Ma is visít a gyerek, ha elsötétül a nézőtér: minőségi produkciókkal várja közönségét a Szigligeti Színház jubiláló bábtársulata

Ma is visít a gyerek, ha elsötétül a nézőtér: minőségi produkciókkal várja közönségét a Szigligeti Színház jubiláló bábtársulata

A nagyváradi bábszínház 70. születésnapját ünnepli a Szigligeti Színház Lilliput Társulata

Fotó: Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Hetven éve szórakoztatja a gyerekközönséget a nagyváradi bábszínház, amely ma a Szigligeti Színház Lilliput Társulataként működik. Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti vezetője a Krónikának elmondta, minőségi előadásokkal várja a nézőket, az újítást és a hagyományokat is szem előtt tartja a teátrum, amelynek azzal is szembesülnie kell, hogy egyre kevesebb a magyar gyerek.

Kiss Judit

2020. február 22., 07:212020. február 22., 07:21

Hetvenéves lett a Szigligeti Színház Lilliput Társulata: 1950. február 19-én nyitotta meg kapuit a bábszínház. „Ha összegzésről van szó, sok mindenről kéne beszélni. Igyekszünk úgy ünnepelni ebben az évadban, hogy egy kicsit mindent érintsünk. Már az évad elejétől nosztalgiáztunk, felelevenítettük az elmúlt évtizedeket promóciós anyagokkal, régi fotókat tettünk közszemlére” – mondta el a Krónika megkeresésére Botházy-Daróczi Réka, a bábszínház művészeti vezetője.

Kifejtette, az első nagyváradi bábszínházi előadás időpontjához igazították az ünneplés kezdetét. „A város gyermekeinek örömére Bábszínház nyílik városunkban, a színház melletti Bazár-épületben. Vasárnap délután ünnepélyes kétnyelvű előadást tartanak, a Kincsesbarlang és a Szorgalom és lustaság jutalma című darabokkal” – írta 1950. február 19-i lapszámában a Fáklya című újság.

Ami változott, és
ami hagyomány

A társulat A csodálatos kalucsni című előadást mutatta be a jubileum nyitányaként, az ezúttal Seres Lajos által rendezett produkciót 1964-ben, 1965-ben, 1978-ban, 1986-ban és 2002-ben is játszották.

Idézet
A nagyváradi bábszínház aranykora akkor volt, amikor Kovács Ildikó rendező itt dolgozott. Az 1955-ös év fontos szerepet játszott a társulat életében. Ekkor került Nagyváradra Kovács Ildikó rendező, a romániai magyar bábművészet iskolateremtő személyisége, valamint Fux Pál tervező, aki 17 évig dolgozott itt. Abból az időszakból származnak a nagy legendás előadások, amikkel Moszkvába is meghívta a társulatot a Szarvaskirály című előadással Obrazcov hírneves bábművész, színész, rendező. Ilyesmit nem sokan tudtak felmutatni, és ezt a szintet nehéz újra elérni”

– mondta a művészeti vezető. Kitért arra is, A csodálatos kalucsni az egyik legtöbbet elővett előadásuk, alkotói közül Seres Lajos 86 éves bábszínész rendezte most meg a produkciót, tisztelegve a múlt előtt.

Seres Lajos szinte a kezdetektől, 1954 óta van a társulatnál, dolgozott Fux Pállal, Kovács Ildikóval, sokakkal a nagy régi mesterek közül. „A régi előadás felújítása megmutatja, hogy mennyi minden változott az elmúlt hetven évben, ugyanakkor a hagyománykövetés is fontos üzenete: paravános bábjátékról van szó egy megjelenő színésszel. A dramaturgia nem változott, a látvány azonban megújult” – mutatott rá Botházy-Daróczi Réka. Arról is beszélt,

a jubileumot egész sorozattal ünneplik: lesz gyerekeket megcélzó mese és rajzpályázat, az évad végén elsősorban a kicsiknek is szóló hatalmas születésnapi bulit rendeznek.

Megjelenik a fenevad a főhős háta mögött

A mai gyerekek elváráshorizontja más, mint a korábbiaké a képernyőkről feléjük zúduló, egymást gyorsan váltó tartalmak villódzása miatt, kell-e egy bábszínháznak ehhez valamilyen szinten alkalmazkodnia? – kérdeztük Botházy-Daróczi Rékától.

Idézet
A gyerekek ingerküszöbe egész biztos, hogy más ma, mint korábban, ettől függetlenül a bábszínháznak mindig is megvan az a varázsa, éppúgy, ahogyan a mozi sohasem fogja helyettesíteni a színházat. Nem vagy-vagy kérdés, hanem és-és kérdés ez”

– mutatott rá. Hozzátette, bár a kisgyerekek manapság nagyon korán hozzászoknak a videókhoz, és ahhoz, hogy leüljenek a képernyők elé, az nem változott, hogy ha elsötétül a nézőtér, visít a gyerek.

És ha kijön egy fenevad a főhős háta mögött, ugyanúgy odakiabál, mint a régebbi generációk, hogy: „vigyázz, megtámad!”.

„A gyerekek lelke alapvetően nem változott, és az sem, hogy ugyanolyan őszintén kell hozzájuk fordulni, nem gagyogni kell hozzájuk, nem azt kell gondolni, hogy a felnőttnek le kell hajolnia hozzá. Hanem beszélni kell hozzá, régen is volt, aki nagyon jól tudta csinálni, és ma is van” – fogalmazott Botházy-Daróczi Réka.

Galéria

Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti vezetője

Fotó: Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Egyre kevesebb
a magyar gyerek

„Sokszor látunk olyat, hogy egy bábelőadás arra épül, hogy minél hangosabb, harsányabb legyen, ez magántársulatokra érvényes, hogy kis költségvetéssel, pici helyen minél egyszerűbb dolgokat csináljunk, ebből is lehet nagyszerűeket, de nem úgy, hogy közben azt mondja az ember: jó lesz az a gyereknek” – vélekedett a művészeti vezető.

A Lilliput Társulat anyagi helyzetéről szólva úgy fogalmazott, mindig van az a pénz, amit el lehet költeni, a bábszínház nagyon jó helyzetben van: ez nem azt jelenti, hogy minden megteremtődik, és készen ott van előttünk, hanem megdolgozunk érte. Előfordul, hogy a költségvetés szűkösebb, de azzal, hogy a Szigligeti Színházhoz tartozunk, sokat segít, és biztos hátteret nyújt. Arról is beszélt, meglátása szerint általában

a bábszínház népszerűsége továbbra is töretlen, de azzal szembesülnek a romániai magyar bábtársulatok, hogy egyre kevesebb a gyerek.

„Egy magyar színháznak, bábszínháznak mindig is nehezebb egy kicsit a nézőszámot szinten tartani, mint a többségi társulatoknak. Nem a népszerűséggel van gond, hanem azzal, hogy évről évre csökken a magyar gyerekek száma” – mutatott rá a társulat művészeti vezetője.

Történelem: turné szekérrel

Nagyváradon az 1940-es években a „bábszínházat” Farkas Adél jelentette, aki kis bőröndjében, kesztyűs bábokkal járta az óvodákat, iskolákat. 1950-ben csatlakozott hozzá Máté Magda, Szamosi Ilona és Páter János, közösen megalakították a nagyváradi bábszínházat. Két évvel később, 1952-ben kéttagozatú lett a bábszínház, és létrejött a román társulat is.

Az 1955-ös év fontos szerepet játszott a színház életében. Ekkor került Nagyváradra Kovács Ildikó rendező, valamint Fux Pál tervező, akinek Don Quijote című darabban szereplő, stilizált bábjaival, később a bábszínészek Európa számos országába eljutottak. Szintén ebben az évben költözött az intézmény a ma is otthonául szolgáló épületbe, a Vasile Alecsandri 8. szám alá. Az ötvenes években a bábszínház élén Bóné Gabriella állt, aki Seres Lajos nyugdíjas bábszínész szerint „a motorja volt mindennek”.

Ezekben az években Déryné-stílusban járták a falvakat, szekérrel turnéztak a környéken. Eljutottak Románia valamennyi fesztiváljára is, ahol mindig jó kritikákat kaptak.

A hatvanas években felnőtteknek szóló előadásokat is játszottak már (Csehov: A medve, Isteni színjáték, Kék madár), illetve Úrhatnám polgár címmel egy báboperát is előadtak. A hetvenes években az alapító tagok közül sokan nyugdíjba mentek, második generációs, bábszínészekből álló társulat folytatta a megkezdett munkát. Ők vezették be a pódiumkabarékat, ezekkel bejárták a Székelyföldet is. A harmadik generációs váltás a kilencvenes évek elején következett be. A régiek közül sokan külföldre, mások nyugdíjba mentek. Köztük Dankó János is, aki 30 évig szolgálta a bábszínházat, és szinte valamennyi darabnak a zeneszerzője volt.

A nagyváradi bábszínház 1998-ban vette fel az Árkádia Állami Gyermek- és Ifjúsági Színház nevet, a magyar társulat pedig ekkor változtatja Ludas Matyiról Lilliputra a nevét.

Az új névvel rendelkező társulat új műsorpolitikával játszott. A bábok kevesebb szerepet kaptak, és több volt az olyan darab, ahol a mesehősöket maguk a színészek alakították. Nagy sikerrel játszották ebben az időben az Óz, a nagy varázslót vagy Fodor Sándor Csipikéjét. Manapság bábokra és színészi alakításra egyaránt építő produkciókat láthat közönség. 2011-ben az Árkádiából kivált a magyar társulat, amely ma a Szigligeti Színház Lilliput Társulataként működik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja