Benedek Elek meséiből jelent meg válogatás-CD

Benkő Levente 2009. július 31., 09:54
„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi székely falu, s abban egy kicsi legény. Ezt a legényt Benedek Eleknek hívták. Mikor már akkorára nőtt, hamuban sült pogácsával elindult világot látni. Jártában-keltében szegény emberekkel, borsökröcskékkel, aranyszőrű bárányokkal találkozott, s a kerek kő és az aranytulipán történetét is megismerte. Teltek-múltak az évek, s mire az egykori legényből hófehér szakállú Elek apó lett, hazajött kicsi szülőfalujába, a székelyföldi Kisbaconba és tarisznyájában sok-sok mesét hozott nektek” – így kezdődik egy érdekes, gyermekek és szülők számára egyaránt újdonságot jelentő meselemez szövege.

Nemrég jelent meg ugyanis Orbán Ferenc székelykeresztúri születésű, Marosvásárhelyen élő zenetanár és muzsikus, valamint Porzsolt Erzsébet színművész válogatásában és szerkesztésében az a MeseMorzsák című CD, amelyen Benedek Elek hagyatékából hallgatható kilenc mese. Minden történetet Erdély egy-egy elismert – sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, illetve kolozsvári – színművésze mondja el, mégpedig úgy, hogy minden történetet más-más hangszer dallama kíséri.

A két borsökröcske című mesét Bogdán Zsolt, A vénasszony és a halál című történetet Berekméri Katalin, A szegény ember királyságát Nagy Kopeczky Kálmán, Az aranyszőrű bárány történetet pedig Gajzágó Zsuzsanna mondja el. Nemes Levente Az ember a legerősebb, Porzsolt Erzsébet Az aranytulipán, Henn János A kerek kő, B. Fülöp Erzsébet A szegény ember kakasa, végül pedig Pálffy Tibor a Csali mesét tolmácsolja. Mindemellett a cimbalom, a xilofon, illetve más ütőhangszerek, az ukulele, a mandolin, a harmonika, a gitár, a hegedű és a pásztorfurulya aláfestő dallama különleges zenei hangulatot és élményt nyújt. S hogy az élmény teljes legyen, a lemez borítóján, valamint az illusztrációs könyvben Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész rajzai illusztrálják Elek apó meséit.

„Benedek Elek-év van, mi mással lehetne kellemesebben meglepni a gyermekeket és a szülőket, mint egy tarisznyányi Elek apó mesével?” – magyarázta a Krónikának a CD öszszeállításának és kiadásának az ötletét Orbán Ferenc, akinek nem ez az első ilyen próbálkozása. A korábban a Forgotten rockzenekarban, a Tutora zenekarban, az Udvarhely Néptáncműhely Csalóka zenekarában, valamint a TransylMania etno-rock zenekarban is megforduló, újabban az Orpheusz, illetve a Kővirág együttesben is játszó zenész ugyanis 2001 óta több albumot jelentetett meg.

A Gyermekvilág (2001) című CD-n Weöres Sándor, a Pilinszky-dalok (2002) című korongon Pilinszky János verseiből zenésített meg, az Örökség (2005) című albumon Wass Albert irodalmi hagyatékából hallhatók részletek, az Egyedül – annak, aki kíváncsi (2006) című lemezen pedig Orbán saját szerzeményeit adja elő.

Porzsolt Erzsébettel szintén 2005-ben adták ki azt a Mozsikácska című lemezt, amelyen Bucsuházy Viktóriával, a Győr melletti Rajka falubeli, akkor első osztályos kislánnyal nép- és gyermekdal-feldolgozásokat adnak elő. A MeseMorzsákat a www.orbanferenc.com weboldalon lehet megrendelni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat