„Fura az a vers, amit nem lehet elénekelni” – Szálinger Balázs költő és Szűcs Krisztián zenész a vers és zene kapcsolatáról

„Fura az a vers, amit nem lehet elénekelni” – Szálinger Balázs költő és Szűcs Krisztián zenész a vers és zene kapcsolatáról

„Az a jó, mikor egy vers tényleg úgy működik, mint egy dalszöveg, tehát nem azt érzed rajta, hogy van egy vers, amit valahogy el kell énekelni, hanem önmagától jó.

Fotó: Planetárium/Facebook

Kortárs vers és zene hangzik el a Szűcsinger nevű formáció fellépésein: a magyarországi duót 2014-ben alapította Szűcs Krisztián, az egykori Heaven Street Seven (HS7) alternatív zenekar frontembere és Szálinger Balázs költő. A Rájátszás produkció keretében zenészek és kortárs költők adnak elő közösen dalokat. A Szűcsinger, amelynek első nagylemeze tavaly jelent meg Ennyit tudtunk segíteni címmel, nemrég erdélyi turnén lépett fel. Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal a június 13-i kolozsvári fellépésük után beszélgettünk.

2019. június 24., 16:212019. június 24., 16:21

2019. június 24., 16:252019. június 24., 16:25

– Immár ötéves Szűcsinger nevű duójuk, amely a kortárs költészettel ötvözi a zenét. Kolozsvári irodalmi estjükön hallhattunk erdélyi vonatkozású dalokat is. Milyen az Erdéllyel, az itteni irodalmi élettel való viszonyuk?

– Szálinger Balázs: Hogy is mondjam… szívélyes. Közeli. Az első két könyvem Erdélyben jelent meg, éltem kétszer egy évet Váradon és Kolozsváron.
– Szűcs Krisztián: Több mint húsz éve járok Erdélybe, és mindig jó ide jönni. Játszottunk már a Heaven Street Sevennel, a Budapest Bárral, a Neóval, de voltunk itt a Yonderboijal is, most pedig a Szűcsingerrel újra, úgyhogy félig-meddig hazajövünk. Balázska meg itt lakott egy-két évig. Például van egy Bodzaforduló című dalunk. Ezen a falunéven már nem tudom hány éve megakadt a szemem, és terveztük, hogy valamilyen formában megénekeljük. Meg van A betyárok temetője című dal, ami Szamosújvárhoz kapcsolódik (a Kolozs megyei településen nyugszik Rózsa Sándor, a híres betyár – szerk. megj.), és Balázsnak sok versében fellelhetők erdélyi vonatkozások.

– Mindketten sok időt töltöttek Erdélyben, több ízben léptek fel itt. Hogyan látják, milyen az erdélyi közönség?

– Sz. B.: E turné alkalmával Kolozsváron és Váradon, a korábbin Szamosújváron, Kolozsváron és Udvarhelyen léptünk fel. Mindegyik helyszínen más szövetű a közönség, Kolozsváron sok barátunk jött el, rajtuk kívül egyetemisták. Szamosújváron más, mert ott a szórványkollégiumba járó fiatalok hallgattak bennünket. Udvarhelyen a G. kávézóban voltunk, ott megint teljesen sajátos a közönség: egyetemisták, helyi fiatalok, értelmiségiek. De ugyanez a változatosság Magyarországon is megvan, hogy egyik helyen egyetemisták jönnek el a fellépésünkre, másik helyen meg nénik.

– Sz. K.: Az a legjobb, amikor ők vannak.
– Sz. B.: Igen, ők különösen szeretik Krisztiánt.
– Sz. K.: Akadnak vicces helyzetek, mikor vegyes a közönség: fiatalok, egyetemisták és idősebbek is be szoktak ülni a művházba.
– Sz. B.: Más-más dolgok tetszenek a harmadik sorban ülőknek, más a negyedik sornak. A fellépéseken világslágereket is elő szoktunk adni, például a U Can’t Touch Thist nem ismerik 60 fölöttiek, fogalmuk nincs róla, de közben sok huszonéves is lemaradt róla. Ezt a dalt leginkább a mi nemzedékünk ismeri vagy érti úgy, ahogy mi.

– Fellépéseiken megzenésített és nem megzenésített versek egyaránt elhangzanak, a kettő szervesen illeszkedik egymáshoz. Hogyan látják a költészet és zenélés viszonyát?

– Sz. K.: Érdekes műnemközi dolog a fellépéseinken, hogy Balázs, aki költő, énekel.
– Sz. B.: Dehogy énekelek.
– Sz. K.: Nagyon régi dilemma, hogy milyen a vers és a dalszöveg viszonya, fel tud-e oldódni egyik a másikban olyan megközelítésben, mint a miénk. Lehet, hogy meg fognak ölni, ha ezt mondom, de szerintem az olyan vers, amit nem lehet elénekelni, fura.
– Sz. B.: Igen, én most épp ilyeneket írok. Szóval mindig is a levegőben volt, hogy vers plusz zene, mégis csak ugyanaz a tő. A versmegzenésítés talán legnagyobb neve a Kaláka. Ugyanakkor szokás egy-egy popzenei előadó szövegeire azt mondani, hogy szinte költészet. Ezt a diskurzust sok panel meg közhely alkotja, az „igényes dalszövegnek” is van egy kódja, meg a versmegzenésítésnek is van egy közismert alapattitűdje. Ami a mi fellépéseinken elhangzik, remélem, egy harmadik dolog, és nem a Kalákával „feleselünk”. Amúgy divat ez most, sokan készítenek zenés irodalmi műsort. Tíz évvel ezelőtt nem volt így.
– Sz. K.: Amikor elkezdtük ezt a műfajt, mi is hallottunk egy csomó vers­megzenésítést, ami nagyon tetszett.

Idézet
Az a jó, mikor egy vers tényleg úgy működik, mint egy dalszöveg, tehát nem azt érzed rajta, hogy van egy vers, amit valahogy el kell énekelni, hanem önmagától jó.

A legtöbb versmegzenésítésről, amit hallottam, csukott szemmel megmondom, ha egy lihegés, amikor a zene megy a vers után, hogy valahogy el lehessen énekelni. A jó megzenésítés esetében a versek egyfajta popkulturális térbe kerülnek, a zene terébe, és a zene nem lesz szolgája a versnek, a vers se a zenének, hanem egyszerűen mintha együtt születnének meg. Nyilván ennek a megszületéséhez kell a zeneszerzői tehetség.

– Hogy érzik, a kortárs költészetben mennyire van jelen a zeneiség?

– Sz. B.: Vannak formában és nem formában író költők. A legfiatalabbak túlnyomó része az utóbbihoz tartozik. De náluk is van zeneiség, szerintem anélkül nem is lehet verset írni.

– Szűcs Krisztián számára mi volt jobb, frontemberként egy bandában vagy inkább egy ilyen formációban zenélni?

– Sz. K.: Elég sokféle zenekarban játszottam és játszom, mindegyik teljesen más. A Szűcsingerben valahogy mind a ketten frontemberek vagyunk, de a zenélés mindig olyan, ha frontember is vagy, kiszolgálod a zenét meg a zenekart, és az is kiszolgál téged. Soha nem éreztem, hogy lenne fölérendeltség, illetve akkor jó, ha ez egyáltalán nem is kérdés. Imádom, amikor a Rájátszásban csak gitározok, ami egyfajta háttérfeladat. Nagyon fontos a zenében, hogy mindennek megvan a helye: van a vicc, hogy a basszusgitáros olyan, mint a levegő, akkor veszed észre, mikor nincs.

Galéria

A Szűcsinger, azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián az erdélyi turné kolozsvári állomásán

Fotó: Fodor Előd



– Van olyan együttes, zenész, író, aki hatott a közös alkotómunkájukra?

– Sz. B.: Én zenehallgató ember vagyok, Krisztián meg versolvasó. A szakmánknak még a fő szimbóluma, a lant is közös. Mindketten érezzük, hogy ő ért a vershez, én meg kb. tudom, mi a jó zene. Krisztián mint dalszerző például megérzi, hogy egy versben hol borul meg egy versszak. Én is érzem néha a zenében, hogy ide kellene még valami. Úgyhogy a sajátunkon kívül ismerjük a másikunk világát is. Természetesen érnek hatások, és vannak nagy ikonjaink, az a szerencse, hogy ezek többnyire közösek.

– Sz. K.: Én nagyon szerettem mindig Cseh Tamást, alapélményem volt. Ez biztosan befolyásolta a Szűcsingert, de rengeteg zenekar van, ami még hatott ránk.

– Kicsit könnyítsek a dolgon, magyar zenészek közül kik?

– Sz. K.: Mindig imádtam a KFT zenekart, abszurd hangvételük egyszerre nagyon vicces és nagyon súlyos is tud lenni. Gyerekkoromban imádtam az Illést, az LGT-t.
– Sz. B.: Én a 90-es évek közepe-vége fele szocializálódtam, amikor a brit gitárpop mintái megjelentek a magyar könnyűzenében, a HS7, a Quimby. Elég későn szerettem meg a Kispált. Minden korábbi zenét később pótoltam.
– Sz. K.: Mikor annak idején megalakult a HS7, közvetlen példaképünk az Andersen meg a Sexepil zenekar volt pár évig. Annyira nem voltak ismertek, de nekünk élmény volt, hogy az Andersen zenekar klipjeit lejátsszák az MTV-ben, ami ma már nem tűnik nagy dolognak, de akkor óriási volt. Az MTV olyan volt, mint ma az internet.

– Mik a terveik a Szűcsingerrel?

– Sz. K.: Készül a Mátyás, a király című bábszínházi popopera, a Mátyás király mondái köré épülő zenés mű.

– Szűcs Krisztiánnak lesz szólólemeze?

– Sz. K.: Már vannak dalok, alakul hozzá a kis zenekar és remélem, ősszel valamivel elő tudok rukkolni. A neve, ezt még senkinek nem mondtam, hogy Szűcs Krisztián EV, vagyis egyéni vállalkozó, de ez még nem biztos.

– Sz. B.: A 14-15 című Szűcsinger-dalból (a dalban egy boroscímkén olvasható szöveg hangzik el – szerk. megj.) most készítünk egy japán verziót, Keleten imádni fogják.

Fodor Előd


Szálinger Balázs
József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, drámaíró (Keszthely, 1978). Fontosabb díjai: Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2000); Sziveri János-díj (2000); Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíj (2007); Salvatore Quasimodo-különdíj (2007); Junior Prima díj (2008); József Attila-díj (2010). 2016-ban Méhes György-nagydíjjal tüntette ki Kolozsváron az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL).


Szűcs Krisztián
Zenész (Budapest, 1973), 1995-ben alapította a Heaven Street Seven zenekart az esztergomi tanítóképző diákjaként. A népszerű zenekar 2015-ben oszlott fel. Szűcs Krisztián rendszeresen fellép a Budapest Bár zenekarral. Jelenleg első szólólemezén dolgozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja