„Belehúztak” az új BL-szezonba – a Kolozsvári CFR az Asztanával, a Ferencváros a Ludogoreccel játszik az első selejtezőkörben

„Belehúztak” az új BL-szezonba – a Kolozsvári CFR az Asztanával, a Ferencváros a Ludogoreccel játszik az első selejtezőkörben

Felkészülés. Nehéz BL-rajtra számít a Kolozsvári CFR

Fotó: facebook/cfr 1907

Kényelmetlen kiszállásra számít a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata a Bajnokok Ligájában, az első selejtezőfordulóban ugyanis a kazah Asztana lesz az ellenfele. A Ferencváros a Mol Vidi egyik tavalyi „áldozatát”, a bolgár Ludogorecet húzta a keddi sorsoláskor. Az Európa Ligában az FCSB és a Debrecen elkerülték egymást, a papírforma szerint pedig verhető ellenfeleket kaptak a kvalifikáció első körére.

Krónika

2019. június 18., 19:282019. június 18., 19:28

2019. június 19., 07:532019. június 19., 07:53

A Kolozsvári CFR labdarúgó­csapata a kazah Asztanát, a Ferencváros pedig a bolgár Ludogorecet kapta kedden ellenfélként a Bajnokok Ligája első selejtezőfordulójára. A román és a magyar bajnok egyaránt idegenben kezd majd. Az első meccseket június 9–10-én, a visszavágókat pedig július 16–17-én rendezik.

A CFR és a Ferencváros ugyan­azon az öt lehetséges ellenfélen osztozhatott, mivel mindkét gárdát az első csoport nem kiemelt együttesei közé sorolták. Sorrendben a kazah Asztana, a bolgár Ludogorec, a tavaly főtáblás szerb Crvena zvezda, a macedón Shkendija és a svéd AIK voltak magasabban rangsorolva a román és a magyar bajnokcsapatoknál. A macedón gárdát már az első húzáskor „elvitték”, hogy utána a szerb és a svéd bajnok is kikerüljön a kalapból. Ennek fényében már egyik fél sem mondhatja magát szerencsésnek, mert bár a Fradinak épp az a Ludogorec jutott, amelyiket egy évvel ezelőtt a Mol Vidi FC a második körben kiejtett, a bolgár csapatnak jelentős nemzetközi tapasztalata van a korábbi esztendőkből, és a szakvezetőjét is leváltotta a tavalyi idény kudarca óta.

Idézet
Nagyon erős ellenfélről van szó, ezt tudjuk jól, de a többi együttes ellen sem lett volna könnyű dolgunk. Tavaly a Vidi játszott ellenük, de abból a találkozóból szerintem már nem lehet kiindulni. Feltérképezzük majd őket teljesen, de ki-ki meccsre számítok, ahol 50% esélyünk lesz a továbbjutásra”

– idézte a Fradi hivatalos honlapja játékosát, Leandrót.

Kényelmetlen kezdés

Nem lesz tehát egyszerű feladata a magyar bajnoknak, ugyanakkor a tavalyi idény után a fellegváriak sem vehetik félvállról a csoportban legmagasabb UEFA-koeficienssel rendelkező Asztanát – amely Dorin Rotariut is foglalkoztatja, és az elmúlt szezonokban rendre főtáblás volt a BL-ben vagy az Európa Ligában. A csapatmenedzser, Bogdan Mara szerette volna, ha elkerülik a kazahokat, bevallása szerint

inkább a Ludogorecet választotta volna, mintsem egy hosszú kiszállást egy olyan műfüves pályára, ahol még az Atlético Madridnak sem sikerült nyernie.

„Kényelmetlen ellenfél, fantasztikus lenne továbbjutnunk ellenük” – mondta a DigiSportnak, hozzátéve, hogy a pálya, az időeltolódás és a hosszú utazás problémát jelenthet majd az Asztana elleni meccskor.

A CFR egyébként Cristian Manea, Lang Ádám, Bryan Nouvier és Cristian Bud után a 30 éves horvát középpályással, Mate Malesszel is felbontotta a szerződést, miután az elmúlt szezonban mindössze csak nyolc mérkőzésen lépett pályára. Az immár Ausztriában edzőtáborozó együtteshez ugyanakkor csatlakozott Andrei Burcă hátvéd, a 2014–2015-ös szezonban megismert jobbhátvéd, Mateo Sucic és az egy szezon után visszatérő kapus, Cosmin Vâtcă, de leigazoltak egy csatárt is Mario Rondon személyében, és a középpályás Luis Aurelio is fellegváriak mezét öltheti magára. A kolozsváriak öt barátságos mérkőzést is leszerveztek a külföldi felkészülésük idejére, így például június 22-én a Crvena zvezdával játszanak, 29-én pedig a Prágai Sparta lesz a gyakorlópartnerük.

A BL-selejtezők előtt egyetlen tétmérkőzésük lesz: július hatodikán a Viitorullal játszanak Ploiești-en Románia Szuperkupájáért.

A legrangosabb európai klubtorna első selejtezőkörében amúgy összesen harminckét együttes szerepel. A második körben négy bajnok csatlakozik a 16 továbbjutóhoz a bajnoki ágon, miközben további négy együttes a nem bajnoki ágon kezd. A harmadik fordulóban is megmarad a két ág, így például az Ajax bajnoki ágon, kiemeltként startol, miközben például a Porto a nem bajnoki ágon, de ugyanezen szakaszban csatlakozik a küzdelemhez. A rájátszáskor már csak két új csapat kapcsolódik be a kvalifikációkba. Európa legerősebb bajnokságainak képviselői (Barcelona, Atlético Madrid, Real Mad­rid, Valencia, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Ba­yern München, Dortmund, Leipzig, Leverkusen, Juventus, Nápoly, Ata­lan­ta, Internazionale, Paris Saint-Germain, Lille, Zenit, Lokomotiv Moszkva, Benfica, Sahtar, Genk, Galata­saray), valamint a BL-címvédő és az EL-győztes kvótáját megöröklő Salzburg, illetve a Lyon a főtáblán kezdenek.

„Bemelegítés” az EL-ben

Kedden sorsolták az Európa Liga első körének párosításait is, ahol a harmadik csoportból az FCSB-t kiemeltként húzták ki, szemben az ugyanott nem kiemelt Debrecennel.

A román ezüstérmes végül elkerülte a magyarországi bajnokságból érkező gárdát, és a moldovai Milsami Orhei csapata ellen kezd július 11-én. A hajdú-bihariaknak albán ellenfél jutott a Kukesi személyében.

Kiemelt volt ugyanakkor az ötödik csoportban a Fehérvár, amelyik majd a montenegrói Zetával játszik oda-vissza vágó alapon, miközben a hatodik csoportból kihúzott Honvédnak vagy a kilencedik kalapba sorolt Craiovának az UEFA-pontozás alapján erősebb ellenfél jutott a litván Zalgiris Vilnius, illetve az azeri Sabail személyében. A Craiova és a Fehérvár idegenben játsszák le az első meccset, hogy utána egy héttel később hazai környezetben rendezzék a visszavágót. A Román Kupa-győztes Viitorul a második fordulóban kapcsolódik be a második számú európai klubtornába. Annak a körnek a párosításait ma sorsolják.


Erősít a Sepsi OSK

A Temesvári Ripensia kapusát, a 21 éves Horațiu Moldovant igazolta le kedden a Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgócsapata. A fiatal hálóőr három évre szóló szerződést írt alá a László Csaba edzette gárdával, amely jelenleg Ausztriában edzőtáborozik. A háromszékiek keretéből korábban távozott Rudolf Sebastian hátvéd, érkezett viszont a 27 éves hátvéd, Andrei Sin, a 27 éves macedón belső védő, Risto Mitrevski, a 27 éves holland középpályás, Hilal Ben Moussa és a 28 éves horvát belső védő, Hrvoj Barisic.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség