Saját lelküket kereső, esendő nők és férfiak a szatmári Harag György Társulat My Fair Lady című előadásában

Saját lelküket kereső, esendő nők és férfiak a szatmári Harag György Társulat My Fair Lady című előadásában

Nagyszabású produkció a szatmári Harag György Társulat előadása, a My Fair Lady című musical

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A My Fair Lady-történet fájóan aktuális üzenete, hogy tükröt tart mai korunk egyre individualizálódóbb, egyre elszigeteltebb lelkű embere elé. A világsikerű musicalt Andrei Șerban rendezte a Harag György Társulattal – a produkció sodró erejű, magával ragadó, a szatmári csapat pedig bebizonyítja: magas színvonalon tud zenés színházat játszani.

Kiss Judit

2023. szeptember 30., 18:542023. szeptember 30., 18:54

Úgy tűnik, a mai néző számára is bőven van mondandója a George Bernard Shaw által 1912-ben írt, Pygmalion című drámán alapuló My Fair Lady-történetnek, amelyet szeptember 26-án mutatott be először közönség előtt a szatmárnémeti Harag György Társulat Andrei Șerban rendezésében. A nagyszabású produkció talán elsősorban nem is amiatt szólal meg erőteljesen, mert a 1964-ben bemutatott Broadway-musical

olyan, napjainkban is kényes témának számító kérdéseket feszeget, mint az identitás, a feminizmus vagy a társadalmi betagozódás problematikája, hanem azért, mert a szatmári társulat hatalmas erőbedobással, összmunkával létrehozott produkciója arra bizonyíték, hogy ez a csapat magas színvonalon képes zenés színházat játszani – kiváló énekminőséggel, zenével, nívós tánckarral, koreográfiával.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A Harag György Társulat és a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia közös produkciójában a zenei kíséretet a filharmónia zenészei látják el remekül. Frederick Loewe és Alan Jay Lenrner világhírűvé vált musicaljét nem kis feladat megszólaltatni, valóban életre kelteni és jól „mozgatni” a színpadon – ez azonban lendületesen sikerül a szatmári társulat színész-és táncosgárdájának, valamint a zenészeknek. A musical librettója Bernard Shaw Pygmalion című színműve alapján íródott, a témát a saját alkotásába beleszerető szobrász – Pügmalión – mítosza ihlette.

Az időtlen mítoszból táplálkozó, a szatmári színpadon megelevenedő történet egyszerre időutazás és jelenkorunk elé állított tükör.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A nemcsak a romániai, de külföldi színházakban is ismert, az Egyesült Államokban hosszú ideig dolgozó Șerban első ízben dolgozott Szatmárnémetiben – a Harag György Társulattal – és először rendezett musicalt 55 évnyi színházi karrierje során. Gyakorlott, rutinos rendezői keze nyomát nyilván magán viseli a produkció:

úgy tud sodró erejű és magával ragadó lenni a több mint három órás előadás, hogy közben teret enged nemcsak a kimondott, de a kimondatlan kérdések felvetésének is.

A színmű mondandójából eredő, valamint a rendezői koncepcióból kinövő kényelmetlen kérdések ott lebegnek és ott maradnak a levegőben, miközben a derű és ború, az életigenlés és a mindannyiunkat behálózó magány okozta kilátástalanság ötvöződik az előadásban. A musical világszerte ismerős slágerei angolul csendülnek fel – a néző a kivetítőn követheti figyelemmel a szövegek magyar és román fordítását –, a prózai részek persze magyarul. Eliza Doolitle,

a London külvárosában tengődő virágáruslány alakját átütő erővel, hatalmas energiával formálja meg Budizsa Evelyn (a másik szereposztásban Kovács Nikolett játssza a szerepet).

Galéria

Budizsa Evelyn (jobbról a második) játssza a My Fair Lady főszerepét

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Eliza és a külvárosi társadalmi réteghez tartozó alakok úgy tűnik, Szatmár környéki tájszólásban beszélnek, diftongusokkal – erre a tájszólásra „ülteti át” az előadás az eredeti, londoni külvárosi beszédet. A fiatal színművésznőt többszörös próbatétel elé állítja Eliza alakjának megformálása, de Budizsa Evelyn módfelett gördülékenyen veszi az akadályokat mozgás, énekhang, alakítás tekintetében egyaránt. A külvárosi lány, aki bebocsátást nyerhet a társadalmi elit legfelsőbb köreibe pusztán beszédstílusa és öltözködése megváltoztatásával, a híres, ámde embergyűlölő fonetikaprofesszor, Higgins otthonába és közegébe kerül, hogy ott alávesse magát a férfi kísérletének, aki világi, előkelő nyelvezetben megszólaló dámát akar faragni a lányból. És szintén az előadás erénye, hogy Eliza modorbeli, viselkedésbeli és lélektani változásai is szépen kivetülnek Budizsa Evelyn árnyalt játékában.

Galéria

Henry Higgins fonetikaprofesszor szerepében Bodea Gál Tibor

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Bodea Gál Tibor biztos kézzel húzza meg Higgins alakjának körvonalait: az undok, magának való, szeretetre szinte képtelen, önző tudósét, aki élemedett kora ellenére még mindig erőteljes karakterű mamája alárendelt „kisfia”.

Bodea Gál Tibor Higgins professzora nagyon is emberi: gyarló módon esendő, fél a magánytól, keresi, de tulajdonképpen nem találja meg sem önmagát, sem a mások lelke felé vezető igazi utat.

De nincsenek ezzel másként a történet más alakjai sem: tétován botladoznak az emberi viszonyok labirintusában, saját esendőségük és gyarlóságuk hálójába bonyolódva. A My Fair Lady történetének egyik fájón aktuális üzenete, hogy tükröt tart mai korunk egyre individualizálódóbb, egyre elszigeteltebb lelkű embere elé.

Galéria

Pickering ezredes szerepében Frumen Gergő, Mrs. Higgins szerepében Méhes Kati

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A musicalben föltűnő alakok egyszerre egymásra utaltak és magukra maradottak, sokszor parodisztikus, karikírozott játékuk mintha aláhúzná, hogy szánni valóan és nevetséges módon igyekeznek leplezni, takargatni saját gyarlóságukat, esendőségüket.

A nők éppúgy szenvednek a férfiak érzéketlensége miatt, mint fordítva, és bár a két nem képviselői előszeretettel mutogatnak ujjal egymásra, a végeredmény mindannyiuk esetében hasonló: önmagába zártan marad az útkereső ember, – legyen az férfi vagy nő – , és egy szánalmasan lebutított labirintusjátékban keresi, merre is menjen.

Ahogyan azt már megszokhatta a szatmári előadásokat megtekintő közönség, módfelett erős a színpadi jelenléte a társulat „nagyasszonyának”, a Mrs. Higginst alakító Méhes Katinak, valamint az Alfréd P. Doolittle szerepét kiválóan megformáló Rappert-Vencz Gábornak. De a színpadra lépő színészek mindenike dinamikusan, energikusan járul hozzá ahhoz, hogy erőteljes, egységes kép alakuljon ki a nézőben az előadásról.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Anderi Șerban rendezéseire általában az jellemző, hogy letisztult látványvilágúak, a díszletek, jelmezek jól „rímelnek” egymással és a színpadi történésekkel egyaránt. Most sincsen ez másként: Irina Moscu kiváló, több funkciós, egyszerűségében remek díszletet varázsolt a színpadra. A Cs. Kiss Zsuzsanna által alkotott jelmezek mértéktartóak és egyszersmind figyelemfelkeltőek: jól szolgálják a parodisztikus hangvételt, az időtlenséget, ugyanakkor aláhúzzák, híven követik a történet alakulásának fő mozgásait.

Kiemelt figyelmet érdemel az előadás koreográfiája: sodró erejű, lendületes és dinamikus. Bodor Johanna és Bordás Attila koreográfusok remek munkájának eredményeként a néző olyan produkciót lát, amelynek látványvilága rendkívül élővé, lüktetővé teszi a színpadon a My Fair Ladyt.

Galéria

Alfréd P. Doolittle alakját Rappert-Vencz Gábor formálja meg

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

És talán van még egy, talán túlságosan is nyilvánvaló titka annak, hogy a szatmári előadást – amelyet a társulat a bemutató után rögtön, október 2-án Bukarestben mutat be a MASZÍN - Magyar Színházi Szövetség fesztiválján – minden valószínűség szerint mindahányszor lelkes tapssal fogják fogadni a nézők.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A kézenfekvő ok pedig nem egyéb, mint az, hogy magára a musical műfajára bizony szomjazik a közönség, hiszen manapság is óriási szüksége van a néző lelkének a felszabadult nevetésre, a magával ragadó zene megszólalására, a dinamikus, energikus tánc látványára.

Mindez persze önmagában nem lenne elég a maradandó színházi élményhez: kell hozzá a hozzáértő rendező kézjegye, és főként a lelkes, profi csapat energiája, összmunkája és kisugárzása.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

korábban írtuk

Titokzatos tereket nyit a szatmári Harag György Társulat Csongor és Tünde előadása
Titokzatos tereket nyit a szatmári Harag György Társulat Csongor és Tünde előadása

Mindenképpen érdemes megnézni a szatmári Harag György Társulat előadásában a Csongor és Tündét: a Sardar Tagirovsky rendezte produkció több mint négy órán keresztül tartja bűvkörében a nézőt úgy.

korábban írtuk

Reprezentatív merítés: újra megtartják az erdélyi magyar társulatok színházi seregszemléjét Bukarestben
Reprezentatív merítés: újra megtartják az erdélyi magyar társulatok színházi seregszemléjét Bukarestben

Idén is színpadra lépnek erdélyi magyar társulatok Bukarestben a 2. Bukfeszt seregszemle keretében. Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója a Krónikának elmondta: a rendezvény jó alkalom a megmutatkozásra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában

Nagybányai festők alkotásait felvonultató kiállítás nyílik május 8-án 17 órakor Nagyváradon a római katolikus Barokk Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben – közölte Facebook-oldalán a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában
2024. május 07., kedd

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lép fel a Tizenöt Zsoltár című koncerttel Marosvásárhelyen a református Vártemplomban június 6-án, a koncerttel a Szilágy megyei Zsobokon működő, református Bethesda gyermekotthont támogatják.

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják
2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai