Kántor Zoltán: fő cél a külhoni magyar közösségek erősítése

Hírösszefoglaló 2015. augusztus 25., 17:44 utolsó módosítás: 2015. augusztus 25., 17:51

Autonómiát csak erős közösségek érhetnek el, a fő cél ezért a külhoni magyar közösségek erősítése – hangoztatta a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) igazgatója kedden Szentendrén, a 27. Kárpát-medencei főiskolástáborban tartott előadásában.

Kántor Zoltán úgy fogalmazott, a siker függ attól is, hogy erős közösség kéri-e az autonómiát, hozzátéve: ugyanakkor a közösségeknek maguknak is sokat kell tenniük. „Sok területen vannak kihasználatlan lehetőségek, és számos eredményt lehet elérni apránként, ha jól határozzuk meg a célokat és összehangoljuk a lépéseket\" – idézte az MTI Kántor Zoltánt.

A szakértő a cselekvés lehetséges területei között említette a nemzetközi közvélemény érzékennyé tételét, így például szövetségesek keresését az Európa Tanácsban, ahol tematizálni kell a kérdést, vagy a kétoldalú kapcsolatok esetében az alapszerződésekben rejlő lehetőségek kihasználását, de szerinte meg kell szólítani az adott állam többségét is, a lakosságot és a politikai elitet egyaránt.

Az NPKI vezetője a legfontosabbnak ugyanakkor a saját közösségek segítését nevezte, úgy fogalmazott, olyan támogatást kell biztosítani, amely közös politikai cselekvésre ösztönzi őket. Hangsúlyozta, hogy bizonyos autonómiaelemek megvalósíthatók, „de nem helyettesíthetik a tulajdonképpeni autonómiát, azaz a kisebbségek döntéshozatalát a rájuk vonatkozó kérdésekben\".

Egyúttal rámutatott arra is, hogy a meglévő lehetőségekkel sem élünk eléggé, például a nyelvhasználat területén – pedig a megmaradásban ez szerinte kulcskérdés –, vagy az oktatási szférában, ahol ösztönözni kell a magyar intézmények választását, de a magyar önkormányzatok nyújtotta lehetőségek sincsenek kihasználva. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösség- és társadalomépítés mellett legalább ilyen fontos egyfajta gazdasági háttér biztosítása is. A Rákóczi Szövetség 27. alkalommal rendezte meg a határon túli főiskolások és egyetemisták táborát Szentendrén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat