Jelen kell lenni a forgatás minden pillanatában – Gózon Francisco Balázs Béla-díjas operatőr tanítási módszereiről

Jelen kell lenni a forgatás minden pillanatában – Gózon Francisco Balázs Béla-díjas operatőr tanítási módszereiről

Gózon Francisco operatőr négy éve oktat Kolozsváron a Sapientia egyetem filmművészet, fotóművészet, média szakán

Fotó: Képernyőmentés

Gózon Francisco operatőr négy éve oktat Kolozsváron a Sapientia egyetem filmművészet, fotóművészet, média szakán. A Balázs Béla-díjas filmes szakembert alkotói munkájáról, tanítási módszereiről, valamint születési helyéről, Venezueláról faggattuk.

Zoltán Ildikó

2021. szeptember 26., 19:482021. szeptember 26., 19:48

– Venezuelában született, Magyarországon tevékenykedik filmes alkotóként, immár négy éve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári film szakán oktat operatőri ismereteket. Hogyan vezetett az útja a kincses városi egyetemre?

– Fekete Ibolya filmrendezővel a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktattunk külföldi diákokat. Ő eljött a kolozsvári Sapientia egyetemre tanítani, és hívott, hogy csatlakozzam én is a tanári gárdához. Az egyetem működése már ismerős számomra, és a vizsgafilmeket látva azt gondolom, hogy színvonalas oktatás zajlik a Sapientián. A jó tanároknak és lelkes diákoknak köszönhetően kialakult egy erős dinamika. Nagy hangsúlyt fektetnek az elméleti oktatásra, ami abból a szempontból is előnyös, hogy a gyakorlati órákon is kamatoztatják ezt a tudást.

Idézet
A Sapientia filmes szakának vezetősége törekszik arra, hogy a hallgatók színvonalas oktatásban részesüljenek.

Ez abban is megnyilvánul, hogy megválogatják a tanárokat, és a szakon belül a diákoktól is megkövetelik a minőségi munkákat. Ez fontos szempont a filmes oktatásban.

– Szigorú, de emberséges tanár-egyéniségként ismerik a diákjai. Az operatőri ismeretek pedagógiájának melyek a legfontosabb összetevői, és hogyan tudja átadni a hallgatóknak?

– Úgy gondolom, hogy a filmes szakmának fontos eleme a szigorúság, mert a művészi oldala mellett ez kőkemény munka is egyben. Az operatőri mesterség alkalmazott művészet, és része egy olyan gyártási folyamatnak, iparnak, amely megköveteli a lelki és fizikai felkészültséget. Ebben a szakmában nem lehet késni vagy lazsálni. A forgatás minden pillanatában jelen kell lenni, mert ettől függ a film végeredménye. Ez fegyelem kérdése, szerintem ez tanítható, megtanulható. Az oktatás nehezebb része tudatosítani a diákokban, hogy a filmkészítés csapatmunka, ahol fontos kialakítani egyfajta rendszert.

Idézet
Emellett nagyobb felelősség, hogy tanárként őszinte, pontosan megfogalmazott véleményt mondjunk a hallgatók munkáiról, mert ez segíthet abban, hogy a jó irányba fejlődjenek alkotókként.

Pedagógusként csak segíteni tudunk, hogy megtanulják a szakmát. Én próbálom lelkesíteni a hallgatókat, hogy többet és jobban dolgozzanak a hároméves alapképzés alatt.

– Fekete Ibolya magyarországi rendezővel együtt dogozott operatőrként sok filmben, többek közt az Anyám és más futóbolondok a családból című, 2015-ös alkotásban. A Sapientián mindketten tanítják a kolozsvári hallgatókat. Meséljen kicsit arról, alkotótársakként és tanártársakként milyen az együttműködés?

– Ibolya annak a filmalkotó gárdának a tagja, amely a magyar filmgyártás fénykorát jelentette. Európában a rendezőnek nagyon nagy nimbusza volt, az európai filmgyártás a szerzői film körül forgott. Ibolya ennek a korszaknak egyik képviselője. Vele dolgozni és egy légtérben lenni mindig izgalmas. Ő nem egy iparos, hanem művész. Nagyon képzett, nagy tudású emberről van szó, akivel jó közösen alkotni. Ibolya az a rendező, aki nem a pénz miatt csinál filmet, hanem mert neki fontossá válik egy téma. Ez a fajta filmkészítés nagyon személyes. Ő az életével írja a filmeket, és az életét adja a filmjeiért, ezért csak ő tudja, hogy melyik képkockának milyennek kell lennie.

Idézet
Nagy kihívás, ugyanakkor izgalmas Ibolyával dolgozni, mert a forgatás során közös üggyé válik a film.

A tanításba is „beleteszi” ezt a nagyon erős, személyes és igényes énjét. Azok a diákok, akiket évtizedekkel ezelőtt tanított, felkeresik, konzultálnak vele, mert ő ügyként éli meg a tanítást is, és a diákok érzik ezt. Örültem, amikor szólt, hogy tanítsunk együtt a Sapientián. Ibolya nagyon karizmatikus ember, megjelenik és nincs „pardon”, nem lehet ellazsálni a pillanatot. Valaminek valahogyan történnie kell, mert az ő jelenléte így diktálja.

– Rengeteg magyar film alkotója. Melyik volt a kedvence és miért?

– Nehéz egyet kiemelni. A legtöbbre nagyon nagy szeretettel emlékszem. A legelső filmem, ami a Balázs Béla Stúdióban készült, és egyben Szederkényi Juli vizsgafilmje is volt, a Paramicha. A főiskola után ez új iskolát jelentett számomra. Akkoriban nagyon akadémikus volt az oktatás, és szóba sem jöhettek az alternatív alkotások. Szederkényi Juli „felnyitotta a szemem”, hogy létezik az alternatív filmgyártás is, ami formailag, tartalmilag teljesen más, és legalább ugyanannyira fontos, mint amit tanultunk a főiskolán. Nehéz kiemelni egyet az eddigi munkáim közül. Gimnazistakoromban a barátaimmal együtt látogattuk a venezuelai szegénynegyedeket, ahol tanítottuk írni, olvasni az ott élőket. Később a filmet is elkezdtük használni az ilyen jellegű akcióink során. Ez volt az első találkozásom a filmmel.

Idézet
Aztán eljöttem Magyarországra tanulni, és a főiskolás éveim alatt visszamentem Venezuelába filmet forgatni a szegénynegyedekben működő filmklubok tevékenységéről.

Erre nagyon büszke vagyok, mert most is vetítik ott a filmem, amiről nem tudom, hogy jó vagy rossz, viszont a funkcióját betöltötte, és betölti. Azért készült, hogy segítsen egy mozgalmat. Ilyen jellegű filmeket szívesen rendeznék Venezuelában. Ha lenne egy ügy, biztos készen állnék rendezni. Volt egy olyan elképzelésem, ha visszamegyek Venezuelába, rendezek egy filmet. Magyarországon nem éreztem a késztetést, hogy nekem filmet kell rendezni, ugyanakkor valahogy az operatőri munkám során is szoktam egy rendező fejével gondolkodni.

– Az európai átlagnézőnek kevés fogalma van a venezuelai filmművészetről. Filmesként az említetteken kívül dolgozott-e még a dél-amerikai országban? Munkái kapcsán szokott-e visszatérni Venezuelába?

– Keveset dolgoztam filmesként Venezuelában, két játékfilmet és egy-két rövidfilmet forgattam. Az ottani filmgyártás nehezen indul, mert nincs filmes képzés. Gabriel García Márquez író kezdeményezésére Kuba otthont adott egy latin-amerikai filmes főiskolának, ami nemzetközi volt. Ez segített fellendíteni a venezuelai filmgyártást. Az én generációmból sokan utaztak külföldre, hogy megtanulják a filmszakmát. Ezeket az ismereteket hazavitték Venezuelába, és kialakult egy viszonylag jó filmgyártás. Egy érdekes élményben volt részem: egyik évben Magyarországon és Venezuelában is hasonló témában készült film. Utóbbi messze túlszárnyalta a magyarországi alkotást. Venezuelában van egy új generáció, amelynek tagjai komoly munkákkal rendelkeznek. Most válságban van az egész ország, de a jobb időkben 5–10 játékfilm készült.

– Jelenleg dolgozik valamin? Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

– Mindig vannak tervek. A fő életcél, hogy a családommal visszatérjünk Venezuelába, ami jelenleg nem tűnik reálisnak. Pár éve jöttünk vissza másodjára Magyarországra, és lassan újra kialakul az alkotói kör, kapcsolat, amiben dolgozni tudok. A tanítás mellett forgatok is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja