A legjobbak fölött – In memoriam Benedek Tibor

A legjobbak fölött – In memoriam Benedek Tibor

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Magam sem tudom, hányadjára nézem újra a sydney-i olimpia férfi vízilabdatornájának döntőjét, és ismét törvényszerűnek tartom, hogy a gólzáport Benedek Tibor nyitotta meg.

Rostás Szabolcs

2020. június 18., 20:532020. június 18., 20:53

2020. június 19., 09:372020. június 19., 09:37

Arról az ötkarikás fináléról van szó, amelyen a magyar válogatott 24 év elteltével ült vissza a világ trónjára, és olyan sorozatot indított, amelyre azelőtt nem volt példa, és valószínűleg jó ideig nem is lesz. A húsz évvel ezelőtti torna jelentette a visszatérést a medence jobb oldalán, az úgynevezett rosszkéz oldalon játszó Benedek számára is, akit egy évvel azelőtt több hónapra eltiltottak, mert úgymond tiltott szert találtak a szervezetében (ami ártalmatlan eset lehetett, gombásodás ellen használt kenőcs folytán).

A kiváló balkezes játékos az oroszok elleni döntőben csattanós választ adott a kétkedőknek, négy góljával oroszlánrészt vállalt az athéni, majd a pekingi diadalt megalapozó győzelemből.

Nézze el nekem az olvasó, hogy most, amikor a magyar, ezzel együtt az egyetemes vízilabda két ikonikus alakját, Benedek Tibort és Kárpáti Györgyöt gyászolja a világ, én mindenekelőtt előbbire emlékezem. Az ok egyszerű: az ugyancsak korszakos zseni, a vízilabda Puskásaként emlegetett Kárpátit koromnál fogva nem láthattam játszani, nincs „élő” élményem vele kapcsolatban. Benedek – és a többi Kemény-legény – páratlan menetelését, majd szövetségi kapitányként és edzőként elért sikereit azonban már figyelemmel követhettem, és a sportág megannyi szurkolójához hasonlóan csodálhattam. Elsősorban az utánozhatatlan játékát, irányítókészségét, ellenállhatatlan küzdeni tudását, és persze nem csak.

Sportemberi nagyságának elválaszthatatlan eleme, hogy Benedek Tibor tulajdonképpen nem volt akkora tehetség, mint szintén háromszoros olimpiai bajnok társa, a született zseni Kásás Tamás, nem volt benne akkora őserő, mint Kiss Gergelyben, és varázsolni sem tudott úgy, mint másik egykori csapattársa, későbbi játékosa, Varga Dénes. Abban azonban utánozhatatlan volt, és a világ valaha élt legnagyobb sportolói közé emelkedett, hogy mindenkinél szorgalmasabb volt, többet dolgozott, tett azért, hogy minden téren képezze magát, és a legjobb legyen. Rengeteget lehet olvasni róla, edzések után hányszor maradt lámpaoltásig egyedül a medencében, gyakorolni egy-egy tempót, mozdulatot, lövést, sőt kétszeres olimpiai bajnokként úszóleckéket vett technikája csiszolása, energiavesztesége csökkentése érdekében.

Az iszonyúan korán, 48. életévében eltávozott ikon tulajdonképpen leginkább ezzel írta be a nevét a sportág, általában a sport történelemkönyvébe, ami ugyanakkor kiváló tanulságként szolgál a nem sportoló „civilek” számára is. „Ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem” – vallotta egyszer. A pályafutása során válogatott és klubszinten mindent megnyert Benedek Tibor azt üzeni mindannyiunk számára, hogy ne keseredjünk el, ha nem születtünk őstehetségnek valamiben, mert az akarat, a szorgalom, a munka a csúcsra, a legjobbak közé, fölé röpíthet minket. Ő ezzel volt képes kiemelkedni klasszis játékostársai közül, akik – hál’ Istennek – nem voltak kevesen a korosztályában a magyar pólóban, és persze a nemzetközi porondon sem. Vasakarata juttatta oda, hogy egyedül volt képes mérkőzéseket eldönteni akár négy-öt, sőt hét góllal, akár az ellenfél támadását megakasztó blokkal, de a nagyságát dicséri az is, hogy időben legyűrte egóját, és belátta: a vízilabda csapatjátékot követel, ahol ugyanolyan fontos a gólpassz, a csapattárs helyzetbe hozása.

Könnyfakasztó olvasni, ahogy egykori válogatott és klubtársai, a magyar vízilabda, a sport kiválóságai, ugyanakkor civilek megrendülten emlékeznek meg Benedek Tiborról, búcsúznak a népszerű sportembertől.

Mindazonáltal a világklasszist többek között az különbözteti meg az élsportolótól, a legendát a többi játékostól, hogy előbbi előtt azok az ellenfelek is meghajolnak, akiknek a győzelmét éppen ő hiúsította meg. „Elhunyt a sporttörténelem egyik legnagyobb alakja” – vallják, hirdetik a halála napján az egykori legnagyobb ellenfelek, szerb, horvát, olasz pólósok, szövetségek, sportlapok. Az egyik legmeghatóbb búcsú, egyben elismerés azonban annak az Alekszandar Sapicsnak a nevéhez fűződik, aki a jugoszláv, a szerb-montenegrói, majd a szerb válogatott kiemelkedő tagjaként bizony részben a magyarok csapatkapitányának „köszönheti”, hogy nem minimum kétszeres olimpiai bajnok. („Csak” ezüst- és bronzéremig vitte ötkarikás játékokon). „Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem” – vallotta be most a medencében sokszor a durvaságig kíméletlen Sapic, aki csaknem tizenöt éven keresztül játszott Benedek ellen, jobbkezesként közelharcot vívva a magyar legendával. Aki azt is feltárta: sosem bocsátja meg magának, hogy korábban nem volt ereje, bátorsága megosztani mindezt a nagy ellenféllel.

„Mindig nagyon nagy erőt adott, hogy tizenötmillióan szurkolnak nekünk” – jelentette ki Benedek Tibor a lapunknak 2016-ban, a riói olimpia előtt adott interjúban. Tisztában volt vele, hogy igazi vízilabda-nagyhatalom a magyar, a válogatott iránti rajongás, a bajnokok felé áradó szeretet pedig nem ismer határokat. Játékospályafutásának befejezése után, szövetségi kapitányként nagyon hamar csúcsra, világbajnoki címhez segítette a válogatottat, ami különösen a nemzedékváltás nehézségei ismeretében volt nagy fegyvertény. A partról ugyanúgy beleűzte, hajtotta tanítványait a sikerbe, mint játékosként, vezérként a válogatottat a medencében.

A riói ötödik hely után távozott a nemzeti együttes éléről, majd az Újpest tinédzserek alkotta együttesének vezetőedzője lett. Benedek Tibornak ezzel a csikócsapattal is sikerült csodát tennie: győzni akarását, kitartását belenevelte a fiatal játékosokba, akik kiharcolták a bejutást a magyar bajnokság felsőházába. Nem véletlen, hogy ezek a srácok, a magyar vízilabda nagy reménységei – akik közül a legtehetségesebbeket most a nagycsapatok leigazolták – mérhetetlenül tisztelik, kivétel nélkül Mesterként emlegetve példaképüket.

Mert a közülünk eltávozott Benedek Tibor egyszerre harcos, bajnok, legenda, példakép.

Halhatatlan.

korábban írtuk

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó
Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya – közölte a Magyar Vízilabda Szövetség.

korábban írtuk

Több ezren gyújtottak gyertyát Benedek Tibor emlékére Budapesten
Több ezren gyújtottak gyertyát Benedek Tibor emlékére Budapesten

Több ezren gyújtottak gyertyát, vittek virágot a súlyos betegség után, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó emlékére tartott csütörtökön este a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodánál.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott