Az utánpótlássport is alaposan megsínyli a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet

Az utánpótlássport is alaposan megsínyli a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet

„Gólt kaptak”. A csapattársakkal közös futballra még várnia kell az utánpótlásnak

Fotó: Veres Nándor

Korosztálytól függetlenül mindenkit érint a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet a futballéletben. A lapunk által megkérdezett utánpótlásedzők szerint a legkisebbeket viseli meg leginkább ez a leállás, ugyanakkor a nagyobbakat motivációs videókkal ösztönözni lehet az egyéni edzéstervek elvégzésére.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. április 08., 10:592020. április 08., 10:59

2020. április 08., 11:022020. április 08., 11:02

Egyénileg, otthonukban edzenek a futballisták a koronavírus-járvány okán elrendelt szükségállapot ideje alatt a hazai labdarúgók, de a kényszerszünet nemcsak a hivatásos felnőtt játékosokat érinti, hanem az utánpótlásra is hatással van.

A gyermekek és juniorok számára függesztették fel leghamarabb a csoportos edzéseket, és mint beszámoltunk róla, az akadémiák is hazaküldték a fiatalokat.

„Mindenki vár, hogy újrakezdjük. Vannak, akik lehetőségeikhez mérten végeznek labdás gyakorlatokat, de nagyjából ennyi. Most mindenki ebben a helyzetben van” – mondta a Krónikának Opre Csaba, a Nagyváradi AC korosztályos futballcsapatainak edzője.

A magyarországi Puskás Akadémia égisze alatt működő Székelyföldi Labdarúgó Akadémiával partnerséget ápoló partiumi egyesület szakvezetője hangsúlyozta, hogy ő kisgyermekekkel foglalkozik, ezért számukra külön fizikai edzésterv nem készült, ugyanakkor edzői szempontból a járvány nagyon felborította a terveiket.

„Még felkészülési időszak volt, amikor abba kellett hagynunk az edzéseket, és most két korosztályunk is olyan periódusban van, amikor ősztől felsőbb kategóriába lép. Erre próbáltuk volna taktikailag felkészíteni őket. Mérkőzéseket is lekötöttünk, ami úgy volt lebeszélve, hogy nagyobb korosztályos csapatok ellen játsszanak olyan felállásban, ami majd ősztől lesz aktuális. Tehát aki eddig 6 + 1-es rendszerben játszott az 8 + 1-et gyakorolt volna, aki pedig 8 + 1-ben szerepel, most az 11-11 ellen játszott volna. Bajnokság közben is tudtunk volna olyan mérkőzéseket játszani, ami a következő szezonra való felkészülést szolgálta volna, de ezek most elmaradnak. Ebből a szempontból nem lesz jó, de a többi csapat is ebben a helyzetben van, hosszú távon a jövő bajnokságon fog meglátszani, hogy ki mennyire tud majd felkészülni” – ecsetelte.

Meglátása szerint

a legkisebbeket viseli meg leginkább ez a kényszerszünet.

Az U8-as és az U10-es korosztályt érinti nagymértékben az edzések kihagyása. Előbbi bevezető csoportnak minősül, nekik még nincs bajnokságuk, de ősztől lenne, ugyanakkor azok számára is hátrányt jelent majd, akik korosztályt váltanak, és új taktikai sémára kell átállniuk. „A nagyobbaknál is érződik valamennyire majd a hatás, de nem annyira, mert valamilyen szinten már taktikailag fel vannak készülve. A technikai dolgok terén nyilván hiányzik, hogy nincsenek edzések, de azért mindent nem fognak elfelejteni” – mondta Opre Csaba.

Új kihívások

Senki sem volt még ilyen helyzetben, ezért a folytatást nehéz előre látni. A váradi edző is elismerte, hogy nehezen tudná jelenleg megbecsülni, hogyan lehet majd behozni a lemaradást.

Idézet
Függ attól is, hogy a kiesés mekkora lesz. Nem mindegy, hogy két hét, egy hónap, vagy ne adj’ isten három hónap. Ezt nem tudjuk. Utána egy olyan felkészítő programot kell kitalálnunk, amivel próbáljuk pótolni ezt a kimaradást. Több edzéssel vagy intenzívebb, hosszabb edzésekkel”

– mondta.

Opre Csaba szerint nincs arra „recept”, hogy a kényszerszünet idején a szülők hogyan ösztönözhetik gyermekeiket otthoni, egyéni edzésre. „Egy gyermektől függ, de kicsi gyerekeknél ez egy drog, mert ha van lehetőségük arra, hogy kimenjenek egy labdával, akkor órákig elvannak vele. A gyermekek biztos szeretnék és élvezné a mozgást, ha van tér hozzá. Panellakásban viszont nem lehet labdás gyakorlatokat végezni. Nekünk olyan korosztályaink vannak, ahol nem előirányzott a napi fizikai erőnléti edzés, erre nem is tudom buzdítani, mert a fizikai fejlődésüket befolyásolja” – tájékoztatott.

Technikai veszteség

A nagyobbaknál viszont már indokoltak az egyéni edzések, ugyanakkor a kihagyás Ilyés Róbert szerint mindenképp hatással van az utánpótláskorúak fejlődésére. A Rapid élvonalbeli csapatának egykori labdarúgója, aki profi pályafutása lezárása után utánpótláscsapatokat is edzett, a Krónikának elmondta: technikai szempontból jelent nagy veszteség a kényszerszünet. „Nem úgy van, mint a nagy pályán, ahol nagy távolságokon kezelik a labdát, az átvételeket, a gyorsítást gyakorolhatják. Emiatt hátrány a kényszerszünet, de nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is hátrányt jelent” – mutatott rá. Úgy véli, hogy

a gyermekek esetében az egyéni edzések is problémásabbak, mert még nincs meg bennünk az az öntudat, mint egy felnőtt hivatásos sportolóban.

Ez is visszaesést okozhat szerinte, de behozhatónak tart egy pár hónapos kihagyást. „Attól függ, hogy a játékos milyen képzést kapott gyermekszinten. A legnehezebb akkor, amikor átlépik a 18 éves korhatárt, és elkezdenek a felnőttbajnokságban játszani, ahol már nagyobb az intenzitás. Ugyanakkor ez a két-három hónapos kiesés nem jelent majd hátrányt, ha gyermekkorából megvan a kellő technikai képessége és fejlettsége” – vélekedett a szakember.

Ilyést kérdeztük arról is, hogy mit tanácsolna a szülőknek, mivel ösztönözzék gyermekeiket az otthoni edzésre. Szerinte, ha megvan a képesség és a szándék ahhoz, hogy profi futballista váljon belőle, akkor motivációs videókkal lehet egyéni felkészülésre biztatni őket. „A legjobb, ha motivációs videókat mutatnak nagy futballistákkal, példaképként, hogy nézd: ő is egyedül van otthon , és edz, nem hanyagolja el, hanem keményen dolgozik azért, hogy erőnlétileg lépést tartson” – mutatott rá Ilyés.

Válogatott program

Mint ismeretes, Suceava megyében már eldöntötték, hogy nem pótolják a mérkőzéseket, hanem lezárják a 2019–2020-as szezont. Ezt tartaná helyes lépésnek Ilyés más megyei pontvadászatok esetén is, hiszen mint rámutatott: amatőr szinten sokaknak más munkahelye is van a labdarúgáson kívül, ezért a mérkőzéseket nem lehet hétköznapra tervezni.

Idézet
A legjobb megoldás szerintem is az, hogy ezt a bajnokságot le kell zárni. Ez nem profi pontvadászat, nem érint senkit. Ugyanígy a gyermekeknél is”

– mondta lapunknak. Az utánpótlás-válogatottak játékosait ugyanakkor a Román Labdarúgó-szövetség arra sarkallja, hogy továbbra is végezzék az egyéni edzéseket. Ehhez az edzők hetente küldik a programot, mert mint azt Mihai Stoichiță, az FRF technikai igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy formában tartsák magukat. Az U15-ös válogatott tagjainak otthoni gyakorlatvégzéséről egy videómontázst is közzétettek az FRF hivatalos honlapján, az illetékesek pedig közölték, hogy felvették a kapcsolatot a fiatalokat foglalkoztató klubokkal, hogy azonos elvárásokat támasszanak irányukba.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség