Bodor Ádám Csíkszeredában: a tömörség adja a próza esztétikáját

Szőcs Lóránt 2014. április 02., 17:52

Csíkszeredában találkozott olvasóival Bodor Ádám kedden este – a Kossuth-díjas írót az elmúlt napokban több székelyföldi település is vendégül látta. 

Fotó: Kristó Róbert

A csíkszeredai irodalomkedvelők nem mulasztották el a lehetőséget, így telt ház fogadta az est vendégét a Kájoni János Megyei Könyvárban. A Verhovina madarai és a Sinistra körzet szerzőjét Fekete Vince, a Székelyföld szerkesztője és Murányi Sándor Olivér író kérdezte.

Az író-olvasó találkozón többek közt az említett regényekben szereplő, a szerző által kitalált nevekről is szó esett. Bodor Ádám úgy fogalmazott, a nevek nagyon jó személyiségjellemzők, így előfordult már vele, hogy egy jó név jutott eszébe, és emiatt kezdett írni, sőt vannak olyan szereplők, akik egyik regényből a másikba vándorolnak át. „Nem illik a névvel sokat spekulálni, mert kiüresedik a személy” – vélte Bodor, aki, ahogy az est folyamán kiderült, mindenben az egyszerűség híve.

„Nálam a próza erkölcsét, esztétikáját a tömörségnek kell megadnia” – hangsúlyozta. Különben az est vendége mindenre könnyed, egyszerű válaszokat adott. Megtudtuk tőle, úgy lett író, hogy nem talált magának más polgári elfoglaltságot, melyben örömét lelte volna – meglátása szerint ha valaki nem szereti a szakmáját, az csak borzalomhoz vezethet.

Hozzátette, esetleg még meteorológus szeretett volna lenni, de mivelhogy nem volt megfelelő matematikai tudása, nem választhatta ezt a szakmát. Fiatalon, a börtönben sejtette meg (ahová kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt zárták), hogy író lesz. És kellett jó tíz év, míg rátalált hivatására, sajátos hangjára. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat