Ősszel kerül moziba az erdélyi magyar futball-legendáról 11 országban forgatott sportdokumentumfilm

Ősszel kerül moziba az erdélyi magyar futball-legendáról 11 országban forgatott sportdokumentumfilm

Az alkotók fontos célja, hogy Bölöni Lászlót ne csak futballsztárként, híres edzőként mutassák meg, hanem a sikerek és kudarcok mögött rejtőző embert is reflektorfénybe hozzák

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

Bölöni Lászlónak, minden idők egyik legsikeresebb magyar labdarúgójának, Románia egyik legnagyobb sportcsillagának életútját mutatja be Kollarik Tamás és a székelyudvarhelyi Szabó Attila készülő magyar dokumentumfilmje.

Krónika

2024. február 08., 16:182024. február 08., 16:18

2024. február 08., 16:362024. február 08., 16:36

Az alkotók szerint a Bölöni – egy legenda története nem hagyományos sportdokumentumfilm, hanem izgalmas kor- és társadalomrajzként szolgál majd. A forgatásról a film ötletgazdája és társrendezője, Kollarik Tamás mesélt a magyar.film.hu-nak.

Kollarik Tamás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, számos filmes szakkönyv szerzője, miközben számára „gyerekkori, de azóta is tartó szerelem” a labdarúgás. Az Aranycsapat és Puskás Ferenc történetével is foglalkozott,

hagyatékmentésben is dolgozott, dolgozik, valamint ötletgazda kiadója és szerkesztője volt, Szöllősi Györggyel közösen, az évszázad mérkőzése – Anglia-Magyarország 3:6 – és az évszázad klubmérkőzése – Real Madrid–Eintracht Frankfurt – DVD kiadásának. Kollarik már a 80-as években is előszeretettel bújta a sportlapokat, főleg az akkori Népsportot (mai nevén Nemzeti Sport), így ismerős volt számára Bölöni László neve is, aki erdélyiként a román válogatottban játszott és ért el kiemelkedő nemzetközi sikereket.

Galéria

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

„1985-ben a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK) a Bölöni vezette Steaua Bukarest nemcsak legyőzte és kiejtette a Honvédot, hanem még a sorozat végén, a Barcelona legyőzésével a BEK Kupát is elhódította, amely világraszóló siker volt.

Emlékszem, a Steaua–Honvéd-meccs alatt fogalmazódott meg először, gyerekként a fejemben, hogy nagyon szívesen megkérdeznék pár dolgot Bölönitől, persze akkor kis srácként a legfontosabb kérdésem az lett volna, hogy nem játszana-e szívesebben a Honvédban” – nyilatkozta Kollarik.

Mint mondta, a dokumentumfilm ötletének gyökere innen eredhet, de valójában két évtizede írta az első szinopszist Bölöni-témában. „Szinte meseszerű, hogy végre filmet készíthetünk róla, nekem ez azt bizonyítja, hogy kitartónak kell lenni a filmtervekkel, és akkor odaérhetsz” – fogalmazott a rendező.

A dokumentumfilm címszereplője Románia minden népcsoportja számára ikonikus figura, hidat képez etnikumok között.

Galéria

A Bölöni – egy legenda története nem hagyományos sportdokumentumfilm, hanem izgalmas kor- és társadalomrajzként szolgál majd

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

„Bölöni László hatalmas sztár Romániában, az utca embere is megismeri nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Bukarestben is, szeretik és tisztelik románok, magyarok, cigányok egyaránt. László mondta, hogy a labdarúgó pályafutása alatt is a kiemelkedő játék és győzelem mellett, az volt a célja, a válogatottban és a Steauaban is, hogy úgy maradjon meg igaz magyarnak, hogy közben jó román állampolgár is legyen” – fejtette ki a rendező.

A Bölöniről szóló filmet Kollarik Tamás mindenképpen egy erdélyi alkotóval közösen szerette volna elkészíteni, aki behoz egy határon túli nézőpontot is. Társrendezőként Szabó Attila volt az első számú választása, akinek nagyra becsüli a munkáit. A marosvásárhelyi születési újságíró-filmes nevéhez fűződik az erdélyi famaffiát leleplező Méregzöld mesék című dokumentumfilm.

Galéria

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

„Először nem mondtam el a tervem Attilának, csak kérdezgettem Bölöniről. Emlékszem, azt mondta: Bölöni gyerekkorom legendája, ő képviselt bennünket, erdélyi magyarokat, és nem is akárhogyan a kommunista Romániában, vele tudtunk azonosulni” – mondta a rendező. Kifejtette, úgy érzi, hogy Szabónak „szíve és szeme is van a témához”, ezért egymást jól kiegészítve tudtak közösen dolgozni. A stáb is magyarországi és romániai alkotókból állt össze, többnyire együtt forgattak, de előfordult, hogy párhuzamosan dolgoztak két különböző helyszínen.

A filmet már két éve forgatják, eddig összesen 11 országban fordultak meg: „Románia, Magyarország, Franciaország, Belgium, Luxemburg, Egyesült Királyság, Spanyolország, Görögország, Svédország, Csehország, Portugália, több mint 50 városban közel 60 szereplőt tucatnyi nyelven szólaltattunk meg, több ezer kilométert utazva” – mondta a rendező.

Galéria

A stáb magyarországi és romániai alkotókból állt össze, többnyire együtt forgattak, de előfordult, hogy párhuzamosan dolgoztak két különböző helyszínen

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

Fontos céljuk, hogy Bölöni Lászlót ne csak futballsztárként, híres edzőként mutassák meg. „A sikerek és kudarcok mögött rejtőző embert, családapát, férjet is lássuk. Hozzuk közel a hétköznapjait, az ünnepeit, a szorgalommal és a kitartással végigvezetett fantasztikus pályafutása mellet kételyeit és vívódásait is érezzük” – fejtette ki Korrarik. Emiatt az első és legnagyobb kihívást természetesen az jelentette a munkában, hogy elnyerjék Bölöni László bizalmát.

„Barátsággal, de egyben távolságtartással is fogadott, hosszú heteken át tartó egyeztetés, levelezés után indult csak el a közös munka. A szakmai előéletünk mellett nyilván az emberi oldalra is kíváncsi volt, természetesen senkinek sem mindegy, hogy kiket enged be a magánéletébe. Ráadásul rögtön az elején megbeszéltük, hogy a film elkészítése éveket fog igénybe venni, Lacinak is sok idejét és energiáját fogja lekötni, mindezek figyelembevételével kaptuk meg támogatását.

Laci nagyon alapos és igényes ember, utánanézett korábbi munkáinknak filmjeinknek, könyveinknek, összességében nagyon megtisztelő, hogy igent mondott” – fogalmazott a rendező.

Galéria

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

Bölöniről kiderült számukra az is, hogy kiváló dramaturgiai érzéke van, ráadásul 70 évesen is nagyon teherbíró. „Egy zokszó nélkül viselte az órákon át tartó felvételeket, a sok kényelmetlenséggel járó külföldi forgatásokat” – ecsetelte Kollarik. Mint mondta, Bölöni kapcsolatai révén abban is segítette a produkciót, hogy számos aktív labdarúgót és edzőt tudjanak megszólaltatni.

„Bölöni nélkül esélyünk sem lett volna forgatni, a mi költségvetésünk nem lett volna elégséges elérni, eljutni ezekhez a személyekhez. A labdarúgás hasonlít a filmhez, hiszen nemcsak sport, ahogy a film nemcsak művészet, hanem az egyik legnagyobb szórakoztatóipari üzlet, óriási pénzek mozognak, a játékosokat, a csapatokat és az edzőket összetett világ veszi körbe jogászok, menedzserek, klubtulajdonosok, okosan kell mozogni, hogy megtaláljuk a lehetőséget, hogy megszólaljanak a sztárok a Bölöni-filmben” – fejtette ki a rendező.

A teljesség igénye nélkül olyan labdarúgók szerepelnek a filmben, mint: Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Gavril Balint, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Mircea Lucescu, Jenei Imre, Valentin Ceausescu, Mircea Dinescu, Kovács Kálmán, Martos Győző,

Nyilasi Tibor, João Pinto, Raphaël Varane, Axel Witsel, Ricardo Quaresma, Peter Cech, Rui Jorge, Kim Kallström, Hugo Viana, Pedro Barbosa, Luciano D'onofrio, Víctor Muñoz Miguel Bernardo Bianquetti (Migueli).

Az interjúalanyok között van valaki, akinek a neve nem csak a futball világából lehet ismerős. A Steaua Bukarest egykori patrónusa, a Ceaușescu házaspár egyetlen élő gyermeke.

„Valentin Ceaușescu gyakorlatilag három évtizede nem állt kamera elé hasonló megkeresésre, most is Lacinak köszönhetjük, akivel még ma is közeli barátok.

Nagyon összetett gondolkodású ember, nyugalmazott atomfizikus, a Steaua világraszóló BEK győzelme mögött kulcsszereplő volt. A többi majd a dokumentumfilmből kiderül” – mondta a rendező.

Galéria

Mircea Dinescu ismert román író, költő, publicista is megszólal a készülő filmben

Fotó: Bölöni - egy legenda története/Facebook

Egyvalaki azonban még hátravan a kiszemelt interjúalanyok közül. „Több nagyon nehéz alanyunk volt, eddig mindenkit sikerült kamera elé állítanunk, február elején fél éves egyeztetés után Hagival is forgathattunk, de van még egy szereplő, akinél szintén csak a Laci segíthet: Cristiano Ronaldo. Már mindenkit elértünk, családot, barátokat, csapattársakat, de

még Ronaldo hátravan, holott testvére, közeli barátai is kameránk elé álltak és egyébként sokat segítenek is nekünk.

CR “üzleti alapon” elérhetetlen a mi pénzügyi lehetőségeink mellett, a kiterjedt, egész Európát átfogó forgatási munkák, az archív mind-mind nagyon költségigényes, már az eddig sztárok elérései is szinte megismételhetetlen bravúrt jelentenek, nagyon nagy dolog, hogy aktív világsztárok lesznek a filmben” – mondta a rendező.

A fenti forgatást leszámítva a felvételek már lezárultak, javában folyik az utómunka. „Válogatjuk az archívumokat, rakjuk össze a jeleneteket, tervezzük a film felvezetését, bemutatását.” A film bemutatóját a magyar és a román sportsajtó is lelkesen várja, a premierre valamikor ősszel lehet számítani. A Bölöni – egy legenda története a Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készül.

korábban írtuk

Bölöni francia „arca”: hetente süteményt visz unokáinak, otthon kertészkedik, barkácsol az erdélyi sikeredző
Bölöni francia „arca”: hetente süteményt visz unokáinak, otthon kertészkedik, barkácsol az erdélyi sikeredző

„Perfekcionista maradtam, a füvet is milliméteres pontossággal nyírom” – nyilatkozta egy interjúban Bölöni László, aki franciaországi életéről mesélt a legújabb futballedzői sikereinek is otthont adó ország július 14-ei nemzeti ünnepe alkalmából.

korábban írtuk

Lassan a kieséstől kell tartania Bölöni László együttesének
Lassan a kieséstől kell tartania Bölöni László együttesének

Továbbra sem lehet elégedett csapata teljesítményével Bölöni László, ugyanis a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Metz zsinórban ötödik meccsét bukta el, így nagyon közel kerültek a kiesőzónához.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat