Farkas Bálint első egyéni fotókiállítása Kolozsváron

Kőrössy Andrea 2011. október 07., 10:41
„Képeimmel arra szeretném felhívni a közönség figyelmét, hogy környezetünk tanulmányozása közben néha meg kell feledkeznünk az általános nézőpontról, és távolabbról vagy éppen közelebbről kell megvizsgálnunk” – hangsúlyozta a Sapientia EMTE film, fotó, média szakán végzett Farkas Bálint szerdán a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban megrendezett első egyéni fotókiállításának megnyitóján.

 Farkas György fotográfus hangsúlyozta: értékelendő, hogy a fiatal fényképész pályájának első lépéseit „hazai ringben” teszi meg. „Bálint képei őszinteséget, nem pedig gyötrődést sugallnak. Nincs szüksége technikai bravúrokra, céltalan modernkedésre, emészthetetlen képábrázolásra, alkotásai a szemlélődésre és az elmélyülő tanulmányozásra adnak lehetőséget” – jellemezte a pályakezdő műveit Farkas György. Hozzátette: a mozgalmas egyetemi évkezdés közben a kiállítás az elmélkedés, kikapcsolódás helyszíne lehet. A Sapientia EMTE tanárának elmondása szerint, mivel Kolozsvár számos kiváló szakmabelivel büszkélkedhet, kihívást jelent a fotóspályát választani, Bálint azonban vállalta és folyamatosan vállalja a megmérettetést. A fotográfus szerint a kiállított képek a valós világ apró részleteire fókuszálnak, jellegzetes vonásokat emelnek ki. „A szokványos, hétköznapi dolgok egyéni módon történő ábrázolásának lehetünk tanúi, az alkotások pedig emellett lehetőséget nyújtanak a kép szélein túli értelmezésnek is. A látványközpontú kompozíciókban találkozhatunk a pillanattal, de ugyanakkor az időtlenséggel is” – vélekedett Farkas György.

Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke kifejtette: az emlékház 1996-os megnyitása óta szívügyüknek tekintették a fiatal művésztehetségek felkarolását és támogatását. Hangsúlyozta: Farkas Bálint kiállítása tulajdonképpen rendhagyó esemény, pályakezdő fotóművészek alkotásai ugyanis még nem szerepeltek az emlékház tárlatai között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat