Sipos László egyéni tárlatát nyitották meg Kolozsváron

Kőrössy Andrea 2011. október 21., 10:07
„Alázattal fordul a hagyományokhoz, és nem tévelyeg a nyugati hatás útvesztőjében” – jellemezte Lőrincz Ildikó művészettörténész Sipos László felvinci festő- és grafikusművészt Szín-Vetés című kolozsvári egyéni kiállításának szerdai megnyitóján.

Lőrincz Ildikó elsősorban a könyvillusztrációk és bábok készítésével is foglalkozó művész által használt szimbólumrendszerre hívta fel a jelenlévők figyelmét. „Minden általa használt szimbólumot gondosan kiérlelt, segítségükkel pedig szuggesztív, összetett rendszert teremtett, amellyel a legmélyebb egzisztenciális kérdésekig képes behatolni. Alkotásainak mindegyik apró részlete sajátos jelentést hordoz, ezek pedig a teremtett szimbólumrendszerben kapcsolódnak egymással” – hangsúlyozta a művészettörténész. Mint mondta, Sipos László képeivel kapcsolatban öt főbb témakör különíthető el: a reklámok világa, amely a mai rohanó létre világít rá, a nő figurája, a cirkusz hangulata, ezen belül pedig elsősorban a bohócfigura, a népművészeti jelrendszer, valamint a tudósok felelőssége, amely az emberi belsőt próbálja elemezni. Lőrincz Ildikó kifejtette: a grafikus „megtanulta a tananyagot”, elsajátította a színek szimbolikáját, az ecsetkezelést, megértette a kompozíció fontosságát. „Saját bevallása szerint is olyan oktatói voltak a főiskolán, akikre fel tudott nézni” – magyarázta a tárlatismertető Földes Lászlóra és Bretter Györgyre utalva. „A művész a jelen kérdéseire keresi a választ hagyományos eszközök segítségével. Képein semmi sem jelenik meg fölöslegesen, többször él az irónia eszközével, alkotásain pedig gyakran találkozunk paradox helyzetekkel” – fejtette ki a kiállítást bemutató művészettörténész. Hangsúlyozta: Sipos László saját törvényei szerint élő ember és alkotóművész, aki bízik abban, hogy a Kolozsváron látható kiállításán „elvetett színek” megfelelő közegbe kerülnek.

Sipos László rajz- és festészeti kiállítása az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban tekinthető meg, november 2-áig, hétköznapokon 12 és 17 óra között.
 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat