FRISSÍTVE – Világszerte elítélik a NatCon konzervatív konferencia brüsszeli betiltását – Bíróság: folytatódhat az esemény

FRISSÍTVE – Világszerte elítélik a NatCon konzervatív konferencia brüsszeli betiltását – Bíróság: folytatódhat az esemény

Fotó: Facebook/Orbán Balázs

Külföldi miniszterelnökök, illetve még a nemzeti konzervativizmussal kritikus szervezetek képviselői is elítélik, hogy betiltottak Brüsszelben egy konzervatív konferenciát, amelyet amúgy is csak a harmadik lehetséges helyszínen tudtak elkezdeni, miután az első kettő visszalépett. Néhány felszólalás után azonban itt sem tudták folytatni, mert ezt a rendőrség megakadályozta. Az eseménynek otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir adott ki végzést a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, azt írta: nem látják szívesen a „szélsőjobboldalt”.

Krónika

2024. április 17., 08:332024. április 17., 08:33

2024. április 17., 12:272024. április 17., 12:27

Rendőrök sorfala vette körbe a brüsszeli Claridge nevű szállodát kedd délelőtt, a hatóság emberei azután érkeztek a helyszínre, hogy elkezdődött a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon) – számolt be a történtekről a Híradó.hu, felidézve, az eseményt már múlt héten megpróbálták ellehetetleníteni. A konferencia főelőadója Orbán Viktor miniszterelnök lett volna szerda délelőtt, de a tervezett felszólalók között szerepelt még Éric Zemmour francia elnökjelölt, Gerhard Müller német bíboros, Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt elnöke, valamint Mateusz Morawiecki, Lengyelország korábbi miniszterelnöke is.

Frissítés

Minden más korábbi hírrel ellentétben szerdán folytatódhat a NatCon konferencia – adta hírül a reggeli órákban a Mandiner.hu. A neves izraeli történész, Yoram Hazony a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést. A konferencia szervezői ugyanis kedden bíróságon támadták meg a baloldali polgármester rendeletét. „A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megnyerte a jogi csatát, miután a belga bíróság megsemmisítette a konzervatív konferencia leállításáról szóló végzést. Köszönöm ADF!” – írta a konzervatív történész.
Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben – erősítették meg később a szervezők is az MTI-nek. „Ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme” – szögezték le.

Frissítés

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. A miniszterelnök a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”.
„Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

A magyar közmédia tudósítása szerint a NatCon hírének hallatán azonban antifasiszta szervezetek megfenyegették a rendezvénynek helyet adó tulajdonosokat, hogy „ha nem térnek észhez”, akkor fokozzák a tiltakozást, valamint egyesével kipécézik őket az online térben.

A brüsszeli rendőrség akkor azt ígérte: bíznak abban, hogy bármilyen tüntetést kezelni tudnak. Philippe Close, a város szocialista polgármestere azonban arra kérte az MCC brüsszeli intézetét, mondják le a rendezvényt.

A fenyegetések ellenére – hatalmas érdeklődés mellett – a harmadik helyszínen mégis elkezdődött a konferencia. Az esemény 11 óra után azonban váratlan fordulatot vett. A rendőség másodjára is felvonult a szállodánál és az egyik parancsnok azt közölte a szervezőkkel, nem képesek megvédeni a szólásszabadságot ezen az eseményen. Ezt követően csak azok maradhattak a konferencia színhelyén, akik bent voltak a szállodában, a később érkezőket, illetve azokat, akik valamiért kiléptek, nem engedték be a helyi sajtóbeszámolók szerint.

Kerületi polgármester: a NatCon nevű konferenciát betiltom

A konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir adta ki a végzést a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: „polgármesteri végzést adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében”.

Idézet
Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”

– jelentette ki a polgármester. Végzésében az elöljáró utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani. Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője.

Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket.
„A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket” – fogalmazott.

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett

„Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!” – reagált a történtekre a Facebookon Orbán Viktor. A magyar kormányfő az X-en is reagált, ahol azt írta:

Idézet
Azt hiszem, nem bírták tovább a szólásszabadságot. Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták ’88-ban rám támadtak. Akkor sem adtuk fel, és most sem adjuk fel!”

Még a belga miniszterelnök is elítélte a történteket

A belga, a brit és az olasz miniszterelnök is elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia című jobboldali rendezvényt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A rendezvénynek helyet adó központra utalva azt írta: ami ma a Claridge-ben történt, elfogadhatatlan. „Az önkormányzati autonómia demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta szavatolja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát” – fogalmazott. A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, pont – tette hozzá üzenetében a belga kormányfő.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek „rendkívül zavarba ejtők”, az ilyen lépések „ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának”.

A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen.

A bírálók is bírálnak

A történtek után közös nyilatkozatban álltak ki a NatCon mellett a nemzeti konzervativizmussal kritikus szervezetek.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a belga hatóságok azon kísérletét, hogy megfelelő eljárás nélkül leállítsák a Brüsszelben zajló Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát. A mai események a csúcspontját jelentik azoknak a többnapos erőfeszítéseknek, amelyek célja, hogy ellehetetlenítsék a rendezvény megtartását, és amelyeket a nemzeti konzervatív eszmékkel szembeni politikai ellenállás motivált, és amelyek a liberális társadalmak jellemzőjének tekintett tolerancia, szabadság, pluralizmus és nyílt vita eszméivel ellentétes, illiberális módon történtek. Ezt a nemzeti konzervativizmus kritikusaiként mondjuk, nem pedig szövetségeseiként” – áll a Mandiner.hu portál által idézett állásfoglalásban.

Idézet
Azt is hisszük, hogy nézetkülönbségeinket nyilvános vitára kellene bocsátani, nem pedig elhallgattatásra és megsemmisítésre. Továbbá úgy véljük, hogy a közbiztonságra és a közrendre való hivatkozás nem indokolja egy békés rendezvény leállítását; a heckler vétója a tekintélyelvűek és a gengszterek eszköze.

A közhatalom és a rendőri erő alkalmazása a békés konferenciák és nyilvános gyűlések leállítására a szabad és nyílt társadalom ellen való. A nemzeti konzervativizmust mint ideológiát kritizáljuk, mert összeegyeztethetetlen a szabad emberek társadalmának elveivel. De sokkal mélyebben ellenezzük a ma Brüsszelben látható illiberalizmust” – szögezi le a dokumentum.

A harmincöt aláíró között van többek között Vance Ginn, a Fehér Ház vezető közgazdásza, Vernon Smith Nobel-díjas közgazdász, James Lawson, az Adam Smith Institute elnöke is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 18., szombat

Pár szót már beszélt az újabb műtéten átesett Robert Fico

Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után.

Pár szót már beszélt az újabb műtéten átesett Robert Fico
2024. május 18., szombat

Klímaaktivisták akciózása megbénította a légi forgalmat a müncheni repülőtéren

Mintegy három órára le kellett zárni a müncheni nemzetközi repülőteret szombat reggel, miután klímaaktivisták egy csoportja bejutott a futópályákhoz.

Klímaaktivisták akciózása megbénította a légi forgalmat a müncheni repülőtéren
2024. május 17., péntek

Megindultak a tengeren szállított segélyek Gázába, közben a spanyolok nem engedtek kikötni egy Izraelnek fegyvert szállító hajót

Pénteken megindultak a Gázai övezetbe a tengeren szállított segélyek az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével.

Megindultak a tengeren szállított segélyek Gázába, közben a spanyolok nem engedtek kikötni egy Izraelnek fegyvert szállító hajót
2024. május 17., péntek

Népszavazáson dönthetnek Moldova polgárai, hogy EU-tagok akarnak lenni vagy sem

Október 20-án népszavazást tartanak Moldovában az Európai Unióhoz csatlakozásról – erről döntött csütörtökön az egykori szovjet köztársaság törvényhozása.

Népszavazáson dönthetnek Moldova polgárai, hogy EU-tagok akarnak lenni vagy sem
2024. május 17., péntek

Orbán Viktor: nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval

Nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor: nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval
2024. május 17., péntek

Geoană: nem válna orosz célponttá Románia, ha Patriot légvédelmi rendszert adna Ukrajnának

Nem tenné orosz célponttá Romániát, ha Kijev kérésének engedve átadna egy Patriot légvédelmi rakétaüteget Ukrajnának vélekedik Mircea Geoană, a NATO román főtitkár-helyettese.

Geoană: nem válna orosz célponttá Románia, ha Patriot légvédelmi rendszert adna Ukrajnának
2024. május 17., péntek

Katonai kiképzőket vagy magán biztonsági cégeket küldene Ukrajnába több NATO-tagállam, orosz célpontokat támadtak az ukránok

Néhány NATO-tagállam tárgyalja annak lehetőségét, hogy katonai kiképzőket vagy magán biztonsági csoportokat küldjenek Ukrajnába az ukrán csapatok kiképzésére és a felszerelések javításában való segítségnyújtásra – jelentette a New York Times csütörtökön.

Katonai kiképzőket vagy magán biztonsági cégeket küldene Ukrajnába több NATO-tagállam, orosz célpontokat támadtak az ukránok
2024. május 17., péntek

Atomhatalmi biztonsági övezetet akar Oroszország és Kína

Oroszország és Kína atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását szorgalmazza a különböző katonai szövetségek között abban a nyilatkozatban, amelyet a két elnök csütörtökön tett közzé közösen.

Atomhatalmi biztonsági övezetet akar Oroszország és Kína
2024. május 17., péntek

Továbbra is súlyos Fico állapota, de képes kommunikálni

Továbbra is súlyos állapotban van Robert Fico szlovák miniszterelnök, akire szerdán délután, Nyitrabányán lőtt rá egy merénylő.

Továbbra is súlyos Fico állapota, de képes kommunikálni
2024. május 16., csütörtök

Több európai vezető kapott halálos fenyegetést a Fico elleni merénylet után

Donald Tusk lengyel miniszterelnök közzétette csütörtökön egy olyan közösségi médiás poszt másolatát, amely őt fenyegeti, miközben a szlovák hivatali kollégája, Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatos.

Több európai vezető kapott halálos fenyegetést a Fico elleni merénylet után