„A szürke sohasem lehet érdekes” – D. Albu Annamária sepsiszentgyörgyi színésznő a pályán töltött három évtizedről

„A szürke sohasem lehet érdekes” – D. Albu Annamária sepsiszentgyörgyi színésznő a pályán töltött három évtizedről

Albu Annamária 1994-ben került a sepsiszentgyörgyi társulathoz

Fotó: Tamási Áron Színház

Három évtizedes színészi pálya és közel száz megformált szerep áll D. Albu Annamária sepsiszentgyörgyi színésznő, a Tamási Áron Színház társulatának tagja mögött, akinek kiemelkedő szakmai teljesítményét az EMKE áprilisban Poór Lili-díjjal ismerte el. Pályájáról, a szerepek megformálásáról kérdeztük D. Albu Annamáriát.

Oláh Eszter

2022. július 23., 20:142022. július 23., 20:14

– A legjobb női mellékszereplő díját kapta 2010-ben a Mizantróp című előadásban nyújtott alakításáért az Interetnikai Színházi Fesztiválon Aradon, 2013-ban pedig Önnek ítélték a kisvárdai fesztiválon a szakmai zsűri által odaítélt egyéni alakításdíjat az Imposztorban játszott szerepéért. Idén áprilisban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Poór Lili-díját kapta. Hogyan értékeli a legutóbbi kitüntetést és általában a díjakat?

– Meglepett. Jó dolog, amikor az ember díjat kap, mert ad egyfajta visszajelzést arról, hogy látják és értékelik, amit csinál, de attól a munka ugyanúgy megy tovább, csinálom a dolgom. Amikor nekifogunk egy új előadásnak és elkezdünk próbálni, ugyanúgy a nulláról indul minden. Egy szerepet csak így lehet kialakítani. Ha eleve egy adott elképzeléssel megyek, az nem biztos, hogy jó.

Idézet
A Mizantróp előadásban hárommondatos szerepem volt, és egy néma jelenetem.

Amit Bocsárdi László (a Tamási Áron Színház korábbi igazgatója, rendező – szerk. megj.) a díjátadón mondott, nagyon érvényes: nem csak azok kiemelkedő előadások, amiket díjaznak. Sokat azok közül, amelyet érdemes lenne, nem terjesztenek fel, úgyhogy nem az a mérvadó, hogy mire kap az ember elismerést. Különben is ez nagyon szubjektív: a másik díjjal az Imposztorban játszott szerepemért tüntettek ki, ami szintén nagyon furcsa volt, legalább másfél órát ültem némán egy jelenetben, ami után meg kellett szólalnom.

– Ami Bocsárdi László rendezéseit illeti, Ön egészen a kezdeteknél, már a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban rendezett előadásoknál is jelen volt. Első ízben az Übü királyban lépett színpadra 1991-ben.

– ’90 őszén kerültünk a Figurához, és decemberben, Mikulás napján már játszottuk is Az igazi Mikulás című gyerekelőadásunkat, amit a Szent Miklós-nap alkalmából hoztunk össze – tulajdonképpen ez volt az első. Az Übü királyt csak később, ’91-ben mutattuk be.

– A főiskolát húsz évvel később, 2010-ben végezte el. Hogy született meg a színházzal való első találkozás, mennyire volt ez egy tudatos döntés?

– Úgy alakult, hogy édesapám meglátott egy felhívást a magyar adásban, hogy felvételit hirdetnek nem végzett színészeknek. A felvételi kétnapos improvizációból állt, amin első nap kivágtak embereket, aztán másnap – azok közül, akiket visszahívtak – kiválasztottak kilencet, többek közt engem is.

Idézet
Mielőtt bejött volna a színészet, dolgoztam egy keveset, de mindig tudtam, hogy nem ezt fogom csinálni egész életemben, csak épp azt nem tudtam, hogy miként.

Mondjuk, mindig erre vágytam, diákszínjátszó is voltam, csak aztán megtört a dolog, és nem mentem el felvételizni – ami lehet, hogy nem is baj, mert az 1980-as években csak két embert vettek fel egy évfolyamon.

Galéria

D. Albu Annamária (jobbra) a Tótékban Tótné szerepét játszotta, mellette Vass Zsuzsanna és Mátray László

Fotó: Tamási Áron Színház

– A sepsiszentgyörgyi színháznál 1994-ben kezdett játszani, a nézők azóta is itt láthatják színpadon. Minek köszönhető, hogy átszerződött Gyergyószentmiklósról Sepsiszentgyörgyre? Mikor kezdett körvonalazódni Önben, hogy hivatásszerűen akarja gyakorolni a szakmát?

– Amikor Bocsárdi László Nemes Levente hívására eljött Sepsiszentgyörgyre, az volt a feltétele, hogy színészeket hoz magával. Nem mindenkit, de az akkori csapatból hat-hét ember jött vele. Részemről sem volt kérdés, hogy vele tartok: ő hozott, mi jöttünk. Az sem volt kérdés, hogy más városban kipróbáljam magam. Jó volt, hogy Bocsárdi ott volt velünk, hiszen nem voltunk végzett színészek, akikre emiatt mindenhol furcsán néztek.

Idézet
Ennek ellenére egy idő után értékelni kezdték, amit és ahogyan csináltunk.

Lacinak volt egy erős elképzelése arról, milyen színházat szeretne, és mi vele együtt nőttünk ebbe bele. Igazából arra sem lett volna szükségem, hogy diplomát szerezzek, mert azelőtt már volt egy minisztérium által kiállított papírom arról, hogy színész vagyok. Aztán mégis úgy döntöttem, elvégzem, és 2000-ben lediplomáztam. Kónya Ütő Bencének (a Tamási Áron Színház társulatának színésze – szerk. megj.) voltam évfolyamtársa, aki azzal ugratott, nem iratkozom-e be mesteri évfolyamra is.

– Végigpörgetve a Tamási Áron Színháznál és a Figura Stúdiónál játszott repertoárját, az évtizedek során számos karaktert formált meg. Melyek azok, amelyeket szakmailag vagy személyes szempontok miatt mérföldkőnek tart – amelyek akár emberként, akár színészként formálták és maradandó nyomot hagytak Önben?

– Van olyan szerep, aminek a megformálása nagyon jól összejön, és persze van, ami kevésbé. Az ember viszont addig dolgozik, amíg összejön. Egy színész pályája során természetesen vannak kiemelkedő előadások, bizonyos mérföldkövek, amelyek emlékezetesek maradnak, de én úgy gondolom, minden szerepemből belém épült valami, és ha nem is tudatosan, de ott van és visz előre.

– Emlékszem egy színházbüfés beszélgetésre, amikor azt mondta két színészhallgatónak, hogy nem mindenki rendelkezik az ehhez a szakmához szükséges alkattal. Ön szerint mekkora szerepet játszik az adottság, illetve a következetes munka abban, hogy valaki jó legyen a szakmában?

– Igen, emlékszem, ezt mondtam, hogy ez „férfiszakma”, kemény. Persze, jó, ha az ember tehetséges és vannak adottságai, de ez nem elég. Ha lelkiismeretesen akarja csinálni, úgy, hogy abból a néző is kapjon valamit, és a színész is érezhesse, hogy általa megformálódik valami, akkor bizony kemény tud lenni. Egyáltalán nem női foglalkozás: nem véletlenül játszották régebb a nőket is férfiak.

Galéria

A Pintér Béla által rendezett Kaisers, TV, Ungarn című előadásban Gróf Baráznay Ignácné szerepében

Fotó: Tamási Áron Színház

– A pályája során megformált számos karakter gyakran maradandó élményt nyújtott a nézőknek. Hogyan őrizheti meg a színész hosszú éveken át a frissességet, a rácsodálkozást, a szerep megformálásának örömét; hogyan tud újra és újra megújulni?

– Kíváncsisággal: a folyamatos kíváncsiság nagyon fontos. Ugyanakkor kell egyfajta nyughatatlanság, állandó elégedetlenség is, ami arra sarkall, hogy mindig kicsit többet tegyek hozzá a szerephez. Ha megelégszem valamivel, és elkönyvelem, hogy az jó, onnantól hanyatlani kezd a dolog.

Idézet
Úgy gondolom, ez nem csak a színházra érvényes, hanem általában véve az életre is.

Bogdán Zsolt (a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának színésze – szerk. megj.) fogalmazta meg nemrég, milyen kár, hogy nem léteznek vagy nagyon ritkák a negatív jellegű, építő kritikák: azok, amelyek megmondják, mi az, ami nem jó, és amiből tanulni is lehet. Tapasztalatom szerint abból lehet igazán építkezni és továbblépni, ami nem feltétlenül kedvező. Mint amikor azt mondjuk, hogy az igazság fáj a legjobban, valami ilyesmi ez is.

– Tehát teljes embert kíván a színészet. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy az ember beletörik vagy elfásul? Hogyan viszonyul egymáshoz szakma és magánélet?

– Van olyan, hogy az ember beletörik, de – főleg ezen a pályán – meg kell tanulni felállni, hiszen egyetlen szerep megformálása sem megy könnyen, mindennel meg kell küzdeni. A nagyobb volumenű munkákra – például amikor egy szerepet végig kell vinni egy előadáson – ez fokozottan érvényes. Megesik, hogy a családom szól, ha megváltozik a hangszínem vagy hazaviszem egy-egy tulajdonságát a karakternek, de alapvetően meg lehet tanulni, hogyan kell a kettőt szétválasztani.

Idézet
Miután lejövök a színpadról vagy kilépek a színházból, egy darabig még hordozom magamon a szerepet, nem tudom rögtön teljesen lenullázni, de az élet megy tovább.

Vannak, akik szerint a magánélet nem annyira fontos, én viszont nagyon lényegesnek találom. Fontos, hogy legyen egy hely, ahová megérkezhet az ember egy-egy előadás után, hogy aztán másnap újra tudja kezdeni.

– Sokat alakult a társulat az évek során, amióta Ön a sepsiszentgyörgyi színháznál van, mást jelentett régebb színésznek lenni?

– A lényeg akkor is, most is ugyanaz. Emlékszem húsz-huszonöt évvel ezelőtti előadásokra, amelyek még ma is érvényesek. A színház lényege és az, ahogyan csinálni kéne, nem változott az évek során. Érzékelhető egyfajta felhígulás, de az itteni társulatnál, úgy érzem, nem került lejjebb a mérce. Benne van a pakliban, hogy nem minden előadás jön össze úgy, ahogyan kellene, de az alapvető irány, hogy tartjuk magunkat ehhez a bizonyos mércéhez.

Idézet
A csapatban, a társulatban való létezés a színjátszás nagyon fontos eleme, és lényeges, hogy legyen egyfajta közös hajtóerő.

Az emberek többsége hajlamos kevesebbel beérni, és nem próbál legalább kicsit belehalni, pedig szerintem csak így érdemes csinálni, nem csak a színházat, az életet is. A szürke sosem érdekes.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének