Bihar: rábólintott a megyei tanács a magyar kulturális intézményeket is érintő leépítésekre

Bihar: rábólintott a megyei tanács a magyar kulturális intézményeket is érintő leépítésekre

Nem színjáték. Az átszervezés a nagyváradi Szigligeti Színházat is érinti

Fotó: Bálint Eszter

Minden eddigi tiltakozás ellenére zsinórban fogadta el keddi ülésén a Bihar Megyei Tanács az Ilie Bolojan, a testület elnöke által beígért leépítéseket. Az átszervezés számos magyar közintézményt is érint, de a PNL-s politikus szerint a Bihar megyei magyar közösség továbbra is számarányának megfelelően, méltányosan részesül a szolgáltatásokból, és megőrizheti kultúráját.

Pap Melinda

Bede Laura

2020. december 15., 19:192020. december 15., 19:19

2020. december 15., 22:132020. december 15., 22:13

Online petíciók, lemondások előzték meg a Bihar Megyei Tanács kedd délutáni ülését, ennek ellenére a döntéshozó testület – melyben az Ilie Bolojan tanácselnök által vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) kétharmados többséggel bír – zsinórban fogadta el a szeptemberben mandátumot nyert megyei elöljáró által már beiktatásakor bejelentett nagyarányú átszervezést. A több magyar kulturális intézmény alkalmazotti gárdájának leépítését is magában foglaló határozattervezeteknek alig akadt kifogásolója, de ha akadt is, Bolojan gyorsan „lebeszélte” az ellenvetést megfogalmazókat.

„Beépül” a Familia és a Várad

A költséghatékonyság jegyében bejelentett átalakítás keretében számos, a megyei önkormányzatnak alárendelt közintézménytől bocsátanak el több tucat alkalmazottat, ezek között több magyar is szerepel, mint a Szigligeti Színház vagy a Várad folyóirat. Utóbbinak – mint arról beszámoltunk – megszűnik a jogi önállósága, és beolvad a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár szerkezetébe, akárcsak román nyelvű társa, a Familia című lap.

korábban írtuk

Vállalhatatlan: megszűnik a Várad folyóirat önállósága, csökkentik a munkatársak számát
Vállalhatatlan: megszűnik a Várad folyóirat önállósága, csökkentik a munkatársak számát

Megszűnik a nagyváradi Várad folyóirat önálló intézményi státusza január elsejétől. A kulturális kiadvány főszerkesztője hétfőn sajtótájékoztatón számolt be a lapot érintő várható változásokról.

A két irodalmi kiadványnak önálló entitásként való fenntartása érdekében online petíció is indult, ez azonban nem hatotta meg a keménykezű tanácselnököt, és a beolvadásra a megyei testület is rábólintott.

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Bolojan rámutatott: a megyei könyvtárba való beolvasztással a lapok kiadását biztosítanák, így a szerkesztőgárda a szerkesztésre összpontosíthat, ami továbbra is független maradna. Az intézkedésre tiltakozásként Traian Ștef, a Familia főszerkesztője kedden bejelentette lemondását, míg Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője már hétfőn közölte, hogy januártól nem folytatja a munkát.

Szűcs László a Krónika megkeresésére kedd délután megerősítette, hogy a megyei testület megszavazta a folyóirat önálló intézményi státusának megszüntetését.

A kulturális kiadvány vezetője elmondta: bár az RMDSZ frakcióvezetője is felszólalt az értekezleten, ezt a döntés meghozatalakor nem vették figyelembe, és a kétharmados többség megszavazta, hogy a Várad és a Familia beolvadjon a megyei könyvtárba, és ennek részlegeként, csökkentett létszámmal folytassa működését.

Galéria

Ilie Bolojan tanácselnök szerint nem tartható a jelenlegi állapot

Fotó: Bihar megyei tanács sajtóosztálya

A leépítést egyébként a megyei könyvtár sem úszta meg, a téka jelenlegi 81 alkalmazottja helyett 69 marad, és a biharpüspöki és félixfürdői fiókokat is felszámolják, ezekből a jövőben csak kölcsönözni lehet. Az átszervezés a Körösvidéki Múzeumot is érinti, itt a jelenlegi 128 állásból 101 marad.

A Nagyvárad Filharmóniánál, ahol három igazgatói tisztség is volt, kettő marad, míg a 130 betöltött állásból 125 jövőre is érvényes, köztük a 38 kórista félnormás állása – pár napja még az elbocsátásuktól tartottak.

Arányosan, méltányosan?

Az online is közvetített tanácsülésen a legnagyobb felháborodást a két színház – a román Regina Maria és a magyar Szigligeti Színház – alkalmazottainak elbocsátása váltotta ki,

a vezetőségekkel való egyeztetéseket követően előbbinél Bolojan szerint 121 állás marad a 143-ból (12 félnormás), míg a magyar intézménynél 109 a 145-ből (6 félnormás).

korábban írtuk

Bolojan számításai szerint 1,2 millió eurót spórol a Bihar megyei önkormányzat az elbocsátásokkal
Bolojan számításai szerint 1,2 millió eurót spórol a Bihar megyei önkormányzat az elbocsátásokkal

Éves szinten nagyjából 1,2 millió eurós megtakarítást jelent a Bihar megyei önkormányzat számára a tömeges elbocsátás, amelynek a végén a jelenlegi 174 alkalmazottból mindössze 88-an maradnak – számolta ki Ilie Bolojan, a megyei közgyűlés új elnöke.

A tanácselnök a Szigligeti Színházat érintő leépítések jogossága kapcsán kijelentette: Bihar megyében két közösség él, a román és a magyar, előbbi a térség lakosságának 70, utóbbi 25 százalékát teszi ki.

A PNL-s politikus úgy vélte, a két közösségnek számarányával összhangban, méltányosan kell részesülnie a szolgáltatásokból, és mindkettőnek minőségi szolgáltatást kell kapnia.

Emlékeztetett, a nagyváradi polgármesteri hivatalban ezt megvalósította, a különböző vallási felekezetek arányosan részesültek anyagi segítségben, ahogy arányosan támogatta a megyeszékhely önkormányzata a különböző kisebbségek kulturális rendezvényeit is.

Bolojan szerint a pár éve külön intézménnyé alakult román és magyar színházi társulatnál nem az arányosság elve érvényesült, hiszen a román közösséget kiszolgáló Regina Maria Színháznak kevesebb, 143, míg a számban kisebb magyar közösségnek szóló Szigligeti Színháznak 145 alkalmazottja volt.

Galéria

Megindokolta. Ilie Bolojan a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón

Fotó: Bihar Megyei Tanács sajtóosztálya

Rámutatott, utánanézett, hogy más megyékben hogyan is működik ez, és Kovászna megye székhelyét,

Sepsiszentgyörgyöt hozta fel példaként, amely mintegy tükörképe a váradi helyzetnek, azaz fordított a két közösség számaránya.

A két színház felépítése is tükrözi ezt, mutatott rá Bolojan, elismerve, hogy az Andrei Mureșanu Társulatnál „enyhe pozitív diszkrimináció” érvényesül, több alkalmazottal működik az intézmény, mint az számaránya alapján a román közösségnek járna.

Pénz beszél…

„Vannak dolgok, amik nem megvalósíthatók” – jelentette ki a tanácselnök arra utalva, hogy a megyei tanácsnak nincs elegendő pénze az intézmények eddigi büdzséinek fedezésére. A Szigligeti Színháznál az utóbbi években terebélyesedett a szerkezeti felépítés, emlékeztetett az RMDSZ-es Pásztor Sándor korábbi tanácselnökségére, és úgy vélte, a Szigligetinek tett ajánlat így is „nagylelkű”, figyelembe veszi, hogy a magyar intézmény sikereket ért el az utóbbi időben.

Idézet
„Úgy gondolom, hogy ez a struktúra elegendő nagy ahhoz, hogy az intézmény minőségi szolgáltatást nyújtson, hozzájáruljon a magyar kultúra megőrzéséhez, és ahhoz, hogy Nagyvárad egy multikulturális város maradjon”

– jelentette ki Ilie Bolojan. Hozzátette, a megyei tanács a következő hónapokban alapos elemzésnek veti alá valamennyi alárendelt intézmény működését.

A legnagyobb vita a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnál elrendelt leépítések kapcsán alakult ki, ahol 259 állás szűnt meg, igaz, ezekből csak 127 volt betöltve, tehát ennyi ember kerül utcára.

korábban írtuk

Bolojan számításai szerint 1,2 millió eurót spórol a Bihar megyei önkormányzat az elbocsátásokkal
Bolojan számításai szerint 1,2 millió eurót spórol a Bihar megyei önkormányzat az elbocsátásokkal

Éves szinten nagyjából 1,2 millió eurós megtakarítást jelent a Bihar megyei önkormányzat számára a tömeges elbocsátás, amelynek a végén a jelenlegi 174 alkalmazottból mindössze 88-an maradnak – számolta ki Ilie Bolojan, a megyei közgyűlés új elnöke.

Az alkalmazottak nevében felszólaló szakszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a leépítés hátrányosan érinti majd az állami gondozottak ellátásáról gondoskodó családtípusú otthonokat. Rámutatott, a leépítettek között a fűtők, szakácsok is ott vannak, a megyei tanács cateringcéggel biztosítaná az élelmet, ami nem elfogadható. A családtípusú házak személyzete ráadásul így is a minimális szint alatt van, nincs ki helyettesítse őket, főleg most, járványhelyzetben, amikor sokan megbetegszenek.

Elhangzott, ki kellett volna elemezni, szakszervezettel egyeztetve kidolgozni egy elfogadható javaslatot, nem pedig az amúgy is elesettekből csúfot űzni, és kritikán aluli szolgáltatásokat nyújtani számukra.

Válaszként Bolojan rámutatott: a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnak idén százmillió lejes költségvetése volt, ennek 80 százaléka a bérekre ment. Ráadásul a költségeknek csak felét biztosítja az állam, a másik felét a megyei tanácsnak kell előteremteni.

Idézet
„Nem akarok orosz rulettet játszani, hogy vagy meglesz a pénz, vagy nem”

–fogalmazott Bolojan. A megyei testület egyébként az ellenszavazatok ellenére is elfogadta az átszervezésre vonatkozó határozattervezeteket, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) ugyanis kétharmados többsége van a testületben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe