Washington továbbra is kitart Izrael mellett, nem állítja le a fegyverszállításokat

Washington továbbra is kitart Izrael mellett, nem állítja le a fegyverszállításokat

Segítség. AZ izraeli hadsereg egyelőre számíthat az amerikai fegyverekre

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Egyesült Államok elítéli az izraeli katonai támadás halálos következményeit, de nem változtat Izraelt érintő politikáján – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora kedden.

Hírösszefoglaló

2024. május 29., 09:032024. május 29., 09:03

John Kirby újságírók előtt hangsúlyozta, hogy

Izrael a Rafahban zajló katonai akciójával egyelőre nem lépte át azt a „vörös vonalat”, ami fegyverszállítások leállításához vezethet,

utalt Kirby Joe Biden elnök szavaira. Az amerikai adminisztráció többször hangoztatta, hogy nem támogat átfogó hadműveletet a sűrűn lakott dél-gázai városban, ahol menekültek tömegei zsúfolódtak össze.

A Hamász magas rangú vezetői ellen végrehajtott, de számos civil áldozatot is követelő izraeli katonai csapással kapcsolatban a fehér házi illetékes az MTI szerint azt mondta, hogy az emberi élet elvesztése szívszorító és szörnyű, valamint közölte, hogy a katonai akció körülményeiről folyó izraeli vizsgálatot az amerikai fél nyomon követi.

Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője kedden, szintén újságírók előtt azt hangoztatta, hogy

az izraeli haderő egy hete Rafáh városában zajló műveletének nagyságrendje nagyon különbözik az egyéb gázai városokban korábban végrehajtott izraeli katonai akciókétól.

Amerikai tisztségviselők kedden arról is beszámoltak, hogy átmenetileg felfüggeszteni kényszerültek az Egyesült Államok hadserege által létesített, a Gázai övezet partjainál két hete átadott, ideiglenes kikötői móló működését.

A közlés szerint

a vízen úszó létesítmény darabjai elváltak egymástól a heves hullámzás miatt, így az egy ideig nem lesz használható segélyek eljuttatására a rászoruló palesztin lakosság számára.

Hogy mennyi ideig tart majd a helyreállítás, azt nem közölték.

Az úszó mólót rögzítését segítő bárkák közül négy, a keddi bejelentés szerint, levált és megfeneklett részben a közeli izraeli partoknál, részben a gázai partszakasznál.

Az elmúlt két hétben a létesítmény segítségével mintegy 820 tonna segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe, ugyanakkor ezek szétosztása a rászorulók között számos nehézségbe ütközött, és korlátozott volt. Az első kamionokat a helyiek megrohanták, ami miatt két napig álltak a szállítások, a kialakult káoszban egy palesztin életét vesztette.

A kikötői móló kialakítása mintegy 320 millió dollárba került, a kivitelezésben az Egyesült Államok mellett nemzetközi partnerek is részt vettek.

A létesítményt azért hozták létre, hogy szélesítsék a gázai segélyek bejutásának csatornáit. A mólóra kamionok is behajthatnak, amelyekre a hajókon érkező humanitárius szállítmányt átrakodják, hogy a Gázai övezet területére vigyék.

Eközben palesztin orvosok szerint sokan haltak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban újabb izraeli támadásokban kedden, két nappal azután, hogy jelentések szerint egy légicsapás negyvenöt ember életét oltotta ki. A számos áldozatot követelő vasárnapi támadás nagy nemzetközi felháborodást váltott ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben arra figyelmeztetett, hogy

még több palesztin fog meghalni, mert a Rafah elleni izraeli támadások megindítása óta teljesen leállították a súlyos betegek és a sebesültek egészségügyi okokból történő kimenekítését az övezetből.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálatot folytat a Rafah nyugati részében található menedék elleni újabb támadásról szóló jelentések kapcsán. A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet szerint legalább négy gránát csapódott be az épületbe, és meg nem erősített becslések szerint az áldozatok száma meghaladta a húszat.

Előzőleg kedden

a Hamász vezette gázai hatóságok azt mondták, hogy újabb tizennyolc ember halt meg az éjszaka folyamán Rafah elleni támadásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az izraeli hadsereg kedden behatolt a város központjába. Az ynet izraeli hírportál szerint izraeli harckocsikat vonultattak fel Tell-esz-Szultán negyedbe, amelyet a vasárnapi légicsapások eltaláltak. Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint csapatokat vonultattak fel Rafah körül a járókelők megvédelmezésére.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA szerint mintegy egymillió ember menekült el Rafahból, amióta az izraeli hadsereg három hete megkezdte a legutóbbi offenzívát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) a múlt héten rendelte el, hogy Izrael azonnali hatállyal vessen véget a Rafah elleni hadműveleteknek. Izrael közölte: nem ismeri el a bíróság joghatóságát.

A Hamász vezette palesztin terület egészségügyi minisztériuma szerint legkevesebb 36 096 ember halt meg és több mint 81 ezer sebesült meg a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása kiváltotta gázai konfliktus kezdete óta.

A WHO, amely szerint még több palesztin fog meghalni az evakuálások leállítása miatt, régóta kéri: tegyék lehetővé, hogy több súlyos beteget, illetve sebesültet menekíthessenek ki a háború dúlta palesztin területről.

Miközben palesztinok ezreinek van szüksége egészségügyi okokból sürgős evakuálásra, eddig csak nagyon kevesen kaptak erre engedélyt.

Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, hogy az izraeli harckocsik május 7-i rafahi behatolása utáni napon hirtelen leálltak az egészségügyi célú evakuálások, aminek következtében többen halnak meg ellátásra várva. A háború előtt naponta 50-100 ember, közöttük rákbetegek, hagyták el a Gázai övezetet, hogy egészségügyi ellátásban részesüljenek.

A WHO szerint mintegy tízezer embert kellene evakuálni egészségügyi ellátás céljából, több mint hatezer közöttük sérült, nem egészen kétezer pedig súlyos állapotban lévő krónikus beteg. A gázai evakuálások május 8-i leállítása óta a számuk mintegy ezer súlyos beteggel és sebesülttel nőtt – közölte Harris, hozzátéve, hogy ellátás nélkül meghalnak.

Közben

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője kijelentette: haladéktalanul véget kell vetni a gázai borzalomnak és szenvedésnek.

Dujarric egyben felhívta a figyelmet arra, hogy António Guterres elítélte az Izrael által május 26-án végrehajtott halálos rafahi csapásokat. „Az izraeli hatóságoknak meg kell engedniük, illetve elő kell segíteniük a humanitárius segélyek azonnali, biztonságos és akadálymentes leszállítását a rászorulóknak és nyitva kell tartani a határátkelőket” – húzta alá a szóvivő.

Újabb videót tett közzé az Iszlám Dzsihád egy túszról
Újabb videót tett közzé az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet az egyik elhurcolt túszról.
Egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy a mintegy fél perces felvétel mikor, illetve milyen körülmények között készült, így az sem ismert, hogy a 28 éves férfit fenyegetéssel vették-e rá nyilatkozatára.
A videón látható fiatalember arról beszélt, hogy a napokban fel fogja tárni a teljes valóságot arról, hogy mi történt vele és más túszokkal a Gázai övezetben.
Az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a férfit anyjával, nagyanyjával és barátnőjével együtt hurcolták el a szélsőségesek október 7-én a palesztin térség határa mellett található Nir Óz kibucból.
A három nő november végén szabadulhatott a radikálisok markából az izraeli kormány és a Hamász iszlamista szervezet között létrejött fogolycsere megállapodás keretében.
A fiatalember apját a terroristák megölték az október 7-i vérengzés során, amelynek nyomán a szélsőségesek több mint 250 túszt is ejtettek.
A Hamász és az Iszlám Dzsihád is már több olyan felvételt is közzétett, amelyeken elhurcolt emberek láthatók. Izrael e videókat a hozzátartozókkal szemben alkalmazott pszichológiai terrornak nevezte.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 29., szerda

„Ez egy nagyon veszélyes nap Amerika számára”. Utolsó szakaszába ért a Trump elleni büntetőtárgyalás New Yorkban

A védőügyvéd, majd az ügyész zárszavával folytatódott New Yorkban a Donald Trump ellen indult büntetőeljárás, amelyben akár a héten meghozhatja döntését az esküdtszék.

„Ez egy nagyon veszélyes nap Amerika számára”. Utolsó szakaszába ért a Trump elleni büntetőtárgyalás New Yorkban
2024. május 29., szerda

Hiába járt le Zelenszkij mandátuma, a hadiállapot végéig ő marad az elnök

Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig – szögezte le Ruszlan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnök, reagálva közösségi oldalain Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi taskenti kijelentésére.

Hiába járt le Zelenszkij mandátuma, a hadiállapot végéig ő marad az elnök
2024. május 28., kedd

Mérgező anyagok ukránok általi alkalmazásáról beszélt egy orosz tábornok

Ukrajna a mérgező anyagok alkalmazásának kiterjesztését tervezi a „különleges hadművelet” zónájában.

Mérgező anyagok ukránok általi alkalmazásáról beszélt egy orosz tábornok
2024. május 28., kedd

Európai kis NATO-tagállamokat fenyeget Putyin oroszországi támadások esetén

Súlyos következményekkel fenyegette meg Vlagyimir Putyin a NATO európai tagállamait, amennyiben lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy nyugati fegyvereket használjon fel oroszországi célpontok támadására.

Európai kis NATO-tagállamokat fenyeget Putyin oroszországi támadások esetén
2024. május 28., kedd

Donald Trump: „Orbán Viktort nem akar háborút, és én sem akarok háborút”

„Ha megnézik Orbán Viktort, ő nem akar háborút, és én sem akarok háborút” – mondta Donald Trump a Timcastnek adott interjújában, amelyet Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója tett közzé a Facebook-oldalán kedden.

Donald Trump: „Orbán Viktort nem akar háborút, és én sem akarok háborút”
2024. május 28., kedd

30 F-16-os vadászgépet ad Belgium Ukrajnának, Borrell szerint Kijev használhatja orosz célpontok ellen a nyugati fegyvereket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú, hosszú távú, 10 éves biztonsági megállapodást írt alá Alexander De Croo belga miniszterelnökkel kedden Brüsszelben.

30 F-16-os vadászgépet ad Belgium Ukrajnának, Borrell szerint Kijev használhatja orosz célpontok ellen a nyugati fegyvereket
2024. május 28., kedd

A határtól közel 2000 kilométerre található oroszországi radart támadott meg az ukrán katonai hírszerzés

Egy, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) által indított nagy hatótávolságú drón vasárnap eltalálta az oroszországi Orszk városában, az Orenburgi területen található Voronyezs M korai előrejelző radart.

A határtól közel 2000 kilométerre található oroszországi radart támadott meg az ukrán katonai hírszerzés
2024. május 28., kedd

Keményen bírálják Izraelt a több tucatnyi civil halálát okozó rafahi támadás miatt, Netanjahu szerint tragikus hiba történt

Tragikus hibának nevezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn azt a légicsapást, amely 45 ember halálát okozta a gázai Rafahban, egy palesztin menekülttáborban.

Keményen bírálják Izraelt a több tucatnyi civil halálát okozó rafahi támadás miatt, Netanjahu szerint tragikus hiba történt
2024. május 28., kedd

Francia kiképzőtisztek „látogatnak” Ukrajnába az ukrán főparancsnok szerint

Hamarosan francia kiképzőtisztek érkezhetnek Ukrajnába, hogy meglátogassák a helyi kiképzőközpontokat – közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Francia kiképzőtisztek „látogatnak” Ukrajnába az ukrán főparancsnok szerint
2024. május 27., hétfő

Josep Borrell szerint az EU-ban egyre nagyobb a vita a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek keddi tanácskozóján egyre terjedelmesebb vita alakult ki nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról az orosz hadsereg ellen Oroszország területén.

Josep Borrell szerint az EU-ban egyre nagyobb a vita a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról