Újabb fegyverszünetre tett javaslatot Izrael a Hamász terrorszervezetnek

Újabb fegyverszünetre tett javaslatot Izrael a Hamász terrorszervezetnek

Fotó: Facebook/Izraeli hadsereg

Izrael olyan javaslatot terjesztett a Hamász elé, amely a harcok egyhetes szüneteltetését tartalmazza 40 túsz szabadon bocsátásáért cserében – közölte a CNN két izraeli tisztségviselőre és egy másik, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.

Krónika

2023. december 20., 08:032023. december 20., 08:03

A szabadon bocsátására javasolt túszok között nők, idősek és sürgős ellátásra szorulók is vannak.

Az alkut katari közvetítőkön keresztül terjesztik a Hamász elé.

Michael Herzog, Izrael amerikai nagykövete megerősítette, hogy

Izrael hajlandó szüneteltetni a harcokat, ha ez azt jelenti, hogy minél több túszt szabadon engednek, de nem erősítette meg, hogy sikerült-e megegyezni.

„Azt hiszem, korai lenne megmondani, hogy van-e megállapodás, mert eddig a Hamász elutasította, hogy újabb alkut kössön” – mondta Herzog a CNN-nek.

„Állandó tűzszünetet reméltek, de remélem, hogy annak nyomása alatt, amit a helyszínen teszünk, plusz a katariak nyomása alatt beleegyeznek egy megállapodásba, de ebben a fázisban ez még korai” – mondta.

Eközben, miután a nemzetközi közvélemény egyre negatívabban viszonyul Izrael gázai háborújának folytatásával szemben, az ország belbiztonsági ügynöksége, a Sin Bet nyilvánosságra hozott egy videót a Kamal Advan kórház igazgatójának kihallgatásáról.

A videón Ahmed Al-Kahlot azt mondta, hogy

a Hamász politikai vezetése a háború első napjaiban azért használta a kórházat, mert úgy érezték, hogy ott nem lesznek célpontok.

Azt is elmondta, hogy ő és néhány más egészségügyi dolgozó a Hamász katonai szárnyának, az Al-Kasszam Brigádoknak a tagja volt.

A kihallgatást egy kis szobának tűnő, fehérre festett helyiségben vették fel, amelynek egyik falára izraeli zászlót tűztek. Nem világos, hogy Al-Kahlot szabadon beszélhetett-e, vagy hogy december 12-i letartóztatása óta bármikor hozzáférhetett-e ügyvédhez.

Az enklávé legtöbb kórházával ellentétben, amelyek az egészségügyi minisztérium igazgatása alá tartoznak,

a Kamal Advan kórház a katonai egészségügyi szolgálatok főigazgatóságához tartozik, amely a gázai belügyminisztérium része.

A CNN-nek a kihallgatási videó közzététele előtt nyilatkozó Dr. Hossazm Abu-Szafija, a kórház gyermekorvosi szolgálatának vezetője és Eid Szabbah, az ápolási osztály vezetője azt mondta, hogy a kórház csak orvosi szolgáltatásokat nyújt, és hogy az elmúlt héten a kórházban letartóztatott több tucat ember civil és egészségügyi dolgozó volt. A két orvos továbbá azt állítja, hogy az izraeli csapatok viselkedése a kórházban veszélyes és kegyetlen volt, még azután is, hogy az épületben lévő szinte minden palesztin férfit letartóztattak és elvittek.

Izrael jelentős figyelmet fordított a gázai kórházakra, mióta október végén megkezdte szárazföldi offenzíváját. Többször is olyan bizonyítékokkal állt elő, amelyek szerinte alátámasztják, hogy

a Hamász katonai központokként használja az egészségügyi létesítményeket,

és meghívta a médiát, hogy filmezze le a Gáza legnagyobb kórháza, a Sífa alatt található, földalatti helyiségeket tartalmazó alagutakat. Emellett újságíróknak fegyvereket is mutatott, amelyeket szerinte más kórházakban találtak.

Izrael politikai és katonai vezetőinek egyik fő érve az volt, hogy a gázai kórházaknak a Hamász általi ilyen jellegű használata a nemzetközi humanitárius jog szerint igazolja az izraeli katonai támadásokat.

Mindeközben Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője kedden közölte:

az izraeli hadsereg előrenyomul Gáza déli részén, nevezetesen Hán-Júnisz térségében.

„Egy egész dandárt és további erőket vezényeltünk a térségbe, valamint mérnöki erőket, hogy javítsuk az ilyen tevékenységet” – mondta.

Hán-Júniszban heves szárazföldi harcok és súlyos légicsapások zajlottak, a jelentések szerint több tucat ember vesztette életét. A múlt héten az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a lakosokat, hogy a Gáza második legnagyobb városának számító település egyes részeiből költözzön el a „biztonság garantálása érdekében”. De mivel a harcok miatt a kommunikáció megszakadt, nem világos, hogy az üzenetek mennyire jutottak el a lakossághoz.

Hagari azt is elmondta, hogy

az Izraeli Védelmi Erők a Hamász által használt földalatti infrastruktúrák felkutatására összpontosítanak.

„A Hamász északi, középső és déli (Gázai övezet) földalatti súlypontjainak megsemmisítése kulcsfontosságú lépés a Hamász felszámolásához. Ez időbe telik, és erőink ennek érdekében tevékenykednek” – mondta

A hadsereg szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy a Gázában a helyszínen lévő csapatokat tájékoztatták arról, hogyan keressék az élő túszokat.

„Az IDF különleges erőkkel és hírszerzéssel keresi az élő túszokat. Ez a legfőbb küldetés” – mondta Hagari. Mindez azután történt, hogy Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután az IDF pénteken közölte, hogy véletlenül megölt három izraeli túszt Gázában, miután tévesen fenyegetésként azonosította őket.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden Tel-Avivban találkozót tartott a túszok családjaival, amelynek során „megismételte elkötelezettségét az iránt, hogy minden túsz hazaengedését elérje”

– áll a hivatalának közleményében.

Netanjahu közölte a családokkal, hogy ő és a kormány elkötelezett „valamennyi túsz szabadon bocsátása mellett” – olvasható a közleményben.

„Megmentésük a legfőbb feladat. Éppen most küldtem el a Moszad vezetőjét kétszer is Európába, hogy előmozdítsa a túszaink kiszabadítására irányuló folyamatot. Nem kímélem az erőfeszítéseimet ebben az ügyben, és az a követelésem, hogy mindenkit hozzunk el” - mondta.

„Egyetlen garanciát tudok adni: nem állunk le” – mondta Netanjahu a találkozó egyik résztvevőjének.

Az ülésen részt vett még Gal Hirsch izraeli dandártábornok, Cáhi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács igazgatója és a miniszterelnök katonai titkára.

A találkozóra azért került sor, mert

a túszok csalódott családjai válaszokat követelnek a kormánytól szeretteik sorsáról és a kiszabadításukról szóló megállapodásról.

Eközben kedden este több tucat ember tüntetett Tel-Avivban, az izraeli katonai parancsnokság előtt, azonnali intézkedéseket követelve a Gázában fogva tartott többi izraeli túsz szabadon bocsátása érdekében.

Egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsában kedden is elhalasztották a szavazást a humanitárius segélyek Gázába történő eljuttatását rögzítő határozatról, hogy folytassák az egyeztetéseket, megelőzendő, hogy az Egyesült Államok megvétózza az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott dokumentumot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Tinédzserek akartak iszlamista merényleteket elkövetni Németországban

Iszlamista indíttatású terrormerénylet előkészítésének gyanújával tartóztattak le három fiatalkorút a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban – közölte pénteken a düsseldorfi főállamügyészség.

Tinédzserek akartak iszlamista merényleteket elkövetni Németországban
2024. április 12., péntek

Putyin: eddig humanitárius okokból nem támadtuk az ukrán energetikai infrastuktúrát, de most kénytelenek voltunk reagálni

A dél-ukrajnai Dnyipropetrovszk és Herszon megyében az energetikai infrastruktúrát támadták orosz drónok az éjszaka – közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Putyin: eddig humanitárius okokból nem támadtuk az ukrán energetikai infrastuktúrát, de most kénytelenek voltunk reagálni
2024. április 12., péntek

Hiába várják az Írországban élő románok a hazai piát és cigit, lekapcsolta a NAV a szállítmányt

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban – tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

Hiába várják az Írországban élő románok a hazai piát és cigit, lekapcsolta a NAV a szállítmányt
2024. április 12., péntek

Iohannisszal a stratégiai partnerségről, Zelenszkijjel a kárpátaljai magyarok jogairól egyeztetett Sulyok Tamás

Sulyok Tamás köztársasági elnök Klaus Iohannis román államfővel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett csütörtökön a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón – tájékoztatott a Sándor-palota.

Iohannisszal a stratégiai partnerségről, Zelenszkijjel a kárpátaljai magyarok jogairól egyeztetett Sulyok Tamás
2024. április 12., péntek

Nő a feszültség, Irán továbbra is Izrael „megbüntetésével” fenyeget – Izrael jelezte: megtorolja az esetleges támadást

Elkerülhető lett volna, hogy Teherán „megbüntesse” Izraelt a múlt heti, a damaszkuszi iráni konzulátus elleni halálos csapásért, ha a támadást elítélik az ENSZ-ben – közölte csütörtökön Irán ENSZ-képviselete.

Nő a feszültség, Irán továbbra is Izrael „megbüntetésével” fenyeget – Izrael jelezte: megtorolja az esetleges támadást
2024. április 12., péntek

Zelenszkij szerint még a nyáron meg kellene kezdeni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

„Helyénvaló” lenne az Európai Uniónak idén júniusban megkezdenie a tárgyalásokat Ukrajna csatlakozásáról – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön.

Zelenszkij szerint még a nyáron meg kellene kezdeni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával
2024. április 11., csütörtök

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson – közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson
2024. április 11., csütörtök

Iohannis Zelenszkijnek: Románia határozottan támogatja Ukrajnát

Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy Vilniusban érdemi megbeszélést folytatott ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, amelynek során megismételte, Románia határozottan támogatja Ukrajnát.

Iohannis Zelenszkijnek: Románia határozottan támogatja Ukrajnát
2024. április 11., csütörtök

Újabb izraeli irtóhadjárat indult a Hamász ellen, de még nem a Gázai övezet déli részén

Az izraeli hadsereg (IDF) hadműveletet indított a Gázai övezet középső részén az Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – jelentette be a katonai szóvivő csütörtökön

Újabb izraeli irtóhadjárat indult a Hamász ellen, de még nem a Gázai övezet déli részén
2024. április 11., csütörtök

Az ukrán villamosenergia-hálózat mellett gáztározókat is támadott az orosz hadsereg

Oroszország csütörtökre virradóra több mint 40 rakétával és 40 drónnal támadta Ukrajnát, öt régióban a létfontosságú infrastruktúrát megcélozva – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi hálón.

Az ukrán villamosenergia-hálózat mellett gáztározókat is támadott az orosz hadsereg