt házas budapesti Puskás Arénában rendezik, a játékosok pedig magas elvárásokat támasztottak magukkal szemben.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2021. június 15., 08:342021. június 15., 08:34

2021. június 15., 08:552021. június 15., 08:55

Karnyújtásnyira Magyarország labdarúgó-válogatottjának első mérkőzése a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, ezért a keret tagjai fokozottan érzik a nyomást a mai, Portugália elleni összecsapás előtt. „Édes teher, ami a csapaton van, hiszen a hazánkat képviselhetjük, ráadásul Budapesten, saját közönségünk előtt. Könnyen lehet, hogy ez egy soha vissza nem térő lehetőség minden kerettag számára” – mondta Nagy Ádám. Az angol Bristol City középpályása emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi kontinensviadalon, öt évvel ezelőtt sikerült meglepetést okozniuk a seregszemlét később megnyerő portugálok ellen, de azóta mindkét csapatnál voltak változások.

Idézet
Nálunk végbement egy generációváltás, nagyon kevesen vannak a keretben, akik ott voltak öt éve is Franciaországban. Nagyon jó felkészülés van a hátunk mögött, begyakoroltuk a tervezett taktikai elemeket, így pozitívan várjuk az első mérkőzést”

– idézte a 25 éves futballistát a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapja. A játékos úgy véli, hogy ezúttal mindkét oldalon stabilabb lesz a védelem, és így kevesebb gól esik majd, Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kreativitását pedig csapatként kell majd pótolniuk. „Hihetetlen élmény lesz a szurkolóink előtt játszani, az Európa-bajnokság talán segíthet a társadalmi gyógyulásban a koronavírus nehéz időszaka után” – tette hozzá Nagy Ádám.

Csapattársa, a török Fenerbahcéban légióskodó Szalai Attila szerint

mindnyájan izgatottan várják a portugálok elleni összecsapást, amely során a legfontosabb, hogy megfelelő fizikai, taktikai és mentális felkészültséggel lépjenek a pályára.

Bevallása szerint magasak az elvárások saját magukkal szemben, de a közvélemény is optimistán várja a portugálok elleni találkozót a 2016-ban elért 3-3-as döntetlen után – és amiatt is, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány legénysége tizenegy mérkőzés óta veretlen.

Persze, ahogyan Nagy is mondta: a keretek azóta megváltoztak, magyar félről például most nem fog szerepelni az öt évvel ezelőtt duplázó Dzsudzsák Balázs, és a luzitánok ellen vezetést szerző Gera Zoltán is csak a pálya széléről, a szakmai stáb tagjaként szemléli majd az eseményeket. Biztatásban viszont várhatóan nem lesz hiány, hiszen

a budapesti Puskás Aréna az egyedüli az idei Eb-helyszínek közül, ahol a koronavírus-járvány ellenére nem lesz korlátozva a nézők száma,

a Nemzeti Sport pedig úgy tudja, hogy 97 százalékban magyar drukkerek foglalnak majd helyet a 67 215 férőhelyes stadionban.

Galéria

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Novák Eduárd: „más világ”

Romániában, mint ismeretes, több más helyszínhez hasonlóan csak a Național Arena befogadóképességének 25 százalékát nyitották meg a szurkolók előtt a csoportmérkőzések idejére. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közleménye alapján a vasárnap kora esti Ausztria–Észak-Macedónia összecsapás alkalmával a nézők többsége, 76 százalékuk be volt oltva koronavírus ellen, és csak 24 százalék volt az, aki negatív tesz felmutatásával váltott belépőt az amúgy 3-1-re végződött összecsapáson.

A bukaresti összecsapás kapcsán Novák Károly Eduárd sportminiszter úgy fogalmazott, hogy

történelmi megvalósítást jelent a rendezés Románia számára.

„Mintha más országban lettem volna a stadionban. Nagyon szép volt. Szuper volt a szervezés. Csak azt sajnálom, hogy a mi válogatottunk nem kvalifikált az Eb-re, de szerintem megvan a kellő fizikai kvalitásunk ahhoz, hogy ismét a legjobbak között legyünk” – mondta Novák Károly Eduárd. A tárcavezető megjegyezte, már a 13 ezer néző is remek hangulatot teremtett a stadionban, és amikor majd a nyolcaddöntőben megduplázódik a nézőszám, még emlékezetesebb lesz majd a találkozó.

Galéria

Először rendeztek Európa-bajnoki mérkőzést a bukaresti Național Arenában

Fotó: Wikipédia

A D csoportban a Skócia–Csehország összecsapás 0-2-vel zárult, később az E csoport is bemutatkozott. Lengyelország némi meglepetésre 2-1-re kikapott Szlovákiától, ehhez egy öngól mellett az is hozzájárult, hogy Krichowiakot a 62. percben kiállította a mérkőzést vezető Ovidiu Hațegan. A csoport másik mérkőzésén a spanyolok nem bírtak Svédországgal, gól nélküli döntetlen született. Kedden az F csoportban 19 órakor kezdődő Magyarország–Portugália összecsapás után Franciaország–Németország találkozó lesz 22 órától Münchenben. Emlékeztetőül: az Európa-bajnokság mérkőzéseit Romániában a Pro Tv sugározza, de ezúttal magyar kommentárral is elérhetőek az M4 Sport révén, noha hétfőn a Vodafone romániai előfizetői nem követhették a magyarországi sportcsatorna közvetítéseit, mivel mindhárom mérkőzésnél megjelent a geokódolás.

Eriksen üzent a kórházból

Menedzserén, Martin Schootson keresztül üzent hétfőn Christian Erisken. A szombati Finnország elleni Eb-mérkőzésen eszméletét vesztő dán támadó középpályás megköszönte a támogatást és a segítséget, hangsúlyozta: nem adja fel. „Jobban érzem magam, de szeretnék tisztán látni, hogy mi is történt velem pontosan. Szeretném mindenkinek megköszönni, amit értem tett” – üzente ügynökén keresztül a 29 éves labdarúgó. Emlékezetes, hogy a találkozó első félidejének végén összeesett a pályán. Egyelőre nem tudni, hogy mi történhetett, a nemzetközi sajtóban megszólalt szakemberek viszont nem tartják valószínűnek, hogy koronavírus-fertőzés vagy epilepszia okozta volna az eszméletvesztését. Tény viszont, hogy hosszú percekre leállt a szíve, ezrek figyelték aggodalommal amint az orvosok az életéért küzdöttek a pályán. Állapota stabil, menedzsere szerint a hangulata is jó volt, amikor meglátogatta. „Mindannyian szeretnénk megérteni, mi történt, az orvosok ezért alapos vizsgálatoknak vetették alá, ezek azonban eltartanak egy ideig. Örült, amikor tapasztalta, micsoda szeretet veszi körül, a világ minden tájáról kapott üzeneteket és jókívánságokat” – mondta Schoots.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség