Orbán Viktor a Békemeneten: nem fogunk hadba lépni, a kárpátaljai magyarok sorsa hamarosan jobbra fordul

Orbán Viktor a Békemeneten: nem fogunk hadba lépni, a kárpátaljai magyarok sorsa hamarosan jobbra fordul

Kiállás a háború ellen. Orbán Viktor több százezer ember előtt mondott beszédet

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Meg kell akadályozni, hogy Európa háborúba, a saját vesztébe rohanjon – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton délután a Békemeneten, a Margitszigeten.

Hírösszefoglaló

2024. június 01., 17:252024. június 01., 17:25

2024. június 01., 18:072024. június 01., 18:07

A kormányfő hangsúlyozta: Brüsszelben a magunk fajta emberekre van szükség akik nem hisznek a háborúban és az erőszakban, de hisznek a szeretet és az összetartozás erejében.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem fog hadba lépni.

A Fidesz-KDNP-szövetség Európa legnagyobb békehadtestje – emelte ki a kormáényfő.

A kormányfő kijelentette: úgy kell megnyerniük az európai választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttük a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból.
Emlékeztetett: a Fidesz-KDNP 2006 ősze óta minden választást megnyert, parlamentit, önkormányzatit és európait.

Galéria

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Tizenegyszer nyertünk egyhuzamban. Abszolút rekord, KO, kiütéses győzelem, nincs vita” – fogalmazott, hozzáfűzve: a Fidesz-KDNP tábora a legnagyobb, egysége a legszilárdabb egész Európában, és a kormánypártok tudnak a legjobban kampányolni, övék a legnagyobb választási hadsereg.

Idézet
Soha senki ennyi embert nem tudott felsorakoztatni a béke mellett, mert a magyarok választási hadseregének egyetlen célja megőrizni a békét. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje”

– mondta.

Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-szövetség újra hatalmas győzelem kapujában áll. „Nálunk rendezettség és erő, az ellenfeleinknél erőszakoskodás, választási dulakodás, lökdösődő vircsaft. Ők nem a háborút, hanem egymást akarják legyőzni. Nincs velük dolgunk, hadd csépeljék egymást. Ott minden pofon jó helyre megy.”

A miniszterelnök a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjeit javasolta Brüsszelbe küldeni.

Azt mondta, Brüsszelben van már elég háborúpárti politikus, ezért inkább a Fidesz-KDNP jelöltjeit kell oda küldeni, élükön Deutsch Tamással, hogy foglalják el Brüsszelt.

„Ott éppen a magunkfajta emberekre van szükség, akik nem hisznek a háborúban és az erőszakban, de hisznek a szeretet és az összetartozás erejében” – fogalmazott.

Felidézte a kormánypártok 2022-es választási győzelmét, azt mondta, „győzelmünk minden európai főváros politikai tőzsdéjén felhúzta Magyarország részvényeinek árfolyamát”, de hiába akarnak belőle vásárolni, nem eladó, sem Brüsszelnek, sem Washingtonnak, sem Soros Györgynek.

Orbán Viktor üzent a kárpátaljai magyaroknak is: nincs már messze a nap, amikor „sorsotok jobbra fordul”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarok két éve a háború szörnyűségeinek árnyékában, jogaiktól megfosztva, kiszolgáltatottan várják a háború végét.

„Kitartást kívánunk, veletek vagyunk, gondolunk rátok, és biztatunk benneteket: nincs már messze a nap, amikor sorsotok jobbra fordul” – mondta.

A miniszterelnök üdvözletét tolmácsolta Robert Ficónak, Szlovákia békepárti miniszterelnökének is.

Robert Ficót azért lőtték le, mert a béke pártján áll. Kis híján az életét adta a békéért, de kemény fából faragták. Nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni. Vissza fog térni közénk, és Szlovákia Magyarországgal együtt küzd tovább a békéért – mondta Orbán Viktor.

Galéria

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Arról is beszélt: a magunk kitartó tempójában még végig kell csinálnunk a jövő hetet, az lesz az igazi kampány, és arra is figyelmeztetett: papírforma-győzelem a politikában nem létezik.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „még egy hét szívós munka, a legendás fideszes hajrá, és letoljuk az ellenfelet a pályáról”.

Kijelentette: a Fidesz óriási „gólhelyzetben” van, ezt azonban be is kell rúgni. A kormányzati munkában a rutin előny, de a kampányban a rutin méreg, a rutin öl - jegyezte meg, hozzátéve: a megszokott győzelem elkényelmesít.

Hangsúlyozta, hogy

a feladat olyan nagy, amilyet még sosem lehetett látni: meg kell akadályozni, hogy Európa a háborúba, a saját vesztébe rohanjon. Európa ugyanis ma háborúba készül, „naponta jelentik be a pokolba vezető út újabb szakaszainak átadását”

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

Leszögezte: a Fidesz-KDNP-re leadott szavazat ma életet ment, „csak akkor maradhatunk ki a háborúból”, ha a magyar választó megerősíti a kormányt.

Minden Fidesz-KDNP-re leadott szavazat kettőt ér: növeli a békepártiak súlyát és megerősíti a háborúból kimaradó Magyarország döntését - fogalmazott, hozzátéve, „csak akkor maradhatunk ki a háborúból, ha a miénk lesz Európa legnagyobb választási győzelme”.

Orbán Viktor kijelentette:

ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér bennünket, hiszen „a háborúpártiak kívül helyezték magukat a józan észen”, megrészegültek, le akarják győzni Oroszországot, ahogy megpróbálták azt az első és a második világháborúban, sőt készen állnak összeütközni az egész Kelettel.

A miniszterelnök kiemelte: a háborús mámor olyan, mint a drog, hiszen „akik a rabjai, semmiért sem tartják felelősnek magukat”,

a háborúpátiakat „nem érdekli a gyerekeid jövője, nem lehet meggyőzni őket, és ezért nekünk nem is meggyőzni, hanem legyőzni kell őket”.

Leszögezte: a békéről való lemondás „az Ukrajnáért vállalt halált” jelenti. Akarunk-e magyar vért adni Ukrajnáért? Nem akarunk, nem megyünk háborúba, és nem fogunk másokért idegen földön meghalni – hangsúlyozta.

Hozzátette: „ez a magyarok igazsága”, és most az a dolguk, hogy „a magyarok igazságát európai igazsággá” tegyék.
A miniszterelnök hangsúlyozta, a háború egyetlen ellenszere a béke, a kormánypártok küldetése pedig az, hogy a béke szigeteként őrizzék meg Magyarországot.

„Kimaradni a háborúból és a béke szigeteként megőrizni Magyarországot, ez a mi küldetésünk” – jelentette ki a kormányfő.

Mint mondta, a világháborúk mögött a gonosz áll, ezért arra szólított fel: ne engedjenek neki. Eljött az ördögűzés ideje – fogalmazott.

Idézet
Vagy mi győzünk, vagy ők. Harmadik út nincs, csak harmadik világháború.

Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok istene!” – fordult a választókhoz Orbán Viktor.

Kijelentette:

év végére létrejöhet az össznyugati-transzatlanti békekoalíció. Hozzátette, ehhez először meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, győzelem pedig csak akkor van, „ha mind elmegyünk és mind szavazunk”.

Hangsúlyozta, ezt a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, ennek a háborúnak nincs megoldása a harcmezőn, ott csak halottak vannak és pusztulás. Tűzszünet kell és tárgyalni kell – fűzte hozzá.

Úgy folytatta, először is

a választást a jövő héten meg kell nyerni, és „egy hét múlva erősítést kapunk Európa minden országából és létrehozhatunk Brüsszelben egy békepárti európai koalíciót”.

Orbán Viktor azt mondta, „ősszel az amerikaiak békepárti elnököt választhatnak és velük összehozhatjuk az össznyugati-transzatlanti békekoalíciót”; az év elején még „kisebbségben voltunk, az év végére többségbe kerülhetünk” az egész nyugati világban.

Galéria

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A Békemenetet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte.

A menet délután a fővárosi Széchenyi térről a Lánchíd pesti hídfőjétől indult.

A Békemenetet idén a tizedik alkalommal, ezúttal a „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval rendezték meg.

A Békemenet az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonult a Margit-szigetre, az alsó nagyrétre.

Az esőben gyülekezők a rakpart Akadémia és szállodasor közti területén álltak, valamint a téren, a környező utcákban, a rakparton és a Lánchídon is várakoztak a szimpatizánsok.

A résztvevők egy „NO WAR” feliratú molinó mögött sorakoztak fel.

A tömeg hosszasan kígyózott végig az útvonalon, amikor a menet eleje megérkezett a nagyrétre, a vége a parlamentnél haladt.

A molinó mögötti tömegben feltűnt Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, ifj. Lomnici Zoltán a CÖF-CÖKA szóvivője, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Bayer Zsolt publicista, Fricz Tamás politológus, Csizmadia László, a CÖF alapítója, Stefka István újságíró, Széles Gábor vállalkozó, Fásy Ádám előadóművész, Pataky Attila énekes is.

Galéria

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A résztvevők közül többen „Hajrá Magyarország!”, „Fidesz”, „Szavazz! Június 9.”, „No war, No gender, No migration” feliratútáblákat, illetve helységnevekkel feliratozott zászlókat tartottak a magasba, illetve megjelent egy European Union Civil Cooperation Council feliratú zászló is.

A nemzeti színű mellett, székely, német és svéd zászlók is feltűntek a menetben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 03., szerda

Fehér Ház: Biden azért szerepelt le az elnökjelölti vitán, mert rossz estéje volt

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.

Fehér Ház: Biden azért szerepelt le az elnökjelölti vitán, mert rossz estéje volt
2024. július 03., szerda

Ismét több mint kétmilliárd dolláros katonai segélycsomaggal támogatja Kijevet az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter kedden, amikor a Pentagonban találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel.

Ismét több mint kétmilliárd dolláros katonai segélycsomaggal támogatja Kijevet az Egyesült Államok
2024. július 03., szerda

Elnöki hivatal: elutasítja Zelenszkij Orbán tűzszünetre vonatkozó javaslatát

Elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon javaslatát, hogy Ukrajna minél hamarabb kössön határidőhöz kötött tűzszünetet Oroszországgal – közölte a kijevi elnöki hivatal.

Elnöki hivatal: elutasítja Zelenszkij Orbán tűzszünetre vonatkozó javaslatát
2024. július 02., kedd

A Kreml is megszólalt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója kapcsán

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

A Kreml is megszólalt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója kapcsán
2024. július 02., kedd

Halálos áldozata is van a Herszon elleni újabb támadásnak, sok a sebesült az ukrán források szerint

Az orosz erők heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-ukrajnai Herszon városára kedden déltájban, a támadás következtében életét vesztette egy 54 éves nő, és tíz ember megsebesült – közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

Halálos áldozata is van a Herszon elleni újabb támadásnak, sok a sebesült az ukrán források szerint
2024. július 02., kedd

Orbán tűzszünet megfontolására kérte Zelenszkijt, aki ukrán iskolát kért a magyar kormányfőtől

Határidőhöz kötött, a béketárgyalások felgyorsítására lehetőséget adó tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkijtől. Az ukrán elnök bejelentése szerint kidolgoznak egy kétoldalú megállapodást.

Orbán tűzszünet megfontolására kérte Zelenszkijt, aki ukrán iskolát kért a magyar kormányfőtől
2024. július 02., kedd

Az F-16-os vadászgépek állomásoztatására alkalmas ukrán repülőtereket támadják az oroszok

Moszkva keddi állítása szerint öt ukrán Szu-27-es vadászrepülőgépet megsemmisített és két másikat megrongált egy orosz Iszkander-M rakéta a poltavai Mirhorod repülőtéren.

Az F-16-os vadászgépek állomásoztatására alkalmas ukrán repülőtereket támadják az oroszok
2024. július 02., kedd

Elítélte Biden a legfelsőbb bíróság Trumpnak kedvező döntését, amellyel gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosít az elnöknek

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a legfelsőbb bíróság döntését, amely kimondta, hogy az elnököknek abszolút mentelmi joguk van a büntetőeljárás alól a hivatalos minősőgükben végrehajtott tetteik kapcsán.

Elítélte Biden a legfelsőbb bíróság Trumpnak kedvező döntését, amellyel gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosít az elnöknek
2024. július 02., kedd

Netanjahu szerint közel a Hamász gázai haderejének felszámolása

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy az ország hadserege „a Hamász gázai hadseregének felszámolásához” vezető szakasz végéhez közeledik.

Netanjahu szerint közel a Hamász gázai haderejének felszámolása
2024. július 02., kedd

FRISSÍTVE - Kijevbe érkezett és Zelenszkijjel találkozik Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden meglepetésszerű látogatást tesz Kijevben – közölte három forrásra hivatkozva a Guardian.

FRISSÍTVE - Kijevbe érkezett és Zelenszkijjel találkozik Orbán Viktor