Visszatér az olvasóhoz az egységes magyar irodalom – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a szervezet céljairól

Visszatér az olvasóhoz az egységes magyar irodalom – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a szervezet céljairól

Erős Kinga: mivel egységes magyar irodalomról beszélünk, együtt kell működnünk a határon túli műhelyekkel

Fotó: Vadócz Dávid

A Kárpát-medencei kapcsolatrendszer kialakítása érdekében évek óta dolgozunk azon, hogy az egyes alkotók eljussanak egymáshoz: az anyaországiak határon túlra, a határon túliak Magyarországra, illetve más határon túli írótársakhoz, olvasókhoz – vallja Erős Kinga, a Magyar Írószövetség nemrég megválasztott, brassói származású elnöke, akit az Írószövetség céljairól, az irodalmi élet mozgásairól kérdeztünk.

Kiss Judit

2019. december 28., 08:442019. december 28., 08:44

2019. december 28., 08:562019. december 28., 08:56

Nemrég választották meg a Magyar Írószövetség elnökévé. Brassóban született, onnan került Magyarországra, ön az első erdélyi származású elnöke a szövetségnek, amelynél régóta tevékenykedik. Erdélyisége mennyiben határozta meg kritikusi, irodalmári munkásságát?

 Az ember szemléletét, érdeklődési körét nyilván meghatározzák a kötődései. Tizenhárom éves koromig éltem Brassóban, s csak azt követően költöztem Magyarországra, vagyis a gyerekkor, amikor kialakul az ember világlátása, ízlése, temperamentuma, engem Brassóhoz köt. Ezért természetesen irodalmárként is máshogy gondolkodtam az erdélyi, határon túli irodalomról. S ne felejtsük el, hogy 10-15 évvel ezelőtt még az is óriási kérdés volt, hogy létezik-e egységes magyar irodalom. Akkoriban szerveztem ebben a témában egy konferenciát az Írószövetségben. Nagy vita alakult ki, melynek konklúziójaként megállapíthattuk:

irodalmunk végül is egységes, hiszen mindegy, hogy Kolozsváron vagy Sopronban születik egy-egy jó magyar nyelvű alkotás, annak hovatartozását mindenekelőtt a közös nyelv, anyanyelvünk határozza meg.

Az elmúlt évtizedben azonban nagyot változott a világ, és a határon túli és anyaországi alkotók viszonya is átalakult.

Az, hogy egységesnek tekinthető a magyar irodalom, miként illeszkedik bele a Magyar Írószövetség feladataiba, kultúraszervező tevékenységébe? Az olvasó mit érzékelhet mindebből?

 1990 előtt az Írószövetségnek nem voltak határon túli tagjai, mert nem lehettek. A rendszerváltást követően azonban ez megváltozott: mára a tagság jó része határon túli, Kárpát-medencei vagy diaszpórában élő alkotó. Ha megnézzük a jelenlegi vezetőség összetételét, láthatjuk, a hatfős elnökség tagja többek között a kolozsvári Király Zoltán és a beregszászi Lőrincz P. Gabriella, az 56 fős választmányból pedig 18-an határon túliak. Ez önmagában is jól reprezentálja az elmúlt évtizedben végbement változásokat. Mindemellett szoros és folyamatos együttműködésben állunk a határon túli írószervezetekkel, az Erdélyi Magyar Írók Ligájával (E-MIL), a Helikon, a Székelyföld folyóirattal, hasonlóképp a Szlovákiai Írók Társaságával s a délvidéki alkotókkal. Mindez mára természetes. A Kárpát-medencei kapcsolatrendszer kialakítása érdekében évek óta dolgozunk azon, hogy az egyes alkotók eljussanak egymáshoz: az anyaországiak határon túlra, a határon túliak Magyarországra, illetve más határon túli írótársakhoz, olvasókhoz. Ebben a szellemiségben rendezik például a Kolozsvári Magyar Napokat is, s ez a tendencia érvényesül az irodalmi folyóiratokban. Vagyis az Írószövetség határon túli jelenlétének folyamatos biztosítása és erősítése megkerülhetetlen feladat, amint azt elnöki programomba is kifejtettem.

 Ez konkrétan mit fed?

 Nagyon fontos, hogy az Írószövetség minél több eseményt szervezzen közösen határon túli partnerekkel. Biztosítanunk kell a lokális (nem csupán Budapest-centrikus) rendezvényeket, mind több fiatal bevonásával. A fiatalítás kérdésére egyébként is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen gyakorlatilag nemzedékváltás történt azáltal, hogy a középgeneráció, a mostani negyvenes korosztály nagy számban képviselteti magát a választmányban, az elnökségben. Egy elöregedett szervezet számára, pedig elengedhetetlen a vezetőség fiatalítása, hiszen csakis így lehet jövője. Ha nem akarjuk, hogy ez a folyamat megakadjon, akkor gondolnunk kell az utánpótlás-nevelésre, tehetséggondozásra. És természetesen, mivel egységesen magyar irodalomról beszélünk, ebben is együtt kell működnünk a határon túli műhelyekkel, szervezetekkel.

 Gyakorta elhangzik mostanában, Ön is említette már korábban, hogy az irodalomnak ki kell lépnie az elefántcsonttoronyból, erősíteni kell a vidéki jelenlétet. Ez konkrétabban milyen tevékenységekre vonatkozik, miként tenné közvetlenebbé az író és olvasó viszonyát?

 Számomra teljesen egyértelmű, hogy nyitni kell az olvasó felé. Ha visszatekintünk a kilencvenes évekre, láthatjuk, az erdélyi irodalmi élet megújult abban az időben, miközben az anyaországban egyfajta olvasóidegen, „köldöknéző” irodalom dívott, amely (például a klasszikus történetmesélés helyett) a nyelvi zsonglőrködésre összpontosított. Persze ennek is megvolt a helye, és megvoltak a maga értékei, irodalmi csúcsai, ám semmiképp nem nevezhetjük olvasóbarátnak.

Idézet
Ma az a feladatunk, hogy visszanyerjük az olvasó bizalmát. Ennek felismerése megtörtént, a kérdés most már a miként. Mindez összefügg az elefántcsonttorony-jelenséggel: a kortárs irodalom egy része ugyanis elitista lett, ami leginkább egyfajta magába zárkózásban nyilvánul meg. Az „elitizmus” felszámolása tehát nem a minőségi irodalom felszámolását jelenti, hanem a visszatérést az olvasóhoz.

Ennek érdekében az elmúlt tíz évben számos fesztiválon vettünk rész, Kapolcson, a Művészetek Völgyében állandó helyszínünk van, ahol tíz napon keresztül irodalmi programokkal várjuk az érdeklődőket, de bekapcsolódtunk a Múzeumok Éjszakájába, az Ars Sacra Fesztiválba is. Emlékszem, amikor első ízben csatlakoztunk e programokhoz saját rendezvényeinkkel, sokan szkeptikusan fogadták, úgy gondolták, nem lesz ránk kíváncsi a nagyközönség. Szerencsére az ellenkezője bizonyult igaznak, nem véletlen tehát, ha mindezt folytatni szeretnénk, minél több rendezvénnyel minél több embert elérni, méghozzá a kisiskolásoktól a nyugdíjasokig. Fontos ugyanakkor bevonni a társművészeteket is. Az Írószövetség sokadik éve foglalkozik például azzal, hogy versszínházi előadásokat vigyen az ország különböző pontjaira és határon túlra, de az irodalmi művek és filmadaptációk viszonyát is körüljárjuk, székházunkban pedig kortárs képzőművészeknek is lehetőséget nyújtottunk a bemutatkozásra egy-egy időszakos tárlat erejéig. Vidéki programjaink feldúsítása azért is lesz roppant nagy jelentőségű, mert székházunk felújítása nem teszi lehetővé a helybeni rendezvényeket. Legjobb tehát, ha úgy tekintünk erre, mint egyfajta lehetőségre, most arra kínálkozik alkalom, hogy ezt kihasználva minél több helyre ellátogassunk Budapesten kívül.

Galéria

Fotó: Vadócz Dávid

 Az utóbbi években egyfajta megosztottság, szekértáborokba sorakozás volt tapasztalható az irodalmi életben, a különböző írói csoportosulások, tömörülések egymásnak feszültek elvek, politikai vonalak mentén. Ez a megosztottságot hogyan kezeli az Írószövetség, milyen a kapcsolata más írószervezetekkel?

 Kicsit olyan ez, mint a hullámvasút, olykor felerősödnek a feszültségek, máskor elcsitulnak. Az egymással való szembehelyezkedés bizonyos szempontból természetes, hiszen nem vagyunk egyformák, más az ízlésünk, másak a preferenciáink, politikai elképzeléseink, így nyilván nem érthet mindenki mindenkivel egyet. Én a korábbi esztendőkhöz képest egyfajta bölcs önmérsékletet érzékelek más írószervezetek részéről is. Megváltozott a hangulat: évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy le tudjunk ülni egy asztalhoz, és értelmes párbeszédet, vitát folytassunk szakmai kérdésekről. Most úgy gondolom, hogy szakmai kérdésekről, ha szükséges, tudunk párbeszédet folytatni. A helyzet tehát normalizálódott. Az Írószövetség egyre jobb kapcsolatot ápol más írószervezetekkel, van, akikkel együttműködésünk kifejezetten szoros, egyenesen baráti, s van, akikkel inkább alkalmi, szakmai alapú. A mostani tisztújító közgyűlésen felemelő volt érzékelni ezt a széleskörű szakmai összefogást: olyan emberek álltak mögém és támogattak, akik a hétköznapokban köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ebből is látszik, milyen nagy jelentősége van a szakmai alapú együttműködésnek, még akkor is, ha egyébként nem értünk mindig mindenben egyet. De nincs is erre szükség. Milyen világ volna, ha mindenki mindenről egyformán gondolkodna? Az ellentétekből adódó dinamika előre visz.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön