A művész dolga jelezni a társadalom gondjait – Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus táncról, a művészet mai küldetéséről

A művész dolga jelezni a társadalom gondjait – Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus táncról, a művészet mai küldetéséről

Frenák Pál Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, pedagógus, érdemes művész

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat

Frenák Pál Kossuth-díjas táncos, koreográfus legújabb rendezését, a romeo@julia.com-ot a múlt heti sepsiszentgyörgyi Flow nemzetközi mozgásszínházi fesztiválon mutatták be. A produkciót Frenák az M Studio mozgásszínház táncosaival állította színpadra. Az érdemes művész az előadás próbafolyamatáról, a művészet szerepéről, saját szakmai formálódásáról is beszélt a Krónikának.

Oláh Eszter

2022. július 13., 19:542022. július 13., 19:54

– Több ízben is dolgozott már a sepsiszentgyörgyi M Studio társulatával, a romeo@julia.com a harmadik közös produkció. Legtöbb előadására az erős érzelmi benyomások és asszociációk jellemzőek: mennyire köszön vissza ez a mostani rendezésben?

– Az irány most is ugyanaz. A Zefirelli-féle Rómeó és Júlia című filmet legalább tizenháromszor néztem meg, akkora hatással volt rám. Az előadást azonban a jelenkor hatásaihoz akartam alakítani. Azt próbálom megmutatni, hogyan öli meg a társadalmi berendezkedés ma is a Rómeókat és a Júliákat; hogy a szerelem mennyire törékeny ebben a dinamikus, előretörő, önromboló világban.

Idézet
Az eredeti történetben a háttér öli meg őket, és ugyanez történik ma is.

Semmi sem változott, sőt, ma talán még brutálisabban tesszük. Ha csak a közeli rokonaimat és barátaimat nézem, százból hetvenen biztos elválnak. Nem vagyok szociológus, de ezekre a társadalmi helyzetekre nagyon érzékeny vagyok. Ebben a Rómeó és Júliában szerintem az a fantasztikus, hogy nagyon mély érzelmi kötődés van a két figura közt, ami folyamatos kontrasztban áll azokkal a romboló hatásokkal, amik őket érik. Ha egy pár őszintén képes vállalni és megbeszélni a problémákat, és valós érzeteiben megmutatni magukat egymásnak, hinnünk kell abban, hogy van kiút. Hiszen a szerelem nem jön mindennap, épp ezért, ha van egy erős lelki kapcsolódás, a külső hatásoknak képesnek kell lenni ellenállni. A Rómeó és Júliában ez a kötődés annyira erős, hogy inkább magukat áldozzák fel.

Idézet
Azért is használunk ennyire erős színpadképeket, hogy megmutassuk, az önmagunknak és a másoknak okozott sebek következményekkel járnak, amivel tudni kell élni.

Egyes jeleneteken átitatódik a jelenkor is, ahogyan emberek elhagyják otthonaikat, családok szakadnak szét. Ugyanakkor van egyfajta megemlékezés is azokra, akik ma már nem lehetnek köztünk. A Rómeó és Júlia az aktuális időrendbe épül be, abból inspirálódik, aminek nem tudunk hátat fordítani.

Galéria

Rómeó és Júlia

Fotó: Toró Attila

– Egyszer megjegyezte, hogy az előadásaira jellemző, provokatív jelenetek nem Önt, hanem a társadalmat jellemzik, amiben élünk.

– Ebben az előadásban is vannak erős kontraszthatások, a színészek ugyanis úgy alakítják a teljesítményüket a mozgásművészeti megvalósulásokban, hogy egyszerűen sokkhatású lesz – de a jó értelemben vett sokkhatás. Biztos, hogy senki nem marad közömbös. Annál borzasztóbb nincs, ha a közönség azt mondja, „láttam egy kedves előadást”, de holnapra már el is felejti. Szerintem a romeo@julia.com bemutatóját sem fogják egyhamar elfelejteni. Nem kell mindennel egyetérteniük vagy megérteniük – már az is fantasztikus, ha dolgozik bennük. Nem kell erre rögtön, racionálisan reflektálni.

– Célja az előadásokkal egyfajta tudatos társadalmi állásfoglalás, tükörtartás, vagy inkább intuitíven fogalmazza újra azokat a jelenségeket, amelyekkel találkozik?

– Nem azért csinálunk színházat, hogy oktassuk vele az embereket – ez nem közvetlen módon történik meg. Szerintem egy művésznek elsősorban vízióra, perspektívára és alkímiára van szüksége, hiszen elsősorban érzeteket közvetít.

Idézet
A dolga, hogy egyfajta projekcióban, közvetett módon, átvitt értelemben jelezzen egy-egy problémát, de soha ne menjen bele aktuális politikai kérdésekbe.

Értékelem, hogy ezt az itteni művészekkel is képesek voltunk megfogni, konkrét értelmezés helyett valami olyasmit adunk a nézőknek, amire asszociatív módon lehet reagálni. Más részről nem tudhatjuk, ki milyen érzésekkel, prekoncepciókkal ül be egy-egy előadásra: borzalmasnak tartom, amikor egy előadás meg akarja határozni, milyen formában gondolkozzak vagy mire gondoljak.

Galéria

Fotó: Toró Attila


– A táncosai hihetetlen fizikai teljesítményt nyújtanak, a technikai tudás, gondolom, alapvető. Mire van szükség ezenkívül ahhoz, hogy eleven, pulzáló legyen az előadás?

– Mindenekelőtt személyiség és hit kell, nem technika. Érdekes, hogy mindenki megjegyzi, mennyire képzettek technikailag a táncosaim, miközben engem sosem ez érdekelt. Nyolcvan százalékuk úgy került a társulathoz, hogy korábban nem láttam őket táncolni. Legtöbbjüket egy kávézóban vagy egy sportboltban, esetleg a tóparton láttam meg, vagy úgy, ahogy most te ülsz velem szemben egy testhelyzetben, ami egy bizonyos érzetet közvetít.

Idézet
Az M Studiósok esetében szintén az a fantasztikus, hogy más dimenzióban dolgoznak, nincsenek technikai elvárások közé szorítva.

Lehet, hogy nem tudják a nyakuk fölé emelni a lábukat, cserébe viszont olyan dolgokat hoztak felszínre, amit még a technikai képzésről érkező táncosoknál sem mindig látok. Az ő személyiségüket például megöli, hogy iszonyatosan kapaszkodnak abba a technikai rendszerbe, amelyben végeznek. Amikor kijönnek a képzésről, legtöbb idő azzal telik, hogy leromboljam a frontális stílust, amit magukra szedtek, és visszajussanak a nyers, fizikai valósághoz; ahhoz a valós anyag- és érzésrendszerhez, amiből építkezni lehet. Hiszen egy táncos dolga nem megmutatás, hanem láttatás.

Galéria

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat



– Származásáról és családi háttértörténetéről már több interjúban is beszélt, a szülei süketnémák voltak, a nyolc gyerek közül Ön a legkisebb, egy ideig intézetben nevelkedett. Minek köszönhető, hogy az úgynevezett „hátrányokat” alkotói energiákká kovácsolta?

– Mindenki hátrányokról beszél, amit én sosem értettem. Egy siketnéma rendszerben nagyon finom rezonanciák és a kimondatlan szavak mögé látás van: ki kell olvasni a testbeszédből az információt. Fantasztikusan gazdag anyag ez, amit eleinte nem is realizáltam, később rájöttem, hogy tulajdonképpen ennek köszönhetően formálódtam.

Idézet
Ha iskolavezető lennék, kötelezővé tenném a jelrendszer legalább alapszintű elsajátítását.

A romeo@julia.com-ban is rengeteg ilyen kommunikációs jelt használunk, és szinte biztos vagyok benne, hogy senki nem fogja megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek. Az előadás végig azt kommunikálja, hogy annyi vagyok, amennyi, és nem akarok sem több, sem kevesebb lenni. Jó lenne, ha ez a nézők közt is hasonló csatornára találna, amihez muszáj lesz „levetkőzni”, megtisztulni.

Galéria

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat


– Egy próbafolyamat során rendszerint a táncosokat is „lemezteleníti”. Hogyan fogadják?

– Nehezen, hiszen át kell préselniük magukat egy valóságos létkérdésen, és meg kell találniuk azt a pontot, ami már nem róluk szól, hanem átlépnek egy másik dimenzióba. Ott vannak, de már nem ők vannak ott. Olyan ez, mint amikor Francis Bacon (brit festő – szerk. megj.) fest, és elveszíti a kontrollt.

Idézet
Egyszer csak megszületik egy vonalvezetés, ami balesetszerűen találkozik egy másik formával, amiből aztán megszületik valami.

Sosem racionális, kigondolt pontokból építkezett, volt bátorsága beleveszni egy anyagrendszerbe. A nagy festők mind azt mondják, hogy a művészet lényege az alkímia, amit a racionális társadalom egyre jobban eltart magától, miközben legalább annyira vágyik is rá. Annyira elnyomja és harcol ellene, hogy az életben nincs esélye megérezni.

Galéria

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat



– Gondolom, ijesztő lehet a bizonytalanság…

– Ijesztő, mert az emberek nem ismerik magukat. Képtelenek leülni egy órán át elmélyülni magukban. Szerintem egy táncosnak vagy koreográfusnak addig nem is kéne tanítania, amíg nem tud napi két-három órát egyedül dolgozni, belemerülni önmagába, egységbe hozva a testiséget a lelkiséggel és a gondolkodással. Hatvanöt éves vagyok, de mai napig minden reggel másfél-két órát egyedül dolgozom, hogy képes legyek méltó partnere lenni azoknak, akikkel majd együtt kell dolgoznom. A táncosok nem azért jönnek a próbaterembe, hogy azt nézzék, hogyan készülök fel a folyamatra, hanem, hogy saját teljességemben lássanak. Ez a felkészülés részükről is nagyon fontos.

Galéria

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat



– Egy másik interjúban említette, hogy találkozott Kazuo Ohno japán butohtáncossal, és az útmutatás helyett a mester csak egy rizsestálat adott át Önnek – amit akkor Ön annak szimbólumaként értelmezett, hogy járja csak a saját útját. Milyen ez az út és hová vezet?

– Szerintem addig is úton voltam, csak akkor még kerestem valakit, aki megerősít abban, hogy jó úton járok. Ebben azonban senki nem tud megerősíteni, csak a saját hitem. Mindenki vágyik biztos pontokra, ez is egy ilyen volt. Aztán rájöttem, hogy ilyen emberek voltak és vannak még az életemben. Egy festőművész barátom például évekkel ezelőtt egy bemutató után mondta, hogy „Pál, ez nem az”, ami akkor eléggé zavart, majd két-három évre rá bemutattuk a Tricks&Tracks című előadást, ami után odajött, és azt mondta, „Pál, ez az”.

Idézet
Van néhány meghatározó ember, de ők sem mondják meg, inkább csak egyfajta útjelzők.

Mint a pillanat, amikor a zeneszerző azt mondja, hogy számolnom sem kell hozzá, mégis a zenének az érzetét fogom meg, „a szívében” vagyok. A romeo@julia.com előadásban eleinte szintén rezonanciával igyekeztem éreztetni, mit szeretnék. Mert mindenekelőtt érzékelni, nem megérteni kell. A megértés jönni fog magától, természetes módon: az érzetek hozni fogják a pontos értelmezéseket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja