Olvasómaraton idétlen időkben

Péter Beáta 2016. február 23., 19:34

Tamási Áron műveiből olvastak fel kedden szerte a nagyvilágban a nyolcadik nemzetközi felolvasómaraton keretében. Előzetesen közel 39 ezren regisztráltak Romániából és nyolc másik országból. 

Fotó: Veres Nándor

Az első felolvasómaratont László Judit zenetanár, művelődésszervező kezdeményezésére szervezték meg 2009-ben Székelyudvarhelyen. Akkor hét udvarhelyszéki településről mintegy 1700-an olvastak fel Benedek Elek műveiből. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár 2014-től főszervezője a rendezvénynek, itt kedden mintegy háromszáz gyerek és felnőtt olvasott fel Tamási műveiből.

„Az olvasás közösségépítő, összetartó erőt jelent, célunk minél többen megszólaltatni egy nagy magyar író, költő műveit”– fogalmazták meg a maraton üzenetét a szervezők. Csíkszeredából húsz intézmény 3900 felolvasóval regisztrált, Hargita megyében 60 településről több mint 18 ezer személy kapcsolódott be a rendezvénybe, országos szinten 16 megye 131 településén olvastak kedden.

Idén Magyarországról, Szlovákiából, Ukrajnából, Belgiumból, Írországból, Németországból, az Egyesült Államokból és Dániából is voltak résztvevők, összesen 5618-an. Főként iskolákból jelentkeztek csoportok, de számos más intézmény, szervezet tagjai örvendeztették meg egymást Tamási gondolataival, ugyanakkor egyéni jelentkezők is szép számmal voltak.

A Kájoni János Megyei Könyvtárban a maraton első felolvasója Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője volt. „Igyekeztem aktuális olvasmányt választani, és mivel elég idétlen időket élünk, a Helytelen világ című, 1931-es Tamási-kötet kezdőnovellájából olvasok fel egy rövid részletet” – vezette fel a hallgatóságnak. A Petőfi Sándor Általános Iskola jelen lévő negyedik osztályos diákjai érdeklődve hallgatták. „Nem tudom még, hogy miért jó a közösségi felolvasás. Azt tudom, hogy valamiért jó, de azt nem, hogy miért. Talán most kiderül”– mondta lapunknak az egyik kisfiú, miközben Tamási Cinciri Hám című meséjének szövegét szorongatta a kezében.

Lövétei után Balog László, a Sapientia EMTE könyvtárigazgatója olvasott fel, majd Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársai. A főkonzulátus csapata már harmadik alkalommal vesz részt a maratonon. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük az olvasást, hogy minél többen vegyék a kezükbe a könyveket. Itt elsősorban a könyvből való olvasásról van szó, a nyomtatott könyv illata, fogása semmi máshoz nem hasonlítható” – véli Szarka Gábor konzul.

„Az olvasás révén a fantáziánk, a tudásunk is gyarapodik, ha olvasunk, a saját filmünk rendezői lehetünk, hiszen úgy képzelhetjük el a történetet, ahogy azt mi szeretnénk, ahogy a fantáziánk diktálja. Az olvasással ráadásul a szókincsünket is gyarapíthatjuk” – ösztönözte olvasásra a jelen levő gyerekeket a konzul. Az eseményen egyébként hangfelvételről Tamási hangját is hallhatták a résztvevők.

A könyvtár munkatársaitól megtudtuk, jövőre Szabó Magda műveiből olvasnak fel a maratonon. Az évek során egyébként Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond és Kányádi Sándor műveit szólaltatták meg a felolvasók, az esemény nemzetközi szintűvé nőtte ki magát, tavaly közel 12 országban 40 ezren olvastak fel. Az idei rendezvénybe bekapcsolódók számát néhány nap múlva összesítik a könyvtár munkatársai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat