Színészképzés: előnyt kovácsolni a kényszerűségből

Oláh Eszter 2021. január 18., 13:58

Alternatív megoldásokat kellett találniuk a kolozsvári és marosvásárhelyi színi egyetem oktatóinak és hallgatóinak, hogy eredményesen folytathassák a járványhelyzet miatt a virtuális térbe kényszerült oktatást, tanulást. Színészképzést nem lehet személyes gyakorlatok híján lebonyolítani, ugyanakkor a kényszerűségből sok tekintetben előnyt is kovácsoltak – mondta el megkeresésünkre a két intézmény néhány oktatója, hallgatója.

Soron következhetne. A színis hallgatók várják, hogy újra részük lehessen személyes részvételű képzésben Fotó: BBTE Színház és Filmművészeti Kar/Facebook

Rengeteg buktatóval jár, ugyanakkor új lehetőségeket is rejt magában az online oktatás a színművészeti egyetemeken – mondták el a Krónikának a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának oktatói és hallgatói. A színészképzésben, akárcsak a többi gyakorlati fakultás esetében, elengedhetetlen a fizikai jelenlét, a járványügyi intézkedések igencsak beleszóltak a hagyományos tanmenetbe.

Az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a tekintet, az arcjáték és a mimika technikai okok miatt követhetetlen.

A rendező szakosoknak azonban lehetőségük nyílt új módszereket, formákat kipróbálni, és olyan színészekkel dolgozni, akikkel azelőtt nem lett volna módjuk.

Szobaszínház,
„kilúgozott” arcok

Akárcsak más egyetemeken, a színész szakon is hibrid oktatással kezdődött a tanév. Az elméleti órákat online, a gyakorlatiakat pedig élőben tartották meg egészen novemberig, amikor érvénybe léptek az újabb szigorítások. Az elsőévesek esetében még fontosabbak az élő találkozások, hiszen nekik szó szerint az első lépéseket kell megtanítani – mondta el lapunknak Váta Lóránd Jászai Mari-díjas színész, a kolozsvári egyetem szaklektora, aki ebben a tanévben indított osztályt.

Az első év az alapozásról szól, amelyben a kezdeti mozgás- és testtudatgyakorlatokat a szöveg nélküli jelenetek egymásra épülő folyamata követi. Ezt szakították félbe a novemberi szigorítások.

A kezdeti ijedtség után az oktató úgy döntött, középutat keres. Ettől kezdve csak a jelenetötleteket és azok szerkezeti felépítését bonyolították online, ugyanis a hallgatók párokba állva, egyetemen kívüli terekben kezdték próbálni az egyes jeleneteket.

Én pedig időnként elmentem hozzájuk „kávézni”, és javítgattam őket és a jeleneteket. Magyarán szobaszínházat csináltunk”

– mesélte Váta Lóránd.

Váta Lóránd Fotó: Facebook

Azok a diákok, akik anyagi megfontolásból hazaköltöztek, egyéni jeleneteket készítettek, amelyeket videófelvétel formájában küldtek át a tanárnak kiértékelésre.

A másodéves hallgatókkal a Fellegváron tartották a beszédórát, ahol forró tea és kávé társaságában addig mondták az Antigonét, amíg az időjárási viszonyok megengedték. Váta Lóránd elmondta, hogy ilyen helyzetben a pedagógus szerepe megsokszorozódik: felelősen kell viselkednie a vírus elleni védekezésben, ugyanakkor megjelenik a szakmai felelősség is, ha a korlátozások közepette lehetetlenné válik az oktatás és a szakmai fejlődés. Hasonló a helyzet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen is, ahol ráadásul

a felvételi is online zajlott, mégis különleges, tehetséges és húzós csapatot sikerült kialakítani a körülmények ellenére. 

B. Fülöp Erzsébet Jászai Mari-díjas színész, a doktori iskola vezetője és az első év osztályvezető tanára megkeresésünkre elmondta, hogy mikor már végképp online platformra tevődtek át az órák, a hallgatók akkor is a városban maradtak, és a közös albérletben való együttlakást kihasználva, az egyéni feladatok mellett páros jeleneteken is dolgoztak. Az online térben történő oktatás azonban náluk sem volt zökkenőmentes. Mint kifejtette,

az online felületen a színész egyik legfontosabb munkaeszköze, vagyis az arca „lúgozódott ki”. Választaniuk kellett, hogy a kamera a hallgató arcát közvetítse, vagy a test természetes mozgását kövesse.

A színészmesterség kezdeti szakaszában azonban ez a kettő szorosan egymásba fonódik.

„Úgy tudtunk előnyt kovácsolni a kényszerűségből, hogy a gyakorlatok nagy részében az önmagunkkal való munkára helyeztük a hangsúlyt, saját testünk mechanizmusainak a megfigyelésére. Remélem, lesz hozadéka a jövőbeli munkájukban, mert ezek a munkák egyfajta önismereti, önfeltáró gyakorlatokként működtek” – részletezte B. Fülöp Erzsébet. Elmondta továbbá, hogy tanárként – számára is meglepő módon – sok energiát kapott a hallgatók lelkesedéséből. „A lelkesedésük, kitartásuk felemelő volt. Azt hiszem, ilyen hozzáállással bármi történhet, átvészeljük” – összegezte az egyetemi oktató.

B Fülöp Erzsébet Fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A hallgatók lakásába
költözött a próbaterem

Alternatív megoldásokat kellett találniuk azoknak a harmadéves hallgatóknak is, akiknek azzal a szorongással kellett szembenézniük, hogy nem tudnak érdemben dolgozni, és kihozni magukból a maximumot az alapképzés utolsó évében. Egy idő után ők is konyhákban, nappalikban és udvarokon próbálták a két-, háromszemélyes jeleneteket.

Nagy Kopeczky Kristóf, aki harmadéves színész szakos hallgató Kolozsváron, az oktatást érintő korlátozások egyetlen pozitívumaként kiemelte: a karanténban ideje volt feltenni magának fontos mesterségbeli kérdéseket. Ilyen például a színpadon való teljes szabadság kérdése, a színész figyelme, vagy a relaxáció.

Az első online időszak olyan volt, mint az advent karácsony előtt, sokkal több erőt és munkavágyat hozott. És azt a felismerést, hogy amint lehetőségem lesz dolgozni egy térben, egy vagy több partnerrel, fontos, hogy mindent adjak bele. Szerencsés vagyok, hogy ez lehet a hivatásom”

– mondta el lapunknak Nagy Kopeczky Kristóf. Az online oktatás első időszakában úgy érezte, magára maradt, a második fázisban viszont azt tapasztalta, megnőtt az igény a csoporton belül egymás társaságára. A licencvizsgára vonatkozóan elmondta, fel vannak készülve minden eshetőségre, van B-tervük arra, ha további esetleges korlátozások következnének, ugyanakkor mindent megtesznek, hogy nyári vizsgáikat személyes részvétellel tarthassák meg. 

Nagy-Kopeczky Kristóf

Tar Erik elsőéves marosvásárhelyi színészhallgató elmondta, hogy akárcsak a kolozsvári színisek, ők is saját lakásukban próbáltak szöveg nélküli, azaz néma jeleneteket. Elsőévesként nagyon örült, hogy kezdődik az egyetem, de ő is számított rá, hogy áttérnek az online oktatásra. Pozitívumként emelte ki, hogy

az online oktatás egyfajta fokozatosságot biztosított, és nem volt annyira sűrű az időbeosztás, mintha személyes részvételű oktatás zajlott volna.

„Eleinte sok motivációm volt, aztán elfogyott. Mindig keresnünk kellett valami kapaszkodót, amiből újabb inspirációt, ihletet lehet gyűjteni” – jegyezte meg Tar Erik.

Tar Erik

Paradoxon: a korlátozás
felszabadító

A rendező szakos hallgatókat is próbára tette az online oktatás. Molnár Balázs, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves rendező szakos hallgatója megosztotta, hogy az előző félévi, képernyő előtt lebonyolított vizsgájuk rengeteg kihívással járt. Balázs elsősorban a színész kamerán keresztüli instruálásának nehézségét vázolta fel: hogy mennyi jut el a színészhez abból, amikor a rendező személyét és a zsigeri megnyilvánulásait csak egy kamera és egy mikrofon közvetíti. Lehetőségként tartja számon viszont, hogy dolgozhatott olyan hivatásos színészekkel is, akikkel hagyományos körülmények közt nem tehette volna meg. Élmény volt ezeknek a színészeknek a finomhangolása, és rengeteget tanulhatott tőlük.

Az online felületen zajló vizsga révén ugyanakkor a filmes műfajba is belekóstolhatott. Itt ugyanis teljesen másképp működik a néző figyelmének a vezetése, mint élőben, valamint az időkezeléssel is másképp kell bánni. A legnagyobb kihívást azonban a forma megtalálása jelentette számára.

Újfajta szabályok szerint kell felépíteni az alkotásod belső világát. Mikor színházban vagy, a teljes szabadság kicsit megnyomorít. Itt le volt szűkítve a lehetőségeink köre, valahol viszont éppen ez volt felszabadító”

– vallja Molnár Balázs az előző félévi vizsgája kapcsán. Arról, hogy miként tekint az elkövetkező időszakra és a készülőben levő vizsgaelőadására, Balázs elmondta, munkakedvből és az egymásra való kiéhezettségből nincs hiány. Az osztály egyöntetű döntése alapján a vizsgát élőben fogják megtartani, a járványügyi intézkedések betartásával. „A közös testi jelenlét kitörő erejét akarom megélni a színészeimmel, és átadni azoknak, akik eljönnek erre az előadásra. A fizikai létezést örömét akarom közvetíteni” – tette hozzá Molnár Balázs.

Molnár Balázs

A színi felé kacsintó
felvételizők figyelmébe

Bár elmondható, hogy nehéz időszakot tudnak maguk mögött mind az oktatók, mind pedig a színészképzés hallgatói, és mindannyian várják, hogy visszatérjenek a személyes jelenlétet igénylő régi mederbe, az elhivatottság és a tenni akarás a nehezítő körülmények ellenére csak nőtt. 

Bátorítom a felvételiző diákokat, hogy figyeljenek fakultásunk nagyon jó szakmai nívójára, neves és felkészült tanáraira, nyitott szellemére és jöjjenek el felvételizni”

– summázta Váta Lóránd.

A tavalyi felvételin mindkét egyetemen nagy volt a konkurencia, és valószínű, hogy ez idén sem lesz másképp. Amint az a megszólalók beszámolójából is kitűnik, elhivatottságra, szenvedélyre és nagy adag rugalmasságra van szükség ehhez a szakmához – főleg a nehezített helyzetben. De azok számára, akik elhivatottságot éreznek magukban, ez sem lehet akadály. „Aki színésznek álmodta meg magát, jöjjön, mert a színház örök érvényű. Már csak az elmúlt évre való visszatekintésből kiindulva is bőven lesz mondanivalónk, amivel megszólíthatjuk a befogadót” – szögezte le B. Fülöp Erzsébet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport