Töprengő dalok

Gazda Árpád 2007. január 10., 00:00
Megjelent Orbán Ferenc ötödik önálló albuma. „Egyedül vagyok,/ egyedül énekelek. / Vajon meghalják / hangom az emberek?” – így töpreng legújabb, Egyedül – annak, aki kíváncsi című lemezén Orbán Ferenc. A székelykeresztúri születésű, Marosvásárhelyen élő zenész karácsony előestéjén rukkolt elő ötödik albumával.
Szokásához híven Orbán Ferenc az új korongon is újít: a dalokon kívül ezúttal a szövegeket is ő jegyzi. „Bár lehet, hogy a lemezen megfogalmazott töprengéseimben kicsit szomorkásnak tűnök, egyáltalán nem vagyok az. Sőt, nagyon jól érzem magam, és örülök, hogy itt lehetek, és kísérletezhetek” – nyilatkozta a Krónikának Orbán, aki az elmúlt hat év saját terméséből válogatott dalokat új lemezére. A tizennégy alkotás lényegében az itthonlét és itthoni lét, a távozás vagy maradás dilemmáit érinti anélkül, hogy levonna bármilyen következetést, és inkább töprengésre, gondolkodásra készteti a hallgatót. Orbán Ferenc azt mondja, mindezt azért teszi, mert nem szereti a melldöngető hazafiaskodást, nem akar kimondani nagy igazságokat, inkább felhívja a figyelmet rosszra és jóra egyaránt.
Szemléletében, mondanivalójában azonban az új album nem akar eltérni a korábbiaktól. Első, 2001-ben megjelent, Gyermekvilág című albumán Orbán Weöres Sándor verseket zenésített meg kicsik és nagyok számára. Második, 2002 őszén kiadott Pilinszky-dalok című albumán Pilinszky János verseiből válogatott, míg harmadik, 2005-ben megjelent Örökség című korongjára Wass Albert irodalmi hagyatékából válogatott szövegeket. Szintén 2005-ben jelent meg az a Mozsikácska című lemez, amelyen Porzsolt Erzsébet színművészeti főiskolát végzett hallgatóval, valamint Bucsuházy Viktória, a Győr melletti Rajka falubeli első osztályos kislánnyal adnak elő nép- és gyermekdal feldolgozásokat.
Orbán Ferenc azt mondja, ezen az úton kíván továbbmenni. A különféle zenekarokban, illetve zenei műhelyekben dolgozó zenész korábban egyebek mellett a székelykeresztúri Forgotten rockzenekarban, a sepsiszentgyörgyi Tutora zenekarban, az Udvarhely Néptáncműhely Csalóka zenekarában, valamint a TransylMania etno-rock zenekarban játszott, szóló pályafutása mellett jelenleg a székelyudvarhelyi Orpheusz zenekarban és a marosvásárhelyi Kővirág együttesben zenél. 2004-ben végezte el Marosvásárhelyen a kántor-tanítóképző főiskolát, 2006-ban pedig a kolozsvári Gheorghe Dima konzervatóriumot, azóta Marosvásárhelyen és környékén zenetanár.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat