Ukrán tábornok: bár ma még van elegendő légvédelmi lőszer, a készleteket csak nyugati segítséggel lehet feltölteni

Ukrán tábornok: bár ma még van elegendő légvédelmi lőszer, a készleteket csak nyugati segítséggel lehet feltölteni

Fotó: Twitter

Ukrajna mobil légvédelmi rendszere elegendő lőszerrel rendelkezik ahhoz, hogy megbirkózzon „néhány” újabb nagyszabású orosz támadással, de készleteiket csak nyugati segítséggel lehet feltölteni – figyelmeztetett egy ukrán tábornok.

Hírösszefoglaló

2024. január 04., 10:072024. január 04., 10:07

Bár az ukrán hadsereg most azt állítja, hogy az Oroszország által indított rakéták és drónok többségét sikeresen lelövi, ezek a támadások az elmúlt napokban megszaporodtak, és továbbra is számos áldozatot követelnek: a pénteki támadásban mintegy ötven ember halt meg, köztük 30 Kijevben, a keddi támadásban öten, és több száz civil sérült meg.

„A jelenlegi helyzetben a mobil légvédelmi rendszerek esetében elegendő lőszer áll rendelkezésre (...) ahhoz, hogy ellenálljunk a következő erős támadásoknak” – hangsúlyozta Szergej Najev tábornok, az ukrán egyesített erők erők parancsnoka szerdán Kijev mellett az AFP-nek.

„De közép- és hosszú távon természetesen szükségünk lesz a nyugati országok segítségére, hogy feltöltsük a rakétakészletet” – tette hozzá a vezérezredes, akiknek fő feladata a főváros feletti égbolt védelme.

Számára a prioritás az, hogy „több lőszert kapjunk”, mivel az orosz hadsereg „ki akarja meríteni a légvédelmi rendszert”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország 2023. december 29-ig közel 300 rakétát és több mint 200 Sahíd kamikázedrónt küldött Ukrajna ellen.

Ami Najev tábornok egységeit illeti, azok mobil rendszerekkel vannak felszerelve, és nem olyan korszerűbb eszközökkel, mint az amerikai Patriotok, amelyek képesek az orosz Kinzsal hiperszonikus rakéták lelövésére. „Természetesen több rakétát szeretnénk a Patriotokhoz, és több rakétakilövő rendszert is” – tette hozzá a magas rangú ukrán tiszt.

Najev tábornok kitüntetéseket adott át légvédelmi egységekben szolgáló katonáknak,

dicsérve a keddi orosz légicsapás során elért „körülbelül 90 százalékos hatékonyságot”.

„A világon egyetlen más légvédelmi rendszer sem képes ilyen eredményeket elérni, különösen, ha Oroszország elleni harcról van szó” – mondta.

Eközben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt:

Ukrajna nem készül semmilyen alternatívával az Oroszország elleni háborúja blokkolt amerikai katonai támogatásának kiváltására,

és bízik abban, hogy az amerikai kongresszus beleegyezését adja a támogatás felszabadításához.

„Nincs B-tervünk. Bízunk az A tervben” – mondta Kuleba a CNN-nek adott interjúban.

„Ukrajna mindig a rendelkezésére álló erőforrásokkal fog harcolni. És ... amit Ukrajna kap, az nem alamizsna. Ez egy befektetés a NATO védelmébe és az amerikai nép jólétének védelmébe” – mondta.

Kuleba szerint, ha Oroszország győz a több mint 22 hónapja tartó konfliktusban, „más vezetők is kísértésbe esnek, hogy Oroszország nyomdokaiba lépjenek, a biztonság megteremtése a világnak ezen a részén és ezeknek a vezetőknek az elrettentése pedig sokkal, de sokkal magasabb árat fog követelni az Egyesült Államoktól”.

Kuleba szerint minden olyan tisztségviselő, aki azt sugallja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem támadna meg egy NATO-tagállamot, ha a Kreml sikerrel jár Ukrajnában, „hatalmas hibát követ el”, és „munkahelyet kellene váltania”.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai kormány további 61 milliárd dolláros támogatásra irányuló kérését Ukrajna számára blokkolták az amerikai kongresszusban, mivel annak a republikánusok szerint az amerikai-mexikói határ mentén a bevándorlás ellenőrzésének szigorításával kell együtt járnia.

Az eddigi legnagyobb fogolycserét hajtotta végre Ukrajna és Oroszország

Oroszország és Ukrajna szerdán bejelentette, hogy mindketten több mint 230 hadifoglyot engedtek szabadon a közel két éve tartó fegyveres konfliktus legnagyobb fogolycseréje során – jelentette az AFP. Ez az első hadifogolycsere nyár óta, miután Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy blokkolja az erről szóló tárgyalásokat.
„Összetett tárgyalási folyamatot követően 248 orosz katonát hazaszállítottak a kijevi rezsim által ellenőrzött területről” – tudatta az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett közleményében.
„Több mint 200 katonánk és civilünk tért vissza az orosz fogságból” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos szerint 230 ukrán katonát engedtek szabadon a Kijev és Moszkva közötti 49. fogolycsere során az orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta.

F-16-os vadászgépekkel segíti Norvégia az ukrán pilóták kiképzését az oroszok elleni harcra

Norvégia két F–16-os vadászgépet küld Dániába az ukrán pilóták kiképzésére – jelentette be szerdán a norvég kormány.
„A korszerű hadsereg felállításához Ukrajnának nyújtott segítség nagyratörő és hosszú távú feladat, amelyben egy sor szövetséges részt vesz” – hangsúlyozta közleményében Brjon Arild Gram norvég védelmi miniszter.
Norvégia tavaly bejelentette, hogy több más országhoz, így Dániához és Hollandiához hasonlóan Ukrajnának ad át felújított állapotban szolgálatból kivont F–16-os vadászgépeket, amelyeket modernebb F–35-ös géppel vált fel.
Oslo egyelőre nem közölte az átadandó F–16-os gépek számát és a szállítás ütemtervét, de az illetékes szolgálatok szerint csak néhány repülőgépről van szó. A skandináv ország tucatnyi oktatóval részt vesz a legénység kiképzésében. A két norvég F–16-ost egyelőre meghatározatlan időre a dániai Skrydstrup támaszpontra vezénylik, ahol az ukrán pilóták kiképzése folyik nemzetközi együttműködés keretében.
Újévi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy az ukrán pilóták már képesek ezeket a gépeket vezetni, és arra számít, hogy a vadászgépek idén felszállnak.
Norvégia vállalta, hogy 2023 és 2027 között 6,8 milliárd eurós polgári és katonai célú segítséget nyújt Ukrajnának. Hétfő óta azt is engedélyezi, hogy a norvég fegyvergyártók közvetlenül adjanak el hadianyagot Ukrajnának, holott korábban az ilyen export tilos volt hadban álló országok részére. Az eladásokat mindazonáltal a norvég külügyminisztérium hozzájárulásához kötik, amelyet minden esetben külön kell kérelmezni.
Közben szerdán Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője közölte: akár öt évig is eltarthat a Fekete-tenger, illetve az Azovi-tenger aknamentesítése.
„A tengeri összeköttetések és kereskedelmi útvonalak aknamentesítése becslések szerint 3-5 hónapot vehet igénybe, míg az átfogó aknamentesítési művelet 3-5 évet” – mondta Pletencsuk, akit az Ukrajinszka Pravda idézett.
A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az aknamentesítési művelet még tervezési fázisban van. Hozzátette ugyanakkor, hogy a művelet főhadiszállását már létrehozták.
A Fekete-tengeren az ukrajnai háború kitörése nyomán helyeztek ki aknákat a konfliktus szereplői. December végén egy Panamában regisztrált gabonaszállító hajó legénységének két tagja sérült meg egy aknarobbanásban közel Ukrajna partjaihoz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában, csütörtökön Budapesten.

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping
2024. május 09., csütörtök

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő
2024. május 09., csütörtök

Halálos áldozatokat követeltek az orosz légicsapások, Zelenszkij a náci Németországhoz hasonlította Putyin Oroszországát

Két ember meghalt a dél-ukrajnai Nikopol várost ért orosz légi csapásokban – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Halálos áldozatokat követeltek az orosz légicsapások, Zelenszkij a náci Németországhoz hasonlította Putyin Oroszországát
2024. május 09., csütörtök

Putyin a győzelem napi ünnepségen: „a nácizmus igazolása” része a nyugati elit politikájának

Oroszország elutasítja bármely állam vagy szövetség törekvését a kizárólagosságra, tudja, hová vezetnek a túlzott ambíciók – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

Putyin a győzelem napi ünnepségen: „a nácizmus igazolása” része a nyugati elit politikájának
2024. május 09., csütörtök

Még több támogatást akar Washington adni Ukrajnának az oroszok elleni háborúhoz

Az Egyesült Államok kormánya további finanszírozási csomagokon dolgozik Ukrajna számára – közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Még több támogatást akar Washington adni Ukrajnának az oroszok elleni háborúhoz
2024. május 09., csütörtök

Románia példaértékű az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén – vélekedett Iohannis washingtoni díjának átvételekor

Románia példaértékűnek számít az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén is – ezt állította Klaus Iohannis román államfő, amikor helyi idő szerint szerdán este átvette az Atlanti Tanács nevű politikai think tank díját.

Románia példaértékű az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság terén – vélekedett Iohannis washingtoni díjának átvételekor
2024. május 09., csütörtök

Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat

Joe Biden amerikai elnök szerdán először jelentette ki, hogy leállítaná az Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányok egy részét, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök nagyobb inváziót rendelne el Rafah városában.

Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat
2024. május 08., szerda

Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása
2024. május 08., szerda

Az uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz pénzekből származó nyereséget Ukrajna kapja meg

Az európai uniós tagállamok nagyköveti szinten elvben megállapodtak „az Oroszország lekötött vagyonából származó rendkívüli bevételekkel kapcsolatos intézkedésekről”, a pénz Ukrajna helyreállítását és katonai védelmét fogja támogatni.

Az uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz pénzekből származó nyereséget Ukrajna kapja meg
2024. május 08., szerda

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort a Svájcban rendezendő békecsúcstalálkozóra

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén – emelte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi portálon.

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort a Svájcban rendezendő békecsúcstalálkozóra