A művész dolga jelezni a társadalom gondjait – Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus táncról, a művészet mai küldetéséről

Oláh Eszter 2022. július 13., 19:54

Frenák Pál Kossuth-díjas táncos, koreográfus legújabb rendezését, a romeo@julia.com-ot a múlt heti sepsiszentgyörgyi Flow nemzetközi mozgásszínházi fesztiválon mutatták be. A produkciót Frenák az M Studio mozgásszínház táncosaival állította színpadra. Az érdemes művész az előadás próbafolyamatáról, a művészet szerepéről, saját szakmai formálódásáról is beszélt a Krónikának.

A művész dolga jelezni a társadalom gondjait – Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus táncról, a művészet mai küldetéséről
galéria
Frenák Pál Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, pedagógus, érdemes művész Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat

– Több ízben is dolgozott már a sepsiszentgyörgyi M Studio társulatával, a romeo@julia.com a harmadik közös produkció. Legtöbb előadására az erős érzelmi benyomások és asszociációk jellemzőek: mennyire köszön vissza ez a mostani rendezésben?

– Az irány most is ugyanaz. A Zefirelli-féle Rómeó és Júlia című filmet legalább tizenháromszor néztem meg, akkora hatással volt rám. Az előadást azonban a jelenkor hatásaihoz akartam alakítani. Azt próbálom megmutatni, hogyan öli meg a társadalmi berendezkedés ma is a Rómeókat és a Júliákat; hogy a szerelem mennyire törékeny ebben a dinamikus, előretörő, önromboló világban.

Az eredeti történetben a háttér öli meg őket, és ugyanez történik ma is.

Semmi sem változott, sőt, ma talán még brutálisabban tesszük. Ha csak a közeli rokonaimat és barátaimat nézem, százból hetvenen biztos elválnak. Nem vagyok szociológus, de ezekre a társadalmi helyzetekre nagyon érzékeny vagyok. Ebben a Rómeó és Júliában szerintem az a fantasztikus, hogy nagyon mély érzelmi kötődés van a két figura közt, ami folyamatos kontrasztban áll azokkal a romboló hatásokkal, amik őket érik. Ha egy pár őszintén képes vállalni és megbeszélni a problémákat, és valós érzeteiben megmutatni magukat egymásnak, hinnünk kell abban, hogy van kiút. Hiszen a szerelem nem jön mindennap, épp ezért, ha van egy erős lelki kapcsolódás, a külső hatásoknak képesnek kell lenni ellenállni. A Rómeó és Júliában ez a kötődés annyira erős, hogy inkább magukat áldozzák fel.

Azért is használunk ennyire erős színpadképeket, hogy megmutassuk, az önmagunknak és a másoknak okozott sebek következményekkel járnak, amivel tudni kell élni.

Egyes jeleneteken átitatódik a jelenkor is, ahogyan emberek elhagyják otthonaikat, családok szakadnak szét. Ugyanakkor van egyfajta megemlékezés is azokra, akik ma már nem lehetnek köztünk. A Rómeó és Júlia az aktuális időrendbe épül be, abból inspirálódik, aminek nem tudunk hátat fordítani.

Rómeó és Júlia Fotó: Toró Attila

– Egyszer megjegyezte, hogy az előadásaira jellemző, provokatív jelenetek nem Önt, hanem a társadalmat jellemzik, amiben élünk.

– Ebben az előadásban is vannak erős kontraszthatások, a színészek ugyanis úgy alakítják a teljesítményüket a mozgásművészeti megvalósulásokban, hogy egyszerűen sokkhatású lesz – de a jó értelemben vett sokkhatás. Biztos, hogy senki nem marad közömbös. Annál borzasztóbb nincs, ha a közönség azt mondja, „láttam egy kedves előadást”, de holnapra már el is felejti. Szerintem a romeo@julia.com bemutatóját sem fogják egyhamar elfelejteni. Nem kell mindennel egyetérteniük vagy megérteniük – már az is fantasztikus, ha dolgozik bennük. Nem kell erre rögtön, racionálisan reflektálni.

– Célja az előadásokkal egyfajta tudatos társadalmi állásfoglalás, tükörtartás, vagy inkább intuitíven fogalmazza újra azokat a jelenségeket, amelyekkel találkozik?

– Nem azért csinálunk színházat, hogy oktassuk vele az embereket – ez nem közvetlen módon történik meg. Szerintem egy művésznek elsősorban vízióra, perspektívára és alkímiára van szüksége, hiszen elsősorban érzeteket közvetít.

A dolga, hogy egyfajta projekcióban, közvetett módon, átvitt értelemben jelezzen egy-egy problémát, de soha ne menjen bele aktuális politikai kérdésekbe.

Értékelem, hogy ezt az itteni művészekkel is képesek voltunk megfogni, konkrét értelmezés helyett valami olyasmit adunk a nézőknek, amire asszociatív módon lehet reagálni. Más részről nem tudhatjuk, ki milyen érzésekkel, prekoncepciókkal ül be egy-egy előadásra: borzalmasnak tartom, amikor egy előadás meg akarja határozni, milyen formában gondolkozzak vagy mire gondoljak.

Fotó: Toró Attila

– A táncosai hihetetlen fizikai teljesítményt nyújtanak, a technikai tudás, gondolom, alapvető. Mire van szükség ezenkívül ahhoz, hogy eleven, pulzáló legyen az előadás?

– Mindenekelőtt személyiség és hit kell, nem technika. Érdekes, hogy mindenki megjegyzi, mennyire képzettek technikailag a táncosaim, miközben engem sosem ez érdekelt. Nyolcvan százalékuk úgy került a társulathoz, hogy korábban nem láttam őket táncolni. Legtöbbjüket egy kávézóban vagy egy sportboltban, esetleg a tóparton láttam meg, vagy úgy, ahogy most te ülsz velem szemben egy testhelyzetben, ami egy bizonyos érzetet közvetít.

Az M Studiósok esetében szintén az a fantasztikus, hogy más dimenzióban dolgoznak, nincsenek technikai elvárások közé szorítva.

Lehet, hogy nem tudják a nyakuk fölé emelni a lábukat, cserébe viszont olyan dolgokat hoztak felszínre, amit még a technikai képzésről érkező táncosoknál sem mindig látok. Az ő személyiségüket például megöli, hogy iszonyatosan kapaszkodnak abba a technikai rendszerbe, amelyben végeznek. Amikor kijönnek a képzésről, legtöbb idő azzal telik, hogy leromboljam a frontális stílust, amit magukra szedtek, és visszajussanak a nyers, fizikai valósághoz; ahhoz a valós anyag- és érzésrendszerhez, amiből építkezni lehet. Hiszen egy táncos dolga nem megmutatás, hanem láttatás.

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat


– Származásáról és családi háttértörténetéről már több interjúban is beszélt, a szülei süketnémák voltak, a nyolc gyerek közül Ön a legkisebb, egy ideig intézetben nevelkedett. Minek köszönhető, hogy az úgynevezett „hátrányokat” alkotói energiákká kovácsolta?

– Mindenki hátrányokról beszél, amit én sosem értettem. Egy siketnéma rendszerben nagyon finom rezonanciák és a kimondatlan szavak mögé látás van: ki kell olvasni a testbeszédből az információt. Fantasztikusan gazdag anyag ez, amit eleinte nem is realizáltam, később rájöttem, hogy tulajdonképpen ennek köszönhetően formálódtam.

Ha iskolavezető lennék, kötelezővé tenném a jelrendszer legalább alapszintű elsajátítását.

A romeo@julia.com-ban is rengeteg ilyen kommunikációs jelt használunk, és szinte biztos vagyok benne, hogy senki nem fogja megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek. Az előadás végig azt kommunikálja, hogy annyi vagyok, amennyi, és nem akarok sem több, sem kevesebb lenni. Jó lenne, ha ez a nézők közt is hasonló csatornára találna, amihez muszáj lesz „levetkőzni”, megtisztulni.

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat

– Egy próbafolyamat során rendszerint a táncosokat is „lemezteleníti”. Hogyan fogadják?

– Nehezen, hiszen át kell préselniük magukat egy valóságos létkérdésen, és meg kell találniuk azt a pontot, ami már nem róluk szól, hanem átlépnek egy másik dimenzióba. Ott vannak, de már nem ők vannak ott. Olyan ez, mint amikor Francis Bacon (brit festő – szerk. megj.) fest, és elveszíti a kontrollt.

Egyszer csak megszületik egy vonalvezetés, ami balesetszerűen találkozik egy másik formával, amiből aztán megszületik valami.

Sosem racionális, kigondolt pontokból építkezett, volt bátorsága beleveszni egy anyagrendszerbe. A nagy festők mind azt mondják, hogy a művészet lényege az alkímia, amit a racionális társadalom egyre jobban eltart magától, miközben legalább annyira vágyik is rá. Annyira elnyomja és harcol ellene, hogy az életben nincs esélye megérezni.

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat


– Gondolom, ijesztő lehet a bizonytalanság…

– Ijesztő, mert az emberek nem ismerik magukat. Képtelenek leülni egy órán át elmélyülni magukban. Szerintem egy táncosnak vagy koreográfusnak addig nem is kéne tanítania, amíg nem tud napi két-három órát egyedül dolgozni, belemerülni önmagába, egységbe hozva a testiséget a lelkiséggel és a gondolkodással. Hatvanöt éves vagyok, de mai napig minden reggel másfél-két órát egyedül dolgozom, hogy képes legyek méltó partnere lenni azoknak, akikkel majd együtt kell dolgoznom. A táncosok nem azért jönnek a próbaterembe, hogy azt nézzék, hogyan készülök fel a folyamatra, hanem, hogy saját teljességemben lássanak. Ez a felkészülés részükről is nagyon fontos.

Fotó: Facebook/FrenÁk Társulat


– Egy másik interjúban említette, hogy találkozott Kazuo Ohno japán butohtáncossal, és az útmutatás helyett a mester csak egy rizsestálat adott át Önnek – amit akkor Ön annak szimbólumaként értelmezett, hogy járja csak a saját útját. Milyen ez az út és hová vezet?

– Szerintem addig is úton voltam, csak akkor még kerestem valakit, aki megerősít abban, hogy jó úton járok. Ebben azonban senki nem tud megerősíteni, csak a saját hitem. Mindenki vágyik biztos pontokra, ez is egy ilyen volt. Aztán rájöttem, hogy ilyen emberek voltak és vannak még az életemben. Egy festőművész barátom például évekkel ezelőtt egy bemutató után mondta, hogy „Pál, ez nem az”, ami akkor eléggé zavart, majd két-három évre rá bemutattuk a Tricks&Tracks című előadást, ami után odajött, és azt mondta, „Pál, ez az”.

Van néhány meghatározó ember, de ők sem mondják meg, inkább csak egyfajta útjelzők.

Mint a pillanat, amikor a zeneszerző azt mondja, hogy számolnom sem kell hozzá, mégis a zenének az érzetét fogom meg, „a szívében” vagyok. A romeo@julia.com előadásban eleinte szintén rezonanciával igyekeztem éreztetni, mit szeretnék. Mert mindenekelőtt érzékelni, nem megérteni kell. A megértés jönni fog magától, természetes módon: az érzetek hozni fogják a pontos értelmezéseket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport