Egy hónapja tart a háború Ukrajnában: a Pentagon szerint az oroszok védekező pozíciókat foglalnak el, Zelenszkij tiltakozást vár

Egy hónapja tart a háború Ukrajnában: a Pentagon szerint az oroszok védekező pozíciókat foglalnak el, Zelenszkij tiltakozást vár

Fotó: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Huszonkilencedik napja tart a háború Ukrajnában, az ukrán hadsereg csütörtök reggeli műveleti jelentése szerint az orosz erők továbbra is Kijev, Csernyihiv és Harkiv régióira összpontosítanak. Mariupol folyamatos ostrom alatt áll. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világméretű tiltakozásra szólította fel a világ polgárait, a NATO csütörtökön Brüsszelben tart rendkívüli csúcstalálkozót, és egyes híradások szerint komolyan készül az orosz nukleáris támadásra.

Krónika

2022. március 24., 08:332022. március 24., 08:33

Az ukrán hadsereg által csütörtök reggel közzétett legfrissebb műveleti jelentés szerint

az orosz erők továbbra is Kijev, Csernyihiv és Harkiv régióira összpontosítanak.

Herszonban az orosz csapatok „terrorizálják a helyi lakosságot”, és a Roszgárda (az orosz nemzeti gárda) egységeit használják a polgári engedetlenség megakadályozására – olvasható a közleményben.

A délkelet-ukrajnai Mariupol város immár hetek óta ostrom alatt áll. A BBC pedig arról számolt be, hogy az orosz erők a Krímtől északkeletre próbáltak meg átjutni, és csatlakozni a kelet-ukrajnai orosz csapatokhoz. Egy Mariupolból nemrég elmenekült tisztviselő a BBC-nek elmondta, hogy bár a város nagy része elpusztult, a kikötő területe szinte sértetlen. Ezt támasztják alá a helyszínről szerda reggel készült műholdfelvételek, amelyeken nem látszanak háborús károk.

A Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökre virradóra arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte védelmi állások kialakítását.

„Az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat Kijevtől 55 kilométerre keletre és északkeletre” – idézte a névtelenséget kérő tisztviselőt az MTI. A Pentagon kedden még úgy becsülte, hogy az orosz erők 15–20 kilométerre vannak a főváros központjától. „Az vettük észre, hogy (az oroszok) beássák magukat és védekező pozíciókat alakítanak ki. Nem arról van szó, hogy nem haladnak előre, hanem arról, hogy nem próbálnak előre haladni. Védekező pozíciókat foglalnak el” – tette hozzá.

Az orosz erők a Pentagon becslései szerint a Kijevtől északkeletre fekvő Csernyihiv központjától 10 kilométerre is beszorultak. „Itt területet vesztettek, az ellenkező irányba mozognak, de nem sokkal” – jegyezte meg a nyilatkozó.

Harkivban (keletre), ahol továbbra is heves harcok folynak, az orosz erők még mindig 15–20 kilométerre vannak a városközponttól, és az ukránok nagyon kemény ellenállásába ütköznek.

Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselője szerint az orosz hadsereg most úgy tűnik, hogy az oroszbarát szakadár Luhanszk és Donyeck keleti régiót helyezi előtérbe.

Idézet
Sokkal több energiát fektetnek a Luhanszk és Donyeck régióba, és különösen Luhanszk környékére

– tette hozzá. „Úgy véljük, hogy megpróbálják mozgásképtelenné tenni az ukrán erőket, amelyeket 2014 óta a szakadár területekkel közös frontvonal mentén telepítettek, hogy ne lehessen őket máshol bevetni” – magyarázta.

Délen – jegyezte meg az amerikai védelmi tárca – az orosz haditengerészet az Azovi-tengeren lévő Berdjanszk kikötőjét használja üzemanyag-utántöltésre. Ez utóbbi település

azon kevés városok egyike, amelyet az orosz erőknek az offenzíva 28. napján sikerült ellenőrzésük alá vonniuk.

A Pentagon ugyanakkor nem észlelt változást Odessza kikötőváros környékén. Ha a hét elején több rakétát lőttek is ki Odessza irányába orosz hadihajókról, ez kedden és szerdán nem ismétlődött meg – mondta az amerikai tisztviselő.

A NATO becslése szerint különben 7 ezer és 15 ezer közé tehető a négy hete zajló ukrajnai háborúban meghalt orosz katonák száma

– számolt be róla a The Guardian. Összehasonlításképpen: Oroszország tíz év alatt mintegy 15 ezer katonát vesztett Afganisztánban. A NATO egyik magas rangú, névtelenséget kérő katonai tisztviselője elmondta, hogy a szövetség becslése az ukrán hatóságoktól származó információkon, az Oroszország által – szándékosan vagy sem – nyilvánosságra hozott adatokon és a nyílt forrásokból gyűjtött hírszerzési információn alapul.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közben szerda este arról tájékoztatott, hogy több tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég.

Az ukrán parlament a hét elején közölte, hogy a két négyzetkilométeres területen hét tűz ég, és ezeket valószínűleg orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozta.

Mint ismeretes, a lezárt atomreaktor körüli terület – a valaha volt legsúlyosabb polgári nukleáris baleset helyszíne – a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll. Az ukrán hatóságok közölték a NAÜ-vel, hogy jelenleg nem végeznek sugárzásméréseket a területen, de elmondták, hogy Kijevben és a Csernobiltól nyugatra fekvő két helyszínen a cézium koncentrációjának enyhe emelkedését észlelték. A hatóságok szerint a mérések nem adnak okot jelentős aggodalomra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfrissebb videóüzenetében világméretű tiltakozásra szólította fel a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen.

„Ukrán jelképekkel vonuljatok fel, hogy megvédjétek Ukrajnát, a szabadságot, az életet” – mondta Zelenszkij egy angol nyelvű videóüzenetben.

Idézet
Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat!

Az orosz invázió egy hónapos évfordulójának előestéjén tartott tüzes beszédében Zelenszkij felszólította a világot, hogy március 24-től szálljon szembe a háborúval. „Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!” – hangoztatta.

A The Guardian ugyanakkor úgy tudja, hogy a Fehér Ház „Tigris csapata” kezdte el kidolgozni a lehetséges forgatókönyveket és támadási stratégiákat arra az esetre, ha a NATO területét nukleáris támadás érné.

A Híradó.hu által idézett cikk szerint a csoport többek között azt is vizsgálja, milyen válaszlépéseket kell bevezetni akkor ha az orosz katonák a NATO területére lépének azért, hogy megtámadják az Ukrajnába fegyvereket és segélyeket szállító konvojokat.

A terveket vélhetően csütörtökön vitatják meg Brüsszelben, ahol a NATO rendkívüli csúcstalálkozót tart. A hivatalos bejelentés szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül részt vesz a találkozón.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy elhúzódó ukrajnai háborúra és a NATO-val való esetleges jövőbeni konfrontációra való felkészülést alapozta meg azzal, hogy leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert, és Andrej Belouszovot nevezte ki a helyére.

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával
2024. május 13., hétfő

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter.

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe
2024. május 13., hétfő

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelntése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás
2024. május 13., hétfő

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban – közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn.

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta
2024. május 13., hétfő

Súlyos a helyzet Harkivban, az ukránok megpróbáljak megállítani az oroszokat Vovcsanszknál

Folynak a harcok a Harkivi területen található Vovcsanszkért, az ukrán csapatok megpróbálják elhárítani Oroszország kísérletét a város elfoglalására – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara hétfőn.

Súlyos a helyzet Harkivban, az ukránok megpróbáljak megállítani az oroszokat Vovcsanszknál
2024. május 13., hétfő

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New Yorkban hidat zártak le

Több nagy amerikai egyetemen palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomázó hallgatók záróünnepségét vasárnap és szombaton, New Yorkban a Manhattan hidat zárták le részlegesen a tiltakozók.

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New Yorkban hidat zártak le
2024. május 12., vasárnap

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére
2024. május 12., vasárnap

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre
2024. május 12., vasárnap

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét

A végzős diákok rokonai gyűltek össze az egyik stadionban tartott rendezvényen, amelyet megzavartak a tüntetők. Több európai nagyvárosban is folytatódtak a palesztin-párti megmozdulások, amelyeken önálló palesztin állam létrehozását követelték.

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét
2024. május 12., vasárnap

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost