Zenészekről szóló történet, amit az „élet írt” – László Barna rendező díjnyertes dokumentumfilmjéről

Zenészekről szóló történet, amit az „élet írt” – László Barna rendező díjnyertes dokumentumfilmjéről

Mezei Ferenc „Csángáló” szászcsávási muzsikusról (jobbra) szól a díjnyertes, Isteni kéz című dokumentumfilm

Fotó: László Barna

A székelyudvarhelyi születésű László Barna Isteni kéz címmel készített dokumentumfilmet a szászcsávási zenekar két muzsikusáról. Az alkotás elnyerte az idei Filmtettfeszt Filmgalopp versenyének fődíját, és külföldről is jó visszajelzéseket kapott. Az Isteni kézről és annak születéséről a rendezővel beszélgettünk.

Tóth Gödri Iringó

2021. október 31., 14:402021. október 31., 14:40

A híres szászcsávási zenekar két tagjáról, Mezei Ferenc „Csángálóról” és Jámbor István „Dumnezeuról” szól a székelyudvarhelyi származású László Barna Isteni kéz című dokumentumfilmje, amely nemrég rangos elismerést kapott: az idei Filmtettfeszt Filmgalopp versenyének fődíját.

A közel öt éven keresztül forgatott alkotásnak nem ez az első sikere, premierje után maga Sebestyén Márta énekesnő „karolta fel”,

és vállalta, hogy az Isteni kéz nagykövete lesz. László Barna a Sapientia egyetem kolozsvári karán tanult filmrendezést, sokáig a fikció világa vonzotta, fikciós rövidfilmeket készített. Mint a Krónikának elmondta, díjnyertes dokumentummozija témáját az „élet adta”, mivel szülei szervezik a Hargita megyei Felső-Sófalván megrendezett Székelyföldi Tánctábort, ahol Barna már gyerekként megismerhette a Maros megyei Szászcsávás híres cigányzenekarát.

A szikra, ami elindította a filmet

Az Isteni kéz két főhőse a szászcsávási zenekar két kulcsfigurája, Dumnezeu és Csángáló, de az egész együttes életébe nyer a néző egy kis betekintést. A történet, illetve az alkotás kiindulópontját az jelentette, hogy a híres brácsás, Csángáló keze elkezdett remegni – Parkinson-kór következtében –, így úgy tűnt, hogy hivatását nem tudja majd folytatni.

„Volt egy szikra, ami beindította az alkotómunkát, az a pillanat, amikor először láttam, hogy Csángáló nem úgy zenél, ahogy addig” – mondta a rendező. László Barna elmondása szerint az Isteni kéz előtt kevés dokumentumfilmes tapasztalata volt, az egyetemi évek alatt dolgozott két hasonló jellegű munkán, illetve volt mesterkurzuson, ahol sokat tanult a műfajról, de mindenképp „nagy falat” volt számára ez a munka.

Kiemelte, hogy bár kihívást jelentett számára az Isteni kéz elkészítése, amikor elkezdett rajta dolgozni, akkor nem gondolkodott ezen, hiszen nagyon érdekelte a téma,

és beszippantották a történések, egyik dolog jött a másik után. Kezdetben László Barna úgy gondolta, hogy a történet fő motívuma a brácsás mesterség átörökítése, a tudás átadása lesz a főhős unokájának, a forgatás során a hangsúly más irányba tolódott, hiszen a szászcsávási együttes vezetője, Dumnezeu Pista is a történések aktív részese lett, így a két zenész kapcsolata került előtérbe.

László Barna szinte öt évig dolgozott az Isteni kézen, elmondása szerint ezalatt amennyire csak lehetséges volt, közel került az alanyaihoz. Megjegyezte, hogy voltak olyan dolgok, amiket nem filmezhetett le az elején – például azt, ahogyan Csángáló megborotválkozik, de szerinte ha ezt később újra kérte volna, már beleegyezett volna.

Idézet
Sok mindent együtt éltünk meg, én is ott voltam velük, próbáltam segíteni nekik. Nem éreztem soha azt, hogy nehéz lenne hozzájuk közel kerülni”

 – mondta László Barna. Mint kifejtette, egy rendező és főszereplője kapcsolatában kell hogy legyen bizonyos távolság, egy egészséges határ.

Az átörökített tudás

László Barna azt is kiemelte, meglátása szerint filmjének az az egyik legnagyobb drámája, hogy a két fantasztikus zenészt nem a karrierjük csúcsán örökítette meg, nem akkor vagy nem az oda vezető úton kezdett el róluk forgatni, hanem a hanyatlás kezdetén.

„Nem feltétlenül erre az életszakaszra a legbüszkébbek, ezért kérdéses volt számomra, hogy hogyan fogják fogadni a filmet. Meg is egyeztünk, hogy először Csángálónak mutatom meg – bár bízott bennem. Nagyon el volt érzékenyülve, tetszett neki, azt mondta, hogy minden perce egy csoda. Ez nagyon jól esett nekem” – idézte fel László Barna. Arra is kitért,

az Isteni kéz bemutatói során azt is látja, hogy Csángálónak mennyit jelent a közönség reakciója, visszajelzése, illetve, hogy sok energiát kap ezek által.

Galéria

László Barna

Fotó: forrás: Facebook/Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

A rendező kiemelte, talán épp azért izgalmas a történet, mert nem csak a szépet, a jót mutatja, hanem a szereplők nehéz életszakaszát is, azt, amikor komoly döntéseket kell hozniuk, olyan döntéseket, amiken akár az életük múlhat.

A forgatás épp azért húzódott el, mert történetét az „élet írta”, s bár László Barna kezdetben egy két-, maximum hároméves munkát tervezett, mivel követte hőseit, az eredeti tervek felborultak. Elmondása szerint a forgatás „egyszerűbb” volt, de a vágás során már néha „kezdte elveszíteni a vonalat”, sokszor volt nehéz, hogy négy vágó is dolgozott a filmen, illetve maga a műfaj is adta a kihívásokat, hiszen

nem egy előre megírt forgatókönyv alapján kellett vágni, hanem útközben alakult a történet.

A rendező azt is elmondta, hogy sajnos a koronavírus-járvány eléggé megnehezítette a 2020-ban bemutatott film utóéletét, egy évig a film is „karanténban” volt, sok fesztiválnevezést, fesztiválszereplést lehetetlenített el a helyzet.

Azt is megtudtuk, hogy ahova el tud menni személyesen a stáb, oda Csángáló és unokája is kísérik a vetítést, és általában zenélnek is egyet együtt. Ilyen formában kiteljesedik a mondhatni mellékszállá alakult téma, a mesterség továbbadása is, hiszen ahogy a történet végén is láthatják a nézők, az unoka végül kiáll a színpadra zenélni, élőben is megmutatja tudását.

Pozitív visszajelzések külföldről

László Barna az elmúlt években nagyon sokat tanult a dokumentumfilm műfajáról, és nagyon meg is szerette. Elmondása szerint sokat köszönhet Sós Ágnesnek, aki az Isteni kéz kreatív producere volt, és aki felkarolta őt, segített neki, akinek köszönhetően „kialakult egyfajta stílusa”.

„Akkor jó dokumentumfilmet készíteni, ha nem a pénz motivál, hanem érzel egyfajta szenvedélyt a téma iránt. Nem lehet tudni, hogy a munka meddig fog tartani, és ha valakit csak a pénz motivál, szenvedni fog” – mondta a rendező. Kifejtette, fontos, hogy az ember tényleg akarja csinálni és higgyen benne.

Idézet
Évek alatt vannak a munkában rossz pillanatok, mélypontok, de ha megvan az a szikra, az továbbvisz, akkor tudod folytatni újult erővel”

 – mondta a rendező. Mint fogalmazott, filmje azért is fontos, mert főhősei talán utolsó legnagyobb zenészei, utolsó mohikánjai valaminek, ami lassan eltűnik, vagy legalábbis átalakul. A filmesnek – családi háttere miatt is – fontos ez a világ, a népi kultúra, és örül, hogy az Isteni kéz által is megörökítette, megőrizte egy szeletét.

„Ezért is örültem, hogy tudtunk néhány bemutatót tartani, ahol a közönség láthatta őket még zenélni. Már nem tudnak sokáig muzsikálni. Most sem tudnak sokat, de az az öt perc is fontos. És remélem, hogy még sok helyre hívnak, hívják őket, és mehetünk” – mondta a rendező. Az Isteni kéz már Németországtól Lengyelországon át Szerbiáig sok helyen megfordult, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja