Megerősítette a Fehér Ház egy „aggasztó” új orosz űrfegyver létezését

Megerősítette a Fehér Ház egy „aggasztó” új orosz űrfegyver létezését

Fotó: Videófelvétel

A Fehér Ház csütörtökön megerősítette, hogy valós az amerikai nemzetbiztonságot érintő fenyegetés egy orosz műholdelhárító fegyverhez kapcsolódóan, amelyről magas rangú amerikai tisztviselők szerdán beszéltek először.

Hírösszefoglaló

2024. február 16., 08:332024. február 16., 08:33

„Megerősíthetem, hogy ez egy Oroszország által kifejlesztett műholdellenes képességgel kapcsolatos” – mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) szóvivője, John Kirby.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „ez nem jelent közvetlen fenyegetést senkire nézve”.

Ez az „aggasztó” műholdellenes fegyver nem okozhat „fizikai pusztítást” a Földön – mondta az Associated Press szerint.

Az amerikai hírszerzés információi szerint Moszkva rendelkezik ezzel a fegyverrel, amely jelenleg nem működik az Egyesült Államokban

– mondta John Kirby.

Az amerikai illetékesek felülvizsgálják az erről a kialakulóban lévő technológiáról rendelkezésükre álló hírszerzési információkat, és konzultáltak a szövetségesekkel és partnerekkel a kérdésről – mondta.

Idézet
Először is, ez nem egy aktív technológia, amelyet már bevetettek, de aggasztó, hogy Oroszország foglalkozik a fejlesztésével. Senki biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély”

– mondta.

„Nem olyan fegyverről beszélünk, amelyet emberek elleni támadásra vagy fizikai pusztításra lehetne használni itt a Földön” – hangsúlyozza,

Orosz katonai bloggerek szerint menesztették az orosz flotta főparancsnokát

Az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, Viktor Szokolov admirálist elbocsátották, miután az ukrán hadseregnek a héten sikerült elsüllyesztenie egy újabb orosz katonai hajót – közölték csütörtökön orosz katonai bloggerek és egy volt Kreml-tanácsadó a Reuters szerint.
Szokolov elbocsátását nem erősítették meg hivatalosan.
Viktor Szokolov admirális 2022 szeptemberében vette át az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokságát, miután a flotta egy sor megalázó veszteséget szenvedett el, köztük a Moszkva cirkáló elsüllyesztését, amelyet a Neptun ukrán hajóelhárító rakéták találtak el.
Az orosz flotta azonban továbbra is veszteségeket szenvedett, a kikötőben és a tengeren lévő hajói egyre gyakrabban váltak takétákkal vagy tengeri drónokkal végrehajtott ukrán támadások célpontjaivá.
Ukrajna azt állítja, hogy a háború 2022 februári kezdete óta összesen 25 orosz hadihajót és egy tengeralattjárót semmisített meg ilyen módon. Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy az ukrán hadsereget legalább néhány ilyen támadásban amerikai kémrepülőgépek által szolgáltatott adatok segítették.

A Fehér Ház azt követően erősítette meg a titkos értesülést, hogy Mike Turner, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke aggodalmát fejezte ki az ügy miatt.

Az ohiói republikánus képviselő felszólította a Biden-kormányt, hogy oldja fel a nemzetbiztonságot súlyosan fenyegetőnek nevezett információ titkosítását, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nyíltan megvitathassák, hogyan reagáljanak.

A kongresszus tagjainak küldött e-mailben bejelentette, hogy

a Bizottság „sürgős problémát azonosított egy destabilizáló katonai képességgel kapcsolatban”, amelyet a kongresszus valamennyi politikai döntéshozójának meg kell ismernie.

Turner az amerikai nemzetbiztonság megerősítésének híve, ezért összetűzésbe került egyes republikánusokkal, akik az elszigetelődést szorgalmazzák,

Mike Turner az Ukrajnának Oroszországgal szemben nyújtott amerikai katonai támogatás folytatásának híve, miközben bizonytalan, hogy a többségi republikánus képviselőház ellenállása miatt ez folytatódni fog-e.

Jens Stoltenberg: A NATO és Ukrajna katonai elemzőközpontot hoz létre Lengyelországban

A NATO Ukrajnával együtt közös katonai elemző- és oktatási központot hoz létre a lengyelországi Bydgoszczban, ez lehetővé teszi majd Ukrajna számára, hogy megossza az orosz háború tanulságait, és elősegíti, hogy az ukrán erők szövetséges társaikkal együtt képezzék tovább magukat – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön, a szervezethez tartozó tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.
Elmondta: 2024-ben a NATO európai tagországai összesen 380 milliárd dollárt fognak védelmi célokra fordítani, ami most először éri majd el a hazai össztermék két százalékát. Mint mondta, növelni kell a lőszergyártást a készletek feltöltése és Ukrajna védelme érdekében.
„A békeidő lassú tempójáról át kell térnünk a konfliktusok által megkövetelt, nagy ütemű termelésre. Az elmúlt néhány hónapban a NATO 30 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket a lőszergyártókkal, ez pedig segít Ukrajnának, erőssebbé teszi a NATO-t” – mutatott rá.
Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban újabb nyolc támogatási csomagot jelentettek be a tagországok, köztük Kanada, Finnország és Norvégia, amelyek olyan kulcsfontosságú képességekre terjednek ki, mint az F16-os vadászrepülőgépek felszerelése és pótalkatrészei, valamint a légvédelem. A tagállamok egy csoportja azzal a céllal dolgozik együtt, hogy egymillió drónt szállítson Ukrajnának, továbbá húsz NATO-szövetséges megállapodott egy ukrajnai aknamentesítési koalíció létrehozásáról – tette hozzá.
Stoltenberg hangsúlyozta: biztos benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is a NATO elkötelezett tagországa marad, mivel ez Washington nemzetbiztonsági érdeke, továbbá Észak-Amerikában erős a szövetség támogatottsága. Szavai szerint az Egyesült Államokból „a kritika nem a NATO ellen irányul, hanem az ellen, hogy a NATO-tagországok nem költenek elég pénzt a szövetségre”, azonban ez mára már megváltozott, mivel egyre több tagállam teljesíti a védelmi beruházásokkal kapcsolatos célkitűzést.
Emlékeztetett: az Egyesült Államok még soha nem harcolt egyedül háborúban, továbbá a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkét eddig csak az Egyesült Államokat ért terrortámadást követően alkalmazták.
Jens Stoltenberg arra számít, hogy az amerikai kongresszus elfogadja az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.
„Ez üzenetet küld majd a tekintélyelvű vezetőknek, nemcsak (Vlagyimir) Putyin orosz, hanem Hszi Csin-ping kínai elnöknek is. Ami ma Ukrajnában történik, az holnap Tajvanon is megtörténhet. Tehát ez a mi biztonságunk, és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából is fontos” – jelentette ki.
Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólva a főtitkár elmondta: közelebb van, mint valaha volt, vilniusi csúcstalálkozójukon például a tagállamok úgy döntöttek, hogy eltörlik Kijev számára azt a követelményt, hogy a csatlakozás előtt cselekvési tervet kell benyújtani, tanácsot hoztak létre az Ukrajnával folytatott politikai együttműködés elmélyítése végett, továbbá támogatják Ukrajnát abban, hogy a szovjet korszak katonai felszereléseiről áttérjen a NATO-szabványosokra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost
2024. május 11., szombat

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását, mert az humanitárius katasztrófához vezet.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában
2024. május 11., szombat

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok
2024. május 10., péntek

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen.

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés
2024. május 10., péntek

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék

Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon.

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék
2024. május 10., péntek

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt

Nyugat-Európából luxuskocsit elkötő, és az alvázszámát meghamisító romániai autótolvajt tartóztatott le Ártándnál a magyar határrendőrség.

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt
2024. május 10., péntek

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”, válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu
2024. május 10., péntek

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene

Ukrajna képes lesz hatástalanítani az orosz offenzívát, ha szövetségesei növelik a fegyverszállításokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön.

Zelenszkij szerint megállítják az orosz offenzívát, ha lesz elég fegyver, és már májusban EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdene
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában, csütörtökön Budapesten.

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping