Az FRF átalakítaná a Liga 1 alsóházi rájátszá­sát

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 11., 08:40

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a francia bajnokságot is átszervező UEFA-partner, a Hypercube által javasoltak szerint alakítaná át élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának versenykiírását – értesült a Gazeta Sporturilor sportnapilap.

Fotó: Boda L. Gergely

Az izgalmasabb csatákat célzó elképzelés szerint a playout körmérkőzéseire két négycsapatos csoportra osztanák a mezőnyt, hogy aztán oda-vissza vágó alapú osztályozók sorozataival rangsoroljanak. Az első helyezettek először a másodikakkal játszanának, majd a továbbjutók egymással küzdenének meg.

A győztes a felsőházi rájátszás utolsó, még európai kupasorozatban való részvételt jelentő helyén végzett csapat ellen lépne pályára az Európa Liga-szereplésért.

A csoportok harmadik és negyedik helyezettjei ugyancsak keresztbe játszanának először a bennmaradásért. A vesztesek kiesnek, a győztesek pedig egymás ellen folytatják a bennmaradásért. Aki ebben a „körben” alulmarad, az a másodosztályos bajnokság harmadik helyezettjével játszana osztályozót az élvonalbeli indulásért.

Ezt a rendkívül bonyolult rendszert ugyanakkor csak a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) vezethetné be, a testület pedig jelenleg nincs „baráti viszonyban” a szövetséggel,

amely a május végi közgyűlésén alapszabály-módosítással szeretné rákényszeríteni a Liga 1-re annak a pénzügyi szolidaritásnak az elvét, amelyet az LPF korábban elutasított. Emellett még egy végrehajtó bizottsági helyet is elvennének az élvonaltól azért, hogy azt az utánpótlás-nevelés képviselőinek adják.

A liga főtitkára, Justin Ștefan „zambiaiként” jellemezte az FRF elképzelései által körvonalazódó viszonyokat, szerinte az ilyen választási céllal hozott reformokkal megsértik a hivatásos labdarúgás autonómiáját.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat