Nemcsak a népi, hanem a kortárs művészetet is közel hozza a szórványban élő fiatalokhoz a 30 éves szamosújvári Téka Alapítvány

Nemcsak a népi, hanem a kortárs művészetet is közel hozza a szórványban élő fiatalokhoz a 30 éves szamosújvári Téka Alapítvány

Balázs-Bécsi Attila, Szabó Annamária, Márton Evelin és Debreczeni Orsolya a kolozsvári Bulgakov kávéházban tartott hétfői sajtótájékoztatón

Fotó: Kiss Judit

A kortárs kultúrát, művészetet is közel hozza a fiatalokhoz a Mezőségen működő, a szórványmagyarság megmaradásáért immár 30 éve aktívan tevékenykedő szamosújvári Téka Alapítvány.

Kiss Judit

2023. május 22., 14:512023. május 22., 14:51

2023. május 22., 15:242023. május 22., 15:24

Az alapítvány munkatársai hétfői kolozsvári sajtótájékoztatójukon bejelentették: július közepén ismét összművészeti, a kortárs kultúra megismertetését célzó tábort szerveznek 14 és 18 év közöttieknek. A Balázs-Bécsi Attila, a Príma- és Kisebbségekért Díjjal kitüntetett alapítvány elnöke, Szabó Annamária alelnök, Debreczeni Orsolya, a tábor ötletgazdája, koordinátora, valamint Márton Evelin író, a tábor mentora részvételével tartott eseményen a 30 éve működő alapítvány, valamint az immár 10 éve működő tábor tevékenységéről hangzottak el részletek.

Galéria

Fotó: Kiss Judit

Balázs-Bécsi Attila elmondta, immár 3 évtizede dolgoznak a szórványmagyarság kultúrájáért, oktatásáért, hetente 500 környékbeli fiatal vesz részt kulturális rendezvényeiken, Erdély legnagyobb szórványoktatási intézményét működtetik, ahol 130 gyerek tanul magyarul.

Kultúrcsűr a mezőségi szórványban, a Kolozs megyei Feketelakon

„Új bentlakást építettünk, ahol reményeink szerint a diákok már az ősszel beköltözhetnek. Egyébként nemcsak az oktatás és kultúra tekintetében érzünk felelősséget a Mezőség jövője iránt, de a modernizálás szempontjából is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink a kortárs kultúra mozgásaiba is bekapcsolódjanak” – emelte ki az alapítvány elnöke.

A Téka Alapítvány 1993-2023 között a magyar népi kultúra értékeire alapozva olyan közösséget alakított ki, amelynek segítségével a mezőségi magyarság megmaradását szolgáló kulturális és oktatási intézményeket épített és működtet: művelődési központ, szórványkollégium, magyar iskola, lovarda vagy kézműves ház, valamint a Feketelaki Téka Kultúrcsűr.

A Szamosújvártól 30 kilométerre található, Kolozs megyei Gyeke községhez tartozó Feketalak gyönyörű vidéken található, a kihalófélben lévő falu szórványnak számít. A település szélén, majdnem egyhektáros területen áll egy hagyományos falusi ház és szálláshelyek (kb. 80 személy számára) társaságában. 2005 óta minden évben táborok és különféle rendezvények színtere - és a helyi magyar közösség is aktívan használja.

Galéria

„Ködpaplan” a Kolozs megyei Feketelak fölött, a település gyönyörű helyen fekszik, az összművészeti tábor lakói az egész völgyet beláthatják

Fotó: Téka Alapítvány

A faluban a Téka tulajdonában van még egy falusi porta amit közösségi- és tájháznak alakítottak ki. Itt szervezik meg idén is a július 12. és 16. tartandó összművészeti tábort, amelyre július 3-ig jelentkezhetnek a diákok.

Balázs-Bécsi Attila azt is elmondta, hogy a Kultúrcsűr létrehozása a szórványközösségek modernizációs folyamatait is szolgálja, és mivel a továbblépéshez szükséges a hálózatosodás, 2022-ben csatlakoztak a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózathoz, amelynek összesen 100 tagja van, közülük 24 erdélyi.

Igazi tábori hangulat gyönyörű természeti környezetben

Az összművészeti diáktábor festői környezetben zajlik, amint Balázs Bécsi Attila elmondta, különleges helyszín, a település szélén, ahonnan be lehet látni az egész falut, amely egy völgykatlanban fekszik. Az alkotótábor idei mentorai: Márton Evelin író, valamint a magyarországi Gőbölös Gábor koreográfus és drámapedagógus és Farkas György kolozsvári születésű, Magyarországon élő filmrendező, operatőr és producer, aki egyben a rendezvény ötletgazdája is.

Szabó Annamária és Debreczeni Orsolya magyartanárokként kapcsolódtak be az alapítvány munkájába.

Az összművészeti tábor szervezőiként lelkesen meséltek arról, hogy mennyi a pozitív hozadéka az idénre négynaposra bővült rendezvénynek: a diákok különféle művészeti ágakban – irodalom, mozgás, vizuális művészetek – próbálhatják ki magukat, mentorok irányításával alkothatnak.

Szabó Annamária elmondta, május 22-től július 3-ig lehet jelentkezni a táborba, és szerte Erdélyből várnak jelentkezőket. „Igazi tábori hangulat várja a gyerekeket, hálózsákos ott-alvás, alkotómunka és felszabadult légkör. Ugyanakkor szigorú felügyelet is működik a táborban, 11-kor lefekszenek, 8-kor kelnek, és a Téka szakácsnője főz a táborlakókra. A mentorok pedig nagy mértékben segítenek kibontakoztatni a gyerekek kreativitását, ötleteit, gondolatait” – mondta el Szabó Annamária.

Márton Evelin arról beszélt, hogy a táboroknak évente más-más a tematikája, tavaly a pénz témája köré épültek a tevékenységek, műhelyek, az idén az a címe a rendezvénynek, hogy Nem én!

„E tágan értelmezhető kérdéskört, viszonyulási formát, ennek okait, hatását vizsgáljuk, illetve azt, hogyan tudják a fiatalok önmagukat, céljaikat, erősségeiket és gyengeségeiket felvállalni, társaikhoz, a társadalomhoz viszonyulni és kapcsolódni művészeti eszközök segítségével” – mutatott rá Márton Evelin, aki 6 éve dolgozik a rendezvény mentoraként.

Fókuszban a kolozsvári kulturális élet

Debreczeni Orsolya, aki csíkszeredaiként illeszkedett be a szórványért küzdő alapítvány tevékenységébe, elmondta, otthon érzi magát, és már 10 éve elkezdtek dolgozni azon, hogy a mezőségi fiatalokat bekapcsolják a közeli Kolozsvár kulturális életének mozgásaiba.

Ezért rendszeresen írókat, költőket, színészeket hívtak meg – többek közt Molnár Levente, Györgyjakab Enikő és Bodolai Balázs színművészt, László Noémi költőt, Jakab Melinda koreográfust – hogy közel hozzák a fiatalokhoz a kortárs művészetet.

Galéria

A feketelaki tábor helyszíne: otthonos, oldott hangulatú művészeti táborokat szerveznek diákok számára immár 10 éve

Fotó: Téka Alapítvány

„Aztán a gyerekek jöttek az ötlettel, hogy tábort szeretnének, ahol intenzívebben együtt dolgozhatnak a művészekkel. A tábor immár mondhatni a „10 éves gyerekem”, és az is a jó benne, hogy megszólítja azokat a diákokat is, akik nem találják meg magukat a népi kultúra tovább éltetésében, hiszen nekik is lehetőséget nyújt a kibontakozásra” – mondta Debreczeni Orsolya. Hozzátette, nagyon pozitívak a tábor kapcsán érkező visszajelzések, sőt, azok a résztvevők, akik már végeztek a suliban, önkéntesként visszatérnek.

Július 3-ig lehet jelentkezni az összművészeti táborba

Az általános célokon túl az összművészeti tábor nem titkolt szándéka az, hogy hozzájáruljon a szamosújvári és a mezőségi szórványmagyar közösség anyanyelvi és nemzeti önazonosságának megőrzéséhez, illetve az, hogy a Mezőségre, ezen belül Feketelakra kicsit nagyobb reflektorfényt irányítson. Kérdésünkre válaszolva Balázs-Bécsi Attila elmondta, az anyagiak a Téka Alapítvány pályázásain keresztül érkeznek, idéntől az Erdélyi Hagyományok Házán keresztül érkezik a támogatás a nemzeti Kulturális Alaptól. A részvétel minimális pénzbeli hozzájárulással történik, és egy-egy, a szórványban működő intézmény két diákja számára ingyenes. A többieknek – összesen 20-30 diákra számítanak, de olyan esztendő is volt, hogy majdnem ötvenen vettek részt az összművészeti táborban – minimális összeget kell fizetniük, ez tavaly 150 lej volt.

A Szamosújvári Téka Alapítvány 9. Összművészeti Táborába tehát a 14-18 éves korosztály jelentkezését várják május 22- től július 3-ig, a következő címre: anna@teka.ro - a férőhelyek száma korlátozott, ezért maximum 45 diák jelentkezését tudják a szervezők elfogadni.

A táborral, illetve az Alapítvány munkájával kapcsolatos kérdésekben Szabó Annamária programfelelőst kereshetik az alábbi telefonszámon: 0744 663 331. Harminc évvel ezelőtti alapítása óta a Téka Alapítvány a következő intézményeket hozta létre és működteti: a Téka Szórvány Művelődési Központot, Mezőségi Téka Szórványkollégium. Ezen kívül Feketelakon a Mezőségi Táborközpontot, ugyanott a tájházat és közösségi központot, Szépkenyerűszentmártonban a közösségi házat, valamint a Mezőségi szórvány iskolaközpontot Szamosújváron.

korábban írtuk

A mezőségi tojásmintáktól a bukovinai díszítésig – Húsvéti tojásírás a szamosújvári Téka Alapítványnál
A mezőségi tojásmintáktól a bukovinai díszítésig – Húsvéti tojásírás a szamosújvári Téka Alapítványnál

A szamosújvári Téka Alapítványnál közel harminc éve írnak tojásokat, szerveznek nagyhéten tojásírást különböző kor- és célcsoportoknak, igyekeznek megszerettetni ezt a tevékenységet kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

korábban írtuk

A szórványlét nem hátrány, hanem lehetőség – Balázs-Bécsi Attila a mezőségi „magyarmentés” sikeréről, távlatairól
A szórványlét nem hátrány, hanem lehetőség – Balázs-Bécsi Attila a mezőségi „magyarmentés” sikeréről, távlatairól

Meg kell tartanunk azokat a kulturális, civilizációs hajszálgyökereket, amelyekben az eljövendő magyar nemzedékek meg tudnak kapaszkodni, és otthonuknak érezhetik ezt a tájegységet – vallja Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról