Halálos áldozatai is vannak a gázai határnál zajló negyedik palesztin tüntetésnek

MTI 2018. április 20., 18:53

Két palesztint agyonlőttek, sokakat pedig begsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet határánál sorozatban negyedik pénteken zajló erőszakos tüntetéseken - jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Fotó: BBC.com

Egy 24 éves férfit Gáza Dzsabalia negyedétől keletre, 25 éves társát pedig az övezet északi határánál lőtték le a határ túloldalán felsorakoztatott izraeli mesterlövészek, akik előzőleg figyelmeztették a tüntetőket, hogy lőnek a határsértőkre és a határkerítéshez közeledő csoportok vezetőire.
A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint

a halálos áldozatokon túl délutánig további negyven palesztint kezeltek lőtt sebekkel vagy könnygáz belélegzése miatti légzési nehézségekkel az enklávé kórházaiban.

Ezen a pénteken az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet közelebb vitte a határkerítéshez a határsáv öt pontján felállított, tüntetőket kiszolgáló sátrakat, de az izraeli katonai rádió beszámolója szerint ezúttal csak mintegy ezerötszáz palesztin demonstrált, számuk a múlt péntekinek csak mintegy hatoda volt.

A határkerítésnél már negyedik alkalommal tüntető palesztinokhoz röplapokat szórt le az izraeli hadsereg a levegőből, amelyben felszólították őket, hogy maradjanak távol az izraeli határtól.

"A Hamász kihasznál benneteket, ne menj a kerítéshez, és ne okozz benne kárt" - áll az arab nyelvű felszólításokon, amelyeken áthúzott rajzos ábrákkal a gránátok, a Molotov-koktélok, és kövek dobálását is tiltják, valamint kézifegyver használatát és a kerítés megérintését.

A Hamász szervezte tiltakozássorozat három korábbi pénteki erőszakos demonstrációján eddig összesen 28 gázait lőttek le a határ túloldaláról az izraeli mesterlövészek, és további több százan sebesültek meg - főként a lábukon - a határkerítés megközelítése, megrongálása vagy robbanószerkezetek elhelyezése nyomán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat