Infrastrukturális témák a román–bolgár–görög–szerb tárgyalásokon

MTI 2017. december 09., 16:04

Főként infrastrukturális témákról, például a vasúti összeköttetés fejlesztéséről tárgyalt Belgrádban Bojko Boriszov bolgár, Alekszisz Ciprasz görög és Mihai Tudose román miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel szombaton.

Fotó: Gov.ro

A négy politikus közös sajtótájékoztatóján elhangzott: folyamatosan nő a kereskedelmi áruforgalom a négy ország között, mindazonáltal a gazdasági kapcsolatok további erősítésén dolgoznak. A „balkáni visegrádi négyek csoportjának” is nevezett együttműködés pedig példaként szolgálhat más országok számára is – szögezték le.

A négy fél célja az, hogy fejlessze az együttműködést a közlekedés, az infrastruktúra és az energetika terén.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ezekről szólva rámutatott, hogy már épül az Azerbajdzsánból Görögországba irányuló gázvezeték, és az a terv, hogy ezt összekössék a térségben már létező vagy épülő más vezetékekkel. Emellett azt tervezik, hogy a görög kikötőket vasúton kötik össze Burgasszal, Várnával és Bukaresttel, valamint Belgráddal és Szófiával, a várakozások szerint pedig ezek a vasútvonalak néhány éven belül használhatóvá válnak. Hozzáfűzte,

itt az ideje annak, hogy az Európai Unió kijavítsa egy korábbi hibáját, vagyis azt a módot, ahogyan korábban a Balkánnal bánt.

Aláhúzta: Szerbiának az európai családban van a helye, és ez az egyik üzenete is a szombati találkozónak, amelyen három uniós és egy tagságra váró ország vezetője vett részt.

Mihai Tudose román kormányfő szerint az európai integrációhoz elengedhetetlen a közlekedés és az energetika fejlesztése, emellett pedig kulturális együttműködésre is szükség van.

A házigazda Aleksandar Vucic kiemelte, a bolgár, a román és a görög miniszterelnökkel arról is tárgyalt, hogyan lehetne felgyorsítani Szerbia európai integrációját. Bulgária pedig arra tett ígéretet, hogy a jövő év első felében – mint az Európai Unió soros elnöke – azon dolgozik majd, hogy Belgrád integrációja gyorsabban haladjon az eddigieknél. Aleksandar Vucic hozzátette: arra számít, hogy a négyoldalú találkozók fellendítik a gazdaságot, például a vállalkozók többet fektetnek majd be az érintett országokban.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint a balkáni országoknak be kell bizonyítaniuk, hogy tanultak a múltból, és már nem az ellenségeskedés, hanem az együttműködés és a baráti kapcsolat fenntartása a cél. Hozzátette:

közösen üzenjük brüsszeli barátainknak, hogy velünk egy biztonságos és előrelátható Balkánt kapnak (...) A barátságunk nem irányul senki ellen sem, csak közösen szeretnénk befektetőket vonzani a térségbe”.

A négy ország elképzeléseit Szófia a bolgár uniós elnökség alatt szeretné népszerűsíteni.

Elhangzott: a térség országai számára továbbra is kihívást jelent a biztonság megőrzése, valamint a migráció, de az is, hogy Európa is változáson megy keresztül. Ezekről a témákról azonban nem beszéltek bővebben a sajtótájékoztatón. A négyoldalú találkozó mentén a bolgár és a szerb fél a telefonos roamingdíjak csökkentéséről írt alá megállapodást. A politikusok októberben Várnában állapodtak meg a négyoldalú együttműködés kialakításáról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat