Új előadásával köszönti a Spectrum a 30. születésnapját ünneplő, egyetlen kárpátaljai magyar társulatot Beregszászon

Új előadásával köszönti a Spectrum a 30. születésnapját ünneplő, egyetlen kárpátaljai magyar társulatot Beregszászon

Jósika szerepében Tatai Sándor, Báthory Anna szerepében Csutak Réka a Móricz-darab alapján készült, Boszorkány című előadásban

Fotó: Spectrum Színház

Fedezzük fel a régiben az újat, a „Tündérkert” megteremtésének lehetősége mindnyájunk előtt nyitva áll – fogalmazott a Krónikának Török Viola, a marosvásárhelyi Spectrum Színház vezetője, aki a társulattal színpadra állította a Boszorkány című produkciót. Az előadással a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megalakulásának 30. évfordulóját ünneplik október 5-én, csütörtökön Beregszászon. A darabban kolozsvári, marosvásárhelyi és budapesti színészek lépnek színpadra.

Kiss Judit

2023. október 04., 19:102023. október 04., 19:10

Beregszászon is mutatja legújabb produkcióját, a Móricz-darabból készült, Boszorkány című produkciót a marosvásárhelyi Spectrum Színház: az előadással a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megalakulásának 30. évfordulóját ünneplik. A Spectrum Színház és a magyarországi Kaszás Attila Színház együttműködésében létrejött, Török Viola által rendezett előadás több tekintetben is koprodukció.

Galéria

Báthory Anna szerepében Csutak Réka, Bethlen Gábor szerepében Bogdán Zsolt

Fotó: Spectrum Színház

Az előadásban kolozsvári, marosvásárhelyi és budapesti színészek lépnek színpadra: a kolozsvári Csutak Réka és Bogdán Zsolt, a marosvásárhelyi Lőrincz Ágnes és Tatai Sándor, valamint Budapestről Szarvas József színművész.

Biztató üzenet a kárpátaljai társulatnak

Török Viola a Krónika megkeresésére elmondta, a Tündérkert program keretébe illeszkedik az előadás létrejötte, a Boszorkány ennek a programnak tulajdonképpen a kulturális továbbgondolása. A Magyarországról indult Tündérkert-mozgalom a régi őshonos gyümölcsfajták megőrzésével foglalkozik, s mára Kárpát-medence-szerte elterjedt: elindítói – Szarvas József színész, Kovács Gyula pórszombati erdész, pomológus, valamint Ambrus Lajos író – a gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzését tűzte ki célul több mint tíz évvel ezelőtt. A Boszorkány című produkciót, amelyet szeptember végén mutattak be Marosvásárhelyen, október 5-én Beregszászon, majd október 17-én újra Vásárhelyen láthatja a közönség.

Galéria

Bogdán Zsolt és Lőrincz Ágnes

Fotó: Spectrum Színház

„A régi az új – ennek az elvnek az alapján, a kulturális örökség újragondolása jegyében született a Tündérkert-mozgalom. Az előadásaink mindig egy Tündérkert-teremtéssel kapcsolódnak majd össze. A Boszorkány című produkcióval egy-egy Tündérkertet avatunk majd, így lesz most Beregszászban is” – emelte Török Viola. Kérdésünkre arról is beszélt, a

Spectrum Színház számára nagy dolog, hogy részt vehetnek a beregszászi magyar színház jubileumi ünnepségén. A kisebbségi létezés is közös nevezőre hozza a két társulatot, már tíz éve tartják a kapcsolatot, a beregszásziak többször voltak Vásárhelyen vendégszerepelni.

„Tavasszal volt egy közös produkciónk a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal, Shakespeare A vihar című darabjából készítettünk előadást a magyarországi Színházi Olimpiára. Ez volt az első, a megmaradást és jövőépítést szolgáló elkötelezettségünk, most pedig a Tündérkert-mozgalomba való bekapcsolódás a következő lépés. Azon túl, hogy bízunk abban, hogy tovább fog élni a most 30 éves beregszászi színház, reméljük, a vendégszereplésünkkel mi is biztató üzenetet viszünk, és azt is reméljük, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni” – fejtette ki a rendező.

Galéria

A kancellár és püspök szerepét Szarvas József alakítja (balról)

Fotó: Spectrum Színház

Elmondta, bízik benne, hogy a továbbélés és továbblépés üzenete a beregszászi társulat számára nagy jelentőséggel bír, a Spectrumnak az ünnepléshez való hozzájárulása is ezt szolgálja. Török Viola azt is elmondta,

a kárpátaljai társulat a jelenlegi háborús helyzetben is működik, főként a színésznők vannak otthon, a színészek immár több mint másfél éve nem tudnak hazamenni – ők Magyarországon dolgoznak. Ennek ellenére több előadásuk is volt, szeptember végén volt a Pogánytánc című produkciójuk premierje, amelynek üzenete szintén a megmaradás gondolatának fontossága – mondta Török Viola.

A karpatinfo.net portál idézte Sin Edinát, a jubiláló Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatóját, aki úgy fogalmazott: a Pogánytáncban benne van az a kitartás és küzdelem, amely a hányatott sorsú kárpátaljai magyarokat jellemzi és sajátos jegyként jeleníti meg őket a nagyvilágban.

Galéria

A marosvásárhelyi Spectrum Színház és a magyarországi Kaszás Attila Színház koprodukciójában született meg a Boszorkány című előadás

Fotó: Spectrum Színház

Bethlen és Báthory Anna a boszorkányperek árnyékában

A Móricz Zsigmond Boszorkány című drámájából készült marosvásárhelyi előadás alcíme: Báthory Anna és Bethlen Gábor története. Móricz a Nemzeti Színház megbízásából 1934-ben írta meg a dráma első változatát az Erdély-trilógia egyik epizódjából, majd a mű 1938 és 1940 között nyerte el végső formáját.

Galéria

Fotó: Spectrum Színház

Amint az előadás leírásában olvasható, a Boszorkány különösen érzékeny megvilágításban mutatja be Báthory Anna és Bethlen Gábor fejedelem találkozását és kapcsolatát, s

ha a korabeli sajtó a trilógia kapcsán azzal vádolta az írót, hogy bemocskolja Bethlen Gábor és a Báthoryak alakját, a színpadi műben kifejezetten új erkölcsi-emberi fényben jelenik meg a nagy Fejedelem és a különc, de tiszta lelkű „vadleány” egyénisége.

A korabeli boszorkányperek árnyékában, a kicsapongó Báthory Gábor – volt fejedelem – „boszorkányos” szeretőivel egy kategóriába sorolt Báthory Anna a mendemondák, butaság és rosszakarat áldozata lesz: a korabeli egyházi és világi törvénykezés boszorkányként halálra ítéli, vagyonát elkobozza.

Galéria

Szarvas József és Bogdán Zsolt a Boszorkány című produkcióban

Fotó: Spectrum Színház

Vajon hitt-e maga Bethlen Gábor is az ártó varázserőkben, amelyek ráolvasásokban, virágénekekben, titkos hatású füvekben, főzetekben rejlettek a kor hiedelme szerint? Vajon Báthory Anna éjjel-nappal megszállottan foglalatoskodott a titkok megfejtésével és hatásával, hogy odacsalogassa a valamikor látott és rá nagy hatást gyakorló fejedelmet? Vagy inkább egy erősebb szent kapocs, a „Tündérkert” megteremtésének közös ügye vonzotta egymáshoz őket – teszi fel a kérdéseket az előadás.

„Fedezzük fel a régiben az újat”

Török Viola rendező kifejtette, a darab Bethlen Gábor korát dolgozza fel, azt a történelmi kort, amikor a fejedelem megalapítja Erdélyben a „Tündérkertet”, neki köszönhető, hogy a régió megerősödött az összetett, nehéz történelmi helyzetek ellenére.

Idézet
„Pont a tündérkert motívuma a lényeges, az, hogy ma is abban bízunk, Erdélyben erős tündérkertet lehet újra létrehozni. Itt még mindig vannak felfedezésre váró kulturális értékek, amelyek erős táptalajt fognak biztosítani a további építkezés szempontjából.

A Boszorkány című előadás a Móricz-dráma alapján készült, de át van dolgozva, balladisztikus a hangvétele, virágénekek, népdalszövegek épülnek bele újragondoltan, egy kicsit kultúránk újraértelmezésére ad lehetőséget, kulturális örökségünk átgondolására biztat” – mondta a rendező.

Galéria

Csutak Réka és Bogdán Zsolt az előadásban, amely különösen érzékeny megvilágításban mutatja be Báthory Anna és Bethlen Gábor fejedelem találkozását és kapcsolatát

Fotó: Spectrum Színház

Kifejtette, az előadás a „fedezzük fel a régiben az újat” gondolat jegyében illeszkedik a Tündérkert-mozgalomba. Török Viola arra is kitért, az előadásban fellépő színészek örömmel vállalták a koprodukcióban való részvételt, a szereplőgárda színes, ami azt igazolja: több irányból érkező összefogásra van szükség a hasonló jellegű terv kivitelezéséhez.

„Fontos, hogy nem egy tőről indul az egész, hanem határokon túl ívelő, színházakat összekapcsoló produkció született. Ilyen sajátságos a Spectrum színházi élete és elkötelezettsége, mi pedig azt képviseljük, hogy a színházi palettán legyen egy ilyen kezdeményezés is” – fejtette ki Török Viola.

Amint az előadás ismertetőjében szerepel, a Boszorkány című darab több mint 22 személyes szereposztását 5 személyre csökkentették, hiszen a darabban megjelenő „világ”, vagyis a környezet képviselői ott fognak ülni a közönség soraiban, tanúi lesznek a történéseknek, és az ő lelkiismeretüktől is függ majd, hogy elítélik vagy felmentik a boszorkányper áldozatát. A főszereplők-az érintettek: Báthory Anna, Bethlen Gábor, a Fejedelem, a Fejedelemasszony, valamint Jósika, Anna örök hűséges férje és természetesen a vád két – egyházi és világi – képviselője, ezúttal egy személyben.

Galéria

A produkció hangvétele balladisztikus, virágénekek, népdalszövegek épülnek bele újragondoltan

Fotó: Spectrum Színház

„Az előadás üzenete a természetes közegek szellemében fogalmazódik meg: a „vad” elszigeteltségben élő, saját törvények diktálta belső és külső világot élő és teremtő kisember, saját lelkiismeretével, hitével egyensúlyban, önfeláldozásával akár segítője is tud lenni egy építő hatalomnak, ha az többé-kevésbé pozitív irányba képzeli el hivatását.

A modern kor embere még mindig adós saját magának a múlt értékeinek feldolgozásával, de a „Tündérkert” megteremtésének lehetősége mindnyájunk előtt nyitva áll” – vallja Török Viola.

Galéria

Fotó: Spectrum Színház

Az előadás szereposztása: Báthory Anna – Csutak Réka, Bethlen Gábor – Bogdán Zsolt, Boszorkány – Lőrincz Ágnes, Kancellár, püspök – Szarvas József, Jósika, Anna férje – Tatai Sándor. Zene: Kelemen László, jelmez: Takács Tímea, díszlet: Török Viola, fény-és hangtechnika: Incze Róbert, átdolgozta és rendezte: Török Viola.

korábban írtuk

Premier a Spectrum Színházban: Léda „hattyúdalát” Farkas Ibolya, a marosvásárhelyi színjátszás nagyasszonya adja elő
Premier a Spectrum Színházban: Léda „hattyúdalát” Farkas Ibolya, a marosvásárhelyi színjátszás nagyasszonya adja elő

Ady szerelmének, Lédának a szemszögéből mutatja be a költő és elhagyott kedvese viszonyát, a fájdalmas szakítást és a női önértékelés különféle vetületeit az a monodráma, amelyet a marosvásárhelyi Spectrum Színházban mutatnak be március 4-én.

korábban írtuk

Közös nevező a kisebbségi létezés – Szigetre vetettek világteremtése a vásárhelyi és beregszászi társulat közös előadásában
Közös nevező a kisebbségi létezés – Szigetre vetettek világteremtése a vásárhelyi és beregszászi társulat közös előadásában

Közös sorsról, valamint egy elveszett világ visszateremtéséről szóló üzenetet is megfogalmaz a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház koprodukciója.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja