Színészképzés: előnyt kovácsolni a kényszerűségből

Színészképzés: előnyt kovácsolni a kényszerűségből

Soron következhetne. A színis hallgatók várják, hogy újra részük lehessen személyes részvételű képzésben

Fotó: BBTE Színház és Filmművészeti Kar/Facebook

Alternatív megoldásokat kellett találniuk a kolozsvári és marosvásárhelyi színi egyetem oktatóinak és hallgatóinak, hogy eredményesen folytathassák a járványhelyzet miatt a virtuális térbe kényszerült oktatást, tanulást. Színészképzést nem lehet személyes gyakorlatok híján lebonyolítani, ugyanakkor a kényszerűségből sok tekintetben előnyt is kovácsoltak – mondta el megkeresésünkre a két intézmény néhány oktatója, hallgatója.

Oláh Eszter

2021. január 18., 13:582021. január 18., 13:58

Rengeteg buktatóval jár, ugyanakkor új lehetőségeket is rejt magában az online oktatás a színművészeti egyetemeken – mondták el a Krónikának a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának oktatói és hallgatói. A színészképzésben, akárcsak a többi gyakorlati fakultás esetében, elengedhetetlen a fizikai jelenlét, a járványügyi intézkedések igencsak beleszóltak a hagyományos tanmenetbe.

Az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a tekintet, az arcjáték és a mimika technikai okok miatt követhetetlen.

A rendező szakosoknak azonban lehetőségük nyílt új módszereket, formákat kipróbálni, és olyan színészekkel dolgozni, akikkel azelőtt nem lett volna módjuk.

Szobaszínház,
„kilúgozott” arcok

Akárcsak más egyetemeken, a színész szakon is hibrid oktatással kezdődött a tanév. Az elméleti órákat online, a gyakorlatiakat pedig élőben tartották meg egészen novemberig, amikor érvénybe léptek az újabb szigorítások. Az elsőévesek esetében még fontosabbak az élő találkozások, hiszen nekik szó szerint az első lépéseket kell megtanítani – mondta el lapunknak Váta Lóránd Jászai Mari-díjas színész, a kolozsvári egyetem szaklektora, aki ebben a tanévben indított osztályt.

Az első év az alapozásról szól, amelyben a kezdeti mozgás- és testtudatgyakorlatokat a szöveg nélküli jelenetek egymásra épülő folyamata követi. Ezt szakították félbe a novemberi szigorítások.

A kezdeti ijedtség után az oktató úgy döntött, középutat keres. Ettől kezdve csak a jelenetötleteket és azok szerkezeti felépítését bonyolították online, ugyanis a hallgatók párokba állva, egyetemen kívüli terekben kezdték próbálni az egyes jeleneteket.

Idézet
Én pedig időnként elmentem hozzájuk „kávézni”, és javítgattam őket és a jeleneteket. Magyarán szobaszínházat csináltunk”

– mesélte Váta Lóránd.

Galéria

Váta Lóránd

Fotó: Facebook

Azok a diákok, akik anyagi megfontolásból hazaköltöztek, egyéni jeleneteket készítettek, amelyeket videófelvétel formájában küldtek át a tanárnak kiértékelésre.

A másodéves hallgatókkal a Fellegváron tartották a beszédórát, ahol forró tea és kávé társaságában addig mondták az Antigonét, amíg az időjárási viszonyok megengedték. Váta Lóránd elmondta, hogy ilyen helyzetben a pedagógus szerepe megsokszorozódik: felelősen kell viselkednie a vírus elleni védekezésben, ugyanakkor megjelenik a szakmai felelősség is, ha a korlátozások közepette lehetetlenné válik az oktatás és a szakmai fejlődés. Hasonló a helyzet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen is, ahol ráadásul

a felvételi is online zajlott, mégis különleges, tehetséges és húzós csapatot sikerült kialakítani a körülmények ellenére. 

B. Fülöp Erzsébet Jászai Mari-díjas színész, a doktori iskola vezetője és az első év osztályvezető tanára megkeresésünkre elmondta, hogy mikor már végképp online platformra tevődtek át az órák, a hallgatók akkor is a városban maradtak, és a közös albérletben való együttlakást kihasználva, az egyéni feladatok mellett páros jeleneteken is dolgoztak. Az online térben történő oktatás azonban náluk sem volt zökkenőmentes. Mint kifejtette,

az online felületen a színész egyik legfontosabb munkaeszköze, vagyis az arca „lúgozódott ki”. Választaniuk kellett, hogy a kamera a hallgató arcát közvetítse, vagy a test természetes mozgását kövesse.

A színészmesterség kezdeti szakaszában azonban ez a kettő szorosan egymásba fonódik.

„Úgy tudtunk előnyt kovácsolni a kényszerűségből, hogy a gyakorlatok nagy részében az önmagunkkal való munkára helyeztük a hangsúlyt, saját testünk mechanizmusainak a megfigyelésére. Remélem, lesz hozadéka a jövőbeli munkájukban, mert ezek a munkák egyfajta önismereti, önfeltáró gyakorlatokként működtek” – részletezte B. Fülöp Erzsébet. Elmondta továbbá, hogy tanárként – számára is meglepő módon – sok energiát kapott a hallgatók lelkesedéséből. „A lelkesedésük, kitartásuk felemelő volt. Azt hiszem, ilyen hozzáállással bármi történhet, átvészeljük” – összegezte az egyetemi oktató.

Galéria

B Fülöp Erzsébet

Fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A hallgatók lakásába
költözött a próbaterem

Alternatív megoldásokat kellett találniuk azoknak a harmadéves hallgatóknak is, akiknek azzal a szorongással kellett szembenézniük, hogy nem tudnak érdemben dolgozni, és kihozni magukból a maximumot az alapképzés utolsó évében. Egy idő után ők is konyhákban, nappalikban és udvarokon próbálták a két-, háromszemélyes jeleneteket.

Nagy Kopeczky Kristóf, aki harmadéves színész szakos hallgató Kolozsváron, az oktatást érintő korlátozások egyetlen pozitívumaként kiemelte: a karanténban ideje volt feltenni magának fontos mesterségbeli kérdéseket. Ilyen például a színpadon való teljes szabadság kérdése, a színész figyelme, vagy a relaxáció.

Idézet
Az első online időszak olyan volt, mint az advent karácsony előtt, sokkal több erőt és munkavágyat hozott. És azt a felismerést, hogy amint lehetőségem lesz dolgozni egy térben, egy vagy több partnerrel, fontos, hogy mindent adjak bele. Szerencsés vagyok, hogy ez lehet a hivatásom”

– mondta el lapunknak Nagy Kopeczky Kristóf. Az online oktatás első időszakában úgy érezte, magára maradt, a második fázisban viszont azt tapasztalta, megnőtt az igény a csoporton belül egymás társaságára. A licencvizsgára vonatkozóan elmondta, fel vannak készülve minden eshetőségre, van B-tervük arra, ha további esetleges korlátozások következnének, ugyanakkor mindent megtesznek, hogy nyári vizsgáikat személyes részvétellel tarthassák meg. 

Galéria

Nagy-Kopeczky Kristóf

Tar Erik elsőéves marosvásárhelyi színészhallgató elmondta, hogy akárcsak a kolozsvári színisek, ők is saját lakásukban próbáltak szöveg nélküli, azaz néma jeleneteket. Elsőévesként nagyon örült, hogy kezdődik az egyetem, de ő is számított rá, hogy áttérnek az online oktatásra. Pozitívumként emelte ki, hogy

az online oktatás egyfajta fokozatosságot biztosított, és nem volt annyira sűrű az időbeosztás, mintha személyes részvételű oktatás zajlott volna.

„Eleinte sok motivációm volt, aztán elfogyott. Mindig keresnünk kellett valami kapaszkodót, amiből újabb inspirációt, ihletet lehet gyűjteni” – jegyezte meg Tar Erik.

Galéria

Tar Erik

Paradoxon: a korlátozás
felszabadító

A rendező szakos hallgatókat is próbára tette az online oktatás. Molnár Balázs, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves rendező szakos hallgatója megosztotta, hogy az előző félévi, képernyő előtt lebonyolított vizsgájuk rengeteg kihívással járt. Balázs elsősorban a színész kamerán keresztüli instruálásának nehézségét vázolta fel: hogy mennyi jut el a színészhez abból, amikor a rendező személyét és a zsigeri megnyilvánulásait csak egy kamera és egy mikrofon közvetíti. Lehetőségként tartja számon viszont, hogy dolgozhatott olyan hivatásos színészekkel is, akikkel hagyományos körülmények közt nem tehette volna meg. Élmény volt ezeknek a színészeknek a finomhangolása, és rengeteget tanulhatott tőlük.

Az online felületen zajló vizsga révén ugyanakkor a filmes műfajba is belekóstolhatott. Itt ugyanis teljesen másképp működik a néző figyelmének a vezetése, mint élőben, valamint az időkezeléssel is másképp kell bánni. A legnagyobb kihívást azonban a forma megtalálása jelentette számára.

Idézet
Újfajta szabályok szerint kell felépíteni az alkotásod belső világát. Mikor színházban vagy, a teljes szabadság kicsit megnyomorít. Itt le volt szűkítve a lehetőségeink köre, valahol viszont éppen ez volt felszabadító”

– vallja Molnár Balázs az előző félévi vizsgája kapcsán. Arról, hogy miként tekint az elkövetkező időszakra és a készülőben levő vizsgaelőadására, Balázs elmondta, munkakedvből és az egymásra való kiéhezettségből nincs hiány. Az osztály egyöntetű döntése alapján a vizsgát élőben fogják megtartani, a járványügyi intézkedések betartásával. „A közös testi jelenlét kitörő erejét akarom megélni a színészeimmel, és átadni azoknak, akik eljönnek erre az előadásra. A fizikai létezést örömét akarom közvetíteni” – tette hozzá Molnár Balázs.

Galéria

Molnár Balázs

A színi felé kacsintó
felvételizők figyelmébe

Bár elmondható, hogy nehéz időszakot tudnak maguk mögött mind az oktatók, mind pedig a színészképzés hallgatói, és mindannyian várják, hogy visszatérjenek a személyes jelenlétet igénylő régi mederbe, az elhivatottság és a tenni akarás a nehezítő körülmények ellenére csak nőtt. 

Idézet
Bátorítom a felvételiző diákokat, hogy figyeljenek fakultásunk nagyon jó szakmai nívójára, neves és felkészült tanáraira, nyitott szellemére és jöjjenek el felvételizni”

– summázta Váta Lóránd.

A tavalyi felvételin mindkét egyetemen nagy volt a konkurencia, és valószínű, hogy ez idén sem lesz másképp. Amint az a megszólalók beszámolójából is kitűnik, elhivatottságra, szenvedélyre és nagy adag rugalmasságra van szükség ehhez a szakmához – főleg a nehezített helyzetben. De azok számára, akik elhivatottságot éreznek magukban, ez sem lehet akadály. „Aki színésznek álmodta meg magát, jöjjön, mert a színház örök érvényű. Már csak az elmúlt évre való visszatekintésből kiindulva is bőven lesz mondanivalónk, amivel megszólíthatjuk a befogadót” – szögezte le B. Fülöp Erzsébet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján