Terrorizmus finanszírozásával vádol Oroszország nyugati tisztségviselőket, büntetőeljárás indult

Terrorizmus finanszírozásával vádol Oroszország nyugati tisztségviselőket, büntetőeljárás indult

Fotó: Képernyőmentés – videofelvétel

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az Egyesült Államok és más NATO-országok vezető tisztségviselői ellen a terrorizmus finanszírozása címén, orosz parlementi képviselők feljelentése alapján – közölte kedden az orosz hatóság.

Hírösszefoglaló

2024. április 10., 08:262024. április 10., 08:26

Az SZK szerint

a terrorizmus finanszírozására szánt pénzt az ukrán Burisma Holdings cégen keresztül is áramoltatták, amely igazgatóságának 2014 és 2019 között Hunter Biden, a jelenlegi amerikai alelnök fia is tagja volt.

Az orosz büntetőtörvénykönyv alapján ezen címen életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

„Megállapítást nyert, hogy a kereskedelmi szervezeteken, egyebek között az Ukrajna területén működő Burisma Holdings olaj- és gázipari vállalaton keresztül áramló pénzeszközöket az elmúlt években terrorcselekmények végrehajtására használták fel az Oroszországi Föderációban csakúgy, mint a határain kívül is, prominens politikai és közéleti személyiségek likvidálása és gazdasági kár okozása céljából” – áll a közleményben.

A Nyomozó Bizottság tájékoztatása szerint

jelenleg több szakszolgálat és hatóság vizsgálja a „többmillió dollár nagyságrendű” pénzeszközök forrását és további mozgását, valamint konkrét nyugati tisztviselők és szervezetek érintettségét, továbbá a terrortámadások elkövetőinek kapcsolatát „külföldi kurátorokkal, szervezőkkel és szponzorokkal”.

Az SZK korábban közölte, hogy parlamenti képviselők felhívására vizsgálatot indított, miszerint az Egyesült Államok és más nyugati országok terrortámadásokat terveltek ki Oroszország ellen. Hasonló képviselői megkeresés érkezett a főügyészséghez is több oroszországi terrortámadás megszervezésével és finanszírozásával, valamint az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptember végi felrobbantásával kapcsolatban. A honatyák szerint az utóbbi merényletet az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban és Cipruson tartózkodó személyek és szervezetek hajtották végre.

Az Egyesült Államok húsziknak szánt, korábban lefoglalt fegyvereket adott át Ukrajnának
Az Egyesült Államok a jemeni húsziknak szánt, korábban lefoglalt több ezer fegyvert és hozzá való lőszert adott át Ukrajnának – jelentette be az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.
A közlemény szerint a katonai eszközöket a múlt héten adták át az ukrán haderő egységeinek, és azok „segítséget jelentenek majd Ukrajna számára az önvédelemben az orosz támadással szemben”. Az ukrán haderő rászorul minden nyugati segítségre, mert az Egyesült Államok részéről jelenleg gyakorlatilag szünetel a katonai támogatás. Idén eddig egy 300 millió dollár értékű katonai csomagot jelentett be Washington Kijev számára.
A most átadott fegyverek között AK-47-es gépfegyverek, mesterlövészpuskák, RPG-7-es hordozható rakétaindítók, valamint lőszerek vannak.
A katonai eszközöket az amerikai haderő egységei 2021 és 2023 között foglalták le felségjelzés nélküli hajókon, amelyek az Iráni Forradalmi Gárda szállítmányát akarták eljuttatni a jemeni síita fegyveres csoportnak.
Az amerikai igazságügyi minisztérium 2023 júliusában kezdeményezett elkobzásra irányuló jogi eljárást, ezt követően pedig az Egyesült Államok saját tulajdonának nyilvánította a katonai szállítmányt, amelynek egy részét már tavaly októberben átadta Ukrajnának. Akkor 1,1 millió 7,62 milliméteres lőszert, továbbá gránátokat juttatott el az ukrajnai hadszíntérre.

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája kedden közölte, hogy

amerikai katonai magánvállalatok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ottani kábítószer-ellenes hatóság (DEA) támogatásával toboroznak az amerikai börtönökben a mexikói és a kolumbiai drogkartellek elítélt tagjai között olyan jelentkezőket, akik hajlandók volnának csatlakozni a „demoralizált” ukrán fegyveres erőkhöz.

Az SZVR szerint az elítélteknek beleegyezésük esetén teljes amnesztiát ígérnek „azzal az elvárással, hogy soha többé nem térnek vissza” az Egyesült Államokba.

A közlemény azt állította, hogy az első, többszáz fős csoportot a tervek szerint nyáron szándékoznak bevetni a háborús övezetben.

Idézet
Ha az ukrán fegyveres erők sorait latin-amerikai bűnözőkkel feltöltő kísérleti projekt sikeres lesz, akkor a gyilkosok toborzásának programját folytatni fogják, sőt ki fogják bővíteni olyan országokból származó bűnözőkkel is, ahol súlyos mértékű a bűnözés”

– áll a Moszkvában kiadott tájékoztatásban.

Az SZVR szerint mindazonáltal a folyamat „nem problémamentes”, mert az árról nehéz tárgyalások folynak a drogbárókkal, akiknek áldása nélkül a gengszterek nem mernek együttműködni az amerikai hatóságokkal.

Washingtonban tárgyalt a brit külügyminiszter, miután Donald Trumppal találkozott Floridában
Sürgető fontosságúnak mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ukrajna további és azonnali segítését katonai eszközökkel kedden, David Cameron brit külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján nemzetközi kérdésekről és kétoldalú együttműködésről szóló tárgyalásuk után.
Az amerikai külügyminiszter kiemelte a légvédelmi és tüzérségi eszközök fontosságát, valamint a lőszerutánpótlást. Egyben ismét felszólította az amerikai Kongresszus alsóházát, hogy mielőbb fogadja el a Joe Biden elnök által Ukrajna számára kért kiegészítő költségvetési keretet.
Cameron az ukrajnai háborút illetően a katonai szállítások folytatása mellett érvelt, mint mondta, ezek révén Ukrajna képes lehet a győzelemre és a számára „megérdemelt igazságos békére”.
Hozzátette azt is, hogy van előrelépés a befagyasztott orosz vagyonok átirányításáról szóló egyeztetéseken, amelyek révén sikerül ebből a forrásból hozzájárulni Ukrajna pénzügyi szükségleteinek kielégítéséhez.
A brit külügyminiszter arról is beszámolt, hogy hétfőn találkozott Donald Trump republikánus elnökjelölttel, amit a kormányzati gyakorlatba illeszkedőnek nevezett. Hangsúlyozta, hogy Trump személyében egy választásra készülő ellenzéki politikussal tárgyalt, és utalt arra, hogy ez nem szokatlan. A találkozót magánjellegűnek nevezte, így annak tartalmáról csak annyit mondott, hogy geopolitikai témák széles körét is áttekintették.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását, mert az humanitárius katasztrófához vezet.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában
2024. május 11., szombat

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok
2024. május 10., péntek

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen.

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés
2024. május 10., péntek

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék

Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon.

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék
2024. május 10., péntek

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt

Nyugat-Európából luxuskocsit elkötő, és az alvázszámát meghamisító romániai autótolvajt tartóztatott le Ártándnál a magyar határrendőrség.

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt
2024. május 10., péntek

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”, válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu
2024. május 10., péntek

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene

Ukrajna képes lesz hatástalanítani az orosz offenzívát, ha szövetségesei növelik a fegyverszállításokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön.

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában, csütörtökön Budapesten.

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping
2024. május 09., csütörtök

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A keleti-nyugati együttműködés nem veszély, hanem lehetőség: a kínai elnököt fogadta a magyar államfő