Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Mindig fiatalos, megújulásra kész a 70. születésnapját ünneplő temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházra az jellemző, hogy akárcsak az elmúlt évtizedekben, ma is folyamatosan megújulásra kész, bizakodóan tekint a jövőbe

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli december közepén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amelynek igazgatóját, Balázs Attila színművészt arra kértük, összegezze a teátrum elmúlt évtizedeit, reflektáljon a jelenre is. Többek közt elmondta, a temesvári magyar színház jellemzője, hogy folyamatosan megújulásra kész, fiatalos, és a nehézségek ellenére bizakodóan tekint a jövőbe.

Kiss Judit

2023. december 15., 09:372023. december 15., 09:37

Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepli december 15-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amely ősbemutatóval és koncertelőadással is tiszteleg az intézmény előtt. Balázs Attila színművész – aki 2007 óta irányítja a színházat – a Krónika megkeresésére a teátrum múltjáról, de jelenéről és jövőjéről is beszélt. Amint felelevenítette, a temesvári magyar színház 1953-ban alakult a román teátrum tagozataként, és 1957-től önálló teátrumként működik.

„Azóta is megtartja státuszát a színház. A kezdeti időszakokban az egyik kiemelkedő periódus Taub János igazgatásának periódusa volt, amikor kortárs, haladó magyar színház működött Temesváron” – mondta el az igazgató.

Taub János (1927–2010) 1954 és 1962 között volt a temesvári Állami Magyar Színház igazgató-főrendezője. Balázs Attila arra is kitért, hogy a magyar színház kezdeti időszakában kerültek a társulathoz neves színészek, majd szintén jelentős időszak volt, amikor 1965-1990 között Sinka Károly (1934 – 2007) igazgatta a teátrumot.

Galéria

Party Erzsébetvárosban. Júliusban mutatta be a temesvári társulat A párhuzamos város című különleges előadást

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„Ezekben a korszakokban a temesvári társulat kiemelkedő előadásokat mutatott be, amelyeket a szakma is nagyra értékelt. A Sinka Károly igazgatása alatti időszak a színház egyik legnehezebb időszaka volt, amikor a sötét periódusban se világítás, se villany, se fűtés nem volt rendesen, viszont a társulat Erdély-szerte sok helyen megfordult, rengeteget turnézott. Ekkor a turnékból tudták fönntartani önmagukat. Nemcsak a túlélésről szólt ez a korszak, hanem jeles előadások születtek: az alkotók Temesvár szellemiségébe illeszkedően haladó szellemű produkciókat hoztak létre. Nemcsak szórakoztató jellegűeket, de újító, kísérletező előadásokat” – fejtette ki Balázs Attila.

Galéria

Balázs Attila színművész 2007 óta vezeti a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Mint emlékeztetett,

az 1989-es fordulat után egészen érdekes időszak következett, amikor három igazgatója volt a színháznak két éven keresztül: Makra Lajos, Szekernyés János és Koczka György.

„A hármas vezetés demokratikus igazgatás volt, ami szintén egyedülálló, hiszen máshol ilyesmi nem fordult elő. Aztán Makra Lajos vette át az igazgatást 1994-ig, tőle pedig Demeter András – ő az első volt, aki versenyvizsgával kapta meg a vezetői posztot. Akkoriban ez is előremutató jel volt, aztán azután ez vált természetessé mindenhol” – mondta el az igazgató.

Galéria

Az 1978 című előadás a gyermekkori emlékek, a családi történetek, a kommunizmus idejével egybeeső kamaszkor és a felnőtté válás témájára összpontosít

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Kifejtette, Demeter András igazgatása alatt jöttek létre azok a jelentős produkciók, amelyeket Victor Ioan Frunză rendezett: a Lorenzaccio, a Hamlet, vagy A lecke – ezek sok elismerést hoztak a színháznak. „Aztán néhány évig Szász Enikő vezette az intézményt, majd 2007 decemberében magam vettem át az igazgatást, versenyvizsga alapján nyertem el a posztot” – mondta el az igazgató. Kérdésünkre a társulat jelenéről és jövőjéről is felvázolt néhány elemet. Kifejtette, 2023-ban Temesvár Európa Kulturális Fővárosa, ennek jegyében a társulat aktívan részt vállalt a kulturális felhozatal gazdagításában. Mint sorolta, egyik ilyen eseményük volt a kulturális főváros programsorába illeszkedő TESZT fesztivál – azaz a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó, amelyet 2008-tól minden évben megszervez a színház és amely a színházak élvonalába emeli a magyar társulatot.

Galéria

Párhuzamos világokat tár fel és meglepő történeteket mesél a temesvári városrészekről több különböző útvonalon A párhuzamos város című produkció

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

„A másik A párhuzamos város című előadássorozatunk, amely 2021-ben kezdődött, és amely Temesvár három lakónegyedét mutatja be, Józsefvárost, a Gyárvárost és Erzsébetvárost. A temesvári műszaki egyetemmel közösen hoztuk tető alá az utolsó részt.

A kulturális főváros programsorozat záróeseménye szintén kötődik a társulathoz: ez az 1978 című produkció, amely része lesz a szlovéniai, 2025-ös Nova Gorica kulturális főváros programsorozatának is – ez már a jövőre mutató konkrétum” – mondta az igazgató.

Arra is kitért kérdésünkre, miként érintik a színházat a kormánynak az év végéig érvényes, a kulturális szférát érintő megszorító intézkedései. „Nagy mértékben érintett bennünket is a megszorítás, jelenleg csak azokat az eseményeket tudjuk megvalósítani, amelyek az Európa Kulturális Fővároshoz kötődnek. A jövőre vonatkozóan csak reménykedhetünk, hogy lazulnak a megszorítások, új források nyílnak meg ahhoz, hogy folytathassuk a tevékenységünket” – mondta Balázs Attila.

Galéria

Az 1978 című előadás a Destin(y)ation című sorozat része, amelyet különböző országok színházai hoznak létre

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az igazgatót arra kértük, hogy 16 évnyi vezetés után mondjon pár jellemzőt, ami a temesvári magyar társulatra érvényes. Azt felelte, hogy

a teátrum mindig fiatal és megújhodni kész, előre mutató és kísérletező.

A jubileum megünnepléséhez illeszkedő ősbemutatót december 7-én tartotta a színház: az 1978 című előadást a neves szlovéniai alkotó, Tomi Janežič rendezte. A produkciót a Temesvári Műegyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében mutatták be. A szakma által elismert Tomi Janežič több rendezését láthatták korábban a helyi és meghívott nézők a színház által szervezett TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (A sirály, Ivan Iljics halála, No Title Yet), az 1978 című produkció az alkotó első romániai rendezése.

Galéria

A párhuzamos város című produkciót ünnepli a közönség

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A hetvenes évek Romániáját idéző, közel 5 órás előadás a színészek és a rendező személyes történeteire épülő, generációkon átívelő dokumentum-fikció.

A kommunista Románia egyik „blokklakásának” történeteit helyi és globális jellegű események szövik át, összekapcsolva Temesvárt és a szlovéniai Nova Goricát.

A látszólag egymástól távol eső települések múltjában sok a kapcsolódási pont: egykor mindkettő az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte, az első világháború idején pedig magyar katonák ezrei harcoltak és haltak meg az isonzói fronton, az olasz-szlovén határ mellett fekvő Nova Gorica, a rendező szülővárosa közelében. A földrajzi terek egybeolvadnak a gyermekkori emlékek, a családi történetek, a kommunizmus idejével egybeeső kamaszkor és a felnőtté válás helyszíneivel.

Galéria

A hetvenes évek Romániáját idéző előadás a színészek és a rendező személyes történeteire épülő, generációkon átívelő dokumentum-fikció

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A szereposztásban részt vesz: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. A díszlettervező Branko Hojnik (Szlovénia), a jelmezeket Marina Sremac (Szerbia) tervezte.

Az 1978 egy 12 előadásból álló, Destin(y)ation című sorozat része, amelyet különböző országok színházai hoznak létre és mutatnak be 2025-ben, amikor az olasz-szlovén határ két oldalán fekvő város, a szlovén Nova Gorica és az olasz Gorizia viselik az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Galéria

Az 1978 című előadást a Temesvári Műegyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében mutatták be december 7-én

Fotó: Beliczay László/Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Simona Semenič ismert szlovén drámaíró által jegyzett 12 mű szerves egésszé áll majd össze, több olyan témát dolgozva fel, amely a gyermekkorhoz, a transzgenerációs kérdésekhez, a határokhoz, a társadalmi-politikai változásokhoz, a háború témaköréhez kötődik.

December 15-én, pénteken 19 órától a színház nagytermében a Parancsolatok című előadást láthatják, Balázs Attila rendezésében. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott. A színház fennállásának 70. évfordulója alkalmából tekintheti meg a nagyérdemű Cári Tibor-Farkas Wellmann Éva: Parancsolatok című koncertelőadását. A koncerten a zeneszerző, Cári Tibor zongorázik, a zenekart kiegészíti Szabó J. Attila (cselló), Dragalina Cristian Csaba (hegedű). Énekesként közreműködik a Temesvári Magyar Színház négy színésze, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. Az esten elhangzanak Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című ciklusának versei, amelyek a tízparancsolatot mai keretek között értelmezik. A produkciót a Bajkó Attila képzőművész alkotásai alapján készült animációk teszik döbbenetesebb erejűvé.

Galéria

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

korábban írtuk

Kétnyelvű, koprodukciós színházi projekt segít az eligazodásban diákoknak Temesváron
Kétnyelvű, koprodukciós színházi projekt segít az eligazodásban diákoknak Temesváron

Érdekes, provokáló előadással találkozhat a fiatal temesvári közönség; a két részből álló, Relații.Reacții.Reflecții elnevezésű színházi projektet az aradi Ioan Slavici Színház kezdeményezte.

korábban írtuk

Formabontó musicalt mutat be a temesvári színház magyar társulata
Formabontó musicalt mutat be a temesvári színház magyar társulata

Az év első bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: A táncos a sötétben című musicalt szombaton, március 3-án este 7 órától tekintheti meg a közönség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lép fel a Tizenöt Zsoltár című koncerttel Marosvásárhelyen a református Vártemplomban június 6-án, a koncerttel a Szilágy megyei Zsobokon működő, református Bethesda gyermekotthont támogatják.

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják
2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi