Páva Adorján

2018. augusztus 03., 23:02

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

Főszerepben a kormány, amely szánalmas belharcok közepette arra fordítja energiája nagy részét, hogy kikozmetikázza, leradírozza ragyás arcbőréről büntetett elő- és utóéletét, miközben ország-világ előtt lejáratja magát.

További főszerepekben az ellenzék és az államfő, amely, aki önsorvasztó tehetetlenségében csak rinyál, csipked, rúgkapál, és mindenre odacsinál, amin érződik a nagy ellenség szaga. És persze beteges idegrángása közepette naponta háromszor, nagy dérrel-dúrral a bölcs vének tanácsa elé vonul, hogy előzetes-közbeeső-utólagos-folyamatos-mindenkori normakontrollt követeljen.

És akkor ott az RMDSZ. Amely bár jelenleg nincs királycsináló szerepben, de udvarfenntartó tehetségét most is lelkiismeretesen kamatoztatja. Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet a Dâmboviţa-parti dzsungel szerves része – nincs más út, amíg bennszülött választói úgy akarják. A szövetség rendszerint belefekszik a mindenkori kormány mocskába, abban a reményben, hogy a sárból aranyat csinál. Cserébe az igazságügyi randalírozás – sokak szerint vállalhatatlan – támogatásáért most megkapta az anyanyelvhasználat-bővítést ígérő új közigazgatási törvényt, amely minden bizonnyal a jelenlegi parlamenti ciklus legnagyobb RMDSZ-es megvalósítása lenne.

Csakhogy ezután belépett a színpadra az ellenzék és az államfő hordája, amely természetesen az alkotmánybírósághoz fordult, tételesen megtámadva a kódex kisebbségbarát hozadékait is.
Az egyszerű bennszülött statiszta fejével gondolkodva ki lehet jelenteni, hogy a kisebbséggyűlölő politikusoktól hemzsegő ellenzéki pártok után immár Klaus Johannis is eljátszotta az erdélyi magyarság bizalmát.

Lehet, hogy a közigazgatási törvénykönyv egyéb passzusai ellen emelt kifogásai helytállóak, lehet, hogy 100 oldalas indoklásában csupán 10 oldalon vázolja a kisebbségekre vonatkozó előírások szerinte alkotmányellenes mivoltát, de ennyi épp elég lehet ahhoz, hogy – csak az egyik legsúlyosabb következményt említve – a magyarság még a korábban szerzett jogait is elveszítse azokon a településeken, ahol számaránya időközben a „hírhedt” 20 százalékos küszöb alá csökken.

Az RMDSZ most piszkos ujjával bőszen mutogathat az államfőre és pereputtyára: ugye, hogy megmondtuk?! Miközben jól tudjuk: a romániai politika szennyvizében egyik napról a másikra alámerülhet, eltűnhet, átalakulhat az igazság. Ha a következő időszakban az ellenzéki pártoknak egy – nem túl nagy – csoda folytán sikerülne átcsábítania vérszomjas törzsébe a kormánybuktatáshoz elegendő számú honatyát, az RMDSZ ugyanúgy átpártolhatna, és akár – a most darabokra szedett közigazgatási kódexbe foglaltakhoz képest – sokkal többet is elérhetne a támogatásért cserébe. És akkor megszépülnének a gyalázatosak, homlokegyenest ellentétes ívet venne a kommunikáció a könnyen forgatható köpönyeg alatt.

Ebből a szempontból szerencsés helyzetben van az RMDSZ: bármikor, bármilyen felállásban számtalan érvet sorakoztathat fel amellett, hogy éppen miért nem lehet a másik oldalra állni. Azonban abból már jóval kevesebbet látunk-hallunk-tapasztalunk, hogy miért éri meg az aktuális partner szemétdombján hemperegni. Így pedig csak a levakarhatatlan mocsokkal, az elűzhetetlen bűzzel maradunk.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...

Legnézettebb