A Bernarda Alba házával indítja új évadát a szatmári színház

Krónika 2017. október 12., 16:21

A Federico García Lorca Bernarda Alba háza című darabjából készült, Sorin Militaru rendezte előadást mutatja be az idei évad első premierjeként pénteken 19 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Fotó: Harag György Társulat

„A darabot a rendező ajánlotta, én pedig örömmel fogadtam a felvetést, mivel a társulatban sok kiváló színésznő dolgozik. Számukra kínál remek játéklehetőséget ez a rendkívül jelentős Lorca-darab, mely

a női sors napjainkban is érvényes kiszolgáltatottságára is rávilágít, egy férfiközpontú, férfiak uralta világban.

Nagy bátorság ugyanakkor műsorra tűzni ezt a darabot, mert napjainkra vetítve az üzenetét, átgondolásra szorul az aktualitása. Úgy vélem, az előadás erős képeinek, költőiségének, hangulati erejének köszönhetően a rendező érvényes kulcsot talált a darabhoz" – nyilatkozta Bessenyei Gedő István társulatigazgató, az előadás dramaturgja.

Hozzátette, külön öröm számára, hogy a munkát jelentős vendégművészek segítették: a címszerepet játszó Tóth Tünde kiváló nagyváradi színésznő, András Lóránd koreográfus, aki korábban flamenco-workshopot is tartott már a társulatunk művészeinek, illetve Márton Erika jelmeztervező, aki lassan már visszatérő vendégnek számít Szatmáron.

A Lorca-darab pletykaéhes andalúz falujában a tradíció erejénél csak egy dolog lehet fontosabb: hogy mit gondolnak rólunk mások.

Ilyen közegben él Bernarda Alba, öt – jócskán eladósorban lévő – lányával, háborodott édesanyjával, és két szolgálójával. Férje halála után Bernarda, az ősi szokásoknak megfelelően, a gyász börtönévé változtatja a családi házat. Nyolc évnyi rabságra ítélt lányai szinte csak az ablakréseken át, és a szolgálók pletykáin keresztül érintkezhetnek a külvilággal, melytől anyjuk rettegve félti őket, és amely a testi és lelki szerelem lehetőségével csábítja a nővéreket. A ház környékén ólálkodó férfiak látványa újra meg újra felébreszti bennük az elfojtott vágyakat.

Az előadás szereplői: Tóth Tünde m. v., László Zita, Rappert-Vencz Stella, Bogár Barbara, Bándi Johanna, Kovács Nikolett, Keresztes Ágnes, Méhes Kati, Gál Ágnes, Moldován Blanka, Laczkó Tekla, Bodea Tibor, Poszet Nándor, Orbán Zsolt, Frumen Gergő, Varga Sándor. A produkció díszletét Fornvald Gréti tervezte, jelmezei Márton Erika m. v. munkáját dicsérik. A produkció koreográfusa András Lóránt m. v., dramaturgja Bessenyei Gedő István.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat