Magyar költészet napja: lírikusok, versformák találkozói

Magyar költészet napja: lírikusok, versformák találkozói

Fotó: Pál Árpád

Erdélyben is megünneplik jövő hét elején a magyar költészet napját, amelyet Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én tartanak. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Krónika

2017. április 08., 23:212017. április 08., 23:21

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Szabó T. Anna Törésteszt című estjével ünnepli a magyar költészet napját április 11-én, kedden este 7 órától a stúdióban. Az eseményre 5 lejes egységáron jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro oldalon.
Költészet napi „visszatérés\"

Szabó T. Anna a kortárs magyar költészet egyik legjelentősebb képviselője. Elmélyült viszonya a nyelvhez és a virtuózan kezelt versformákhoz mindenkinek eszébe juttatja Szabó T. Attila nyelvész, szótárszerkesztő örökségét, és ezt a családi kötődést Szabó T. Anna is vállalja. Kolozsvár számára a gyermekkort és a felnőtté válás éveit jelenti, költészet napi „visszatérése\" kiemelkedő eseménye a vers ünnepének. A költővel Visky András beszélget családról, városról és az irodalomról.

Szabó T. Anna 1972. június negyedikén született Kolozsváron, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi- és havilapban publikál verseket, esszéket, rövidprózát. Első kötete 1995-ben jelent meg a Belvárosi Könyvkiadónál, amit még három kötet követett a Magvető Könyvkiadónál (Nehézkedés, 1998, Fény, 2002, Rögzített mozgás, 2004). Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, oroszra, bolgárra és románra is lefordították.

Április 9-én, a költészet napja előtti vasárnapon egyedülálló eseményen vehet részt a közönség a kolozsvári ZUG-ban a délután folyamán. A 77 megzenésített vers egy szuszra elnevezésű maratoni előadás alkalmával Bertóti Johanna fog énekelni. A 16 órakor kezdődő program addig tart majd, amíg a verskészlet ki nem fogy (előreláthatóan estig). A maratonhoz 16 óra után bárki, bármikor, bármeddig csatlakozhat. A műsorban szereplő gyerekdalok a maraton első részében hangzanak el. Bertóti Johanna szakmája szerint dramaturg, ugyanakkor gyakran lép színpadra megzenésített versekből álló, gyerekeknek, illetve felnőtteknek szóló műsoraival. Száznál több megzenésítése közül 77 dalt válogatott ki a maratonra.

Arany versei, levelezése

Az Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, március 2-án Nagyszalontán bemutatott Honnan és hová? című előadással ünnepli a nagyváradi Szigligeti Színház a magyar költészet napját. A legnagyobb magyar epikus költő verseiből, valamint levelezéseiből összeállított műsorban Arany ismert és kevésbé ismert alkotásait hallgathatják meg az érdeklődők a Szigligeti Társulat művészeinek tolmácsolásában.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Tein tea- és kávéház társszervezésében utóbbi ad helyet április 11-én, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi felolvasóestnek, amelyen Bálint Tamás, Bogdán László, Dimény H. Árpád, Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán olvas fel verseiből.

Az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadásában megjelent verseskötetek bemutatójára kerül sor április 13-án, csütörtökön 19 órától a kolozsvári Bulgakov Café emeleti termében. A hármas kötetbemutató keretében Ármos Lóránd: A kilternani ősz, Dimény H. Árpád: Levelek a szomszéd szobába és Noszlopi Botond: Leállósáv című kötetét bemutatja, a szerzőkkel beszélget Serestély Zalán.

A Demokratikus Marosvásárhelyért szervezet kedden délután 6 órától a Bolyai Farkas-gimnázium dísztermében szervez műsort a magyar költészet napja alkalmából. Az Art M Troup Theatre ifjúsági színjátszó csoport tagjai előadásában, Gyéresi Júlia színművész betanításában és rendezésében József Attila-verseket hallgathatnak a résztvevők. A  szervezet felkéri az előadásra érkezőket, hogy hozzák el kedvenc verseiket, akár magyarul, akár románul, interaktív módon alkossanak egy nagy közösséget az est folyamán.

A csíkszeredai Agora Alapítvány a magyar költészet napja alkalmából szavalóversenyt hirdetett, a versenyt április 11-én tartják. A vetélkedőre Ady Endre, Arany János, Áprily Lajos, Füst Milán, József Attila, Juhász Gyula, Lászlóffy Aladár, Szabó Lőrinc és Tompa Mihály egy szabadon választott versével lehet jelentkezni. A versenyt három kategóriában hirdetik meg: 5–8. osztályos diákok, 9–12. osztályosok és 19 év fölöttiek. Az 5–8. osztályos diákok a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, a másik két kategóriába benevezettek pedig a Kájoni János Megyei Könyvtárban adhatják elő a választott verset.

A versenyre 144-en jelentkeztek. Minden kategóriában az első három helyezett értékes jutalomban részesül, ugyanakkor a nyertes szavalók felléphetnek a Role zenekar esti gálaműsorán. A Csíki Játékszín Tizenegy címmel versnapi városköszöntőt tart a magyar költészet napján a színház lépcsőin tizenegy órától. Idén az Arany János-év jegyében Arany-balladákat fognak megszólaltatni.

Az év versei 2017 antológia

Összesen 103 költő mintegy 400 költeménye szerepel a Magyar Napló Kiadó által megjelentetett Az év versei 2017 című antológiában, amelynek élő kötetbemutatója a hetedik alkalommal megrendezendő költészetnapi Versmaraton lesz – mondta el az MTI-nek Zsille Gábor József Attila-díjas költő és műfordító, a kötet szerkesztője. Hozzáfűzte: az antológia, amely a kortárs magyar költészet legnagyobb és legátfogóbb seregszemléje, 2002 óta jelenik meg minden évben.

A válogatás alapját mindig az előző évben folyóiratokban megjelent versek adják. A kötet költőnként általában 3-4 verset tartalmaz. A kötet szerkesztésében nagy hangsúlyt kap, hogy arányosan szerepeljenek benne határon túli és magyarországi szerzők, nők és férfiak, fiatalok és idősebbek. Az antológia legfiatalabb szerzője idén a 21 éves újvidéki Celler Kiss Tamás, a legidősebb pedig a 91. életévében járó Vasadi Péter Kossuth-díjas költő – hangsúlyozta Zsille Gábor, aki harmadik éve szerkeszti a válogatást.

Bár a költészet általában lassan reagál a társadalmi változásokra, jelenségekre, most mégis érezhető a versekben a migráció kérdésköre, több költő is foglalkozik lírájában a bevándorlással, az európai kultúra sorsával és jövőjével – mutatott rá a szerkesztő. Kiemelte azt is: az avantgárddal szemben egyre inkább érezhető egyfajta klasszicizálódás. „A kortárs költőink, a fiatalok is, visszatérnek a rímekhez, a kötött, szabályos versformákhoz\" – fogalmazott. Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatója a hetedik alkalommal megrendezendő költészet napi Versmaraton című rendezvény lesz. Április 11-én az antológiai szerzői közül hatvanöten olvassák fel verseiket a Magyar Rádió Márványtermében délelőtt 10 és este 22 óra között – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 06., szombat

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró

A temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal tiszteleg Elek Judit magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró előtt.

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró
2024. július 06., szombat

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic

A közönség zene iránti szeretete hívta életre a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, mely immár két éve színesíti Sepsiszentgyörgy kulturális rendezvényeinek egyébként is színpompás palettáját.

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic
2024. július 04., csütörtök

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része

Erdély épített örökségének talán legismertebb gyöngyszeméről, a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomról szól a Híradó.hu Értékek útján című videósorozatának legújabb része.

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része
2024. július 04., csütörtök

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron

Magyar filmeket vetítenek Temesváron a napokban, a július 7-ig tartó rendezvénysorozat keretében több friss alkotást láthat a közönség – közölte a szervező Liszt Intézet Bukarest.

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron
2024. július 03., szerda

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában

Csíkszeredában mutatja be természetfotókat felsorakoztató kiállítását a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ).

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában
2024. július 01., hétfő

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat

Július 3-tól várják a klasszikus zene iránt érdeklődő közönséget az idei Farkas utcai nyári hangversenysorozatra. A kolozsvári koncertekre szerda esténként 19 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban.

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat
2024. július 01., hétfő

Színészeit és háttérszemélyzetét is díjazta, gálával búcsúztatta ünnepi évadát a szatmárnémeti Harag György Társulat

Soha nem látott számú közönség- és szakmai díjat adtak át a szatmárnémeti Harag György Társulat június 29-én tartott, az ünnepi évadot lezáró gáláján.

Színészeit és háttérszemélyzetét is díjazta, gálával búcsúztatta ünnepi évadát a szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. június 30., vasárnap

Elhunyt Ileana Stana Ionescu színésznő

Elhunyt vasárnap 87 éves korában Ileana Stana Ionescu színésznő. Halálhírét a Bukaresti Nemzeti Színház jelentette be a Facebook-oldalán.

Elhunyt Ileana Stana Ionescu színésznő
Elhunyt Ileana Stana Ionescu színésznő
2024. június 30., vasárnap

Elhunyt Ileana Stana Ionescu színésznő

2024. június 30., vasárnap

Időutazás sörrel, baltával: a vikingek korába kalauzolt Bjørn Andreas Bull-Hansen norvég író a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Történelmi távlatokba, messzi tájakra, a sötét középkor kalandos századaiba kalauzolt a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik leginkább várt eseménye: a sztárvendégnek számító Bjørn Andreas Bull-Hansen író volt a vendég.

Időutazás sörrel, baltával: a vikingek korába kalauzolt Bjørn Andreas Bull-Hansen norvég író a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
2024. június 30., vasárnap

Elhozta a fődíjat a marosvásárhelyi színház produkciója a kisvárdai seregszemléről

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciója nyerte el a versenyprogram fődíját a szombaton zárult Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján.

Elhozta a fődíjat a marosvásárhelyi színház produkciója a kisvárdai seregszemléről