Visszatérő mozivarázs Udvarhelyen

Simó Márton 2014. október 08., 18:09

Huszonhat, székelyföldi témát érintő filmmel jelentkeztek az alkotók az október 15–17. között megszervezésre kerülő Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlére – tudtuk meg a program főszervezőjétől, Szabó Károlytól.

A filmrendezőként és a városi könyvtár látvány- és hangzóanyagtárának vezetőjeként is ismert Szabó Károly elmondta: a filmszemle a szombaton kezdődő 5. Székelyföld Napok keretében zajlik majd. A végleges program péntekig áll össze, az érdeklődők megtekinthetik többek között a nemzetközi filmfesztiválokon is sikereket elért, Csíkszentdomokoson készült Szerelempatak című alkotást, Sós Ágnes filmjét.

Szabó Károly koordinálta egyébként az idei Filmtettfeszt udvarhelyi vetítéseit is, és azt tapasztalta, hogy a városban van igény a moziélményre.

„A Kaufland parkolójában, ahol az Isteni műszak (2013) című filmet vetítettük, azt szerettük volna elérni, hogy egy szokatlan, de szem előtt lévő helyszínt is bekapcsoljunk a fesztiválba. A többi helyszín kiválasztásánál azt a szempontot tartottuk szem előtt, hogy a fesztivál egy kicsit nosztalgikus, retró-mozis legyen, és ezt a lehetőséget alaposan meglovagolva bejártuk azokat a helyszíneket, amelyek mozitermekként / terekként működtek hajdanán” – elevenítette fel tapasztalatait Szabó.

Az első vándormozik sátrakban üzemeltek Udvarhelyen már 1903-tól, Szabó Károly szerint ezt szerették volna felidézni a szabadtéri autós mozival. A Filmtettfeszt keretében ugyanakkor vetítést szerveztek az egykori Homoród moziban, majd a volt Olympia moziban, amely mostanság a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola koncerttermeként fungál.

„Az örömteli tapasztalat az, hogy a városlakóknak van igényük a közösségi mozizásra, ezt támasztja alá a látogatók magas száma. Az autósmozin különösebb hírverés vagy szervezés nélkül is több mint negyven autó volt, a Homoródban közel hetvenen, az Olympiában pedig több mint 200-an nézték meg a filmet. Összességében mintegy ötszázan látogatták a vetítéseinket. A könyvtár alagsorában pedig hagyományosan, filmklub jelleggel vetítettünk, ahol a legkisebbek ismét ízelítőt kaphattak a mozivarázsból” – mesélte Szabó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat