Együtt éreznek az erdélyi magyarörmények az azeri muszlim rezsim elől Örményországba menekült 100 ezer karabahi örménnyel

Együtt éreznek az erdélyi magyarörmények az azeri muszlim rezsim elől Örményországba menekült 100 ezer karabahi örménnyel

Megpakolt teherautó. A menekültek a leszükségesebb cikkeket hozzák magukkal az anyaországba

Fotó: Hirado.hu

Az örmények által lakott Hegyi-Karabah Köztársaság – az azeri hadsereg idén szeptemberi megszállását követően – 2024. január 1-től Azerbajdzsán szerves része lesz. Hátrahagyva ingatlanjait és földjeit, a térségből a teljes örmény lakosság Örményországba menekül. A keresztényellenes azeri rezsim megtorlásaitól tartva a több háborús időszakon átesett tartomány lakossága már nem bízik a helyzet nemzetközi rendezésében. Puskás Attila örmény katolikus teológus, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke a Krónikának adott interjúban kifejtette, egyértelműen keresztényellenes üldözésről van szó a dél-kaukázusi térségben.

Makkay József

2023. október 06., 17:202023. október 06., 17:20

2023. október 06., 17:542023. október 06., 17:54

– A világ megdöbbenten tapasztalja, hogy a Hegyi-Karabah Köztársaságból a teljes örmény lakosság a szomszédos Örményországba menekül. Mi vezetett a mostani tragikus eseményekhez?

– A konfliktus már a 19. század végén előrevetíthető volt, amikor az Orosz Birodalom elfoglalta a Dél-Kaukázust, de sokkal inkább, amikor Oroszországban 1917-ben győzött a bolsevista forradalom és 1922-ben létrejött a Szovjetunió. Transzkaukázusi Köztársaság néven létrehozták azt az államalakulatot, amelyből később alakult Azerbajdzsán, Georgia és Örményország.

Idézet
Sztálin döntésének következtében a térséget úgy osztották fel, hogy a Dél-Kaukázusban örmények által lakott területek is Azerbajdzsánhoz kerültek.

Gondolok itt Nahicseván tartományra – ahol a keresztény örmények a helyi lakosság 55 százalékát tették ki – és Hegyi-Karabahra, ahol 70-80 százalékban éltek örmények.

A Szovjetunió felbomlása után felbolydult méhkassá vált a térség: 1992-ben háború robbant ki az örmények és az azeriek között, amely 1994-ben fegyverszünettel ért véget. Kialakult a Hegyi-Karabah Köztársaság, amelyet azonban még Örményország sem ismert el, és ami 2024. január elsejétől megszűnik. Akkorra a tartományban már nem fognak örmények élni, mindenki elmenekül.

Galéria

Végeláthatatlan sor Hegyi-Karabah és Örményország határán

Fotó: Hirado.hu

– Hegyi-Karabahnak az Azerbajdzsán részéről történő bekebelezése Baku szerint nem azt jelenti, hogy az örményeket kitelepítik szülőföldjükről. Miért választotta a helyi lakosság a tömeges menekülést, ahelyett, hogy a szovjet érában működő autonómiájukat próbálnák visszaszerezni?

– Európai szemmel nézve Azerbajdzsán területén elvileg megoldható lenne egy örmény többségű autonómia, a valóságban azonban nagyhatalmi segítség nélkül kivitelezhetetlen. A helyi viszonyok és az utóbbi harminc esztendő történéseinek ismeretében logikus, hogy az örmények a kivándorlás útját választják. Nem felejtik el a három évtizede Nahicsevánban történteket, amikor a tartomány Azerbajdzsánhoz került. Az örményeknek választaniuk kellett, hogy a két tartományuk közül melyiket védik, így Hegyi-Karabah mellett döntöttek.

Idézet
A megtorlásoktól és a pogromoktól tartva kivonultak Nahicsevánból, ahol az azeri hadsereg lerombolta az örmény kulturális örökséget

– az UNESCO világörökséghez tartozó temetőt is felszámoltak, elpusztítottak. Az örmények azt sem felejtik el, hogy 1915-ben mi történt az anatoliai örményekkel Törökországban, így érthető, hogy félnek az Azerbajdzsán által megszállt Hegyi Karabahban maradni.

Galéria

Puskás Attila örmény katolikus teológus az erdélyi örményeket is a menekültek támogatására biztatja

– Oroszország hosszú ideig kiállt Hegyi-Karabah önállósága és az ott élő örmények biztonsága mellett. Miért történt a hirtelen váltás, aminek nyomán az azeri hadsereg idén szeptemberben egy nap alatt lerohanta a tartományt?

– Oroszország közbelépése esélyt biztosított volna a nyugalom további fenntartására, ha nem tör ki az ukrajnai háború, és a Hegyi-Karabahban állomásozó orosz békefenntartók jelentős részét nem csoportosítják át az ukrajnai frontra. 2020-ban, a negyvennapos háború után az oroszok a Laçıni-folyosóval biztosították Hegyi-Karabah és Örményország összeköttetését. A háborút lezáró szerződés értelmében, 2020 után Örményország kivonta csapataiat Hegyi-Karabahból, az orosz békefenntartók viszont maradtak.

Idézet
Amikor az ukrajnai háború kitörését követően az orosz jelenlét fokozatosan meggyengült, az azeriek elérkezettnek látták az időt, hogy lerohanják a tartományt,

és térdre kényszerítsék az örmény közösséget. A karabahi területen 2020 után csak örmények éltek, de ez a 120-140 ezer ember még az idén elhagyja a tartományt, és Örményországban keres menedéket.

– A nem túl jó gazdasági helyzetben levő Örményország hogyan boldogul a százezres tömeggel? Az anyaországban mi várja a frissen érkezőket?

– A határon a nemzetközi vöröskereszt fogadja a menekülteket. Elsősorban az előttük álló nehéz kaukázusi telet kell átvészeljék, de hosszú távon sem lesz könnyű a beilleszkedésük. Örményország kis területű ország, mésrészt gazdaságilag nem áll a helyzet magaslatán. A menekültek helyzetét nehezíti, hogy az ukrajnai háború miatt sok orosz Örményországban telepedett le, ami a lakásárak drasztikus emelkedéséhez vezetett. Nincs elegendő munkahely sem ekkora tömegnek. Nem könnyű a helyzetük, de

az örmény diaszpóra szerte a világban rájuk figyel.

Lesznek gyűjtések, ahogyan korábban Erdélyben is volt az örmény közösség körében. 2020-ban az erdélyi örmények adományait Örményország bukaresti nagykövetségén keresztül juttattuk el a háború sújtotta népesség megsegítésére.

– Egy keresztény-muszlim konfliktusnak vagyunk szemtanúi a Dél-Kaukázusban. Mennyiben fog össze az örmények mellett a keresztény világ?

– Európában, sajnos, ez a fajta megközelítés nem téma, holott az örmény volt a világ első keresztény népe. Egyértelműen keresztényellenes üldözésről van szó, amire számos bizonyítékot szolgálnak az azeri hatóságok. Minden keresztény templomról és kolostorról eltávolítják a keresztet.

Idézet
Amit nem rombolnak le, azt mecsetté alakítják.

Az azeriek által megszállt területen a 4. és az 5. században alakult ki az örmény írásbeliség, a tartományban számos régi kolostor található, illetve itt működött az első örmény iskola is. Mi lesz ezeknek az épületeknek a sorsa? Itt már rég nem vallási toleranciáról, hanem pusztításról beszélhetünk, amit dokumentálni kell a nagyvilág számára.

korábban írtuk

Szellemvárossá vált Sztyepanakert, Hegyi-Karabah „fővárosa”, csak pár százan maradtak ott
Szellemvárossá vált Sztyepanakert, Hegyi-Karabah „fővárosa”, csak pár százan maradtak ott

Hegyi-Karabah „fővárosa”, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – tudatta kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

korábban írtuk

Elhagyták az örmények Hegyi-Karabahot, Jereván segítséget kért az EU-tól
Elhagyták az örmények Hegyi-Karabahot, Jereván segítséget kért az EU-tól

Szinte teljesen elhagyták szombatig a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét örmény lakói, akik anyaországukba távoztak – közölte szombaton Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.

korábban írtuk

Egy „országgal” kevesebb: megszűnik a Hegyi-karabahi Köztársaság
Egy „országgal” kevesebb: megszűnik a Hegyi-karabahi Köztársaság

Az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta azt a rendeletet, amely szerint 2024. január 1-jétől a köztársaságban minden állami intézmény feloszlik – közölték csütörtökön a helyi örmény hatóságok.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

Sokan haltak meg légitámadás nyomán egy gázai iskolában, ahol Izrael szerint terroristák húzták meg magukat

Legkevesebb huszonkilencen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy iskola épületegyüttesét ért támadásban a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisztól keletre kedden a Hamász közlése szerint.

Sokan haltak meg légitámadás nyomán egy gázai iskolában, ahol Izrael szerint terroristák húzták meg magukat
2024. július 10., szerda

Bírálta Orbán Viktor moszkvai látogatását a NATO román főtitkár-helyettese

Burkolt bírálatot fogalmazott meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása miatt Mircea Geoană, a NATO román főtitkár-helyettese.

Bírálta Orbán Viktor moszkvai látogatását a NATO román főtitkár-helyettese
2024. július 10., szerda

Több NATO-tagállam – köztük Románia – küld több tucatnyi légvédelmi rendszert Ukrajnának

Az Egyesült Államok és legalább kilenc másik NATO-szövetséges megállapodott abban, hogy a következő hónapokban „több tucatnyi” légvédelmi rendszert küld Ukrajnába, köztük legalább négy Patriot-üteget – derül ki a kedden kiadott közös megállapodásból.

Több NATO-tagállam – köztük Románia – küld több tucatnyi légvédelmi rendszert Ukrajnának
2024. július 09., kedd

Felfüggeszti az EU a csatlakozási tárgyalásokat Georgiával, a pénzügyi támogatást is befagyasztja

Az Európai Unió felfüggeszti Georgia uniós csatlakozási folyamatát – jelentette be az X-en kedden a szervezet georgiai diplomáciai képviselete az EU tbiliszi nagykövetére hivatkozva.

Felfüggeszti az EU a csatlakozási tárgyalásokat Georgiával, a pénzügyi támogatást is befagyasztja
2024. július 09., kedd

A diaszpóra és a Kárpát-medencei szórványmagyarság közösségépítésére lehet pályázni a Bethlen Gábor Alapkezelőnél

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program idei kiírásait tette közzé a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A diaszpórában, illetve a Kárpát-medencében élő magyarság közösségépítő tevékenységére Erdélyből is lehet pályázni.

A diaszpóra és a Kárpát-medencei szórványmagyarság közösségépítésére lehet pályázni a Bethlen Gábor Alapkezelőnél
2024. július 09., kedd

Geoană: Oroszországnak sem szándéka, sem eszköze nincs a megtámadásunkra, de aknamunkát folytat

Oroszország nem képes közvetlen katonai támadást indítani Románia vagy más NATO-tagállam ellen, de minden egyéb eszközt felhasznál az országgal szemben – jelentette ki Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese.

Geoană: Oroszországnak sem szándéka, sem eszköze nincs a megtámadásunkra, de aknamunkát folytat
2024. július 09., kedd

„Az egyház tönkretette az életét”: román teherautósofőr hajtott neki egy templomnak Ausztriában

Teherautóval nekihajtott egy férfi hétfőn az Alsó-Ausztria mödlingi járásában található Brunn am Gebirge osztrák mezőváros egyik templomának – közölte Johann Baumschlager osztrák rendőrségi szóvivő.

„Az egyház tönkretette az életét”: román teherautósofőr hajtott neki egy templomnak Ausztriában
2024. július 09., kedd

Washington: Ukrajna ezután sem mérhet távolabbi orosz területek ellen csapást amerikai fegyverekkel

Az Egyesült Államok a hétfői halálos rakétatámadás-sorozatot követően sem fogja megengedni Ukrajnának, hogy mélyebben csapást mérjen orosz területre – közölte John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Washington: Ukrajna ezután sem mérhet távolabbi orosz területek ellen csapást amerikai fegyverekkel
2024. július 09., kedd

A Hamász szerint Izrael szándékosan akadályozza a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász radikális palesztin szervezet Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt vádolta hétfőn a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával.

A Hamász szerint Izrael szándékosan akadályozza a tűzszüneti tárgyalásokat
2024. július 08., hétfő

Moszkva nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit, Washington ismét bírál

Nem üzent Joseph Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak, kérdésre válaszolva.

Moszkva nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit, Washington ismét bírál